Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Erzincan-Bingöl fay hattının kısa süre içinde kırılacağını belirtti. Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve çevre illeri de etkileyen iki büyük depremin ardından, Görür bu fay hattının tarihsel olarak uzun süredir kırılmadığını ve enerji biriktiğini ifade etti. Elazığ ve Maraş depremlerinin Doğu Anadolu fayının aktif olduğunun göstergesi olduğunu ve bu fay hattının Akdeniz'e kadar enerji transfer edebileceğini söyledi.
8 Şubat 2023

Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, 6 Şubat depremlerinin ardından Arap Levhası'nın kuzeye doğru itilmiş olabileceğini ve bu durumun Adıyaman, Diyarbakır, Siirt, Hakkari illerinde depremlere neden olabileceğini belirtti. Görür, bu tahminlerinin kesin olmadığını, farkındalık yaratmak amacıyla paylaştığını ifade etti. Ayrıca yerel yönetimlere deprem dirençli yerleşim alanları oluşturma çağrısı yaptı.
28 Haziran 2023

Fransa'nın Alsas bölgesinde engellilerin kaldığı bir yazlık konutta yangın çıktı. Yangında en az dokuz kişi hayatını kaybetti. İtfaiye ekipleri 17 kişiyi tahliye etti ve yangını söndürdü. Ancak, 11 kişi mahsur kaldı ve bu kişilerden dokuzunun cesedine ulaşıldı. İki kişiye henüz ulaşılamadı ve bir kişi acil servise kaldırıldı.
9 Ağustos 2023

Kahramanmaraş merkezli deprem sonucu Hatay'da enkaz altında kalanlar arasında yer alan oyuncu Çağrı Çıtanak'ın annesi Nevber Yurdal Çıtanak, hayatını kaybetti. Çıtanak ve oyuncu eşi Başak Gümülcinelioğlu, depremin ilk gününden itibaren sosyal medya üzerinden yardım çağrısında bulunmuşlardı. Depremin dokuzuncu gününde Gümülcinelioğlu, Instagram hesabından kayınvalidesinin vefatını duyurdu.
14 Şubat 2023

Afyon Kocatepe Üniversitesi'nden Prof. Dr. Çağlar Özkaymak ve ekibi, Hatay'da kırılmamış fay hatlarını inceleyeceklerini duyurdu. Yapılan çalışmalarda, bölgede 450 kilometreye yakın yüzey kırığı tespit edildi ve birden fazla fay segmentinin aynı anda kırılması sonucu beklenenden büyük depremler meydana geldiği gözlemlendi. Antakya ve Ölüdeniz Fayları üzerindeki Yesemek, Narlı ve Sakçagöz segmentlerinde 'Türkiye Diri Faylarının Paleosismoloji Projesi' kapsamında araştırmalar yapılacak. Ölüdeniz Fay Zonu'nun tarihi yıkıcı depremlerle ilişkili olduğu ve Antakya'nın güney ve doğusunda 7.3-7.7 büyüklüğünde depremler üretebilecek potansiyel taşıdığı belirtiliyor.
26 Ocak 2024

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 10 ili etkileyen şiddetli depremler sonrasında Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde yıkılan Yoldaş Apartmanı'nın enkazında arama kurtarma çalışmaları sürerken, ekiplerin ses algılaması üzerine yoğunlaştığı bir bölgeden Yazgül Çaçan isimli kadın 72 saat sonra sağ olarak çıkarıldı. Yaralı olarak kurtarılan kadın, sağlık ekipleri tarafından hastaneye kaldırıldı.
9 Şubat 2023

Erzincan'da Munzur Dağı'nda karla kaplı arazide yiyecek arayan çengel boynuzlu dağ keçileri, yerel bir hayvansever ve doğa gözlemcisi olan Mert Yılmaz tarafından dronla görüntülendi. Yılmaz ve arkadaşları, piknik yapmak için gittikleri dağda, nadiren görülen ve koruma altındaki bu hayvanları dronla yakından çekme fırsatı buldu. Yılmaz, bu deneyimi ve görüntüleri sosyal medya hesaplarından paylaştı.
4 Aralık 2023

