Elazığ Kampüs Açık Cezaevi'ne tel örgüden giren beş kişi, adli suçtan hükümlü Murat Bulut'u ateşli silahla bacağından yaraladı. Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, olayın 5 Temmuz'da gerçekleştiğini ve yaralının hayati tehlikesinin bulunmadığını açıkladı. Olayla ilgili olarak Musa Orhan ve ona yardım eden dört kişi tutuklandı.
10 Temmuz 2024

Haziran 2010'da narkotik polisi tarafından gözaltına alınan ve çıplak arama, işkence ve tehdit sonucu intihar eden Onur Yaser Can'ın davasında, dört polis ve bir bilirkişi 'resmi belgede sahtecilik' suçundan yargılanıyor. Can ailesi ve avukatları, bu olayın bir işkence davası olduğunu belirtiyor. Mahkeme, yarınki kararında polisler hakkında 'işkence' suçundan da suç duyurusunda bulunup bulunmayacağına karar verecek. Can'ın ailesi, 13 yıllık adalet mücadelesini sürdürüyor ve davanın toplumsal bir hak arayışına dönüştüğünü ifade ediyor.
4 Haziran 2023

2017'de Diyarbakır'da Nevruz kutlamalarında polis tarafından öldürülen üniversite öğrencisi Kemal Kurkut'un ölüm anını fotoğraflayan gazeteci Abdurrahman Gök, tutuklu olarak yargılanıyor. Gök, Kurkut'un fotoğraflarını yayınladıktan sonra baskıya maruz kaldığını ve bu durumun intikam olarak görüldüğünü belirtti. Gök, ayrıca kendisi hakkında 'örgüt talimatıyla fotoğrafları çektiği' iddiasında bulunan gizli tanığın pervasızlığını ve mahkemenin bu durumu mahkum etmek yerine kendisine ceza verdiğini ifade etti.
5 Eylül 2023

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde 8 Temmuz 2018'de meydana gelen ve 25 kişinin ölümü, 340 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan tren kazası davasının 14'üncü duruşması görüldü. Duruşma, Çorlu 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 19 Temmuz'a ertelendi. Kazada asli kusurlu bulunan dört sanığın iki ile 15 yıl arasında hapisle cezalandırılması talep edilmiş, ayrıca soruşturma genişletilerek dokuz kişiye daha dava açılmıştı. Facianın tek tutuklu sanığı olan TCDD 1'inci Bölge Demiryolu Bölge Bakım Müdürü Mümin Karasu daha önce tahliye edilmişti.
21 Mart 2023

Zafer Partisi yöneticisi Adem Taşkaya, 13 Kasım 2022'de İstiklal Caddesi'nde gerçekleşen bombalı saldırı sonrasında avukat Jiyan Tosun'u sosyal medyada 'fail' olarak hedef göstermişti. Küçükçekmece 20'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada Taşkaya, Tosun'un fotoğrafını yanlışlıkla paylaştığını savundu. Mahkeme, Taşkaya'ya toplamda beş yıl dört ay hapis cezası verdi, ancak 'hal ve davranışları' gerekçesiyle cezayı üç yıl 17 ay 10 güne indirdi. Tosun'un avukatı Eren Keskin, bilgilerin polis veya jandarmadan alındığını iddia ederek, Telegram hesaplarının araştırılmasını talep etti.
31 Mayıs 2023

Gezi Parkı eylemleri sırasında polisin sıktığı gaz fişeğiyle yaralanan ve 269 gün sonra hayatını kaybeden Berkin Elvan, ölümünün 10. yılında ailesi ve dostları tarafından mezarı başında anıldı. Anmada konuşan Berkin'in babası Sami Elvan ve annesi Gülsüm Elvan, adaletin olmadığını ve acılarının yanı sıra öfkelerinin de büyüdüğünü ifade etti. Ali İsmail Korkmaz'ın annesi Emel Korkmaz da adaletin sağlanamadığını belirtti. Berkin Elvan davasında sanık polise verilen ceza, istinaf mahkemesi tarafından hukuka uygun bulundu.
11 Mart 2024

