Batı Avustralya'da, madencilikte kullanılan ve radyoaktif madde içeren bir mini kapsül, Newman bölgesindeki bir maden sahasından Perth'teki depoya nakledilirken kayboldu. 6 milimetre çapında ve 8 milimetre boyutundaki kapsül için arama çalışmaları başlatıldı. Yetkililer, kapsüle dokunulmaması konusunda uyarıda bulunarak, radyasyon yanıkları ve hastalıklara yol açabileceğini belirtti. Arama ekipleri, kapsülü bulmak için radyasyon ölçüm cihazları kullanıyor.
29 Ocak 2023

Titanik filminin yönetmeni James Cameron, Atlas Okyanusu'nda turistik amaçla sefer yaparken kaybolan ve içinde beş yolcusuyla birlikte enkazı bulunan 'Titan' adlı denizaltının kayboluşunu ve enkazının bulunmasını şiddetle hissettiğini ifade etti. Cameron, daha önce Titanik'e 33 kez dalış yapmış biri olarak, denizaltının iletişim ve navigasyon sistemlerinin aynı anda kaybolmasından bir felaketin gerçekleştiğini tahmin ettiğini belirtti. Denizaltının enkazı, Titanik enkazının yakınında bulundu ve iç patlama sonucu parçalandığı açıklandı. Denizaltı turunu düzenleyen OceanGate şirketi, yolcuların ailelerine başsağlığı diledi.
23 Haziran 2023

Papua Yeni Gine'de 24 Mayıs'ta meydana gelen toprak kaymasında ölü sayısının 670'e çıktığı bildirildi. Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü, afette 150 evin ve yaklaşık 670 kişinin toprak altında kaldığını tahmin ediyor. Arama kurtarma çalışmaları devam ederken, ekipler toprağın 6 ila 8 metre altındaki kazazedelerden umudu kesmiş durumda. Toprağın stabil olmaması, kurtarma çalışmalarını zorlaştırıyor.
26 Mayıs 2024

İstanbul Kadıköy'deki Caddebostan yat limanında henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. Yangın, başladıktan sonra yanındaki beş tekneye daha sıçradı. Olay yerine sevk edilen emniyet, itfaiye ve sağlık ekipleri yangını kontrol altına alarak söndürdü. Meydana gelen yangında toplam altı tekne kullanılamaz hale geldi.
2 Ocak 2023

Zonguldak'ın Ereğli ilçesi açıklarında 19 Kasım'da fırtına ve kuvvetli yağış nedeniyle batan kuru yük gemisinin kaybolan mürettebatından bir kişinin daha cansız bedeni bulundu. Şu ana kadar toplam üç mürettebatın cesedine ulaşılmış durumda. Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) tarafından geri kalan dokuz kişiyi bulmak için arama kurtarma çalışmaları sürdürülmekte.
24 Kasım 2023

18 Haziran'da Atlantik Okyanusu'ndaki Titanik gemisinin enkazına turistik gezi düzenleyen OceanGate şirketine ait Titan denizaltısı patlamış ve beş kişi yaşamını yitirmişti. Bu trajik olay, MindRiot Entertainment ve yapımcı E. Brian Dobbins tarafından film yapılacak. Bu, Titan kazası hakkında yapılan ilk uzun metrajlı film olacak. Daha önce Britanyalı yayın kuruluşu Channel 5, 'Titanic Sub: Lost at Sea' adlı bir belgesel yayınlamış ve MindRiot da OceanGate’in eski görev direktörü Kyle Bingham hakkında 'Salvaged' adlı kendi belgesel dizisini hazırlamıştı.
29 Eylül 2023

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, hafta sonu Türkiye'de meydana gelen fırtına ve aşırı yağışlar sonucunda Zonguldak açıklarında bir Türk bayraklı kuru yük gemisinin battığını ve bu olayda dokuz kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Batan gemideki 13 Türk mürettebattan birinin cansız bedenine ulaşıldı ve kayıp 11 mürettebat için arama kurtarma çalışmaları devam etmektedir. Zonguldak, Batman ve Diyarbakır'da sel nedeniyle ölümler gerçekleşmiştir.
20 Kasım 2023