Kahramanmaraş merkezli deprem sonrasında Hatay'da yıkılan Deniz Apartmanı'nda arama kurtarma çalışmaları devam ederken, 24 yaşındaki öğretmen Mesude Akar enkaz altından 49 saat sonra sağ olarak kurtarıldı. Kurtarma anında çevredeki vatandaşlar sevinç gösterisinde bulunarak kurtarma ekiplerini alkışladı. Akar, sağlık kontrollerinin ardından hastaneye götürüldü ve kurtarma ekiplerinin enkazdaki çalışmaları sürüyor.
8 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Diyarbakır'da, Bağlar ilçesindeki bir apartmanın enkazından 101 saat sonra anne Sebahat Varlı ve oğlu Serhat yaralı olarak kurtarıldı. Aynı zamanda Hatay'da inşaat mühendisi Hikmet Yiğitbaş da enkazdan çıkarıldı. Kurtarılanlar, sağlık ekiplerince hastaneye kaldırıldı. Bölgede arama kurtarma çalışmaları devam etmektedir.
10 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen deprem sonucunda Adıyaman'da enkaz altında kalan Türk Halk Müziği sanatçısı ve öğretmen Aziz Taştan, eşi ve iki kızı hayatını kaybetti. Taştan ailesi, deprem sırasında Adıyaman merkeze bağlı Mimar Sinan Yeni Mahalle'deki evlerindeydi. Arama-kurtarma çalışmaları depremin üçüncü gününde de devam ediyordu.
8 Şubat 2023

Karadeniz Ereğli ilçesinde 19 Kasım'da fırtına nedeniyle batan Türk bayraklı Kafkametler adlı geminin 12 kişilik mürettebatından beşinin cesedine ulaşılmış, geri kalan yedi kişi ise hala bulunamamıştır. Arama kurtarma çalışmaları karada ve denizde 17'nci gününe girmiştir. 'Nene Hatun Acil Durum Müdahale Gemisi' arama çalışmalarına destek için bölgeye ulaşmış, Deniz Üs Komutanlığı ve Sahil Güvenlik ekipleri de arama faaliyetlerine devam etmektedir.
5 Aralık 2023

Hindistan'ın Odisha eyaletinde şiddetli yağışların ardından yıldırım düşmesi sonucu 10 kişi yaşamını yitirdi. Khurda bölgesinde dört, Bolangir'de iki ve Angul, Boudh, Jagatsinghpur ve Dhenkanal'da birer kişi hayatını kaybetti. Ayrıca Khurda bölgesinde üç kişi yıldırım düşmesi sonucu yaralandı. Hindistan Meteoroloji Dairesi, eyalette benzer olayların beklendiğini duyurdu ve bölge sakinlerine güvenli yerlere sığınmaları tavsiye edildi.
3 Eylül 2023

Türkiye Hentbol Federasyonu, Hatay Antakya'da gerçekleşen deprem felaketinde Hentbol Milli Takımı Kaptanı Cemal Kütahya ve beş yaşındaki oğlu Çınar Kütahya'nın enkaz altında kalarak hayatlarını kaybettiklerini açıkladı. Federasyon, Cemal Kütahya'nın ülkeyi yıllarca başarıyla temsil ettiğini belirterek, onun ismini yaşatmak için gerekli her şeyi yapacaklarını ifade etti ve Kütahya ailesine başsağlığı diledi.
14 Şubat 2023

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, 6 Şubat'ta meydana gelen ve merkez üssü Kahramanmaraş Pazarcık olan 7,7 büyüklüğündeki depremin ardından bölgede yetersiz yardım çalışmaları olduğunu belirtti. Pazarcık'ta binaların %80'inin kullanılamaz hale geldiğini ve insanların yiyecek, çadır ve soğukla mücadele ettiğini ifade etti. Kenanoğlu, bölgede sadece iki AFAD görevlisi ve bir özel kuruluşun çalışma ekibini gördüğünü, askeri veya diğer profesyonel ekiplerin olmadığını aktardı.
7 Şubat 2023

