Tahran ile Tel Aviv arasındaki gerilim, İsrail'in 1 Nisan'da İran'ın Şam'daki konsolosluğuna saldırısı ve yedi Devrim Muhafızları subayının ölümüyle daha da arttı. ABD istihbaratı, İran'ın misilleme yapacağını belirtirken, İran Hürmüz Boğazı'nda Portekiz bayraklı MSC Aries gemisine el koyduğunu ve gemiyi İran sularına yönlendirdiğini açıkladı. İran medyası, gemiye İsrail ile bağlantılı olduğu için el konulduğunu duyurdu. İsrail'in askeri sözcüsü, İran'ın gerilimi tırmandırma kararının sonuçlarına katlanacağını ifade etti.
13 Nisan 2024

İsrail, Suriye havalimanlarına düzenlenen saldırıların, İran ve 'tüm terör örgütlerine' uyarı amaçlı olduğunu duyurdu. İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın Arap Basını Sözcüsü Hasan Kaabiya, bu saldırıların İran'a ve 'tüm terör örgütlerine savaşa müdahil olmamaları yönünde bir uyarı' olduğunu belirtti. Ayrıca, saldırının 'topraklarını Hizbullah'ın destekçilerine İran füzelerini teslim etmek için koridor olarak kullanan' Suriye'ye de bir mesaj olduğunu ifade etti.
13 Ekim 2023

Hamas lideri Haniye, Tahran'da kaldığı konutuna düzenlenen saldırıda bir korumasıyla birlikte öldürüldü. İran, suikastin arkasında İsrail'in olduğunu öne sürerek, Haniye'nin kanının yerde kalmayacağını belirtti. İran'ın yeni cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ve dini lider Humeyni, İsrail'e karşı sert açıklamalarda bulundu. Haniye'nin suikasti, Hamas-İsrail ateşkes görüşmelerini belirsizleştirdi.
31 Temmuz 2024

Britanya Dışişleri Bakanı David Lammy ve Fransa Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne, İran'ın herhangi bir saldırısının Gazze'deki ateşkes müzakerelerini baltalayacağını ve yıkıcı sonuçlar doğuracağını belirtti. The Guardian'da yayımlanan ortak makalelerinde, İran'ın bölgedeki tansiyonu artırarak daha büyük bir savaşa yol açabileceği vurgulandı. İki ülke, Avrupa ve Orta Doğu'nun güvenliği için birlikte çalıştıklarını ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararı çerçevesinde gerginliğin çözülmesi gerektiğini ifade etti.
18 Ağustos 2024

İsrail ordusu, Beyrut'ta Hizbullah'ın ana karargahını vurduğunu ve Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın öldüğünü iddia etti. Lübnan Sağlık Bakanlığı saldırıda altı kişinin öldüğünü ve 91 kişinin yaralandığını açıkladı. İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, İsrail'in bölgedeki saldırganlığını ele almak üzere olağanüstü toplandı. İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Lübnan halkı ve direniş cephesinin yanında olacaklarını belirtti.
28 Eylül 2024

Türk Hava Yolları, İsrail ile İran arasında yaşanan gerginlik nedeniyle bu gece İran’a yapılacak uçak seferlerini iptal etti. Fransa Dışişleri Bakanlığı, vatandaşlarına İran’ı terk etmeleri çağrısında bulundu. Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye’nin Tahran’da öldürülmesi ve İran’ın İsrail’i suçlaması, bölgede tansiyonu yükseltti. İsrail suçlamalara yanıt vermezken, İran dini lideri Ali Hamaney İsrail’e direkt saldırı emri verdi.
2 Ağustos 2024

ABD Başkanı Joe Biden'ın İran'la savaşa karşı olduğu ve çatışmanın derinleşmesini istemediği Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby tarafından açıklandı. Bu açıklama, İran'ın Suriye'deki İsrail büyükelçiliğine saldırısının ardından İsrail'in misilleme hazırlığı yapması ve ABD'nin bu durumda İsrail'den sınırlı bir askeri yanıt vermesini beklediği bir dönemde geldi. ABD yönetimi, İsrail'den zarar olmaması nedeniyle gerilimi tırmandırmamak adına saldırıya yanıt vermemesini istemişti.
17 Nisan 2024

