Murat Muratoğlu, Türkiye İstatistik Kurumu'nun işsizlik oranlarına dair verilerinin gerçek durumu yansıtmadığını iddia ediyor. 2023 genelinde dar tanımlı işsizlik oranının %9.4, geniş tanımlı işsizlik oranının ise %22.8 olduğunu belirtiyor. Muratoğlu, iş arayan işsizlerin 3.2 milyon, haftada 40 saatten az çalışanların 2.1 milyon ve iş bulmaktan umudunu kesenlerin 3.4 milyon kişi olduğunu ifade ediyor. Ayrıca, çalışabilecek durumda olup çalışmayanların sayısının 33 milyon 793 bin olduğunu vurgulayarak, İstatistik Kurumu'nun verilerinin gerçek durumu yansıtmadığını eleştiriyor.
26 Mart 2024

TÜİK tarafından yapılan yaşam memnuniyeti araştırmasına göre, Türkiye'de 18 ve üzeri yaştaki bireyler arasında mutluluk oranı 2023'te yüzde 52,7'ye yükseldi. Araştırma sonuçlarına göre, evli bireyler daha mutlu, ve bireylerin en büyük mutluluk kaynağı aileleri olarak belirlendi. Ancak, ülkenin en önemli sorunu olarak hayat pahalılığı gösterildi. Kamu hizmetlerinden memnuniyet düzeyleri de incelendiğinde, asayiş hizmetlerinden memnuniyet en yüksek oranda olurken, eğitim hizmetlerinden memnuniyet en düşük oranlarda kaldı.
16 Şubat 2024

Alaattin Aktaş, Türkiye'de mutluluk algısının ekonomik durumla olan çelişkili ilişkisini ele alıyor. Vatandaşlar hayat pahalılığı ve yoksulluk artarken, işsizlik azaldığı ve terör sorununun önemli ölçüde azaldığı konusunda hemfikir. Ancak, ekonomik zorluklara rağmen, mutluluk oranlarında son yıllarda bir artış gözlemleniyor. 2019'dan 2023'e kadar mutluluk oranlarındaki değişimler, ekonomik göstergelerle tam olarak örtüşmeyen bir tablo çiziyor.
19 Şubat 2024

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu'nun Ar-Ge birimi KAMU-AR, Temmuz 2024 raporuna göre açlık sınırını 20 bin 776 lira, yoksulluk sınırını ise 62 bin 302 lira olarak belirledi. Türkiye'de şu anki asgari ücret 17 bin 2 lira olup, açlık sınırının altında kalıyor. Raporda, dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenme ile diğer ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için yapması gereken harcamalar dikkate alındı. Hükümetin 12 bin 500 liraya yükselttiği en düşük emekli maaşı ise açlık sınırının yüzde 60'ını karşılayabiliyor.
28 Temmuz 2024

Türkiye'de net asgari ücretin yüzde 34 zamla 11 bin 402 lira olarak belirlenmesinin ardından, ekonomistler ve bazı yorumcular, ülkede çalışanların büyük bir kısmının asgari ücretli olduğuna dikkat çekiyor. Çalışma Bakanlığı özel sektörde çalışanların yüzde 37'sinin asgari ücretle çalıştığını belirtirken, işçi örgütleri bu oranın yüzde 60'a yaklaştığını iddia ediyor. Ekonomistler, asgari ücretin yoksulluk sınırının oldukça altında kaldığını ve Türkiye'nin düşük ücretli bir ekonomi yapısına sahip olduğunu vurguluyor. Ayrıca, Türkiye'nin asgari ücretli çalışan oranı bakımından dünya genelinde ilk sıralarda yer aldığı ve bu oranın Avrupa Birliği ülkelerine göre çok daha yüksek olduğu belirtiliyor.
20 Haziran 2023

Veysel Ulusoy, TÜİK'in sunduğu istatistiklerin yanlış hesaplandığını ve bu durumun ekonomik politikaları olumsuz etkilediğini belirtiyor. Tarım ürünlerindeki maliyet artışlarının çiftçilerin reel kazançlarını kayba dönüştürdüğünü ve bu durumun gıda güvenliği açısından büyük bir sorun teşkil ettiğini vurguluyor. Ayrıca, sanayi üretimi ve milli gelir gibi verilerin de doğru olmayan enflasyon oranları ile hesaplandığını ve bu nedenle ülke gerçeklerinden sapıldığını ifade ediyor. Ulusoy, bu durumun sabit gelirli halkın birikim ve varlıklarının erimesine yol açtığını ve ek vergi ve ücret baskılaması ile karşı karşıya kaldıklarını belirtiyor.
16 Haziran 2024

Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü (OECD), 'Büyüme için Temelleri Güçlendirmek' temasıyla hazırladığı Ekonomik Görünüm Ara Dönem Raporu'nda Türkiye ekonomisi için bu yılki büyüme öngörüsünü değiştirmedi. Türkiye'nin 2023 yılında yüzde 2,9 büyümesi beklenirken, 2025 için büyüme tahmini yüzde 0,1 düşürülerek yüzde 3,1 olarak revize edildi. Raporda ayrıca, küresel ekonomik büyümenin geçen yıl yüzde 3,1 olduğu, ABD ve Avro Bölgesi'nin büyüme tahminlerinde düşüşler yaşandığı, Çin ekonomisinin ise düşük talep ve yüksek borç nedeniyle yavaşlayacağı belirtildi.
5 Şubat 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Şubat ayı enflasyonunu yüzde 4.53 olarak açıkladı, bu oran Ekonomik Araştırmalar Grubu (ENAG)'nın açıkladığı yüzde 4.34'lük orandan sadece biraz daha yüksek. Bu durum, TÜİK'in uzun yıllar sonra ilk defa gerçekçi bir enflasyon rakamı açıkladığına işaret ediyor. İktisatçı Mahfi Eğilmez, bu gerçekçi rakam açıklamasının arkasında bir IMF hazırlığı olup olmadığını sorguluyor, çünkü IMF'nin uydurma rakamları kabul etmeyeceğini belirtiyor.
5 Mart 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 2022 Yılı Değerlendirmesi 2023 Hedefleri Programı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisinde iyileşmeler olduğunu ve kişi başına düşen milli gelirin arttığını belirtti. Nebati, 2022'de kişi başına gelirin 10 bin dolar seviyesini aştığını ve 2023 yılında 12 bin doların üzerine çıkacağını öngördüklerini ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin bütçe açığının yılın tamamında 139,1 milyar TL olduğunu söyledi.
16 Ocak 2023

TÜİK verilerine göre, Türkiye'de kişi başına gelir 2023 yılında 13 bin 110 dolarla tarihin en yüksek seviyesine ulaştı. Bu artışın en önemli nedeni, döviz kuru artışının enflasyonun çok altında kalması olarak gösterildi. 2022'den 2023'e kişi başına gelirde yüzde 23'lük bir artış yaşandı. GSYH hesaplamasında kullanılan ortalama dolar kuru, 2022'ye göre yüzde 41.7 artış gösterirken, kişi başına GSYH cari fiyatlarla yüzde 74.3 arttı.
1 Mart 2024

Türkiye'de son üç yılda kişi başına düşen milli gelir dolar bazında yüzde 52 artış göstererek 13 bin 110 dolara ulaştı. Ancak bu artışa rağmen Türkiye'nin uluslararası sıralamadaki yeri 20 yıl öncesine, yani 2003 yılındaki 69'uncu sıraya geriledi. İktisatçılar, bu durumun sığınmacılar ve dolar enflasyonu gibi faktörler dikkate alındığında, kişi başına milli gelirin aslında dolar bazında yüzde 20'den fazla düştüğünü belirtiyor. İktisatçı Mahfi Eğilmez, milyonlarca göçmenin ülkedeki gayrisafi yurt içi hasılaya katkı sağlamasının kişi başına gelirde yanılgıya neden olduğunu ifade ediyor.
14 Mart 2024

Aziz Çelik, Temmuz 2024'te asgari ücretin artmaması durumunda alım gücünün düşeceğini ve yoksulluğun artacağını ifade etti. Asgari ücretin sadece küçük bir grubun değil, yaklaşık 10 milyon insanın ortalama ücreti olduğunu belirtti. Asgari ücretin artmaması durumunda diğer ücretlerin de artmayacağını ve bu durumun SGK prim gelirlerini olumsuz etkileyeceğini vurguladı. Çelik, asgari ücretin artırılmamasının 'dezenflasyon' bahanesiyle yapıldığını ve bu durumun yoksulluğu artıracağını savundu.
10 Haziran 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan yüzde 64,27'lik yıllık enflasyon oranı, sosyal medya kullanıcıları tarafından gerçekçi bulunmadı ve tepki çekti. Kullanıcılar, TÜİK'in Twitter hesabında paylaştığı enflasyon istatistiklerinin altına eleştirel yorumlar yazdı. Bazı ekonomistler ise TÜİK'in açıkladığı oranın hükümetin tahminlerini tutturduğunu belirtti. Tepkiler, enflasyonun gerçekçi ölçülmediği ve maaş zamlarının yetersiz olduğu yönündeydi.
3 Ocak 2023

KESK'e bağlı BES-AR'ın verilerine göre açlık sınırı 17 bin 215 lira, yoksulluk sınırı ise 50 bin 750 lira oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk lirasının değer kazanma ihtimalinin yüksek olduğunu belirtti. İstanbul'da su fiyatlarına %15 zam yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer hakkında yeni bir soruşturma açıldı. SPK, Global Yatırım Holding'in halka arz başvurusunu reddetti. Narlı Feribot İşletmeciliği AŞ, halka arz için SPK'ya başvurdu. Türkiye'de ekim ayında trafiğe kaydedilen her dokuz otomobilden biri elektrikliydi. İstanbul'da düzenlenen rüşvet operasyonunda 105 kişi yakalandı. JP Morgan, Merkez Bankası'nın politika faizini 250 baz puan artırmasını bekliyor. Binance CEO'su istifa etti.
22 Kasım 2023

Dünya Bankası'nın yıllık raporuna göre, Türkiye'nin 2023 yılı büyüme tahmini yarım puan azaltılarak yüzde 2,7 olarak güncellendi. 2024 yılı için büyüme tahmini ise yüzde 4 olarak sabit bırakıldı. Ayrıca, raporda küresel büyüme tahmini de yüzde 3'ten 1,7'ye indirildi ve bu durum, son otuz yılda 2008 mali krizi ve 2020 Covid-19 pandemisi sonrası en zayıf üçüncü yıllık büyüme olarak kaydedildi. ABD, Avrupa ve Çin gibi büyük ekonomilerde zayıf büyüme beklendiği ve küresel ekonominin resesyona 'tehlikeli bir şekilde yaklaştığı' belirtiliyor.
11 Ocak 2023
İşaretlediklerim