Kolombiya'nın Choco bölgesinde Carmen de Atrato kasabası yakınlarında şiddetli yağışlar nedeniyle bir toprak kayması meydana geldi. Bu felaket sonucunda en az 33 kişi hayatını kaybetti ve 19 kişi yaralandı. Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, bölgeye ek arama kurtarma ekiplerinin gönderildiğini açıkladı. Choco Valisi ve Acil Durum Merkezi, arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini ve toprak altında daha fazla kişinin olabileceğini belirtti.
13 Ocak 2024

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Türkiye'ye destek için gelen Kolombiyalı arama kurtarma ekibinin bir üyesi olan kurtarma köpeği Aaron hayatını kaybetti. Kolombiya Kızıl Haç ve Türkiye'nin Bogota Büyükelçiliği, Aaron'un yardımseverliğini ve cesaretini öven paylaşımlarda bulundu. Kolombiya, deprem sonrası Türkiye'ye 20 kişilik uzman ekip ve 8 özel eğitimli köpek göndermişti.
13 Mayıs 2023

Meksika'da 'El Chapo' lakaplı uyuşturucu baronu Joaquin Guzman'ın oğlu Ovidio Guzman Lopez'in gözaltına alınmasına tepki olarak Sinaloa çetesi üyeleri polisle çatıştı. Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, operasyonun hassasiyetle yürütüldüğünü ve 10 askerin hayatını kaybettiğini, 35 askerin yaralandığını açıkladı. Savunma Bakanlığı, operasyonlara 3 bin 586 silahlı kuvvetler mensubunun katıldığını ve 19 çete üyesinin öldürüldüğünü, 21 kişinin gözaltına alındığını bildirdi. Ovidio Guzman daha önce de yakalandığında şiddet olaylarına neden olmuş ve sonrasında serbest bırakılmıştı.
6 Ocak 2023

ABD ve Britanya savaş uçakları, Yemen'in ham petrol ihraç ettiği Ras İsa Limanı'na iki kez hava saldırısı düzenledi. Saldırının, Husi militanların Kızıldeniz'deki ticari gemilere yönelik saldırılarını artırmasının ardından gerçekleştiği belirtildi. ABD ordusu, Husilere ait bir gemisavar füzesini imha ettiğini açıkladı. Husilerin Kızıldeniz'deki saldırıları nedeniyle ticari gemiler rotalarını değiştirerek Süveyş Kanalı'nı kullanmaya başlamış ve bu durum küresel tedarik zinciri krizine ilişkin endişeleri artırmıştı.
27 Ocak 2024

Üst düzey polis memuru David Carrick, 24'ü tecavüz olmak üzere toplam 49 suçlamayı kabul ederek müebbet hapis cezasına çarptırıldı. 2003 ve 2020 yılları arasında işlediği suçlar, çoğunlukla Hertfordshire bölgesinde gerçekleşti. Carrick, kurbanlarını korkutmak için polis görevini kötüye kullandığını itiraf etti ve bazı kurbanlarla çevrimiçi çöpçatanlık uygulamaları üzerinden tanıştı.
7 Şubat 2023

ABD Ankara Büyükelçiliği, İsrail'e destek verdiği gerekçesiyle ABD'ye karşı Türkiye'de başlayan protesto eylemleri nedeniyle Türkiye'deki vatandaşlarına güvenlik uyarısında bulundu. ABD işletmelerine yönelik boykot çağrıları ve ABD markalı işletmelerin çalışanlarına yapılan saldırılar sebebiyle, ABD hükümet personeline halka açık etkinliklerden kaçınmaları, ABD ile ilişkilendirilebilecek kıyafetler giymemeleri ve Güneydoğu'daki Adana Konsolosluğu bölgesine seyahat etmemeleri tavsiye edildi. Ayrıca, Adana ve İzmir Konsoloslukları geçici olarak ziyarete kapalı olacak.
17 Kasım 2023

