ABD'nin Alabama eyaletinde Yüksek Mahkeme, dondurulmuş embriyoların 'çocuk' olarak sayılması gerektiğine ve yanlışlıkla yok edilmesi durumunda sorumluluk doğurabileceğine hükmetti. Bu karar, eyalette IVF tedavisini durdurma noktasına getirdi ve tıp uzmanları ile üreme tedavilerini savunan gruplar tarafından olumsuz sonuçlar doğurabileceği konusunda uyarılar yapıldı. Karar, aynı zamanda Alabama'da aile kurma yöntemleri üzerinde ciddi etkiler yaratabilecek ve diğer eyaletlerde benzer yasal girişimlere yol açabilecek bir öncü olabilir.
23 Şubat 2024

Amerikalı bilim insanları, atmosferdeki su moleküllerini içme suyuna dönüştürebilen bir cihaz geliştirdi. Cell Reports Physical Science dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, Atmosferik Su Hasadı (AWH) adlı cihaz, su kıtlığı yaşayan milyarlarca insana temiz içme suyu sağlayabilir. Cihaz, su buharını malzemenin gözenekli yüzeyinde yakalayıp ısıtarak sıvı hale getiriyor. Araştırma ekibi, cihaz için ön patent başvurusunda bulundu.
24 Temmuz 2024

ABD'nin Los Angeles şehrinde bulunan J. Paul Getty Müzesi, 1971 yılında bir antikacıdan satın aldığı antik bronz başı Türkiye'ye iade etti. Eserin, 1960'larda Türkiye'nin Burdur iline bağlı Bubon antik kentinden kaçırıldığı belirlendi. Müze, Türkiye Kültür Bakanlığı ve Türk akademisyenlerle işbirliği içinde olduğunu ve iade kararının bu işbirliği çerçevesinde alındığını açıkladı. Eser, Roma dönemine ait olup, kimliği belirsiz bir genç heykelinden alınmış bir başı temsil ediyor.
25 Nisan 2024

Britanya Yüksek Mahkemesi, Avustralyalı bilgisayar mühendisi Craig Wright'ın Bitcoin'in mucidi olduğunu ve 'Satoshi Nakamoto' takma adını kullandığını iddia etmesine karar verdi. Wright, sekiz yıldır bu iddiayı sürdürmekteydi. Kar amacı gütmeyen Crypto Open Patent Alliance (COPA), Wright'ın iddialarının yanıltıcı olduğunu belirterek konuyu yargıya taşımıştı. Hakim James Mellor, Wright'ın Satoshi Nakamoto olmadığını ve Bitcoin whitepaperını yazmadığını belirtti.
14 Mart 2024

ABD'nin eski diplomatı Victor Manuel Rocha, 40 yıldan uzun bir süre Küba adına casusluk yaptığını mahkemede kabul etti. Rocha, 1981'den itibaren ABD Dışişleri Bakanlığı ve Ulusal Güvenlik Konseyi'nde çalışırken Küba hükümetine bilgi aktardığı suçlamasıyla yargılanıyordu. Ayrıca, 1999-2002 yılları arasında ABD'nin Bolivya büyükelçisi olarak görev yapmıştı. 12 Nisan'da cezasının belirleneceği duruşma öncesinde, Rocha ve avukatları suçu kabul etme kararı aldı.
1 Mart 2024
İşaretlediklerim