Sincan Kadın Cezaevi'nde tutuklu bulunan eski HDP milletvekili Sebahat Tuncel, avukatları aracılığıyla bir mesaj gönderdi. Mesajında, cinsiyetçi, milliyetçi ve dinci anlayışlara karşı özgürlükçü ve eşitlikçi bir anlayışın örgütlenmesinin tarihi bir sorumluluk olduğunu vurguladı. HDP, Yeşil Sol Parti, EMEP ve TİP'in kendilerine ait olduğunu ve Emek ve Özgürlük İttifakı'nın başarılı olacağına inandığını ifade etti. Ayrıca, seçimlere kısa bir süre kala tartışmaları bitirip harekete geçilmesi gerektiğini belirtti.
5 Nisan 2023

Kürt siyasetinin önde gelen isimlerinden Ahmet Türk, HDP'nin seçim çalışmaları sırasında yaptığı konuşmada, Kürt halkının iktidara bir ders vermesi gerektiğini belirtti. Türk, Kürt halkının düşmanlığını yapan iktidara karşı protesto edilmesi ve oy verilmemesi gerektiğini vurguladı. Bu açıklama, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleme kararı ve iki lider arasında imzalanan protokolün basınla paylaşılmasının ardından geldi. HDP ve Yeşil Sol Parti ise kayyım maddesini eleştirerek seçimlerdeki tutumlarını açıklamayı planladıklarını duyurdu.
24 Mayıs 2023

CHP'de genel başkanlık yarışında adı geçen grup başkanı Özgür Özel, eylülde genel başkanlık için yola çıkacak. Özel'in adaylık açıklaması için bir metin üzerinde çalıştığı ve bu metnin bir 'tutum belgesi' işlevi göreceği belirtiliyor. Özel'in adaylık açıklaması sonrası grup başkanlığı görevinden istifa edip etmeyeceği net değil. CHP Genel Merkezi, kurultayda partinin genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu aday gösterecek.
18 Ağustos 2023

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı olarak ilan edilen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu HDP ile görüşmeye davet etti. Sancar, seçimlerin ilk turda bitmesini istediklerini ve demokrasi, adalet, özgürlük gibi ilkeler etrafında bir uzlaşı arayışında olduklarını ifade etti. HDP'nin pazarlık peşinde olmadığını, ancak Türkiye'nin demokratik dönüşümüne katkı sağlayacak bir uzlaşma beklediklerini vurguladı. Ayrıca, Kılıçdaroğlu'nun HDP ile yüz yüze görüşmesinin önemine değindi ve uzlaşı engellerine karşı duyarlılık çağrısında bulundu.
6 Mart 2023

Ünlü piyanist Fazıl Say, İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in HDP'nin ittifak masasına getirilemeyeceğine dair sözlerini eleştirdi. Say, HDP seçmenlerinin de insan olduğunu ve taleplerinin masaya gelmesi gerektiğini belirterek, Akşener'in tavrının Türkiye'nin birlik ve bütünlüğüne zarar verdiğini ifade etti. Ayrıca, ittifakın önünün açılması gerektiğini ve ayrımcılık yapılmaması gerektiğini vurguladı.
8 Mart 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, TİP Milletvekili Ahmet Şık'ın 'Selahattin'i çıkar HDP'den ortada HDP kalmaz' şeklindeki sözlerine, 'Selahattin'den HDP'yi çıkarsan geriye pek bir şey kalmaz' diyerek yanıt verdi. Demirtaş, Twitter hesabından bir video paylaşarak, HDP'nin doğru çözüm önerilerini sunduğunu ve kendisinin bu partiyle siyasete başladığını, ömrünün sonuna kadar da bu partide var olacağını ifade etti. Ahmet Şık, daha önce HDP listesinden milletvekili seçildikten sonra partiden ayrılmış ve TİP'e katılmıştı.
29 Nisan 2023

CHP'li Köksal, Afyon'da düzenlenen bir mitingde, seçilirse Afyonkarahisar Belediyesi'nin kapılarını DEM Parti hariç her siyasi partiye açık tutacağını belirtti. Bu açıklama, yanında bulunan CHP lideri Özgür Özel tarafından ilk başta yanlış anlaşıldı ve daha sonra Köksal'ın dil sürçmesi olarak nitelendirilmeye çalışıldı. Ancak Köksal, yaptığı açıklamada bu ifadenin bilinçli olarak seçildiğini ve DEM Partililerle belediyeyi yönetmeyeceğini vurguladı. Bu durum, parti içindeki çekişmeleri ve siyasi stratejileri gözler önüne serdi.
8 Mart 2024

