Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ile Kahire'de bir araya geldi. Bu ziyaret, 2013 yılında Mısır'da gerçekleşen askeri darbe sonrası Türkiye'nin Mısır ile diplomatik ilişkilerini askıya almasından bu yana geçen 11 yılın ardından gerçekleşen ilk resmi ziyaret oldu. İki ülke arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi ve gelecekteki büyükelçi atamaları gibi konular görüşüldü. Ayrıca, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi'nin gelecekte bir araya gelmeleri ihtimali üzerinde duruldu.
18 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid Al Nahyan ile bir araya geldi. Abu Dabi'de gerçekleşen görüşmede, iki ülke arasındaki ilişkiler ve ekonomik işbirliği fırsatları ele alındı. Bu görüşme, Mehmet Şimşek'in bakan olduktan sonra gerçekleştirdiği ilk yurt dışı ziyareti oldu. Toplantıya Türkiye'nin Abu Dabi Büyükelçisi ve diğer yetkililer de katıldı.
23 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bir dizi bakanla birlikte resmi bir ziyaret için Mısır'a gitti. Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es Sisi tarafından resmi törenle karşılanacak olan Erdoğan, ikili ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak bir basın toplantısı düzenleyecek. Bu ziyaret, 2013'teki darbe sonrası gerilen Türkiye-Mısır ilişkilerinde son yıllarda yaşanan yumuşamanın bir göstergesi olarak değerlendiriliyor. Erdoğan, daha önce Sisi ile aynı masada bulunmamak için çeşitli uluslararası toplantılara katılmamıştı, ancak 2022'nin sonunda iki lider arasında bir yakınlaşma yaşanmıştı.
14 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın ismini uzun bir süre sonra doğru şekilde telaffuz etti. Türkiye ve Suriye, ilişkilerin düzeltilmesi için İran ve Rusya ile dörtlü görüşmelere başlamıştı. Erdoğan, seçim öncesinde mülteci sorununu çözmek için Esad ile görüşmeye açık olduklarını belirtti. Ancak, Esad yönetimi Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinden çekilmesini şart koşuyor.
17 Temmuz 2023

Saadet Partisi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın muhalefeti PKK ile işbirliği yapmakla suçlamasına karşılık, Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde MİT mensuplarını İmralı'ya ve Oslo'ya gönderdiğini belirten eski açıklamalarını içeren bir video yayınladı. Videoda Erdoğan'ın, gerekli gördüğünde bu tür görüşmeleri yapmaya devam edeceğini ifade ettiği sözleri yer alıyor. Saadet Partisi, videoyu sosyal medya üzerinden 'İmralı'yla dirsek temasında olanları unutma!' notuyla paylaştı.
25 Mayıs 2023

Bağdat, Basra'dan başlayarak Türkiye üzerinden Avrupa'ya uzanacak olan Kalkınma Yolu Projesi'ne büyük önem veriyor. Ancak, projenin başarısı için bölgedeki güvenlik sorunlarının çözülmesi gerekiyor, özellikle de PKK'nın faaliyet gösterdiği alanlarda. Türkiye, Bağdat ve Erbil'in PKK'ya karşı ortak bir mücadele yürütmesini istiyor, ancak Irak'ın bu konudaki tutumu belirsizliğini koruyor. Irak hükümeti, PKK'yı yasaklı örgütler listesine alsa da, örgütün silahsızlandırılması ve siyasi sığınmacı olarak kabul edilmesi konusunda somut adımlar atıp atmayacağı net değil.
25 Nisan 2024

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Litvanya'da düzenlenen NATO Zirvesi sırasında Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ile bir araya geldi. Erdoğan, görüşmenin ülkeler için hayırlı olmasını dilediğini belirtti. Geçen sene Mayıs ayında ABD Kongresi'nde Türkiye karşıtı açıklamalar yapan Miçotakis'e tepki gösteren Erdoğan, o dönemde Miçotakis ile görüşmeyeceğini ifade etmişti. Ancak bu zirvede iki liderin görüşmesi gerçekleşti.
12 Temmuz 2023

