İzmir'in Seferihisar ilçesindeki Teos Antik Kenti, Anadolu'da en iyi korunmuş liman olarak kayda geçti. Helenistik ve Roma Dönemi kalıntıları, Dionysos Tapınağı, agora, meclis binası, tiyatro ve liman yapılarıyla dikkat çeken kent, M.Ö. 1000 yıllarına uzanan tarihiyle önemli bir ticari rol oynamış. Günümüzde yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret edilen antik liman, yüzme ve balıkçı teknelerinin konaklama yeri olarak da kullanılıyor.
24 Temmuz 2024

Afyonkarahisar'ın Emirdağ ilçesindeki Yeniköy köyünde mezar kazısı sırasında Roma dönemine ait üçlü Hekate ve kuş figürü ile kırık halde Ay Tanrısı Men heykelciği bulundu. Köy muhtarı durumu jandarmaya bildirdi. Afyonkarahisar Müze Müdürlüğü yetkilileri, yaptıkları incelemede eserlerin Roma dönemine ait olduğunu tespit etti. Bulunan eserler, müze müdürlüğüne teslim edildi.
18 Eylül 2023

Erzincan'da 13 Şubat'ta meydana gelen ve dokuz işçinin toprak altında kalmasına neden olan maden faciası sahasında, ciddi bir heyelan riski tespit edildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, son günlerde çalışma şartlarının zorlaştığını ve bu risk nedeniyle arama faaliyetlerinin durdurulduğunu açıkladı. Heyelan riski aynı zamanda atık toprağın taşınması faaliyetlerini de durdurdu. Bakan Bayraktar, önceliklerinin heyelan riskini ortadan kaldırmak olduğunu belirtti.
19 Şubat 2024

Dokuz günlük Kurban Bayramı tatilinde müze ve ören yerlerini 1 milyon 111 bin 957 kişi ziyaret etti. Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre en çok ziyaret edilen 10 müzenin ziyaretçi sayısı 482 bin 292’ye ulaştı. İzmir Efes, 129 bin 987 ziyaretçiyle en çok ziyaret edilen ören yeri oldu. Milli Saraylar Başkanlığına bağlı müzeler ise bayram tatilinde 245 bin 980 kişi tarafından ziyaret edildi.
24 Haziran 2024

Antalya'da kentsel sit alanında bulunan ve bir sivil toplum kuruluşu tarafından kullanılan tek katlı tarihi bir binanın sıvasının dökülmesi sonucunda, Alaaddin Keykubat dönemine ait olduğu değerlendirilen kuş ve hayat ağacı figürleri keşfedildi. Antalya Valiliği Kültür Varlıkları Birimi yetkilisi Cemil Karabayram, yapıda inceleme yaparak bu figürleri tespit ettiklerini ve taşların orijinal halini koruduğunu belirtti. Ayrıca, taşlarda kök boya ile yapılmış kahve tonlarında işlemeler de bulundu.
7 Kasım 2023

Oksit Kırıcı Mühendisi Şenol Demir, Anagold madeninde çalıştığı dört yıl boyunca yaşanan bir heyelan olayını anlattı. Demir, heyelanın meydana geldiği gün maden sahasında dinamit patlatıldığını ve bu patlamanın heyelanı tetiklemiş olabileceğini ifade etti. Olay günü çatlaklar tespit edilmiş ve bölge güvenlik açısından boşaltılmıştı. Demir, göçük altında kalan bir personelin neden riskli bölgeye gittiğini bilmediğini belirtti ve tutuklandı.
20 Şubat 2024

18 yıldır düzenlenen Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, İstanbul ve Hatay'daki gösterimlerin ardından 5-7 Temmuz tarihleri arasında Kuşadası'nda devam edecek. Festival, F. Özel Arabul Kültür Merkezi ve Kent Müzesi'nde (KUAKMER) gerçekleştirilecek ve bazı gösterimlere film yönetmenleri de katılacak. Festival programında çeşitli belgesel ve filmlerin gösterimleri yer almakta ve seyircilerin sorularının cevaplanacağı bir soru-cevap kısmı da bulunuyor. KUAKMER, 19. yüzyıldan kalma bir binada kurulu modern bir müze olup, Kuşadası'nın kültürel etkinliklerine ev sahipliği yapıyor.
4 Temmuz 2023