Gaziantep'te, Kahramanmaraş merkezli depremde yıkılan Ayşe Mehmet Polat Sitesi'nin müteahhidi ve fenni mümessili Mehmet Ertan Akay, 'taksirle ölüme sebebiyet verme' ve 'imar kanununa muhalefet' suçlamalarıyla tutuklandı. Akay, İstanbul Ataşehir'de yakalandıktan sonra Gaziantep'e götürüldü ve emniyet müdürlüğündeki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilerek tutuklama kararı verildi.
12 Şubat 2023

Bingöl'de çevik kuvvet polisi olarak görev yapan A.E, Bursa'nın Orhangazi ilçesinde alacak verecek meselesi yüzünden husumetli olduğu annesi, iki ağabeyi ve yengesini İznik Gölü kıyısında bulunan bir çamlık alanda silahla vurarak öldürdü. A.E, olayın ardından ilçe emniyet müdürlüğüne giderek teslim oldu ve emniyetteki sorgusunun ardından çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.
28 Ocak 2023

MHP'ye bağlı Ülkü Ocakları'nın eski başkanı Sinan Ateş, 30 Aralık'ta Ankara'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Soruşturma kapsamında şu ana kadar aralarında MHP İstanbul İl Yönetim Kurulu üyesi Ufuk Köktürk ve iki özel harekat polisinin de olduğu 10 kişi tutuklandı. Tetikçi olduğu iddia edilen Eray Özyağcı henüz yakalanamadı. Son olarak Doğukan Çep, S.K. ve U.E. isimli şüpheliler tutuklanırken, iki kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
7 Ocak 2023

Yargıtay Başsavcılığı, 2018 yılında kaybolan ve 18 gün sonra ölü bulunan dört yaşındaki Leyla Aydemir'in ölümüne ilişkin yedi sanık hakkında verilen beraat kararının bozulmasını talep etti. Başsavcılık, yerel mahkemenin eksik inceleme yaptığını ve hukuka aykırı delilleri değerlendirmeden karar verdiğini belirtti. Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi'ne sunulan dosyada, sanıkların beraatine karar verilmesinin hukuka aykırı olduğu ifade edildi.
3 Temmuz 2023

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde 25 kişinin ölümü ve 340 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan tren kazası davasında yargılanan 13 sanığın duruşması 21 Mart 2023'e ertelendi. Duruşmada, TCDD Demiryolu Servis Müdürü Mümin Karasu ve diğer sanıkların savunmaları alındı. Karasu, kendisinin görevini yerine getirdiğini ancak demiryolu bakım müdürlüklerinin uyarıları dikkate almadığını savundu. Kazada hayatını kaybedenlerin yakınları ise adalet taleplerini ve duygularını ifade ettiler. Mahkeme, sanıkların tanık dinletme taleplerini kısmen kabul ederek adli kontrol tedbirlerinin devamına karar verdi.
11 Ocak 2023

Çorum'da Başöğretmen İmam Hatip Ortaokulu'nda bir öğrenci fenalaştıktan sonra hastaneye gönderildi. Bu olayın ardından öğrencinin velisi ve yakını, okul müdürü Hacı Ömer Atılgan ve okul görevlisi Mehmet Öztürk'e zincirle saldırdı. Saldırganların yakalanması için çalışmalar devam ederken, yabancı uyruklu D.H.H. ve A.A.M.M. hakkında yurt dışı çıkış yasağı kararı alındı. Başsavcılık, olayla ilgili tüm delillerin toplandığını ve soruşturmanın sürdüğünü belirtti.
10 Haziran 2024

İzmir'in Menemen ilçesinde bir düğünde çıkan tartışmanın ardından Metin S. ve Lütfi H. isimli şahıslar pompalı tüfekle ateş açtı. Saldırı sonucu 16 yaşındaki bir çocuk öldü, yedi kişi yaralandı. Saldırganlardan biri olan ve 13 suç kaydı bulunan Lütfi H., adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Diğer şüpheli Metin S. ise tutuklandı.
17 Kasım 2023

