Makale, son dönemde Türkiye'de yaşanan ve medyada geniş yer bulan zenginleşme skandallarını ele alıyor. Polat ve Candan ailelerinin lüks yaşamları ve sonrasında yaşanan hukuki süreçler toplumun dikkatini çekmiş durumda. Yazar, bu skandalların toplumda yarattığı tepkilerin, özellikle kadınların bu skandallardaki rollerinin ve medyanın bu konudaki tutumunun altını çiziyor. Ayrıca, toplumun bu tür olaylara karşı gösterdiği tepkinin, genellikle kadınlar üzerinden yürütülen bir 'temiz toplum' talebine dönüştüğünü ve asıl suçluların göz ardı edildiğini vurguluyor.
25 Kasım 2023

Elif Çakır, yazısında Türkiye'deki ekonomik krizin derinleştiğini ve halk ekmek fiyatlarının farklı şehirlerde ciddi şekilde arttığını vurguluyor. Çakır, merkezi yönetimin kötü ekonomi politikalarının yerel yönetimlerin çabalarını boşa çıkardığını ve vatandaşların hayat pahalılığı altında ezildiğini belirtiyor. Mehmet Şimşek'in bir yıldır ekonomiyi düzeltmek için çabaladığını ancak başarılı olamadığını ifade ediyor.
3 Temmuz 2024

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, 'Tek Yürek' kampanyasında yüksek bağışlar yapan ve son yıllarda hızla zenginleşen iş insanlarını eleştirdi. Demirtaş, bu kişilerin hükümete yaptıkları bağışların, daha önce kullanılmış olsaydı insan hayatlarını kurtarabileceğini belirtti. Ayrıca, Türkiye'de var olan ekonomik eşitsizliğe ve adaletsizliğe dikkat çekerek, bu durumun değişmesi için mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı. Kampanyada toplanan bağış miktarı 115 milyar TL'yi aşarken, bazı iş insanlarının aynı gün devletten teşvik aldığı da ortaya çıktı.
20 Şubat 2023

Taha Akyol, Mehmet Şimşek'in son dönemde yaptığı açıklamaları, Türkiye'nin ekonomi politikalarındaki ciddi yanlışların bir göstergesi olarak ele alıyor. Şimşek'in 'rasyonel zemine dönüş' ifadesi ve ekonomideki 'kopmuş linkler' hakkındaki yorumları, özellikle son on yılda, daha belirgin olarak son beş yılda yapılan hataların bir özeti olarak görülüyor. Akyol, geçmişte ekonomi yönetiminde yer alan Şimşek ve Ali Babacan'ın uyarılarının dikkate alınmadığını ve şimdi ise seçimler sonrası bu hataların düzeltilmesi için zorlu tedavilere başvurulduğunu belirtiyor.
14 Şubat 2024

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, mitinglerde fakir vatandaşlara dağıtılan ikramlarla alay edenlere tepki gösterdi. İktidarın fahiş fiyat artışları eleştirisine küçümseyici yanıtlar vermesinin ardından, Kılıçdaroğlu iktidarın fakir fukarayla alay ettiğini belirtti. Ayrıca, mitinglerde dağıtılan su, ekmek, ayran veya sandviç gibi ikramlarla alay edenlerin kendilerinden olmadığını ifade etti ve bu tür davranışlarda bulunanları kınadı.
1 Mayıs 2023

Yeni Şafak gazetesi, yerel yönetimlerde yaşanan yolsuzluk, rüşvet ve imar yolsuzlukları gibi sorunların önüne geçmek için bir yemin metni önermiş ve bu yeminin Murat Kurum tarafından TVNET canlı yayınında okunmasını sağlamıştır. Gazete, daha önce eleştirmediği bu yanlışları şimdi önlemek amacıyla harekete geçmiş ve AK Parti'nin Gerçek Belediyecilik Yemini'ni gündeme getirmiştir. Bu yemin, ayrımcılık yapmama ve Anayasa ile yasalara uygun hareket etme taahhüdü içermektedir. Akif Beki'nin yazısında, bu durumun geçmişteki tutumlarla çeliştiğine ve yeminin yolsuzluklara karşı caydırıcı bir etki yaratmasının beklendiğine dikkat çekilmiştir.
13 Şubat 2024