Yeni Zelanda'nın Güney Adası açıklarında bulunan Bounty Çukuru'nda yapılan bir keşif gezisi sonucunda, 100'e yakın 'yeni veya yeni olduğu düşünülen' okyanus canlısı türü tespit edildi. Ulusal Atmosfer ve Su Enstitüsü (NIWA), Te Papa Tongarewa Müzesi ve Britanya ile Avustralya'dan gelen uzmanlardan oluşan 'Ocean Census' ekibi, şubatta bu bölgede yeni türler bulmak amacıyla bir keşif gezisine çıktı. 4 bin 800 metre derinlikteki Bounty Çukuru'ndan toplanan 1800 kadar örnek üzerinde yapılan incelemeler sonucunda, yeni türler keşfedildi. Bulunan türler arasında düzinelerce yumuşakça, üç balık, bir karides ve bir kafadan bacaklı bulunuyor.
11 Mart 2024

Filipinler'in Rizal bölgesindeki Laguna de Bay Gölü'nde seyreden bir yolcu teknesi alabora oldu ve 30 kişi hayatını kaybetti. Sahil güvenlik, 40 kişinin kurtarıldığını bildirdi. Teknede toplamda 70 yolcunun bulunduğu tahmin ediliyor. Kazanın, şiddetli rüzgar ve yolcuların paniğe kapılarak teknenin bir tarafına yığılması sonucu meydana geldiği belirtiliyor.
27 Temmuz 2023

Yunanistan'ın Mora Yarımadası açıklarında batan bir göçmen teknesinin ambarında yaklaşık 100 çocuğun mahsur kalmış olabileceği iddia ediliyor. Tekne Navarin Kalesi açıklarında alabora olmuş ve en az 78 kişi yaşamını yitirmişti. Arama kurtarma çalışmaları devam ederken, Yunanistan'da üç günlük ulusal yas ilan edilmiş. Save The Children isimli Sivil Toplum Kuruluşu ve Yunan medyası, görgü tanıklarının ifadelerine ve hastanın açıklamalarına dayanarak çocukların mahsur kaldığı bilgisini paylaştı.
15 Haziran 2023

İkinci Dünya Savaşı sırasında Japon savaş gemilerini batırmasıyla ünlü olan 'USS Harder' adlı denizaltının enkazı, 80 yıl sonra Güney Çin Denizi'nde Filipinler'in kuzeyindeki Luzon adası açıklarında bulundu. 29 Ağustos 1944'te 79 kişilik mürettebatıyla birlikte batan denizaltı, 'Lost 52' projesi kapsamında arandı ve omurgası üzerinde dik durur halde bulundu. ABD Donanması Tarih ve Miras Komutanlığı'na göre, 'Harder' son devriyelerinden birinde dört gün içinde üç Japon destroyerini batırarak Japonların savaş planlarını değiştirmeye zorlamıştı.
24 Mayıs 2024

Baltık Denizi'nde dalgıçlar, 19. yüzyıldan kalma bir yelkenli gemi enkazı buldu. Enkazda 100'den fazla şampanya şişesi, şarap ve maden suyu şişeleri bulundu. Bu içeceklerin dönemin Rus çarı 1. Nikolay'a gönderildiği düşünülüyor. Enkaz, İsveç'in Oland adasının yaklaşık 20 deniz mili güneyinde bulundu.
25 Temmuz 2024

İtalya'nın Calabria bölgesi açıklarında bir göçmen teknesi fırtına nedeniyle kayaya çarparak battı ve en az 62 kişi yaşamını yitirdi. Teknenin Türkiye'nin Ege kıyılarından hareket ettiği ve Yunanistan üzerinden İtalya'ya ulaştığı tahmin ediliyor. Şu ana kadar yaklaşık 80 kişi kurtarıldı veya kendi imkanlarıyla kıyıya ulaştı. İtalyan makamları, olayla ilgili insan kaçakçılığı şüphesiyle bir kişiyi gözaltına aldı.
27 Şubat 2023

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), yanlış bir komut göndermesi sonucu bağlantısını kaybettiği Voyager 2 uzay aracından yeniden sinyal aldığını duyurdu. Yanlış komut sonucu uzay aracının anteni yüzde iki oranında kaymış ve Voyager 2 ile iletişim kesilmişti. NASA, Avustralya'nın başkenti Canberra'daki devasa çanak anteni kullanarak 19 milyar kilometre ötedeki Voyager 2'den sinyal almayı başardı. Voyager Interstellar Proje Müdürü Suzanne Dodd, Voyager 2'nin halen 'hayatta' olduğuna dair sinyaller aldıklarını bildirdi.
1 Ağustos 2023