İstanbul Ümraniye'deki 30 Ağustos Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde, İbrahim Durmaz isimli şahıs, kız kardeşinin sınıfta kalması nedeniyle öğretmenler Vedat Kömür ve Orhan Bozkurt'a saldırdı. Olay, cep telefonuyla kaydedilip sosyal medyada yayıldıktan sonra Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, saldırganın gözaltına alındığını duyurdu. Durmaz, savcılık ifadesinin ardından tutuklanma talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edildi ve 'kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten yaralama' suçundan tutuklandı.
13 Haziran 2024

Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde Emre Elaltunterin isimli bir kişi, GBT sırasında özel harekat polisleri tarafından darp edilerek gözaltına alındı. Sosyal medyada yayılan görüntülerde polislerin şiddet uyguladığı görülüyor. Elaltunterin, gözaltına alındıktan sonra tutuklanıp cezaevine gönderildi ve bir gün sonra serbest bırakıldı. Diyarbakır Valiliği, görüntülerin ortaya çıkmasının ardından iki polis memurunun açığa alındığını ve soruşturma başlatıldığını duyurdu.
3 Ocak 2023

Gazeteci Güngör Arslan'ın öldürülmesiyle ilgili davada, 14 sanıktan ikisi ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Azmettirici olduğu iddia edilen eski Ülkü Ocakları il başkanı Ersin Kurt ise beraat etti. Arslan, 19 Şubat'ta ofisinde silahlı saldırıya uğramış ve hayatını kaybetmişti. Savcılık, Arslan'ın Kocaeli Belediyesi'nden ihale alan Kurt tarafından 'susturulmak için' öldürüldüğünü savunmuştu. Mahkeme, diğer sanıkların da cezalarını açıkladı ve bazılarına hapis cezası verirken, bazıları beraat etti.
10 Ocak 2023

Spor Toto 1. Lig'de oynanan Göztepe-Altay maçında, Altay kalecisi Ozan Evrim Özenç'e korner bayrak direğiyle saldırarak yaralayan Mehmet Nihat A. hakkında 'kasten öldürmeye teşebbüs' suçlamasıyla 15 yıla kadar hapis cezası talep edildi. İzmir başsavcılığınca hazırlanan iddianame 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Kaleci Özenç, saldırgan hakkında şikayetçi olmadığını belirtirken, sanık ise olay sırasında yüksek miktarda alkol aldığını ve olanları hatırlamadığını ifade etti.
4 Ocak 2023

Adana'nın Karataş ilçesinde, ailesiyle sahil kenarında vakit geçiren 11 yaşındaki Aydın Kılınç, rastgele ateş eden bir kişinin tabancasından çıkan kurşunla boynundan vurularak ağır yaralandı. Karataş Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Kılınç, yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Olayın ardından emniyet ekipleri, ateş eden H.Ş. isimli 44 yaşındaki şüpheliyi gözaltına aldı.
4 Temmuz 2023

Gazeteci Sinan Aygül, Tatvan Belediyesi ile ilgili usulsüzlük iddialarını sosyal medyada dile getirdikten sonra Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani'nin korumaları tarafından saldırıya uğradı. Saldırı sonrası korumalar gözaltına alındı ve 'silahla kasten yaralama' suçundan tutuklandı. Bitlis Valiliği, saldırıya karışan kişilerin görevden uzaklaştırıldığını açıkladı.
18 Haziran 2023

Amasra Başsavcılığı tarafından hazırlanan ve Bartın Başsavcılığına gönderilen fezlekede, 14 Ekim 2022'de 41 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasıyla ilgili olarak 'olası kastla öldürme' suçlamaları ve 'torpil ve adam kayırmacılık' iddiaları yer aldı. Fezlekede, madenin güvenlikten sorumlu mühendisi ve müessese müdür yardımcısının ifadeleri dikkat çekti. Tutuklu bulunan dört yetkili hakkında toplamda 1080'er yıl hapis cezası talep edildi. İfadelerde, iş güvenliği ve idari yönden önemli mevkilere tecrübesiz kişilerin getirildiği ve bazı personelin siyasi veya sosyal bağlantılar nedeniyle daha hafif işlerde çalıştırıldığı belirtildi.
16 Ocak 2023
İşaretlediklerim