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in IMF Bahar Toplantıları'nda Türk vatandaşları için 'locals' yani 'yerel halk' demesini eleştirdi. Bahçeli, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı mesajında bu ifadeyi kullanarak Türk milletini değersizleştirdiğini ve son dönemde yaşanan skandalların sorumlusu olarak gösterdi. Ayrıca, DEM Parti'yi de hedef alarak, bölücü faaliyetlerle mücadele etmek için daha sert tedbirler alınması gerektiğini belirtti.
22 Nisan 2024

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu'nun Kızılay'ın çadır ve gıda malzemesi satmasını eleştirmesi üzerine, Kızılay Genel Sekreter Yardımcısı Murat Ellialtı, Karamollaoğlu'na yaşlılık göndermesi yaparak, kan ihtiyacı olması durumunda geri çevirmeyeceklerini ancak kan bağışının siyasete alet edilmemesi gerektiğini belirtti. Murat Ellialtı'nın AKP'nin eski Beykoz Belediye Meclisi üyesi olduğu ve kardeşi Hurşit Ellialtı'nın Kızılay'ın bir şirketinde genel müdür olarak görev yaptığı bilgisi de verildi.
12 Mart 2023

Deniz Zeyrek, Türkiye'de yaşanan ekonomik zorlukları ve halkın karşılaştığı mali sıkıntıları ele alıyor. Yazıda, emeklilerin ve asgari ücretle çalışan işçilerin ucuz gıda ürünleri için uzun kuyruklarda beklediği durumlar örneklerle anlatılıyor. Ayrıca, Türkiye'nin uzun yıllardır sağ iktidarlar ve AK Parti tarafından yönetilmesine rağmen yaşanan ekonomik sorunlar ve yoksulluk üzerinde duruluyor. Zeyrek, ülkenin zenginlik kaynaklarına ve yöneticilerin lüks yaşamına rağmen halkın neden yoksulluk içinde olduğunu sorguluyor.
24 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan, muzun artık lüks olmadığını belirtirken, bir çocuğun televizyonda 'Annem karne hediyesi olarak et aldı' demesi sosyal medyada geniş yankı buldu. Et ve süt fiyatlarındaki artış nedeniyle birçok vatandaşın şikayetçi olduğu bir dönemde, etin karne hediyesi olarak verilmesi, ekonomik krizin derinliğini ve temel gıda maddelerine erişimdeki zorlukları gözler önüne serdi. Sosyal medyada yapılan yorumlar, hükümetin ekonomi politikalarına ve yoksulluk seviyesine dair eleştiriler içeriyordu.
20 Ocak 2023

Osman Ulagay, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) ekonomi politikalarını eleştirdi. 2007'deki Cumhurbaşkanlığı seçimi krizi sonrası, AKP'nin 'biz ve onlar' anlayışıyla hareket ettiğini ve ekonomide yandaş firmalara öncelik verdiğini belirtti. Devlet ihaleleri ve kur garantili projelerin bu firmalara verildiğini, devlet kaynaklarının bu firmaların büyümesi için seferber edildiğini ifade etti. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz politikalarının enflasyonu artırdığını ve devlet bankalarının düşük faizle yandaş firmaları desteklediğini vurguladı.
20 Mart 2024

Akif Beki'nin yazısında, Türkiye'deki çeşitli yolsuzluk iddiaları ve siyasi figürlerin bu iddialarla bağlantılı olduğu olaylar ele alınıyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun mafya bağlantılı bir siyasetçi hakkında bilgi sahibi olduğu, ancak kamuoyunun bu bilgiden mahrum bırakıldığı iddia ediliyor. Ayrıca, Adıyaman'da bir girişimcinin kamu arazisi üzerinde yolsuzluk yapmakla suçlandığı ve bu süreçte AK Parti Merkez Disiplin Kurulu Başkanı olan bir milletvekilinin de adının geçtiği belirtiliyor. Yazıda, yolsuzlukla mücadele konusunda etkili adımların atılmadığı ve bu durumun siyasi yozlaşmayı perdelediği vurgulanıyor.
8 Mayıs 2024

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, şarkıcı Demet Akalın'ın AKP mitinginde konser vermesi nedeniyle eleştirilere maruz kalmasına tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu, sanatçıların istedikleri yerde sanatlarını icra etme özgürlüğüne sahip olmaları gerektiğini belirtti ve bu tür eleştirilerin AK Parti'nin diline ait olduğunu ifade etti. Demet Akalın ise Kılıçdaroğlu'nun bu yorumuna kalp emojisiyle karşılık verdi.
13 Mayıs 2023

