Dünya Bankası, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası ile Türk sanayisinin hava kirleticileri ve sera gazı emisyonlarını azaltmasına yardımcı olmak amacıyla 416 milyon dolarlık bir kredi anlaşması imzaladı. Bu kredi, imalat sektörünün zararlı emisyonları azaltmak için temiz teknolojileri ve süreçleri benimsemesine yardımcı olacak bir projeyi finanse etmeyi amaçlıyor. Dünya Bankası Türkiye Direktörü Humberto Lopez, bu adımın Türk sanayisinin küresel pazardaki rekabet gücünü artırmasının önemine dikkat çekti.
20 Nisan 2024

Türk Eximbank, Dünya Bankası garantisiyle toplam 1 milyar avro değerinde Türkiye Yeşil İhracat Projesi kredi sözleşmesine imza attı. Bu kredi, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın karşı garantisi ve IBRD'nin sunduğu garanti altında sağlandı. Deutsche Bank, Standard Chartered Bank, BNP Paribas ve ING Bank’ın katılımıyla verilen 10 yıl vadeli kredi, Türk Eximbank’ın bugüne kadarki en büyük borçlanması oldu. Kredinin yeşil dönüşüm ana odağına ek olarak, kadının iş gücüne katılımını destekleyen firmaların finanse edilmesiyle KOBİ finansmanı gibi sosyal hedefleri de bulunuyor.
29 Mayıs 2024

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası (TKYB), Dünya Bankası kuruluşu Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası'ndan (IBRD) 300 milyon avro kredi aldı. Bu kredi, dağıtık güneş enerjisi ve batarya enerji depolama sistemleri projelerinin finansmanı için kullanılacak. Ayrıca, Temiz Teknoloji Fonu'ndan (CTF) 15 milyon dolar kredi ve Dünya Bankası ile Enerji Sektör Yönetimi Yardım Programı'ndan (ESMAP) 1,5 milyon dolar hibe sağlandı. Bu finansman, Türkiye'nin enerji sektöründeki projelerini desteklemeyi amaçlıyor.
16 Mayıs 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, IMF yerine Dünya Bankası'ndan 15 milyar dolarlık finansman sağladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın IMF ile çalışmama tercihi, onun neoliberal politikalara karşı oluşundan değil, mali denetimlerin artmasını istememesinden kaynaklanıyor. Türkiye'nin döviz finansmanı krizi devam ederken, önceki dönemlerde döviz girişini artırmak için mafyatik yöntemler kullanılmış, bu durum Türkiye'nin OECD tarafından gri listeye alınmasına neden olmuş. Yeni İçişleri Bakanı, mafya yapılanmalarını temizlemekte zorlanıyor.
30 Nisan 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası'nın yurt içi bankalarla yaptığı swap stoğunun 2023'ün zirvesi olan 64,5 milyar dolardan 144 milyon dolara gerilediğini duyurdu. Şimşek, bu düşüşün finansal piyasalarda normalleşmenin sürdüğünü ve parasal aktarım mekanizmasını güçlendirdiğini belirtti. Bu durumun dezenflasyon sürecine de önemli katkı sağlayacağını ifade etti.
23 Temmuz 2024

Dünya Bankası, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen dört ilde küçük sanayi siteleri kurmak için Türkiye'ye 600 milyon dolarlık finansman sağlayacak. Bu proje, el sanatı ürünleri veya mal üretimi yapacak ya da hizmet sağlayacak 1600 mikro işletmeye ev sahipliği yapacak yedi küçük sanayi sitesinin kurulmasını hedefliyor. Sanayi siteleri, depremlere ve diğer doğal afetlere karşı dirençli olacak şekilde tasarlanacak ve enerji ihtiyacı güneş enerjisiyle karşılanacak. Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, projenin depremden etkilenen bölgelerdeki ekonomik toparlanmayı destekleyeceğini belirtti.
30 Temmuz 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Eximbank ve kalkınma bankaları aracılığıyla KOBİ'lere ve ihracatçılara yönlendirilmek üzere bu yıl yaklaşık 2,3 milyar dolar kaynak sağlandığını açıkladı. Bu kaynak, özellikle yeşil dönüşüm projeleri ve sürdürülebilirlik odaklı yatırımlar için kullanılacak. Deprem sonrası yaşanan sıkıntılarda ve deprem bölgesi dışındaki işletmelere destek vermek amacıyla uluslararası kuruluşlarla işbirliği yapıldığı belirtildi.
7 Ekim 2024

