Japonya, enerji tedarikinde öz yeterliliği artırmak ve karbon emisyonunu düşürmek amacıyla nükleer reaktörlerin ömrünü uzatma kararı aldı. Meclis, reaktörlerin 60 yıl olan işletim süresinin uzatılmasına imkan tanıyan bir yasayı onayladı. Yeni düzenlemeyle, reaktörlerin hizmet dışı kaldığı dönemler toplam işletme süresine dahil edilmeyecek ve 30 yılı aşan reaktörler her 10 yılda bir denetlenecek. 2011'deki deprem ve tsunami felaketinden sonra nükleer reaktörlerin işletim ömrü 40 yıl ile sınırlanmış, güvenlik standartları sağlandığında 60 yıla kadar uzatılabiliyordu.
31 Mayıs 2023

Climate Central tarafından yayımlanan verilere göre, Kasım 2022'den Ekim 2023'e kadar olan dönemde küresel sıcaklıklar sanayi öncesi seviyelerin 1,3 santigrat derece üzerine çıkarak 12 aylık bir rekor kırdı. Bu durum, dünya nüfusunun yüzde 99'unu etkileyen ortalama sıcaklıkların 30 yıllık normları aştığını gösteriyor. Sadece İzlanda ve Lesotho normalden daha düşük sıcaklıklar kaydetti. Ayrıca, 200 şehirde 500 milyondan fazla insan, 30 yıllık normlara göre aşırı sıcaklık yaşadı ve bazı şehirlerde iklim değişikliği bu aşırı sıcakları beş kat daha olası hale getirdi.
9 Kasım 2023

ABD'nin Florida eyaletinde, Florida Keys adalarında deniz suyu sıcaklığı jakuzi seviyesine ulaştı. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'ne (NOAA) göre, bu dönemde normal su sıcaklıkları 23-31 santigrat derece arasında olmalıyken, bu hafta 38,43 santigrat dereceye yükseldi. Bu durum, küresel bir rekor olabilir. Uzmanlar, bu tür şiddetli hava koşullarının artan sıklığı ve yoğunluğunun, insan kaynaklı iklim krizinin bir belirtisi olduğunu belirtiyor.
26 Temmuz 2023

NASA, Güneş yüzeyinde meydana gelen güçlü bir patlamanın fotoğrafını yayınladı. ABD'deki Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), bu patlamanın neden olduğu şiddetli jeomanyetik fırtınayı tespit etti ve elektronik cihazlar ile elektrik şebekelerinde kesintilere yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu. Jeomanyetik fırtınalar, Dünya'nın manyetik alanı ile Güneş rüzgarları arasındaki etkileşimden kaynaklanır ve GPS, radyo frekansları, uydu operasyonları gibi teknolojik sistemleri etkileyebilir.
10 Mayıs 2024

Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi yönünde bir balistik füze denemesi yaptığını bildirdi. Füze, Güney Kore'nin Tongchang-ri bölgesinden fırlatıldı ve Japonya'ya göre 800 kilometre uçtuktan sonra Japon Denizi'ne düştü. Japonya Savunma Bakanlığı denemeyi 'tamamıyla kabul edilemez' olarak değerlendirdi. Bu deneme, Güney Kore ve ABD'nin 'Özgürlük Kalkanı' adlı ortak askeri tatbikatları sırasında gerçekleşti.
19 Mart 2023

Almanya'da Isar 2, Neckarwestheim 2 ve Emsland nükleer santrallerinin reaktörleri devre dışı bırakılarak, ülkede nükleer enerji kullanımı sona erdi. Bu santraller, Almanya'nın enerji ihtiyacının yaklaşık %6'sını karşılıyordu. Nükleer santrallerin sökülme süreci ve radyoaktif atıkların depolanması konusunda henüz kesin çözümler bulunamamış durumda. Almanya'nın bu adımı, Fukuşima faciasının ardından nükleer enerjiye karşı artan eylemler ve Angela Merkel döneminde alınan kararlar sonucunda geldi. Türkiye ise nükleer enerji santrali inşa etmeye devam ediyor ve yenilenebilir enerji maliyetleri nükleer enerjiye göre daha düşük seviyelerde.
16 Nisan 2023

