ABD ordusu, Güney Carolina eyaletine bağlı Kuzey Charleston bölgesinde uçuş yapan deniz piyadelerine ait bir F-35 uçağının arıza vererek düştüğünü bildirdi. Pilotun paraşütle atlayarak kurtulduğu belirtildi. Düşen uçak için bölgede arama çalışmaları başlatıldı. Uçağın eğitim uçuşunda olduğu ve aynı eğitime katılan başka bir F-35’in güvenli şekilde hava üssüne döndüğü kaydedildi.
18 Eylül 2023

ABD Ulusal İstihbarat Direktörlüğü tarafından hazırlanan bir rapor, Covid-19 virüsünün Çin'deki Vuhan Viroloji Enstitüsü Laboratuvarı'ndan sızdığına dair doğrudan bir kanıt bulunamadığını belirtti. Raporda, virüsün bir laboratuvar sızıntısı olup olmadığına dair şüphelerin tamamen ortadan kaldırılamayacağı, ancak salgının kökeninin henüz belirlenemediği ifade edildi. Ayrıca, raporda, laboratuvarda Covid-19'a neden olan virüs üzerinde herhangi bir çalışma yapılmadığı ve virüsün 'genetik olarak tasarlanmadığı' belirtildi.
24 Haziran 2023

ABD Başkanı Joe Biden, konutunda ve kişisel ofisinde bulunan gizli belgelerle ilgili olarak pişmanlık duymadığını ve avukatlarının talimatlarına uyduğunu ifade etti. Kaliforniya'daki doğal afet bölgelerini ziyaret ederken gazetecilerin bu konudaki sorularına maruz kalan Biden, Amerikan halkının neden afetle ilgili sorular sormadığını anlamadığını belirterek tepki gösterdi. Ayrıca, bulunan belgelerin hemen Ulusal Arşivlere ve Adalet Bakanlığı'na teslim edildiğini ve konunun çözümü için ilgili birimlerle işbirliği yapıldığını kaydetti.
20 Ocak 2023

Tayvan Savunma Bakanlığı, Çin'e ait 70 askeri hava aracı ve 11 savaş gemisinin Tayvan Boğazı'nda ve Tayvan'ın Hava Savunma Tanımlama Bölgesi'nde (ADIZ) tespit edildiğini duyurdu. Çin Halk Kurtuluş Ordusu, 8 Nisan'da bölgede kapsamlı askeri tatbikat başlattığını açıklamıştı. Tayvan lideri Tsai'nin ABD'ye yaptığı ziyaretler ve bu ziyaretlerin ardından Çin'in ABD'ye ve aracılık eden kuruluşlara yaptırım uygulayacağını bildirmesi, iki ülke arasındaki gerilimi artırmıştır. Çin, 'Tek Çin' ilkesine dayanarak Tayvan'ın uluslararası alanda temsil edilmesine ve müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına karşı çıkıyor.
10 Nisan 2023

Hawaii Deniz Biyolojisi Enstitüsü ve Alaska Balina Vakfı araştırmacıları, Alaska'da kambur balinaların kril avlamak için suyu karmaşık baloncuk ağlarına dönüştürdüğünü keşfetti. Bu baloncuk ağlarının boyutunu, derinliğini ve aralarındaki mesafeyi aktif olarak kontrol eden balinalar, bu teknikle fazla enerji harcamadan daha fazla av yakalayabiliyor. Araştırmanın sonuçları Royal Society Open Science dergisinde yayımlandı.
21 Ağustos 2024

NASA tarafından kurulan ve tanımlanamayan anormal fenomenleri (UAP) inceleyen kurul, ilk bulgularını bir brifing ile paylaştı. Savunma Bakanlığı'ndan Dr. Sean Kirkpatrick, 800'den fazla UAP ihbarı aldıklarını ve bunların çok azının 'tanımlanamayacak anormallikler' olarak değerlendirildiğini belirtti. FAA yetkilisi Mike Freie, özellikle SpaceX'in Starlink lansmanından sonra ve Şubat ayında bir Çin casus balonunun düşürülmesinden sonra UAP ihbarlarında artış olduğunu ifade etti. Toplantıda, tespit edilen cisimlerin arkasında 'insan dışı bir zeka' olup olmadığı sorusu gündeme geldi, ancak NASA'dan David Spergel henüz böyle bir kanıtın olmadığını vurguladı.
1 Haziran 2023

ABD Başkanı Joe Biden'ın Delaware'deki evinde FBI ajanları tarafından yapılan aramada altı gizli belge daha bulundu. Arama yaklaşık 13 saat sürdü ve bulunan belgeler Adalet Bakanlığı tarafından incelenmek üzere alındı. Biden ve eşi Jill Biden arama sırasında evde değildi. Daha önce Biden'ın ofisinde de gizli belgeler bulunmuş ve bu durum Adalet Bakanlığı tarafından özel bir savcının atanmasıyla incelenmeye başlanmıştı. Biden'ın ev ve ofisindeki gizli belgelerin bulunması, daha önce benzer bir durumla eleştirilen eski Başkan Donald Trump'ın ardından şimdi de Biden'a yönelik eleştirilere neden oluyor.
23 Ocak 2023