Afyonkarahisar'ın Sandıklı ilçesinde, Akdağ Tabiat Parkı'nda piknik yapan bir öğrenci grubundan bir öğrenci gölette boğulma tehlikesi geçirdi. Onu kurtarmaya çalışan dört kişi suya atladı ve kayboldu. AFAD ve dalgıç ekiplerinin yaptığı arama sonucunda, Halil E., Mehmet Can K., Ramazan A. ve Yusuf K. isimli dört kişinin cansız bedenlerine ulaşıldı.
13 Mayıs 2023

Yunanistan'ın Tesalya bölgesinde 5 Eylül'de başlayan şiddetli yağışlar sonucu yaşanan sel felaketinde can kaybı sayısı 17'ye çıktı. Sel felaketinde kayıp olduğu bildirilen Avusturyalı çifte ait olduğu tespit edilen iki ceset bulundu. Sel nedeniyle bölgede 750 bin dönümden fazla alan sular altında kaldı ve yerleşim birimleri, tarım arazileri ve altyapı büyük hasar gördü.
17 Eylül 2023

Hatay'ın Defne ilçesinde meydana gelen depremden 278 saat sonra, yıkılan Tolga Apartmanı'nın enkazında arama kurtarma ekipleri 45 yaşındaki Hakan Yasinoğlu'nu canlı olarak buldu. PAK, AFAD, CEKUT ve İstanbul İtfaiyesi gibi ekiplerin katıldığı yoğun çalışmalar sonucunda Yasinoğlu enkazdan çıkarıldı ve ilk müdahalesinin ardından Mustafa Kemal Üniversitesi Hastanesi'ne götürüldü. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Yasinoğlu'nun bilincinin açık olduğunu ve ilk tıbbi müdahalesinin sahra hastanesinde yapıldığını bildirdi.
17 Şubat 2023

Karadeniz Ereğli ilçesinde 19 Kasım'da fırtına nedeniyle Türk bayraklı Kafkametler adlı geminin batması sonucu kaybolan 12 kişilik Türk mürettebatın beşi ölü olarak bulunmuş, geri kalan yedi kişiye ise hala ulaşılamamıştır. Arama kurtarma çalışmaları 13. gününde devam etmektedir. Sahil Güvenlik, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, AFAD ve diğer ekipler karadan ve denizden arama faaliyetlerini sürdürmektedir. TCG Akın arama ve kurtarma gemisi de çalışmalara destek vermektedir.
1 Aralık 2023

Iğdır'daki yüksek rakımlı bölgelerde kar yağışı etkili oldu. Dün akşam başlayan sağanak yağış, yüksek kesimlerde kara dönüştü. Türkiye'nin en yüksek noktası olan 5 bin 137 metre rakımlı Ağrı Dağı'nın 3 bin metrelik bölümü ve Aras Dağları'nın 3 bin rakımı aşan Zor ve Canderviş noktaları karla kaplandı.
2 Ekim 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen iki büyük deprem sonrasında, bazı şehirlerde sokaklarda cenazelerin beklediği gözlemlendi. AFAD tarafından yapılan açıklamada, hayatını kaybeden vatandaşların kimliklendirilmesi ve naaşlarının yakınlarına teslim edilmesinin önemi vurgulandı. Kimliklendirilemeyen cenazeler, 24 saatlik bekleme süresinin ardından DNA, parmak izi örneği ve fotoğrafı alınarak defnedilecek. Ölü muayene işlemleri, naaşın bulunduğu yerdeki başsavcılıklar tarafından yapılacak ve naaşlar çevre illere gönderilmeyecek.
8 Şubat 2023
İşaretlediklerim