Kuzey Kore, 4,5 ton sınıfı süper büyük harp başlığı taşıma kapasitesine sahip taktik balistik füze ve geliştirilmiş stratejik seyir füzesinin test atışlarını başarıyla gerçekleştirdiğini duyurdu. Ülkenin lideri Kim Jong-un, testlerin dış güçlerin tehditlerine karşı güvenliklerini artırmak amacıyla yapıldığını belirtti. Güney Kore, Kuzey Kore'nin bu eylemlerini şiddetle kınadı ve füze testlerinin bölgedeki güvenlik durumunu tehdit ettiğini vurguladı.
19 Eylül 2024

Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi yönüne iki balistik füze denemesi gerçekleştirdiğini duyurdu. Füzeler, Jangyon bölgesinden fırlatıldı ve 600 kilometreden fazla uçarak Japon Denizi'ne düştü. Japonya Savunma Bakanı, füzelerin Japon ulusal münhasır ekonomik bölgesi dışına düştüğünü belirtti. Bu denemeler, Güney Kore ve ABD ordularının başlattığı 'Özgürlük Kalkanı' tatbikatından hemen sonra gerçekleşti.
14 Mart 2023

Kuzey Kore, Sohae Uydu Merkezi'nden fırlattığı 'Malligyong-1' adlı askeri keşif uydusunu taşıyan roketin ikinci aşama ateşleme sisteminde yaşanan arıza nedeniyle başarısız oldu. Roket, Kore Yarımadası'nın batısında denize düştü. Bu durum Güney Kore ve Japonya'da sirenlerin çalmasına neden oldu. Kuzey Kore'nin bu fırlatışı, 2016'dan bu yana altıncı başarısız denemesi olarak kaydedildi ve uluslararası toplum tarafından kınandı.
31 Mayıs 2023

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı, Kuzey Kore'nin Sarı Deniz yönüne seyir füzeleri fırlattığını duyurdu. Füzelerin fırlatılma zamanı sabah 04:00 olarak belirtildi. Bu denemeler, ABD ve Güney Kore'nin 17-31 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirdiği 'Ulchi Özgürlük Kalkanı' askeri tatbikatının ardından yapıldı. Kuzey Kore devlet medyası, bu tatbikatın Kore Yarımadası'ndaki nükleer savaş riskini artırdığını belirtmişti.
2 Eylül 2023

ABD'li bilim insanı James Hansen ve ekibinin yaptığı araştırmaya göre, küresel ısınma şu anda tespit edilenden daha hızlı artıyor. Bu durum, önümüzdeki 10 yıl içinde önemli bir sıcaklık eşiğinin aşılmasına yol açacak. Araştırma, dünyanın Paris İklim Anlaşması'nda belirlenen 1.5 santigrat derece eşiğini beklenenden çok daha erken aşacağını öngörüyor. Hansen, fosil yakıtların yakılmaya devam edilmesi ve Dünya'nın bunun etkilerine karşı 'çok hassas' olması nedeniyle 'taahhütlü ısınma' ile büyük miktarda küresel ısınma biriktiğini belirtiyor.
2 Kasım 2023

Türkiye, 2024 Ocak ayında son 53 yılın en sıcak ocak ayını yaşadı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre, Türkiye genelinde ortalama sıcaklık 5,7 derece olarak ölçüldü, bu da 1991-2020 yılları arasındaki ortalama sıcaklığın 2,8 derece üzerinde. En yüksek sıcaklık 29,3 derece ile Akçakoca'da, en düşük sıcaklık ise sıfırın altında 31,3 derece ile Ardahan'da kaydedildi. Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde mevsim normallerinin üzerinde sıcaklıklar ölçülürken, bazı bölgeler mevsim normalleri civarında sıcaklıklar gösterdi.
19 Şubat 2024

Oda sıcaklığında ve basıncında çalıştığı iddia edilen süper iletken LK-99, bilim dünyasında tartışma konusu oldu. LK-99, bakırla aşılanmış, kurşun, oksijen ve fosfordan yapılmış çok kristalli bir malzeme. Ancak, bu iddiaların doğruluğu konusunda bilim dünyasında şüpheler bulunuyor. İlk olarak yayımlanan iki ön baskı arasında tutarsızlıklar olduğu ve gerekli testlerin yapılmadığı belirtiliyor. LK-99'un oda sıcaklığında çalışan bir süper iletken olması durumunda, bu, süper iletkenlerin kullanımını kolaylaştırabilir.
7 Ağustos 2023