Eczacıbaşı VitrA'nın Bilecik'in Bozüyük ilçesindeki yeni seramik sağlık gereçleri üretim tesisinde, çalışanların yarısı kadın. Yeni tesisin toplam yatırım tutarı tamamlandığında 76,5 milyon avro olacak. Yeni yatırımlarla birlikte kampüsün toplam alanı yaklaşık yüzde 50 büyüyerek, 469 bin metrekareye ulaştı. Eczacıbaşı Yapı Gereçleri, yeni yatırımla artan talebi karşılamayı, pazarı büyütmek için gerekli kapasiteyi yaratmayı, verimliliğini yükseltmeyi ve yenilenebilir enerji kaynaklarından daha fazla yararlanmayı hedefliyor. Yeni yatırımların bir diğer önemli hedefi ise kadın istihdamını artırarak toplumsal cinsiyet eşitliğine katkıda bulunmak.
19 Ekim 2023

Erzincan'ın İliç ilçesindeki altın madeni sahasında 13 Şubat'ta meydana gelen heyelanda dokuz işçi toprak altında kalmıştı. Aylar süren arama çalışmalarında dört işçinin cansız bedenine ulaşılırken, beş işçi hala kayıp. Olayla ilgili olarak sekiz zanlı tutuklanmış, iki zanlı ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Bilirkişi raporuna göre, 32 kişi kusurlu bulunmuş ve raporda proje yönetim mekanizmasının doğru işlemediği, uyarı sisteminin yetersiz olduğu belirtilmiştir.
24 Mayıs 2024

Türkiye, Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan Anagold altın madeninde meydana gelen toprak kayması sonucu bir maden faciası daha yaşadı. Bu faciada 9 işçi toprağın altında kaldı ve yazı yazıldığı ana kadar kendilerine ulaşılamadı. Faciada, siyanür gibi çeşitli kimyasalların kullanıldığı ve bu durumun insanlar ve çevre üzerinde ciddi zararlara yol açtığı belirtiliyor. Her ne kadar yetkililer su ve toprağın temiz olduğunu iddia etse de, Türkiye'de daha önce yaşanan maden felaketlerinin akıbeti göz önünde bulundurulduğunda, bu olayın da benzer bir şekilde unutulup geçiştirileceği endişesi dile getiriliyor.
21 Şubat 2024

İzmir Konak'ta turşuculuk yapan Oğuzhan Harmancı, dükkanını kapatırken teşhir ürünlerinden bir turşu kavanozunun eksik olduğunu fark etti. Güvenlik kamerası görüntülerini inceleyerek, bir müşterinin alışveriş yaptıktan sonra teşhirdeki turşu kavanozunu çaldığını tespit etti. Harmancı, gıda zehirlenmesi riskine karşı hırsızı sosyal medya üzerinden uyararak, adli süreç başlatmayacağını belirtti.
19 Ocak 2023

Muğla'nın Milas ilçesine bağlı İkizköy'de bulunan ve Bizans ile Roma dönemine ait arkeolojik SİT alanı, YK Enerji tarafından mahkeme süreci devam ederken dozerlerle yıkıldı. İkizköylüler ve avukatları, yasaların uygulanmadığını ve 4 bin yıllık tarihi bir bölgenin yok edildiğini belirtiyor. Arkeolojik kazılarda bulunan eserlerin bir kısmının taşındığı iddia edilirken, bölge halkı ve avukatları, yıkımın ve taşınmanın yasalara aykırı olduğunu ve yargı sürecinin ihlal edildiğini ifade ediyor. İkizköy Çevre Komitesi sözcüsü ve diğer köylüler, yaşananlara tepki göstererek, doğaya, tarihe ve kültüre saygısızlık yapıldığını ve vatan hainliği olarak nitelendiriyor.
3 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayınlanan kararla, Antalya'nın Kemer ilçesindeki Arslanbucak turizm merkezi, Ankara'nın Kahramankazan ilçesine bağlı Soğucak termal kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgesi, Konya'nın Hüyük ilçesindeki İmrenler Yaylası ve Giresun'daki Yavuzkemal Yaylası Turizm Merkezi'nin sınırları değiştirilerek kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgeleri olarak ilan edildi.
23 Şubat 2023