İran, Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye'ye düzenlenen suikastın yedi kilogram savaş başlığı taşıyan kısa menzilli bir roketle gerçekleştirildiğini açıkladı. Haniye, 31 Temmuz'da Tahran'da kaldığı konukevinde korumasıyla birlikte öldürülmüştü. İran ve Hamas, suikastın İsrail tarafından yapıldığını iddia ederken, İsrail bu iddialara yanıt vermedi. İran Devrim Muhafızları, suikastın İsrail tarafından tasarlandığını ve ABD'nin de destek verdiğini ileri sürdü.
3 Ağustos 2024

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde daha önce ilan edilen ve insani yardım ile rehine takasına olanak tanıyan dört günlük 'insani ara'nın sona ermesinin ardından bölgeye yönelik saldırılarını yeniden başlattığını duyurdu. İnsani ara, 24 Kasım'da başlamış ve 28 Kasım'da sona ermesi beklenirken uzatılmıştı. Ancak aranın sona ermesiyle birlikte İsrail'in saldırıları da tekrar başladı.
1 Aralık 2023

İsrail, Lübnan'a yaptığı önleyici saldırı ve Hizbullah komutanı Fuad Şükür'ün suikastına karşılık olarak Hizbullah'ın başlattığı misilleme saldırıları nedeniyle 48 saatlik olağanüstü hal ilan etti. İsrail Savunma Bakanlığı, OHAL'in gerekçesini iç cephedeki durum olarak açıkladı. Tel Aviv ve İsrail'in kuzeyindeki bölgelerde bazı kısıtlamalar getirildi. Hizbullah, misilleme saldırılarının ilk aşamasının 320 füzeyle başarıyla tamamlandığını duyurdu.
25 Ağustos 2024

İsrail'in 1 Nisan'da İran'ın Şam'daki konsolosluğuna düzenlediği saldırı sonucu yedi Devrim Muhafızları subayının ölmesi, İran ile İsrail arasındaki gerilimi artırdı. ABD Başkanı Joe Biden, bu durum üzerine Delaware'deki tatilini yarıda keserek Washington'a döndü. Beyaz Saray, Biden'ın Ortadoğu'daki gelişmelerle ilgili ulusal güvenlik ekibiyle istişarelerde bulunacağını açıkladı. ABD istihbaratına göre İran, İsrail'e karşı misilleme yapmaya hazırlanıyor.
13 Nisan 2024

İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant, Gazze için planlanan kara harekatının aylarca sürebileceğini ifade etti. Galant, İsrail ordusunun durdurulamayacağını ve Gazze'deki kara harekatının, oradaki son savaş olacağını belirtti. Ayrıca, bu harekatın sonunda Hamas'ın Gazze'de kalmayacağını iddia etti.
23 Ekim 2023

İran, Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırısında doğrudan rol alıp yardım yaptığını reddetti. İran yıllardır Hamas'ı destekliyor ve savaşçılarına silah ve eğitim sağlıyor olsa da, İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) misyonu, Hamas militanlarının İsrail'in güneyinde gerçekleştirdiği saldırıya 'dahil olmadığını' belirtti. Hamas Sözcüsü Gazi Hamad, İran'dan doğrudan destek aldıklarını söylemişti.
9 Ekim 2023

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, ABD'nin İsrail'in Filistin'e saldırıları sırasında İran'a iki kez mesaj gönderdiğini belirtti. İlk mesajda ABD'nin savaşı genişletmek istemediğini, ikinci mesajda ise İran'dan itidalli olmasını istediğini ifade etti. Ayrıca, İran'ın Filistin direnişini desteklemeye devam edeceğini ve İsrail'in Filistin topraklarında işgalci olduğunu belirtti.
24 Ekim 2023