Güney Afrika Cumhuriyeti'nde meydana gelen şiddetli fırtına sonucu, Cape Town'un Kommetjie kıyılarında konuşlanmış 'SAS Manthatisi' isimli denizaltıya çarpan dev dalgalar nedeniyle yedi personel denize düştü. Bu kişilerden üçü, aralarında Afrika'da bir denizaltıyı idare eden ilk kadın subay Teğmen Gillian Hector'un da bulunduğu şekilde, hayatını kaybetti. Kurtarılan dört personel ise hastaneye kaldırıldı.
22 Eylül 2023

ABD Sahil Güvenliği, Titan denizaltısının enkazından çıkarılan parçalar arasında 'varsayılan insan kalıntıları' bulunduğunu açıkladı. Bu kalıntılar, resmi bir analiz için incelenecek. Enkazın çıkarıldığı bölge, Kanada'nın St. John's kenti kıyılarından yaklaşık 700 kilometre açıkta. Çıkarılan enkaz parçalarının, kazanın nedeninin belirlenmesi için yürütülen soruşturmaya yardımcı olacağı belirtildi.
29 Haziran 2023

ABD Avrupa Komutanlığı, Akdeniz'de rutin bir havada yakıt ikmali görevi sırasında kaza geçiren ABD askeri uçağında bulunan beş personelin öldüğünü açıkladı. Kaza sonrası ABD askeri uçak ve gemileri tarafından arama kurtarma çalışmaları başlatıldı ve soruşturma sürdürülmekte. Bu olay, İsrail'in Gazze'ye saldırıları sonrasında ABD'nin Akdeniz'de artan askeri varlığı ve tatbikatları bağlamında gerçekleşti.
12 Kasım 2023

Japonya'nın Şizuoka eyaletinde denize girdikten sonra 80 kilometre sürüklenen 21 yaşındaki Çinli kadın, 36 saat sonra kurtarıldı. Sahil güvenlik ekipleri, kadını helikopter yardımıyla aradı ve yerini bir nakliye gemisi mürettebatı tespit etti. Kadın, Tokyo'nun doğusunda Boso Yarımadası açıklarında bulundu ve acil müdahale sonrasında Yokohoma'daki bir hastaneye götürüldü. Kadın, yüzmeye başladıktan yaklaşık 30 dakika sonra sürüklendiğini fark ettiğini ama plaja dönmeyi başaramadığını belirtti.
11 Temmuz 2024

Brezilya donanmasının emekliye ayırdığı ve tonlarca asbest taşıyan Nae Sao Paulo adlı gemi, çevreci grupların, sendikaların ve meslek kuruluşlarının eylemleri sonucunda Türk karasularına girişi engellenmiş ve sonrasında Atlantik Okyanusu'nda batırılmıştır. Geminin batırılması planı, çevresel riskler nedeniyle savcılar tarafından durdurulmuş, ancak Brezilya ordusu geminin su aldığını ve batma riski olduğunu belirterek batırma dışında başka bir seçenek olmadığını açıklamıştır. Türkiye, geminin tehlikeli madde analizi yapılması için Brezilya'dan talepte bulunmuş, ancak Brezilya analizin Türkiye'de yapılmasını önermiştir.
4 Şubat 2023

Kahramanmaraş ve Adıyaman'da meydana gelen depremler sonrasında 198'inci saatte üç kişi daha kurtarıldı. Uzmanlar, enkaz altında hayatta kalma süresinin yaralanma derecesi, mevsim koşulları, enkaz altındaki koşullar, su ve temiz hava erişimi, genel sağlık ve mental durum gibi değişkenlere bağlı olduğunu belirtiyor. Genellikle ilk 24 saat içinde kurtarmalar gerçekleşirken, beşinci ila yedinci günlerden sonra hayatta kalanları bulmak nadirdir. Ancak, geçmişte 27 gün sonra bile sağ kurtulanlar olmuştur.
14 Şubat 2023
İşaretlediklerim