İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 'Kıskaca alındık, dayatma var' diyerek altılı masayı terk etti ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığını kabul etmeyerek İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanlarını aday olmaya çağırdı. Bu durum iktidar kanadını memnun ederken, muhalefeti kızdırdı. HDP içinde ise tepkiler karışık oldu; bazıları şaşırmadıklarını ifade ederken, bazıları olumlu bir rahatlama ifade eden 'oh' yorumunda bulundu. Twitter üzerinden yapılan paylaşımlarda Akşener'in bu hareketi eleştirildi ve İYİ Parti'nin siyasi konumlandırması tartışıldı.
3 Mart 2023

Altılı masa toplantısında ortak cumhurbaşkanı adayı konusunda anlaşma sağlanamamasının ardından İYİ Parti'de hareketlilik yaşanıyor. Meral Akşener'in masadan kalkma noktasına geldiği belirtiliyor. İYİ Parti Genel İdare Kurulu (GİK) toplantısı ve tüm vekil ve il başkanlarının katılacağı bir buluşma planlanıyor. Parti içinde farklı eğilimleri temsil eden GİK üyeleri, aday belirleme sürecinde önemli rol oynuyor. İYİ Parti'nin nihai kararı, yapılacak toplantılar sonrasında verilecek ve 6 Mart'taki altılı masa toplantısında adayın belirlenmesi bekleniyor.
3 Mart 2023

Millet İttifakı'nın ortak cumhurbaşkanı adayını açıklayacağı toplantı öncesinde, vatandaşlar Saadet Partisi genel merkezi önünde bir araya geldi. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in Kılıçdaroğlu'nun adaylığını kabul etmeyerek İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanlarını adaylığa çağırması ittifak içinde krize yol açmış, ancak Kılıçdaroğlu'nun ortak aday, İmamoğlu ve Yavaş'ın cumhurbaşkanı yardımcısı adayı olarak gösterileceği bir formülle bu kriz aşılmıştı. Toplantı öncesinde CHP ve İYİ Partililer partilerinin genel başkanları lehine sloganlar atarken, 'Birleşe birleşe kazanacağız' ve 'Hak, hukuk, adalet' sloganları yükseldi.
6 Mart 2023

Halkların Demokratik Partisi (HDP), cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kendi adayını çıkaracağını duyurduktan sonra, eski eş genel başkan Selahattin Demirtaş ile adaylık konusunda görüşme yaptı. Demirtaş, Edirne Cezaevi'nde yapılan görüşmede hukuki durumunun adaylık için uygun olmadığını ifade etti ve partinin seçim çalışmalarını destekleyeceğini belirtti. HDP yönetimi de Demirtaş'ın bu yaklaşımına teşekkür ederek, ortak çalışmanın önemini vurguladı.
27 Ocak 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, ortak cumhurbaşkanı adayı belirleme sürecinde yaşanan anlaşmazlıklar sonucu altılı masadan ayrıldığını duyurdu. Bu gelişme üzerine Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi birlik mesajları yayınladı. Liderler, altılı masanın kararlarına sadık kalacaklarını ve süreci uzlaşı içinde sürdüreceklerini ifade ettiler.
3 Mart 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in altılı masa toplantısını terk etmesi ve CHP'li belediye başkanlarını adaylığa çağırmasının ardından yaşanan tartışmalar devam ederken, CHP üyelerini genel merkez önünde toplanmaya davet etti. Saadet Partisi'nde yapılacak millet ittifakı toplantısından sonra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığının açıklanması bekleniyor. Akşener'in toplantıya katılmayacağı önceden bildirilmişti. CHP, üyelerine akşam saatlerinde toplanma çağrısında bulunurken, genel merkez önünde platform kurulumuna başlandı.
6 Mart 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in altılı masadan ayrılması ve muhalefetin cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanma şansını riske attığı belirtiliyor. Yöneylem Araştırma koordinatörü Derya Kömürcü, bu durumun Cumhurbaşkanı Erdoğan için olumlu olduğunu ifade ediyor. Araştırmacı İbrahim Uslu ise Akşener'in daha önce masadan kalkmanın siyasi maliyetinin ağır olacağını söylediğini hatırlatıyor ve İYİ Parti'nin bu kararı bilerek aldığını belirtiyor. Akşener'in Ankara ve İstanbul büyükşehir belediye başkanlarına adaylık çağrısı yapması, siyasi bir suikast olarak değerlendiriliyor ve İYİ Parti'nin merkez parti olma iddiasından vazgeçtiği yorumları yapılıyor.
3 Mart 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, altılı masayı 'millet iradesini kararlarına yansıtma kabiliyetini kaybettiği' gerekçesiyle terk ettiğini açıkladı. Bu gelişme üzerine, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, endişelenilmemesi gerektiğini ve her şeyin yerine oturacağını belirtti. Millet İttifakı'nın son toplantısında ortak aday konusunda bir uzlaşıya varılmadığı, ancak ortak bir anlayışa ulaşıldığı ifade edilmiş ve nihai açıklamanın 6 Mart'ta yapılacağı kaydedilmişti.
3 Mart 2023

