Yeniden Refah Partisi (YRP), cumhur ittifakına katılmak için sunduğu 30 maddelik talep listesinde 'Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'un kaldırılmasını istedi. YRP'nin bu talebi üzerine Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, kanunun varlığının son derece önemli olduğunu ve tartışmaya açılmasının kabul edilemez olduğunu belirtti. AKP Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım ise YRP ile herhangi bir çatışma olmadığını ve sadece nezaket ziyareti gerçekleştirdiklerini, bu tür detayları konuşmadıklarını ifade etti.
13 Mart 2023

9'uncu Yargı Paketi, 23 kanun ve üç kanun hükmünde kararnamede değişiklik veya düzenleme içeren 60 maddelik bir kanun teklifi olarak önümüzdeki hafta meclise sunulacak. Paket, Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı'nda konu ve soru sayısının artırılması, hükümlülerin eğitim haklarının genişletilmesi ve yeni tip casusluk suçlarına yönelik düzenlemeler gibi çeşitli yenilikler içeriyor. Ayrıca, 'Öğretmenlik Mesleği ve Milli Eğitim Akademisi' Kanunu Teklifi de meclise sunulacak ve öğretmenlerin atanma sürecinde akademik eğitim almaları gerekecek.
9 Haziran 2024

Haziranda Meclise sunulacak olan 9. yargı paketi taslağında yer alan 'etki ajanlığı' düzenlemesi, yabancı devlet veya organizasyonların stratejik çıkarları doğrultusunda araştırma yapanların hapis cezası ile cezalandırılmasını öngörüyor. Bu düzenleme, iktidarın hoşuna gitmeyen materyalleri hazırlayan gazeteciler, akademisyenler ve STK'lerin hedef haline gelebileceği endişesini doğuruyor. Ayrıca, yurttaşların kendilerine kuşkulu sorular soranları ihbar edebileceği ve bazı meslek gruplarının 'fondaş'lıkla suçlanabileceği belirtiliyor. İstihbaratın sadece bilgi toplamakla kalmayıp, hedefi etkilemenin de bir tür ajanlık olduğu vurgulanıyor.
24 Mayıs 2024

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu üyesi ve CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesinin ardından en az 603 kadının öldürüldüğünü ve 464 kadının şüpheli şekilde hayatını kaybettiğini belirtti. Yüceer, AKP'nin iktidara geldiği 2002 yılından bu yana Türkiye'de en az 7.990 kadının öldürüldüğüne dikkat çekti. İstanbul Sözleşmesi'nin 20 Mart 2021'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla feshedildiği ve Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun bu kararı hukuka uygun bulduğu bilgisi verildi.
8 Mart 2023

Mine Esen, Türkiye'de kadına yönelik şiddetin bitmediğini ve verilen sözlerin yerine getirilmediğini vurguluyor. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun verilerine göre, bu yılın ilk altı ayında 205 kadın öldürüldü ve 117 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu. Kadınların büyük bir kısmı evli oldukları erkekler tarafından öldürülüyor. İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılmasının yıldönümünde, kadın hakları örgütleri sözleşmenin yeniden uygulanması için mücadeleye devam edeceklerini belirtti.
8 Temmuz 2024

Yeniden Refah Partisi (YRP), cumhur ittifakına katılmak için 30 maddelik bir şart listesi sundu. Bu listede, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık'ın tartışmaya açılmasını kabul edilemez bulduğu, aile bütünlüğünü koruma ve kadına karşı şiddeti önleme amaçlı 6284 sayılı kanun da bulunuyor. Kanun, ev içi şiddeti tanımlıyor ve şiddet mağdurlarına koruyucu tedbirler sağlıyor. YRP'nin talepleri arasında bu yasanın aile bütünlüğünü bozucu hükümlerinin ayıklanması yer alıyor. AKP içinde bu konuda farklı görüşler mevcut ve bazı üyeler, Bakan Yanık'ın açıklamalarının ittifaka zarar verebileceğini düşünüyor.
14 Mart 2023

HÜDA-PAR Batman Milletvekili Serkan Ramanlı, Meclis'te bir gazetecinin sorusuna verdiği yanıtta, kadına yönelik şiddetin sebeplerinin alkol, fuhuş ve madde bağımlılığı olduğunu iddia etti. Ramanlı, toplum ve devletin bu sebepleri görmezden geldiğini savundu ve kadına yönelik şiddetin erkek egemen anlayışla ilişkilendirilmesine rağmen, bu anlayışın olmadığı Avrupa'da da şiddetin devam ettiğini belirtti. Ramanlı'ya göre, bu tür kötü alışkanlıklarla mücadele edilmedikçe kadına yönelik şiddetin durdurulması mümkün değil.
6 Aralık 2023

AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, kadına şiddeti önlemeye yönelik 6284 sayılı kanunun değiştirilmesine karşı çıktığı için partisi içinde bazı kesimlerin tepkisini çekti. Bu durum, Zengin'in üç yıl önce bir programda 'Bohemian Rhapsody' filmini beğendiğini söylemesi üzerine, sosyal medya trolleri tarafından hedef gösterilmesine yol açtı. Troller, Zengin'in bu ifadesini ve filmin eşcinsel içerikli sahnelerini kullanarak eleştirilerde bulundu. AKP'nin oylarının düşmesi ve 14 Mayıs seçimleri öncesinde ittifakı genişletme çabaları sırasında, Yeniden Refah Partisi ve HÜDA-PAR gibi 6284'e karşı duruş sergileyen partilerle iş birliği yapılması da tartışmaların bir parçası oldu.
14 Nisan 2023

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun (KCDP) 2022 yılı verilerine göre Türkiye'de 334 kadın erkekler tarafından öldürüldü ve 245 kadın şüpheli şekilde hayatını kaybetti. Öldürülen kadınların %50'si boşanma aşamasında olan erkekler tarafından hayatını kaybederken, 23 kadın koruma kararlarına rağmen öldürüldü. İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararı sonrası kadın cinayetlerinde artış olduğu belirtiliyor. Öldürülen kadınların büyük bir kısmı evlerinde hayatını kaybetti.
2 Ocak 2023

Türkiye'de hazırlanan 9'uncu Yargı Paketi taslağı, 38 maddeden oluşuyor ve Türk Ceza Kanunu'na 'etki ajanlığı' ile ilgili yeni bir madde eklenmesi öneriliyor. Bu düzenleme, yabancı devlet veya organizasyonlar adına Türkiye'de faaliyet gösteren kişilere yönelik hapis cezası öngörüyor. Etki ajanlığı suçu işleyenler üç ila yedi yıl arasında hapis cezasına çarptırılabilirken, savaş zamanı veya stratejik kurumlarda çalışanlar için cezalar daha ağır olacak.
10 Mayıs 2024

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Mart 2023 raporunu yayınladı. Rapora göre, Mart ayında Türkiye'de 23 kadın cinayeti işlenmiş ve 19 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulunmuştur. Öldürülen kadınların bir kısmı kişisel kararlar almak istemesi gibi nedenlerle hayatını kaybetmişken, 12 kadının ölüm nedeni tespit edilememiştir. Platform, kadın cinayetlerinin ve şiddetin görünmez kılınmasının devam ettiğini ve siyasi partilerin kadın düşmanlığı içeren tutumlarının endişe verici olduğunu belirtmiştir.
3 Nisan 2023

Anayasa Mahkemesi, CHP'nin, 14 Ekim'de Meclis'ten geçirilen ve 'sansür yasası' olarak adlandırılan dezenformasyonla mücadele yasasının 29'uncu maddesinin iptali için yaptığı başvuruyu oy çokluğuyla reddetti. Bu madde, halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak amacıyla gerçeğe aykırı bilgi yayma suçunu düzenliyor ve bu suçu işleyenlere bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası öngörüyor. Yasanın yürürlüğe girmesinin ardından bazı gazeteciler bu madde kapsamında tutuklandı veya soruşturmaya uğradı.
8 Kasım 2023

Ankara 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen bir davada, sanık avukatı mahkeme heyetindeki başkan ve üye hakimin başörtülü olması nedeniyle reddihakim talebinde bulundu. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, bu talebi 'eski Türkiye kafası' olarak nitelendirdi ve Ankara başsavcılığının olayla ilgili soruşturma başlattığını duyurdu. Tunç, kadınların inanç, eğitim ve çalışma özgürlüğünü gasbeden 28 Şubat zihniyetiyle hareket etmenin bir avukata yakışmadığını belirtti ve Türkiye'de son 22 yılda kadın hakları ve özgürlükleri konusunda önemli adımlar atıldığını vurguladı.
18 Mayıs 2024

