ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Sudan Silahlı Kuvvetleri ve Hızlı Destek Kuvvetleri'nin (HDK) 24 Nisan gece yarısından itibaren 72 saat sürecek bir ateşkes için anlaştıklarını duyurdu. ABD, tarafların ateşkese tam olarak uyması için çağrıda bulundu ve kalıcı ateşkesin denetlenmesi için bir komite oluşturulmasına yardımcı olacaklarını belirtti. HDK, ABD'nin arabuluculuğuyla ateşkesi kabul ettiklerini ve bunun insani koridor oluşturulması ve sivillerin güvenli bölgelere ulaşması için yapıldığını açıkladı. Sudan'da Ekim 2021'deki darbenin ardından yaşanan çatışmalarda en az 427 kişi hayatını kaybetti.
24 Nisan 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'ın elinde bulunan rehineler serbest bırakılmadan 'geçici insani ateşkes' teklifini reddettiklerini ifade etti. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşmesinin ardından basın toplantısı düzenleyen Netanyahu, Gazze'ye yakıt girişine izin vermediklerini ve para gönderilmesine karşı çıktıklarını belirtti. ABD Başkanı Joe Biden'ın 'geçici insani ateşkes' teklifini zikretmeden 'tüm güçleriyle devam edeceklerini' vurguladı.
3 Kasım 2023

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta yaptığı açıklamada, Türkiye'nin modernize edilmiş F-16 uçaklarına sahip olmasının ABD ve NATO için faydalı olduğunu belirtti. Blinken, Türkiye'nin bu teknolojiye sahip olmasının NATO'nun birlikte çalışabilmesi için önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye'ye F-16 satışının ABD Kongresi tarafından onaylanması ve İsveç'in NATO'ya üyeliği gibi konuların birbirinden bağımsız olduğunu ve her iki konuda da ilerleme kaydedilmesi gerektiğini ifade etti.
12 Temmuz 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsveç'in temmuz ayında yapılacak olan NATO liderler zirvesinde ittifaka katılacağını tahmin ettiğini belirtti. Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda endişelerini dile getirmiş ve İsveç'ten terörle mücadele konusunda adımlar atmasını beklemişti. Finlandiya'nın NATO üyeliği Türkiye tarafından onaylanmışken, İsveç'in üyeliği henüz onaylanmamış durumda. Blinken, Türkiye'nin meşru çıkarlarını dikkate alarak İsveç ile çalıştıklarını ve sürecin yakın zamanda tamamlanacağını ifade etti.
6 Nisan 2023

ABD Başkanı Joe Biden'ın, Tel Aviv ziyaretinde İsrail liderlerine 'zor sorular' yönelteceği bildirildi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Biden'ın İsrail'in hedefleri ve gelecek planlarına ilişkin görüşmeler yapacağını ve var olan gerilimin ilerlemesini istemediklerini vurgulayacağını belirtti. Bu ziyaret, İsrail ve Filistin arasındaki çatışmaların devam ettiği bir dönemde gerçekleşiyor.
18 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaların ancak iki devletli bir çözümle sona erebileceğini ifade etti. Gazze'nin İsrail tarafından işgal edilmesinin büyük bir hata olacağını vurguladı. Ayrıca, Hamas'ın elindeki rehinelerin serbest bırakılması için çalıştığını ve bu konuda Katar'ın arabuluculuk yaptığını belirtti. Biden, rehineler arasında bulunan üç yaşındaki Amerikalı çocuğun da serbest bırakılması konusunda iyimser olduğunu dile getirdi.
16 Kasım 2023

Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah el Sisi, CIA Direktörü William Burns'ın Gazze'deki güvenliği Filistin Otoritesi devralana kadar yönetme teklifini reddetti. El Sisi, Hamas'ın ortadan kaldırılmasında bir rol oynamayacaklarını ve Gazze Şeridi'nde İsrail varlığını veya herhangi bir yabancı kuvveti istemediklerini belirtti. İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Gazze'nin güvenliğini belirsiz bir süre yöneteceklerini açıklaması endişelere neden oldu. ABD ve Batılı ülkeler, İsrail'in Gazze'yi yeniden işgal etmesine karşı çıkarken, ABD Dışişleri Bakanı Blinken, İsrail'i işgal etmemeye çağırdı ve Washington, Gazze'nin Hamas'ın kontrolünde olmasını istemiyor.
10 Kasım 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Minnesota'daki seçim kampanyasında bir seçmene yanıt verirken, Hamas'ın elindeki rehinelerin serbest bırakılması müzakerelerine başlayabilmek için İsrail'in saldırıları durdurması gerektiğini belirtti. Beyaz Saray, Biden'ın 'esir' ifadesini 'Hamas'ın elinde tuttuğu 240 rehine' olarak düzeltti. Biden, iki devletli çözümü desteklediğini de yineledi.
2 Kasım 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Sudan'da ABD diplomatik konvoyuna Hızlı Destek Kuvvetleri tarafından ateş açıldığını duyurdu. Blinken, olayın ardından Sudan'daki tarafları arayarak ABD'li diplomatlara yönelik herhangi bir tehlikenin kabul edilemez olduğunu belirtti ve genel güvenlik ortamı hakkında endişelerini dile getirdi. Sudan'da Ekim 2021'deki darbenin ardından yaşanan askeri anlaşmazlıklar sonucunda başkent Hartum ve çeşitli şehirlerde silahlı çatışmalar meydana geldi ve bu çatışmalar sonucunda ölü sayısı 83'e yükseldi.
18 Nisan 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Batı Şeria'da Filistinlilere şiddet uygulayan Yahudi yerleşimcilere yönelik yaptırım içeren bir başkanlık kararnamesini imzaladı. Yaptırımlar, Amerikan finans sisteminden yararlanma, ABD'ye vize alma, ABD'deki varlıkların dondurulması ve Amerikan vatandaşlarıyla iş yapma yasağını içeriyor. Biden, bu adımın bölgedeki güvenlik ve istikrarı korumak için atıldığını belirtti. Beyaz Saray yetkilisi, yaptırım listesine şimdilik dört kişinin dahil edildiğini açıkladı.
1 Şubat 2024

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın, Katar'ın başkenti Doha'da Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye ve heyetiyle bir araya geldi. Görüşmede rehine takası, Gazze'deki durum, ateşkes ve kuşatmanın sona erdirilmesi gibi konular ele alındı. Filistin halkının insani ihtiyaçlarının karşılanması ve bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasının bölge istikrarı için önemi vurgulandı.
3 Şubat 2024

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, blues sanatçısı Muddy Waters’ın 'Hoochie Coochie Man' şarkısını çalarak küresel müzik diplomasisi programını başlattı. ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, bu inisiyatifin amacının müziği barış ve demokrasiyi teşvik etmek için bir araç olarak kullanmak olduğu belirtildi. Blinken, etkinliğe dair bir video paylaşarak müzik ve diplomasiyi bir araya getirme fırsatını kaçıramayacağını ifade etti.
28 Eylül 2023
İşaretlediklerim