HDP Grup Başkan Vekili Saruhan Oluç, partisinin amacının bakanlık koltuğu pazarlığı yapmak olmadığını, Türkiye'yi tek adam rejiminden kurtarmak ve demokratik bir geçiş süreci sağlamak olduğunu ifade etti. Millet İttifakı'nın adayı Kılıçdaroğlu'nun HDP oylarını alıp alamayacağı tartışılırken, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, demokrasi gündeminde anlaşma sağlanması durumunda Kılıçdaroğlu'na destek verebileceklerini belirtmişti. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise CHP'nin HDP ile görüşebileceğini ancak İYİ Parti'nin bulunduğu masaya HDP'nin getirilemeyeceğini söyledi.
8 Mart 2023

Millet İttifakı'nı oluşturan CHP, İYİ Parti, DP, Saadet, Gelecek ve DEVA Partisi, ortak aday ve milletvekili listelerini görüşmek üzere yarın bir araya gelecek. Toplantıda ayrıca deprem sonrası alınan kararlar ve seçim güvenliği gibi konular ele alınacak. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve diğer liderlerle yaptığı görüşmelerde 'güçlü yardımcılık' konusu da dahil olmak üzere adaylık süreci tartışıldı. İttifak içindeki partilerden gelen açıklamalara göre, adayın belirlenmesi için YSK'nın seçim takviminin beklenmesi öngörülüyor.
1 Mart 2023

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun HDP ile yapacağı görüşmeye ilişkin açıklamalarda bulundu. Zorlu, Kılıçdaroğlu'nun ülkenin tüm paydaşlarıyla görüşmesinde bir sorun olmadığını, ancak İYİ Parti olarak görüşmenin içeriğinin önemli olduğunu vurguladı. İYİ Parti'nin anayasanın ilk dört maddesi ve değerler sistemine bağlı olduğunu ve bu çerçevede ilerleyecek görüşmelerde bir sıkıntı olmayacağını ifade etti. Ayrıca, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar'ın demokrasi gündeminde mutabık kalınırsa Kılıçdaroğlu'na destek verebileceklerini söylediği ve HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç'un Kılıçdaroğlu'nun bu hafta HDP'yi ziyaret edeceğini açıkladığı belirtildi.
14 Mart 2023

HDP ve Yeşil Sol Parti, 28 Mayıs seçimlerinin önemine dikkat çekerek, seçimler ve sonrası için oynanan oyunlar ve kurulan tuzaklara karşı olduklarını belirtti. Partiler, seçimlerle ilgili tutumlarını yarın açıklayacaklarını ifade etti. Bu açıklama, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleme kararı ve iki lider arasında imzalanan protokolün basınla paylaşıldığı bir dönemde geldi. HDP ve Yeşil Sol Parti, kayyım uygulamalarının son bulmasının önemine vurgu yaparak, Kılıçdaroğlu'nun protokolündeki kayyım politikalarına ilişkin tutumunu eleştirdi.
24 Mayıs 2023