ABD istihbaratı ve İsrailli bir yetkiliye göre, İran 6 Şubat'taki Türkiye depremleri sonrasında yardım taşıma bahanesiyle Suriye'ye askeri malzeme taşıdı. Washington Post gazetesinde yer alan habere göre, İran yardım kamyonlarına 30 İHA ve askeri malzemeler yerleştirdi. İran'ın Birleşmiş Milletler misyonu konu hakkında yorum yapmazken, Iraklı yetkililer ABD belgesindeki bulguları 'sahte' olarak nitelendirdi. Pentagon, İran'a ait bir İHA'nın Suriye'de bir saldırı düzenlediğini ve bu saldırıda bir kişinin öldüğünü, altı kişinin yaralandığını açıkladı.
8 Mayıs 2023

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Irak ve Suriye'deki ABD üslerine yapılan saldırılarla İran'ın bir ilgisinin olmadığını belirtti. ABD'li yetkililer, Hamas-İsrail savaşının kızışmasının ardından İran destekli güçlerin bölgedeki ABD üslerini hedef aldığını iddia etmişti. Abdullahiyan, bölgedeki herhangi bir grubun ABD hedeflerine saldırısının kanıtsız bir şekilde İran'la ilişkilendirilmesinin yanlış olduğunu ifade etti. Ayrıca, bölgedeki insanların Filistin'deki gelişmelere karşı hassas ve öfkeli olduğunu, ancak İran'dan emir almadıklarını ve kendi kararlarıyla hareket ettiklerini savundu.
29 Ekim 2023

ABD'nin İsrail Büyükelçiliği, İsrail'in İran'a yönelik misilleme saldırısı haberlerinin ardından büyükelçilik çalışanları ve aileleri için güvenlik uyarısında bulundu. Tel Aviv, Batı Kudüs ve Beerşeba dışındaki bölgelere kişisel seyahatler kısıtlandı. Bu karar, İsrail'in İran'a misilleme amaçlı saldırı düzenlediği yönündeki raporlar nedeniyle 'aşırı tedbir' amacıyla alındı. İsrail, 1 Nisan'da İran'ın Şam'daki büyükelçiliğine saldırı düzenlemiş, İran ise geçen hafta İsrail'e 300'den fazla mühimmat yüklü dron ve füzelerle karşılık vermişti.
19 Nisan 2024

Miyase İlknur, Türkiye'nin İsrail ve Lübnan arasındaki olası bir savaşa hazırlıklı olup olmadığını sorguluyor. İlknur, Türkiye'nin ekonomik durumunun savaşa müdahil olmayı zorlaştıracağını belirtiyor. Ayrıca, ABD seçimlerinin sonucunun İsrail'in Lübnan'a saldırısını etkileyebileceğini ve Türkiye'nin bu süreçte aceleci davrandığını ifade ediyor.
29 Haziran 2024

İran, İsrail adına eylemler planlayan 12 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Devrim Muhafızları Ordusu tarafından altı eyalette gerçekleştirilen operasyonlarda, bu kişilerin para karşılığında çalıştıkları öne sürüldü. Bu gelişme, Lübnan'da Hizbullah'ın çağrı cihazlarının patlaması sonucu 37 kişinin ölmesi ve İsrail'in sorumlu tutulması olayının ardından geldi. İsrail'in Lübnan'daki saldırıları ve Hizbullah ile yaşanan gerilim, bölgedeki tansiyonu artırmış durumda.
22 Eylül 2024

İsrail, Suriye'nin Halep kentine düzenlediği hava saldırısının ardından, bu kez İran'ın Şam'daki konsolosluk binasını vurdu. Saldırıda, aralarında Devrim Muhafızları Ordusu komutanlarından Tuğgeneral Muhammed Zahidi'nin de bulunduğu beş kişi hayatını kaybetti. Zahidi, Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü'nün Suriye ve Lübnan sorumlusu olarak görev yapmıştı. İsrail, son zamanlarda özellikle İran ve İran destekli güçlere yönelik saldırılarını artırmıştı.
1 Nisan 2024
İşaretlediklerim