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 'İktidarın ahlaki ve siyasi meşruiyeti yoktur' söylemini strateji haline getirme kararı aldı. Bu söylem, yerel seçim döneminde sık kullanılacak ve partinin stratejisi haline getirilecek. Kılıçdaroğlu'nun hedefi, bu söylemi kullanarak yerel seçim sırasında ve sonrasında Erdoğan ve AKP'yi erken seçime zorlamak. Ancak, Kılıçdaroğlu'nun Yeni Şafak gazetesinin kendisinin seçilmemesi için 3 milyon liralık reklam verdiğine dair söylemi partide eleştiriye neden oldu.
25 Ağustos 2023

CHP Grup Başkanı Özgür Özel, partideki değişim tartışmalarına dair görüşlerini belirtti. Özel, seçim sonrası tabanda bir tepki olduğunu ve bunun yok sayılmasının onarılmaz sonuçlar doğurabileceğini ifade etti. Ayrıca, bazı devrim ve reformların hızla hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Özel, bu durumun partinin geleceğine ve yerel seçimlere yönelik kaygıları artırdığını belirtti.
31 Temmuz 2023

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Hatay'da yapılan anketler sonucunda Lütfü Savaş'ın desteği ve onayıyla geliştirilecek bir alternatifin seçimi kazanabileceğini belirtti. Depremdeki sorumluluğu nedeniyle eleştirilen Savaş'ın yeniden aday gösterilmesi tartışmalara yol açmıştı. Özel, Hatay'da yapılan beş anketin sonuçlarına dayanarak, Savaş'ın desteğiyle bir alternatif geliştirilmesi gerektiğini ve bunun Hatay ittifakı kurularak cumhur ittifakının adayının şansının azaltılacağını ifade etti.
19 Şubat 2024

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın ırkçı ve faşist söylemlerine önem vermediklerini, önemli olanın Kemal Kılıçdaroğlu'nun topluma verdiği sözler olduğunu ifade etti. HDP ve Yeşil Sol Parti'nin merkez yürütme kurulları, Kılıçdaroğlu'na desteği sürdürme kararı aldı. Buldan, seçimde Erdoğan ile Kılıçdaroğlu arasında bir tercih yapılması gerektiğini ve HDP'nin tercihinin Kılıçdaroğlu olduğunu dile getirdi.
26 Mayıs 2023

CHP kurultayında genel başkanlık seçimini Özgür Özel kazanması durumunda gazeteciliği bırakacağını açıklayan Barış Yarkadaş, Özel'in kazanmasının ardından aktif gazetecilik kariyerine son verdiğini duyurdu. Yarkadaş, TV100'de siyaset yorumcusu olarak çalışmaya devam edebileceğini belirtti. CHP Genel Başkanı Özgür Özel ise Yarkadaş'tan kararını yeniden değerlendirmesini istedi ve bu konuda kendisiyle iletişime geçeceğini ifade etti.
7 Kasım 2023

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Bulgaristan'ın Kırcaali şehrinden bir video yayınlayarak Türkiye'nin dış politikasının ve savunma sanayii politikasının devlet politikaları olduğunu ve partilerden bağımsız olması gerektiğini ifade etti. Kılıçdaroğlu, mevcut hükümetin parti ile devleti birleştirdiğini ve dış politikayı kişiselleştirdiğini eleştirdi. Ayrıca, kendi yönetiminde devletin ciddiyetini koruyacağını ve Türkiye'nin artık 'kapı kapı dolaşıp para dilenen bir ülke' olmayacağını belirtti.
15 Nisan 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Erdoğan rejimi sonrasında PKK'nın Türkiye'de silah bırakması için ellerinden geleni yapacaklarını ve bunu başaracaklarını belirtti. Demirtaş, TBMM'de hukuk çerçevesinde sorunları çözerek toplumsal barışı sağlayacaklarını ifade etti. Ayrıca, Erdoğan'ın barış isteyenleri engellediğini ve çatışmayı körüklediğini iddia etti. Seçimlerde provokasyonlara karşı dikkatli olunması gerektiğini ve Yeşil Sol Parti'nin barış ve demokrasi için çalışacağını vurguladı.
13 Nisan 2023