Altılı masa toplantısında ortak cumhurbaşkanı adayı konusunda bir isimde uzlaşılamadı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dört liderin desteğiyle adaylığını ortaya koyarken, Meral Akşener İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanlarını önerdi. Beş parti, durum değerlendirmesi için Saadet Partisi genel merkezinde toplandı. Bu sırada bir yurttaş, masadan ayrılan Akşener'e 'Yazıklar olsun' diyerek tepki gösterdi.
4 Mart 2023

HDP'li Ahmet Türk, muhalefetin 'altılı masa' olarak adlandırılan ittifakının cumhurbaşkanlığı seçimleri için ortak aday tercihine ilişkin olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu desteklediklerini belirtti. Türk, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ın Kürt sorunuyla ilgili açıklamalarını olumlu bulduğunu ve bu açıklamaların 'altılı masa' için yol gösterici olabileceğini ifade etti. Ayrıca, HDP'nin kendi adayını açıklama kararı aldığı ancak ortak aday için kapıların henüz kapanmadığı belirtildi.
18 Ocak 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in altılı masadan ayrılmasının ardından, muhalefet partilerinin liderleri Saadet Partisi genel merkezinde bir araya geldi. Toplantıya CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal katıldı. Bu toplantı, Akşener'in ayrılmasından sonra gerçekleşen ilk toplantı olarak kaydedildi.
4 Mart 2023

CHP, İYİ Parti, DP, Saadet, Gelecek ve DEVA Partisi'nden oluşan Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayını belirlemek için yaptığı toplantı sonuçsuz kaldı ve karar 6 Mart'a ertelendi. Toplantıda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığı ele alındı, ancak İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in parti organlarıyla görüşmek istemesi nedeniyle nihai karar verilemedi. Altı liderin imzaladığı sonuç metninde ortak bir anlayışa varıldığı ve nihai açıklamanın 6 Mart'ta yapılacağı belirtildi.
2 Mart 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, cumartesi günü saat 13:00'te HDP'yi ziyaret edecek. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, demokrasi gündemi konusunda anlaşma sağlanması durumunda Kılıçdaroğlu'na destek verebileceklerini belirtti. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, CHP'nin HDP ile görüşebileceğini ancak İYİ Parti'nin bulunduğu masaya HDP'nin getirilemeyeceğini ifade etti. Tutuklu eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş ise Akşener'e açık mektup yayınladı.
15 Mart 2023

Yeşil Sol Parti ve HDP eş genel başkanları, seçim sonuçları üzerine bir basın toplantısı düzenleyerek, hedeflerine tam olarak ulaşamadıklarını ve seçim sürecinde yaşanan baskılar, gözaltılar ve tutuklamaların sonuçları etkilediğini belirttiler. Ayrıca, Yeşil Sol Parti'nin kısa sürede seçime hazırlanmasının zorluklarından ve medya tarafından uygulanan sansürden bahsettiler. HDP eş genel başkanı Mithat Sancar, seçim sonuçlarındaki düşüşü kabul ederek, özellikle batı illerindeki azalmanın sebeplerini araştıracaklarını ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu için bir çalışma programı hazırlayacaklarını ifade etti.
15 Mayıs 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanlığı adaylığını 'dayatma' olarak değerlendirip altılı masayı terk ettiğini açıkladı. Bu gelişme üzerine CHP'li büyükşehir belediye başkanları Ankara'da toplanma kararı aldı. Akşener, İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanlarını göreve çağırdı. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş'ın deprem çalışmaları nedeniyle toplantıya katılamayacağı belirtildi.
3 Mart 2023

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin grup toplantısında 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlere ilişkin konuştu. Kendi adaylarını çıkarmakta kararlı olduklarını belirtti ve iktidarın seçimlere savaş gibi hazırlandığını, vergi affı gibi politikalarla yandaşlarını kurtarmaya çalıştığını ifade etti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin HDP hakkındaki kapatma davası ve Anayasa Mahkemesi'ne yönelik tehditlerine değindi. Muhalefete, anayasa ihlalleri ve tehdit politikaları karşısında sessiz kalmamaları çağrısında bulundu ve Türkiye halklarının iki bloğa mahkum olmadığını, üçüncü bir yol olduğunu vurguladı.
24 Ocak 2023
İşaretlediklerim