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, Rusya'nın Suriye özel temsilcisi Aleksander Lavrentiev ile yaptığı görüşmenin ardından, Türkiye ile müzakerelerin işgalin sona erdirilmesi ve terörizme desteğin kesilmesi şartlarına bağlı olması gerektiğini ifade etti. Bu açıklama, Şam ile Ankara arasında Rusya'nın aracılığıyla yürütülen müzakereler hakkında Esad'ın ilk resmi yorumu oldu. Ayrıca, Suriye'nin Türkiye'den kuzey Suriye'deki birliklerini çekmesini ve üç muhalif gruba desteğini sonlandırmasını talep ettiği bildirildi. Türkiye ile Suriye arasındaki dışişleri bakanları düzeyindeki toplantının, 2011'deki savaşın başlangıcından bu yana en üst düzeydeki görüşme olacağı belirtildi.
13 Ocak 2023

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Türkiye ziyaretine İstanbul'da başladı ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile bir araya geldi. İstanbul'daki yemekte Berlinli döner ustası Arif Keleş tarafından döner servis edildi. Alman medyası, Steinmeier'ın ziyaretinin İstanbul'dan başlamasını Türkiye hükümetine bir sinyal olarak yorumladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Steinmeier'ı Ankara'da ağırlayarak öğle yemeğinde Ankara döneri sundu ve bu durumu basın açıklamasında esprili bir dille dile getirdi.
24 Nisan 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'ın görüşmeleri sonucunda, doğrudan yatırım, savunma sanayii, enerji ve iletişim alanlarında iş birliği anlaşmaları imzalandı. Anlaşmalar, Türkiye Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı ve Suudi Arabistan Yatırım Bakanı ile Baykar Genel Müdürü ve Suudi Arabistan Savunma Bakan Yardımcısı tarafından imzalandı. Bu gelişme, Türkiye'nin yabancı yatırımcıları çekme ve döviz ihtiyacını karşılamak amacıyla Körfez ülkeleriyle ilişkilerini güçlendirmeye yönelik adımlarının bir parçası olarak görülüyor.
18 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Ankara'da gerçekleşen dördüncü görüşmelerinde Kıbrıs sorununa adil ve kalıcı bir çözüm bulunması gerektiğini vurguladılar. İki lider, geçmişte yaşanan gerilimlere rağmen diyalog kanallarını açık tutma konusunda hemfikir oldular. Erdoğan, her görüşmede umutlarının arttığını belirtti ve böyle bir adımın bölgenin istikrar ve huzurunu güçlendireceğini ifade etti.
13 Mayıs 2024

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed El Nahyan arasında, toplamda 51 milyar dolar değerinde anlaşmalar imzalandı. Anlaşmalar, yatırımların karşılıklı teşviki ve korunması, suçluların iadesi, hukuki ve adli işbirliği, ortak ekonomik ve ticaret komisyonu kurulması, dijital dönüşüm, enerji ve doğal kaynaklar projeleri, uzay ajansları arasında işbirliği, savunma sanayii, ihracat kredisi finansmanı, depremden etkilenen bölgelerin yeniden inşası ve petrol şirketleri arasında stratejik işbirliği gibi başlıkları içeriyor.
19 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, NATO Zirvesi kapsamında ABD Başkanı Joe Biden ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede Türkiye'den Dışişleri Bakanı, Milli Savunma Bakanı, MİT Başkanı ve diğer yetkililer de hazır bulundu. Erdoğan, Biden'a yeniden seçilmesi dolayısıyla tebriklerini iletti ve stratejik mekanizma kapsamında devlet başkanları düzeyinde istişarelerin zamanının geldiğini belirtti. Biden ise Erdoğan'a İsveç ile ilgili diplomasi çabaları ve liderlik için teşekkür etti.
11 Temmuz 2023

Türkiye, Rusya, Suriye ve İran dışişleri bakanları Moskova'da bir araya gelerek Türkiye-Suriye ilişkilerini canlandırmak için bir yol haritası hazırlama kararı aldılar. Toplantıda, Suriye'nin egemenliği ve terörle mücadele konusundaki bağlılık teyit edildi ve Suriye'ye uluslararası yardımın artırılması gerektiği vurgulandı. Ayrıca, dışişleri bakan yardımcılarının savunma ve istihbarat birimleriyle koordinasyon içinde çalışmaları talimatlandırıldı. Suriye yönetimi, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinden çekilmesini şart koşarak Erdoğan ile görüşmeyi kabul edeceğini belirtmişti.
10 Mayıs 2023