İsmail Saymaz, AK Parti'nin geçmişteki seçimlerde rakiplerine karşı montaj ve kumpas gibi yöntemlere başvurduğunu öne sürdü. 2010'da Deniz Baykal'a, 2011'de MHP'ye yönelik iddialardan, 2019'da Abdullah Öcalan'ın kardeşinin TRT'de yer almasına ve 2023'te Kılıçdaroğlu'na yönelik montaj iddialarına kadar bir dizi örnek verdi. Saymaz, 31 Mart seçimlerinde de benzer taktiklerin kullanıldığını, ancak bu kez kumpasın başarısız olduğunu belirtti. CHP'nin Sarıyer il binasının satın alınmasıyla ilgili görüntülerin yanlış yorumlandığını ve bu durumun kumpas girişiminin başarısızlığına işaret ettiğini ifade etti.
15 Mart 2024

İsmail Saymaz, AK Parti'nin tarihinde ilk kez bir seçimde ikinci sıraya düşerek CHP'nin gerisinde kaldığını ve bu durumun ana muhalefetin 10 ay gecikmiş bir zaferi olarak değerlendirilebileceğini belirtiyor. Yazıda, ekonomik yıkımın Cumhur İttifakı'ndaki çöküşün en önemli gerekçesi olduğu ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in 14 Mayıs'tan beri uyguladığı ekonomi politikalarının detaylarına değiniliyor. Ayrıca, CHP'nin Kılıçdaroğlu'suz girdiği ilk seçimde oyunu 5 milyon artırarak birinci olmasının önemi vurgulanıyor.
2 Nisan 2024

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, eski CHP Konya milletvekili Abdüllatif Şener'in sığınmacı politikası nedeniyle Zafer Partisi'ne oy verebileceğini söylediğini iddia etti. Şener, daha önce CHP'den istifa ettiğini ve seçimlerde geçersiz oy kullandığını açıklamıştı. Ancak, Şener'in oy kullandığı sandıktan geçersiz oy çıkmadığı ve büyük ihtimalle Cumhurbaşkanı Erdoğan'a oy verdiği belirtiliyor. Ayrıca, Şener'in oy kullandığı sandıktan Zafer Partisi'ne 11 oy çıktığı ifade ediliyor.
19 Haziran 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Saadet Partisi'nin düzenlediği iftar yemeğinde İslam ülkelerinin büyükelçilerine hitaben konuştu. Kılıçdaroğlu, Ortadoğu'nun sorunlarının akıl ve bilgiyle çözülebileceğini, birlikte hareket edilmesi gerektiğini ve önyargılarla değil, akılcı politikalarla sorunların üstesinden gelinebileceğini belirtti. Ayrıca, Ortadoğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı kurma kararı aldıklarını ve Türkiye, İran, Irak ve Suriye'nin bir araya gelmesi gerektiğini ifade etti.
11 Nisan 2023

HDP Grup Başkan Vekili Saruhan Oluç, partisinin amacının bakanlık koltuğu pazarlığı yapmak olmadığını, Türkiye'yi tek adam rejiminden kurtarmak ve demokratik bir geçiş süreci sağlamak olduğunu ifade etti. Millet İttifakı'nın adayı Kılıçdaroğlu'nun HDP oylarını alıp alamayacağı tartışılırken, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, demokrasi gündeminde anlaşma sağlanması durumunda Kılıçdaroğlu'na destek verebileceklerini belirtmişti. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise CHP'nin HDP ile görüşebileceğini ancak İYİ Parti'nin bulunduğu masaya HDP'nin getirilemeyeceğini söyledi.
8 Mart 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin oy oranındaki düşüşü değerlendirdi. Demirtaş, devletin imkanlarının sınırsız kullanımı, AKP-MHP iktidarının mühendislik çalışmaları ve Türklük inşası gibi faktörlerin yanı sıra, HDP'nin seçim stratejilerindeki amatörlüğü ve kurumların işlememesini eleştirdi. Ayrıca, Kürt siyasi hareketinin toplumdaki değişimleri doğru analiz edemediğini ve sloganlarla ilerlemenin mümkün olmadığını belirtti. Demirtaş, partinin yeniden yapılanma süreci başlatması gerektiğini vurguladı.
31 Mayıs 2023
İşaretlediklerim