AKP'nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Adayı Murat Kurum, bir televizyon programında geçmişte ehliyetsiz araba kullandığını itiraf etti. Program sunucusu Mehmet Akif Ersoy'un soruları üzerine Kurum, gençlik yıllarında Ankara'da ehliyetsiz olarak araba kullandığını belirtti. Ayrıca, bu tür itirafların siyasi olarak kullanılabileceğini ve basında çarpıtılabileceğini ifade etti.
11 Mart 2024

Kara para aklama iddiaları nedeniyle mal varlıklarına el konulan Dilan ve Engin Polat çifti, 'şımarıklıkları ve gösterişleri' olduğunu belirterek, 'hadlerini aştıklarını' anladıklarını açıkladı. Çift, sosyal medyadaki lüks yaşam paylaşımlarıyla ve son günlerde para aklama ve vergi kaçırma iddialarıyla gündeme gelmişti. İddiaların ardından Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından araştırma başlatılmış, rapor savcılığa gönderilmişti. Başlatılan soruşturma kapsamında çiftin mal varlıklarına el konulmuştu.
30 Ekim 2023

Yusuf Ziya Cömert, 1994'ten bu yana Türkiye'de siyaset ve zenginleşme ilişkisini irdeleyen bir yazı kaleme almıştır. Yazıda, siyasetçilerin ve iktidar muhitlerindeki insanların zaman içinde maddi olarak nasıl zenginleştiği veya sosyoekonomik konumlarını nasıl değiştirdikleri sorgulanmaktadır. Cömert, 'götürmek' ve 'kazanmak' kavramlarının zamanla birbirine karıştırıldığını ve bazı siyasetçilerin bu durumu kendi lehlerine kullanmayı başardığını vurgulamaktadır. Ayrıca, siyasette 'dava' kavramının zamanla maddi kazançlarla özdeşleşmeye başladığına dikkat çekmektedir.
27 Mart 2024

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'yi 'kayıp bakan Nemo' olarak nitelendirerek eleştirdi. Nebati, sel bölgesinde çamurlu suya battığı bir fotoğrafını paylaşarak Akşener'e yanıt verdi ve gerçekleri eğip bükerek kendi eğrilerini düzeltemeyeceklerini ifade etti. Akşener'in eleştirileri ve Nebati'nin yanıtı, Türkiye'deki ekonomik durum ve siyasi tartışmaların bir parçası olarak değerlendiriliyor.
29 Mart 2023

AKP'nin Ankara belediye başkan adayı Turgut Altınok, mal varlığını açıkladıktan sonra Türkiye'nin en zenginleri listesinde yer aldı. Altınok'un mal varlığı, çok sayıda arsa, tarla, ev ve bir aile şirketindeki yüzde 36,59 oranındaki hissesinden oluşuyor. Mal varlığının büyük bir kısmı 'anne babadan miras' olarak gösteriliyor. Bu durum, sosyal medyada ve kamuoyunda geniş yankı buldu ve çeşitli spekülasyonlara neden oldu.
16 Mart 2024

Rahmi Turan, iktidarın yıllardır savunduğu 'en az 3 çocuk' politikasının, halkı ekonomik zorluklar nedeniyle bir çocuk bile yapamaz hale getirdiğini belirtti. Genç ailelerin derin yoksulluk içinde olduğunu ve çocuklarına nasıl bakacakları konusunda endişe duyduklarını ifade etti. Eğitim sisteminin niteliksiz müfredatla çöktüğünü ve özel okulların yüksek maliyetlerinin aileleri zor durumda bıraktığını vurguladı. Ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in enflasyonu düşürme çabalarının yoksulluğu daha da artırdığını iddia etti.
28 Mayıs 2024

Ayşenur Arslan, Habertürk'te yayınlanan ve Ahmet Selim Kul'un da yer aldığı bir programı eleştirdi. Programın yüksek reyting almasına rağmen gazetecilik açısından yetersiz olduğunu belirtti. Arslan, programda ortaya atılan iddiaların netlikten yoksun olduğunu ve izleyicilerin tartışmanın kalitesini beğenmediğini ifade etti. Ayrıca, programda Ali Koç ve Acun Ilıcalı'nın tutumları ve Mehmet Uçum'un Cumhurbaşkanı Başdanışmanı olarak gündeme getirilmesi de eleştirildi.
10 Haziran 2024
İşaretlediklerim