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, HÜDA-PAR'ın dört vekilinin AKP listelerinden meclise girmesini eleştirerek, özellikle AKP'li kadınlara seslenip, bu durumun gelecekte kadınların yaşam alanlarını daraltabileceği konusunda uyarıda bulundu. Akşener, HÜDA-PAR'ın Cumhuriyet ve Anayasa'nın ilk dört maddesini tartışmaya açma eğiliminde olduğunu ve kadınları 'sahiplendirme' anlayışına sahip olduğunu belirtti. Ayrıca, 1999 yılında Hizbullah tarafından öldürülen Müslüman feminist yazar Konca Kuriş örneğini vererek, kadınların bu tür radikal eğilimlere karşı dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.
21 Mayıs 2023

RTÜK üyesi İlhan Taşçı, TRT'de yayınlanan 'Yürek Çıkmazı' dizisindeki kadına karşı şiddet sahnesini gündeme getirerek, Show TV'ye benzer bir sahne nedeniyle verilen ağır cezanın TRT'ye neden uygulanmadığını sordu. Show TV'nin 'Kızılcık Şerbeti' dizisindeki şiddet sahnesi sebebiyle yayın ve program durdurma cezası ile idari para cezasına çarptırıldığı hatırlatıldı. Taşçı, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'e Twitter üzerinden bu konuda açıklama yapması çağrısında bulundu.
23 Mart 2023

Türkiye'de kabul edilen yeni yasa, antidemokratik uygulamaları daha da ağırlaştırarak iktidar muhaliflerine yönelik baskıyı artırıyor. Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği maddeleri içeren ve Anayasa ihlalleri barındıran bu düzenleme, özellikle terör örgütleriyle ilişkilendirilen kişilere yönelik keyfi ve çifte cezalandırmayı kolaylaştırıyor. Ayrıca, Türkiye'deki baskı rejimlerinin simgesi haline gelen 'Fişleme' düzenlemesinin kapsamı genişletilerek, muhalefet, inanç ve etnik köken nedeniyle cezalandırmanın aracı haline getiriliyor.
17 Mart 2024

Türkiye'de 9. yargı paketi kapsamında, sosyal medya aracılığıyla yapılan ve Türkiye aleyhine olduğu düşünülen kara propaganda ve etki ajanlığı faaliyetlerine karşı yeni düzenlemeler getirilmesi planlanıyor. Bu düzenlemeler, sosyal medya yorumları aracılığıyla ekonomik, toplumsal ve kamu düzenini bozan faaliyetleri de içerecek şekilde genişletilmiş. Ancak, hangi faaliyetlerin bu suç kapsamına gireceği ve nasıl tanımlanacağı konusunda belirsizlikler mevcut. Bu durum, ifade özgürlüğüne müdahale endişelerini de beraberinde getiriyor.
11 Mayıs 2024

Abdulkadir Selvi, Türkiye'nin hukuki standartlarını yükseltmek için yargı reformuna ihtiyaç duyduğunu belirtti. Meclis'te 9'uncu Yargı Paketi görüşülürken, zihniyet değişiminin de önemli olduğunu vurguladı. Türkiye'nin Avrupa Konseyi denetim mekanizmasından çıkması gerektiğini ifade eden Selvi, AKPM Denetim Komisyonu Türkiye Eş-Raportörü Stefan Schennach'ın raporunun olumsuz olduğunu belirtti.
26 Temmuz 2024

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, bir video paylaşarak kadın haklarının seçimlerde bir oy kazanma aracı olarak radikal unsurlara sunulduğunu eleştirdi. Kılıçdaroğlu, kadınların temel haklarının oylanmasına karşı çıkarak, kadın ve çocuk hakları üzerinden pazarlık yapılmayacağını vurguladı. Ayrıca, iktidara gelmesi durumunda kadınların sosyal güvenliğini sağlamak, kreş sayısını artırmak ve kadın istihdamını teşvik etmek gibi vaatlerde bulundu. Yeniden Refah Partisi'nin (YRP) cumhur ittifakına katılmak için sunduğu 30 maddelik talep listesinde, 'Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'un değiştirilmesi talebi yer alıyordu, ancak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık ve AKP Grup Başkan Vekili Özlem Zengin bu talebe karşı çıktı.
29 Mart 2023

1 Haziran’da yürürlüğe giren 8’inci yargı paketiyle adli para cezaları artırıldı. En düşük para cezası 20 liradan 100 liraya, en yüksek adli para cezası ise 100 liradan 500 liraya çıkarıldı. Ceza mahkemelerince verilen adli para cezalarının kesinlik sınırı 3 bin liradan 15 bin liraya yükseltildi. Ayrıca, kişisel verilerin işlenme şartları ve yurt dışına aktarılması usulünde de değişiklikler yapıldı.
3 Haziran 2024
İşaretlediklerim