Türkiye, Arap Ayaklanması döneminde izlediği ve özellikle Türkiye-Mısır ilişkilerini olumsuz etkileyen politikaları gözden geçiriyor. Bölgede yeni bir istikrar ve barış ortamının oluşmasıyla birlikte, Türkiye 'Masaya dahil değilsem masayı yıkarım', 'Oyun kuramazsam oyunu bozarım' anlayışını terk etmeye karar verdi. Bu yeni dönemde Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Mısır ile yakınlaşma niyetleri belirginleşti. Özellikle Mısır ile yıllar sonra karşılıklı elçiler atandı ve dışişleri bakanları düzeyinde ziyaretler gerçekleştirildi, bu süreç Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Mısır ziyareti ile taçlandırıldı.
15 Şubat 2024

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Türkiye ziyaretine İstanbul'dan başlayarak, döner diplomasisi adını verdiği bir dizi temaslarda bulundu. Steinmeier, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile bir araya geldi ve bu görüşme, Almanya'dan Türkiye'ye göç etmiş döner ustası Arif Keleş'in de katıldığı bir akşam yemeği ile desteklendi. Bu diplomasi girişimiyle Steinmeier, Türk göçmenlerin Almanya'ya katkılarını vurgulamayı amaçladı.
22 Nisan 2024

Türkiye'nin Kahire Maslahatgüzarı Büyükelçi Salih Mutlu Şen, Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkilerin normalleştiğini ve iki ülke liderlerinin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin, önümüzdeki üç ila altı ay içinde bir araya gelebileceğini belirtti. Şen, iki lider arasındaki olumlu iletişim adımlarının ve diplomatik ilişkilerin büyükelçi düzeyine çıkarılmasının ilişkilerdeki ilerlemeyi gösterdiğini ifade etti. 2013'te Mısır'da yaşanan darbe sonrası Türkiye'nin Mısır ile ilişkileri kopmuş, ancak son dönemde iki ülke arasında ilişkilerin geliştirileceğine dair mesajlar gelmişti.
1 Haziran 2023

MetroPOLL Araştırma Şirketi'nin yaptığı ankete göre, Türkiye'de halkın yüzde 59'u Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşmesini istiyor. Ankette 'hayır' yanıtını verenlerin oranı yüzde 28,9 iken, 'fikrim yok' veya cevap vermeyenlerin oranı yüzde 12,1 olarak belirlendi. Erdoğan, geçmişte Esad yönetiminin devrilmesini desteklemiş olmasına rağmen, son dönemde görüşme yapmak istediğine dair sinyaller vermişti. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve MİT Başkanı Hakan Fidan, Suriyeli mevkidaşlarıyla Moskova'da görüşmeler yapmıştı.
6 Ocak 2023

Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdat, İranlı mevkidaşıyla yaptığı görüşmenin ardından Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesi için Türkiye'nin Suriye'deki askeri varlığını sonlandırması gerektiğini belirtti. Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad da benzer bir açıklama yaparak müzakerelerin Türkiye'nin 'işgal' ve 'terörizme desteği'ni sonlandırması temelinde yürütülmesi gerektiğini ifade etti. Türkiye, Suriye iç savaşında Esad'a karşı muhalifleri desteklemiş ve sınır ötesi harekatlar düzenleyerek sınır şeridinin bir bölümünü kontrol altına almıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye'nin kuzeyinde YPG'ye karşı her an kara harekatı başlatabileceğini söylemişti.
16 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze’yi ağırladı. İkili ve heyetler arası görüşmelerin ardından, Erdoğan ve Kobakhidze’nin huzurunda 'Enerji Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı' imzalandı. Anlaşma, Türkiye adına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Gürcistan adına ise Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Levan Davitashvili tarafından imzalandı. Bu anlaşma ile Türkiye, satın aldığı LNG’yi Avrupa’ya satma imkanına sahip olacak.
16 Mayıs 2024
İşaretlediklerim