Gaziantep'teki Dülük Antik Kenti'nde bulunan yaklaşık 1600 yıllık mozaiklerin restorasyon çalışmaları tamamlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Almanya Münster Üniversitesi işbirliğiyle yürütülen kazı çalışmalarında, kilisedeki mozaiklerin sağlamlaştırılması ve restorasyonu gerçekleştirildi. Kazı Başkanı Prof. Dr. Michael Blömer, kilisenin dördüncü yüzyılda kurulduğunu ve mozaiklerin geometrik motiflerle süslendiğini belirtti. Blömer, antik kentin turizme kazandırılabilecek önemli bir nokta olduğunu vurguladı.
8 Eylül 2024

Erzincan'ın İliç ilçesinde, 13 Şubat'ta meydana gelen toprak kayması sonucu dokuz işçi toprak altında kalmıştı. Yaklaşık 10 milyon metreküp toprağın 800 metrelik bir alana yayıldığı olayda, bölgede devam eden arama çalışmaları sırasında bir araç bulundu. Ancak araçta yapılan aramalarda kayıp işçilere dair herhangi bir iz bulunamadı. Olayla ilgili olarak ihmaller zinciri ve siyanür meselesi gibi konular da gündeme geldi.
16 Mart 2024

Peru'nun kuzeyindeki Cajamarca bölgesinde arkeolojik kazılar sonucunda, Hispanik öncesi döneme ait bir yerleşim yeri keşfedildi. Yerleşim yerinin Wari kültürüne ait olduğu ve MÖ 7'nci ila 13'üncü yüzyıllara dayandığı belirtildi. Keşfedilen 24 hektarlık alanda ayrıntılı yer altı inşaatına sahip iki mezar odası da bulundu. Kazılarda parçalanmış çanak, çömlek, çeşitli hediyeler, tören kapları, seramikten yapılmış nefesli müzik aleti, muhtelif silahlar ve farklı gelenekleri yansıtan izler bulundu.
4 Eylül 2023

Diyarbakır'da 6 Şubat'ta meydana gelen depremde yıkılan Galeria Sitesi'ne ilişkin bilirkişi raporu hazırlandı. Raporda, binaların altındaki kolonlardaki konum değişikliği, mimari planda gösterilen duvarların kaldırılması gibi yapıda meydana getirilen düzensizliklerin ve projelendirme hatalarının yıkıma sebep olduğu belirtildi. Depremde Galeria Sitesi'nde 89 kişi hayatını kaybetmiş, 20 kişi yaralı olarak kurtarılmıştı. Diyarbakır başsavcılığı, kentte yıkılan binalardaki kusurların tespitine ilişkin soruşturmayı sürdürüyor.
26 Nisan 2023

Karlsruher Teknolojisi Enstitüsü araştırmacılarından Dr. Andreas Schäfer, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen deprem sonrasında Gaziantep'in Nurdağı ilçesindeki levhaların 3-4 metre oynadığını gösteren bulguları paylaştı. Google Earth üzerinden yapılan incelemelerle elde edilen görsellerde, levha hareketlerinin ve hasarın açıkça görülebildiği ifade edildi. Schäfer, bu hareketliliği ve bölgedeki tahrip olmuş tahıl silolarını gösteren görselleri Twitter üzerinden paylaştı.
9 Şubat 2023

Gaziantep'te 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerde 186 kişinin hayatını kaybettiği Mügeler Sitesi'nin kaçak olarak inşa edildiği ve ruhsatının usulsüz evrakla alındığı ortaya çıktı. İslahiye Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturması sonucunda, binaların 1994-1997 arasında ruhsatsız yapıldığı ve 2008'de usulsüz şekilde ruhsatlandırıldığı belirlendi. Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin bilirkişi raporunda, binanın proje aşamasında gerekli zemin etüdü ve statik hesap raporlarının bulunmadığı, yetersiz donatı detaylandırması nedeniyle birçok kişinin sorumlu olduğu vurgulandı. 15 sanık hakkında 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma' suçundan 2 yıl 8 aydan 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.
19 Nisan 2024

Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın orta gelirliler için duyurduğu yeni konut finansman modeline, toplam portföy değeri yaklaşık 8,5 milyar lira olan üç yeni proje ile katıldıklarını açıkladı. Antalya ve İstanbul'da satışa sunulan projelere bir haftada 30 bine yakın ön talep geldi. Elmas, başvuranların çoğunluğunun aylık 25-50 bin lira gelir seviyesinde olduğunu belirtti. Ayrıca, Sur Yapı'nın daha önce Taksim Camii'nin yapımını 'Allah rızası için' üstlendiği hatırlatıldı.
12 Ocak 2023
İşaretlediklerim