ABD Avrupa Komutanlığı, Akdeniz'de rutin bir havada yakıt ikmali görevi sırasında kaza geçiren ABD askeri uçağında bulunan beş personelin öldüğünü açıkladı. Kaza sonrası ABD askeri uçak ve gemileri tarafından arama kurtarma çalışmaları başlatıldı ve soruşturma sürdürülmekte. Bu olay, İsrail'in Gazze'ye saldırıları sonrasında ABD'nin Akdeniz'de artan askeri varlığı ve tatbikatları bağlamında gerçekleşti.
12 Kasım 2023

İstanbul Sarıyer'deki bir kafede silahlı çatışma çıktı. Plakası belirlenemeyen bir motosikletten kafeye ateş açılması sonucu, kafedeki bir grup da silahla karşılık verdi. Olayın ardından düzenlenen operasyonda altısı İsveç uyruklu yedi kişi yakalandı. Araç ve adreslerinde üç ruhsatsız tabanca, havalı tüfek, 169 mermi ve bir miktar uyuşturucu ele geçirildi. İsveç uyruklu beş kişi tutuklandı, bir kişi hakkında sınır dışı işlemleri başlatıldı. Çatışma sırasında yaralanan bir Azerbaycan uyruklu kişi hastaneye kaldırıldı.
15 Eylül 2023

İstanbul Beyoğlu'nda Galata Kulesi yakınlarında bulunan bir sırt çantası şüphe uyandırınca polis ekiplerine haber verildi. Bölge güvenlik şeridi ile kapatıldı ve akli dengesi yerinde olmayan bir kişi çantayı fırlattı. Bomba imha ekipleri tarafından fünye ile patlatılan çantadan cips ve kağıt havlu çıktı. Olay sonrasında vatandaşlar polis ekiplerini alkışladı.
1 Ocak 2023

Kolombiya'nın solcu Devlet Başkanı Gustavo Petro, beş silahlı örgüt ile 1 Ocak'tan 30 Haziran 2023'e kadar sürecek bir ateşkes anlaşmasına varıldığını duyurdu. Anlaşmaya Marksist gerilla örgütü ELN, FARC'tan ayrılan Segunda Marquetalia, Estado Mayor Central, uyuşturucu karteli AGC ve Autodefensas de la Sierra Nevada dahil. Petro, ateşkes süresinin uzatılabileceğini ve karşılıklı yükümlülüklerin yanı sıra ulusal ve uluslararası düzeyde bir denetleme mekanizmasının devreye gireceğini belirtti.
1 Ocak 2023

Guyana ordusuna ait bir helikopter, Venezuela sınırına yakın bir bölgede düştü. Kazada helikopterde bulunan yedi kişiden beş asker öldü, iki asker yaralandı. Helikopterin rutin faaliyetler sırasında düştüğü ve kazanın nedeninin araştırıldığı belirtildi. Esequibo bölgesi üzerindeki tarihi anlaşmazlık nedeniyle bölgenin stratejik önemi de vurgulandı.
8 Aralık 2023

İsrail, güvenlik gerekçesiyle Türkiye dahil bölge ülkelerindeki diplomatlarını geri çağırdı. Bu karar, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail'e 'Aksa Tufanı' adlı kapsamlı saldırı başlatmasının ardından geldi. İsrail ve ABD'ye karşı bölgedeki birçok ülkede büyük protesto eylemleri başlamıştı. ABD, protesto eylemlerinden duyduğu endişe nedeniyle Adana’daki konsolosluk binasını 'bir sonraki duyuruya kadar' kapatmıştı.
19 Ekim 2023

Britanya Savunma Bakanı Ben Wallace, 'artık yeni fırsatları keşfetme zamanım geldi' diyerek istifa ettiğini açıkladı. Wallace, dört yıldır yürüttüğü bakanlık görevi sonunda arkasında daha modern, kendine daha fazla güvenen ve daha iyi fonlanmış bir silahlı kuvvetler bıraktığını belirtti. Wallace'ın yerine Enerji Güvenliği ve Sıfır Emisyondan Sorumlu Devlet Bakanı Grant Shapps getirildi.
31 Ağustos 2023