Esfender Korkmaz, Türkiye'nin Dünya Bankası, Avrupa Yatırım Bankası ve İslam Kalkınma Bankası'ndan 'yatırım projelerinin finansmanı' için kredi almasını eleştirdi. Kredilerin, Türkiye'nin döviz ihtiyacına kısmen çare olacağını ancak ithalat zorunluluğu nedeniyle tamamının bu amaç için kullanılamayacağını belirtti. Korkmaz, IMF'den alınacak doğrudan ve daha düşük faizli bir borçlanmanın, Dünya Bankası'na göre daha avantajlı olacağını savundu. Ayrıca, Dünya Bankası'nın projeler üzerindeki sıkı kontrolünün Türkiye'nin keyfi yatırım maliyeti hesaplamalarını engelleyeceğini ifade etti.
16 Nisan 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İslam Kalkınma Bankası'nın (İKB) Türkiye'ye 2024-2026 dönemi için 6,3 milyar dolarlık finansman sağlayacağını duyurdu. Bu finansman, eğitim, sağlık, ulaştırma, finans, tarım, sanayi, enerji ve altyapı gibi çeşitli sektörleri desteklemek amacıyla kullanılacak. Finansman, İKB'nin yanı sıra Uluslararası Ticaret Finansmanı İslami Kurumu, Özel Sektörün Geliştirilmesi İslami Kurumu ve İslam Ülkeleri Arası İhracat ve Yatırım Sigortası Kurumu tarafından da sağlanacak. Şimşek bu açıklamayı, İKB'nın 50'nci kuruluş yıl dönümü toplantısında yaptı.
29 Nisan 2024

Dünya Bankası, Türkiye ile 2024-2028 yılları arasında gerçekleştirilecek olan mali ve teknik işbirliği programının imzalandığını ve programın detaylarını paylaştı. Program, Türkiye'ye 18 milyar dolarlık finansman sağlayacak ve bu finansmanın büyük bir kısmı özel sektörün geliştirilmesine yönelik olacak. Ülke İşbirliği Çerçevesi (CPF), üretkenlik artışı, istihdam ve kamu hizmet sunumu iyileştirilmesi, doğal afetlere karşı dirençlilik gibi üç ana strateji üzerine kurulu. Ayrıca, dijital teknoloji kullanımının hızlandırılması ve çeşitli sosyal eşitsizliklerin giderilmesine odaklanacak.
11 Nisan 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin küresel doğrudan yatırımlardan aldığı payın 2003-2023 döneminde yüzde 0,2'den yüzde 0,9'a çıktığını belirtti. Şimşek, 2028 yılına kadar bu oranı yüzde 1,5'e yükseltmeyi hedeflediklerini açıkladı. Türkiye'nin elektrikli araç, batarya ve lojistik yatırımları için tercih edilen bir ülke olduğunu vurgulayan Şimşek, 2003-2024 Haziran döneminde toplam 266,9 milyar dolar doğrudan yatırım girişi gerçekleştiğini söyledi. Bu yatırımların, Türkiye'nin büyüme potansiyelini ve vatandaşların refahını artıracağını ifade etti.
21 Ağustos 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, düzenlediği iki devlet tahvili ihalesiyle toplamda 55 milyar 725,9 milyon lira borçlandı. İlk ihalede, dört yıl vadeli ve TLREF endeksli tahvilin yeniden ihracı yapıldı ve 19 milyar 316 milyon lira net satış gerçekleşti. İkinci ihalede ise dört yıl vadeli ve sabit kuponlu tahvilin yeniden ihracı yapıldı ve 10 milyar 659,9 milyon lira net satış kaydedildi. İhaleler sonucunda piyasa yapıcılarından ve kamudan gelen teklifler değerlendirildi.
9 Temmuz 2024