Güney Kore Başkanı Yoon Suk-yeol, Kuzey Kore'nin artan nükleer tehditlerine karşı ABD ile ortaklaşa nükleer başlıkların tatbikatlarda kullanılmasını planladıklarını belirtti. Yoon, bu başlıkların ABD'ye ait olmasına rağmen planlamanın ortak yapılması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, ABD'nin bu fikre olumlu baktığını dile getirdi. Kuzey Kore ise kıtalararası balistik füzeler geliştirme ve nükleer cephaneliğini artırma çağrısında bulunmuştu.
2 Ocak 2023

ABD ve Güney Kore, Kuzey Kore'nin artan füze denemeleri nedeniyle gerilen bölgesel güvenlik ortamında, Kuzey Kore sınırına yakın Paju kentinde ortak bir askeri tatbikat düzenledi. Tatbikata yaklaşık 800 asker ve çeşitli askeri araçlar katıldı. Ayrıca, iki ülke Kuzey Kore'nin olası nükleer silah kullanımına karşı gelecek ay yeni bir tatbikat planlıyor, bu tatbikatın 11 gün sürmesi ve ara verilmeden yapılacak ilk ve en uzun tatbikat olması bekleniyor.
14 Ocak 2023

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), güneş yüzeyinde hafta sonu ve pazartesi günü oluşan iki güçlü patlamanın jeomanyetik fırtına oluşturduğunu bildirdi. Bu patlamaların güneşten iki büyük kütlenin atılmasına yol açtığı ve Dünya'da da etkisi hissedildiği belirtildi. Patlamaların radyo frekansları, elektrik şebekeleri ve navigasyon sinyalleri üzerinde olumsuz etkileri olduğu ve uzay araçları ve astronotlar için tehlikeli enerji dalgaları oluşturduğu ifade edildi.
9 Ağustos 2023

Galler'deki Bangor Üniversitesi'nden bilim insanları, Ay'da yaşamı mümkün kılacak bir enerji kaynağı geliştirdi. Bu enerji kaynağı, haşhaş tohumu kadar küçük nükleer hücrelerden oluşuyor ve bir araba boyutunda bir nükleer enerji santralinde kullanılacak. Bu teknoloji, Ay'ın öteki gezegenlere ulaşmak için bir sıçrama tahtası olarak kullanılmasını sağlayabilir. Ayrıca, bu teknoloji elektriği kesilen afet bölgelerinde de kullanılabilir.
4 Eylül 2023

NASA ve ESA astronomları, Samanyolu Galaksisinde, gezegenlerin senkronize hareket ettiği bir güneş sistemi gözlemledi. Bu sistem, Dünya'dan 100 ışık yılı uzaklıkta yer alıyor ve içinde yaşam olmadığı tahmin ediliyor. Sistemin merkezindeki yıldız HD 110067'nin etrafında dönen gezegenlerin yörünge süreleri 9 ile 54 gün arasında değişiyor. Araştırmacılar, bu tür senkronize hareket eden sistemlerin nadir olduğunu ve keşfedilenler arasında HD 110067'nin en fazla gezegene sahip olduğunu belirtiyor.
29 Kasım 2023

Avrupa Birliği iklim ajansı Copernicus'a göre, Mart 2024, Dünya'nın hava ve okyanus sıcaklıklarının tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığı art arda 10'uncu ay oldu. Mart ayının ortalama sıcaklığı 14,14 santigrat derece olarak kaydedilerek, 2016'daki önceki rekoru geçti ve 1800'lerin sonlarına göre 1,68 derece C daha sıcak olduğu belirtildi. Bilim insanları, bu rekor sıcaklıkların güçlü El Nino etkisi ve insan kaynaklı karbondioksit ve metan emisyonlarından kaynaklanan iklim değişikliği ile ilişkili olduğunu ifade ediyor.
11 Nisan 2024

NASA, James Webb Uzay Teleskobu'nun iki yıl önce keşfedilen GJ 486b adlı ötegezegende su buharı bulduğunu açıkladı. GJ 486b, Dünya'dan yüzde 30 daha büyük ve kütlesi üç kat fazla olup, kırmızı bir cüce yıldızın etrafında 1,5 Dünya gününde bir turunu tamamlıyor ve yaklaşık 426,5 derece sıcaklığa sahip. Bu keşfin, gezegenin yaşamı destekleyebilecek bir atmosfere sahip olabileceğine işaret ettiği düşünülüyor. Ancak su buharının gezegenden mi yoksa çevresindeki yıldızdan mı kaynaklandığı konusu henüz netlik kazanmamıştır.
4 Mayıs 2023
İşaretlediklerim