Brezilya Federal Polisi, eski devlet başkanı Jair Bolsonaro'nun bir kambur balinayı taciz ettiği şüphesiyle soruşturma başlattı. Bolsonaro'nun Haziran ayında Sao Sebastiao kasabası açıklarında jet ski ile balinanın 15 metre yakınında olduğu ve rahatsızlık belirtileri gösteren balinayı telefonuyla kaydettiği iddia ediliyor. Brezilya yasalarına göre deniz memelilerini taciz etmek yasaktır ve motorlu gemilerin bu hayvanlara 100 metre yaklaşması yasaklanmıştır. Bolsonaro daha önce de Amazon Ormanları'na zarar vermekle suçlanmış ve 'Kaptan Testere' lakabı almıştı.
20 Kasım 2023

Britanya'nın başkenti Londra'da, Filistin'le dayanışma için toplanan yaklaşık 100 bin kişi, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etmek amacıyla başbakanlığa yürüdü. Göstericiler, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılara son verilmesi, derhal ateşkes ilan edilmesi ve Gazze'ye insani yardım malzemelerinin eksiksiz girişine izin verilmesi çağrısında bulundu. Ayrıca, Britanya hükümetinin İsrail'e verdiği desteği de protesto ettiler.
21 Ekim 2023

Kolombiya'da 1 Mayıs'ta kaybolan ve dün enkazı bulunan küçük uçaktaki dört çocuk, zorlu arama kurtarma çalışmaları sonucunda sağ olarak bulundu. Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, bulunan çocukların ülke için büyük bir sevinç kaynağı olduğunu belirtti. 13, 9, 4 yaşlarındaki çocuklar ve 11 aylık bir bebek, 17 gün boyunca ormanda nasıl hayatta kaldıkları hakkında detay verilmeden kurtarıldı. Enkazda bulunan diğer üç kişinin ise hayatını kaybettiği tespit edildi.
18 Mayıs 2023

ABD'nin ardından Britanya da İsrail'e destek için bölgeye güç gönderme kararı aldı. Britanya Başbakanı Rishi Sunak, orduya Doğu Akdeniz'e konuşlanma talimatı verdi. Kararın 'İsrail'i desteklemek, bölgesel istikrarı güçlendirmek ve gerilimin tırmanmasını önlemek' gerekçesiyle alındığı belirtildi. Kraliyet Donanmasına ait 'RFA Argus' ve 'RFA Lyme Bay' gemilerinin Doğu Akdeniz'e gönderileceği, deniz devriye ve gözetleme uçağının da 'bölgesel istikrara yönelik tehditleri takip etmek üzere' bölgede uçmaya başlayacağı kaydedildi.
12 Ekim 2023

Burkina Faso askeri yönetimi, 26 Eylül'de bir darbe girişiminin bastırıldığını duyurdu. Darbe girişimiyle ilgisi bulunan çok sayıda kişi gözaltına alındı. Darbe girişimine karışan ancak kaçmayı başaranların güvenlik güçlerince arandığı belirtildi. Burkina Faso, bağımsızlığını kazandığı 1960'tan bu yana 10'a yakın askeri darbe gördü.
28 Eylül 2023

Kuzey Kore, sınırını izinsiz ve isteyerek geçen ABD askeri Travis King'i sınır dışı edeceğini duyurdu. King, yaklaşık bir ay önce sınırı geçmiş ve gözaltına alınmıştı. King'in ne zaman ve nereye sınır dışı edileceği henüz açıklanmadı. King, daha önce Güney Kore'de bir sivili dövmek ve polis aracını tekmelemek suçundan iki aya yakın hapis cezası almıştı.
27 Eylül 2023

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul'da düzenlenen 'Kartel Operasyonu'nda, Güney Amerika'dan Avrupa'ya uyuşturucu sevkiyatı yapan ve kırmızı bültenle aranan 'Kompanio Bello' isimli uyuşturucu kartelinin lideri Dritan Rexhepi'nin yakalandığını duyurdu. Rexhepi, İstanbul Havalimanı'na sahte bir Kolombiya pasaportuyla giriş yaparken tespit edilmiş ve Beylikdüzü'nde gerçekleştirilen operasyonla gözaltına alınmıştır. Yakalama işlemi, İstanbul Emniyet Müdürlüğü koordinasyonunda ve İtalyan Polisiyle yapılan istihbarat paylaşımları sonucunda başarılmıştır.
10 Kasım 2023
İşaretlediklerim