Britanyalı Standard Chartered Bankası, Kalyon Enerji'nin Niğde, Gaziantep ve Şanlıurfa'da kuracağı toplam 390 megavat kapasiteli güneş enerjisi santralleri için 249 milyon avro kredi sağlayacak. Proje tamamlandığında, santraller Türkiye'de 65 binden fazla haneye yetecek miktarda elektrik üretecek. Britanya'dan GE Vernova şirketi, santral için gerekli ekipmanları tedarik edecek ve kuracak. Kredinin garantörleri Birleşik Krallık İhracat Kredi Kuruluşu (UKEF) ve Polonya İhracat Kredi Kuruluşu (KUKE) olacak.
8 Ağustos 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2024 Hazine dış finansman programı çerçevesinde 3,5 milyar dolarlık 10 yıl vadeli tahvil ihraç etti. Tahvilin kupon oranı yüzde 6,50, getiri oranıysa yüzde 6,75 olarak belirlendi. İhraç edilen tahvilin yaklaşık 1,85 milyar dolarlık kısmı 2024 ve 2025 vadelerindeki tahvillerin yükümlülük yönetimi işlemi kapsamında değiştirilirken, kalan kısmı nakit finansman olarak temin edildi. Tahvilin yüzde 40'ı ABD, yüzde 36'sı Britanya, yüzde 11'i diğer Avrupa ülkeleri, yüzde 9'u Türkiye, yüzde 4'ü ise Ortadoğu ve diğer ülkelerdeki yatırımcılara satıldı.
26 Eylül 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, iki devlet tahvili ihalesiyle toplam 43 milyar 727 milyon lira borçlandı. İlk ihalede, iki yıl vadeli sabit kuponlu devlet tahvili yeniden ihraç edildi ve nominal satış 14 milyar 318,1 milyon lira olarak gerçekleşti. İkinci ihalede ise beş yıl vadeli TÜFE’ye endeksli devlet tahvili yeniden ihraç edildi ve nominal satış 4 milyar 580 milyon lira oldu. Her iki ihalede de kamudan gelen tekliflerin tamamı karşılandı.
22 Temmuz 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, iki farklı devlet tahvili ihalesiyle toplamda 58 milyar lira borçlandı. Dört yıl vadeli TLREF’e endeksli tahvil ve sabit yüzde 15,54 kupon ödemeli tahvilin yeniden ihraçları sonucunda net 30,9 milyar lira borçlanma gerçekleşti. İhale öncesi piyasa yapıcılar ve kamudan toplam 27 milyar lira borçlanıldı. TLREF’e endeksli tahvilin ihracında dönemsel faiz yüzde 12,60, sabit getirili tahvilin ihracında ise bileşik faiz yüzde 32,94 olarak belirlendi.
11 Haziran 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 31 Temmuz itibarıyla Türkiye'nin merkezi yönetim brüt borç stokunun 8 trilyon 106 milyar lira olduğunu açıkladı. Bu borcun 3 trilyon 276,4 milyar lirası Türk lirası cinsinden, 4 trilyon 829,7 milyar lirası ise döviz cinsinden. Aynı tarihte Hazine'nin alacakları 29,2 milyar lira olarak kaydedildi ve bu alacakların en büyük kısmı 10,5 milyar lira ile mahalli idarelerden oluşuyor.
20 Ağustos 2024

Britanyalı Standard Chartered Bankası, Kalyon Enerji'nin 390 megavatlık güneş enerjisi santrali projesi için 249 milyon avro kredi sağladı. Proje tamamlandığında, Türkiye'de 65 binden fazla haneye yetecek miktarda elektrik üretilecek. Britanya'dan GE Vernova şirketi, santral için gerekli ekipmanları tedarik edecek ve kuracak. Polonyalı ihracatçılar ise güvenlik sistemleri ve çelik bileşenler sağlayacak. Kredinin garantörleri UKEF ve Polonya İhracat Kredi Kuruluşu (KUKE) olacak.
10 Ağustos 2024

2021-2022 yıllarında Halkbank, mafyanın kara parasını akladığı Ayyıldız Tünel A.Ş.'ye toplam 480 milyon 515 bin TL kredi vermiştir. Özellikle 1 Haziran 2022'de 150 milyon TL kredi verilmiş ve karşılığında De Solar 7 Limited Şirketi'nin hisseleri rehin gösterilmiştir. Ancak, bu hisselerin değeri gerçekçi bir şekilde analiz edilmemiş ve şirketin değeri hayali olarak 10 kat artırılmıştır. MASAK'ın incelemesi sonucunda, kamu bankasının halkın parasını mafyaya peşkeş çektiği ortaya çıkmıştır.
5 Haziran 2024

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı, iklim değişikliğiyle mücadele için yenilenebilir enerji yatırımlarının 2030'a kadar üç katına çıkması gerektiğini belirtti. Bu hedefe ulaşmak için her yıl 1,5 trilyon dolarlık yatırım yapılması gerektiği vurgulandı. Yenilenebilir enerji kaynaklarının fosil yakıtların yerini alması ve enerji verimliliği ile elektrifikasyon uygulamalarının yaygınlaştırılması gerektiği ifade edildi. Türkiye'de elektrik üretiminin yüzde 42'sinin yenilenebilir enerjiden sağlandığı belirtilirken, Avrupa'da yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik fiyatlarını düşürdüğü kaydedildi.
11 Ekim 2024
İşaretlediklerim