ABD Savunma Bakanlığı'ndan üst düzey yetkili, her ay yüzlerce 'tanımlanamayan uçan cisim' (UFO) ihbarı aldıklarını söyledi. Pentagona bağlı Tüm Alanlarda Anomali Çözüm Ofisi Direktörü Sean Kirkpatrick, bu yılın ilk dört ayında yaklaşık 800 ihbar aldıklarını ve bu sayının artacağını belirtti. Kirkpatrick, ihbarların çoğunun balon veya dron gibi objeler olduğunu, ancak bazılarının ABD'yi gözetlemeye çalışan düşmanlara ait olabileceğini vurguladı.
19 Ekim 2023

Ankara, Suriye'nin kuzeyinde düşürülen silahlı hava aracının (SİHA) Amerikalılar tarafından vurulduğunu kabul etti. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, 'Üçüncü taraflarla (ABD kastediliyor) farklı teknik değerlendirmeler nedeniyle bir SİHA kaybedilmiştir' ifadesi kullanıldı.
6 Ekim 2023

ABD Uzay Kuvvetleri, 1974 yılında fırlatılan ve daha sonra kaybolan S73-7 Kızılötesi Kalibrasyon Balonu (IRCB) adlı uydunun yerini tespit etti. Uydu, KH-9 Hexagon keşif uydusundan ayrıldıktan sonra şişirilemeyerek uzay çöpü haline gelmiş ve bir süre sonra gözden kaybolmuştu. 1999'da kısa bir süreliğine bulunan uydu, 25 yıl sonra yeniden keşfedildi. Uydu şu anda ilk fırlatıldığı yerden 14 kilometre alçalmış durumda ve atmosferde yanması için daha fazla zaman gerekiyor.
5 Mayıs 2024

ABD Başkanı Joe Biden, Colorado'daki ABD Hava Kuvvetleri Akademisi'nin mezuniyet töreninde diplomaları takdim ettikten sonra sahnede ayağı takılarak düştü. 80 yaşındaki Biden, korumalar ve bir subayın yardımıyla ayağa kalktı ve yerde bir nesneye işaret ederek ayağının oraya takıldığını ima etti. Beyaz Saray İletişim Koordinatörü Ben LaBolt, Biden'ın sağlık durumunun iyi olduğunu Twitter üzerinden duyurdu.
2 Haziran 2023

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, ABD Savunma Bakanı Llyod Austin ile ABD'nin inisiyatifiyle bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, Karadeniz'de düşen ABD'ye ait MQ-9 tipi İHA'nın neden ve sonuçları ele alındı. Şoygu, ABD'nin Rusya'nın ilan ettiği uçuş kısıtlamalarına uymadığını ve istihbarat eylemlerini artırdığını belirtti. Ayrıca, büyük nükleer devletlerin askeri iletişim kanallarını açık tutmaları gerektiğini vurguladı. ABD ve Rusya, İHA'nın düşüşüne ilişkin farklı açıklamalar yaptı.
15 Mart 2023

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley, Ukrayna Savunma Temas Grubu toplantısının ardından düzenlenen basın toplantısında, Karadeniz üzerinde Rus Su-27 savaş uçaklarının ABD'nin MQ-9 keşif ve istihbarat İHA'sına saldırgan bir şekilde önleme yaptığını ve bir uçağın İHA'ya çarparak düşürdüğünü açıkladı. Milley, olayın kasıtlı olup olmadığı konusunda görüntülü kanıtların olduğunu ancak fiziksel temasın kasıtlı olup olmadığından emin olmadıklarını ifade etti. Rusya'nın ABD İHA'sını düşürmesi konusunda kesin bir sonuca varılmaya çalışıldığı belirtildi.
16 Mart 2023

ABD'nin başkenti Washington D.C.'de yerel saatle 15:30 civarında büyük bir patlama sesi duyuldu ve bu durum paniğe neden oldu. Sosyal medya kullanıcıları patlamanın bir askeri tatbikatla ilgili olabileceğini öne sürdü. İçgüvenlik Bakanlığı ve Annapolis Acil Yönetim Ofisi, patlamanın Savunma Bakanlığına bağlı bir askeri uçuş sonucu ses sınırını aşan bir uçağın neden olduğunu açıkladı. Ayrıca, Tennessee'den Long Island'a gitmekte olan ve uçuşa yasak bölgeye giren bir Cessna tipi uçağın düştüğü ve F-16'ların süpersonik hızda acil müdahalede bulunduğu bildirildi.
5 Haziran 2023

ABD 5'inci Filo sözcüsü, İran Devrim Muhafızları'nın Basra Körfezi'nde uluslararası sularda bir ticari gemiye zorla el koyduğunu duyurdu. El konulan geminin kaçakçılık yaptığı düşünülüyor. ABD Donanması olayı izlemeye aldı ancak müdahale etmeyeceğini açıkladı. Geminin imdat çağrısı yapmaması, kaçakçılık iddialarının muhtemelen doğru olduğuna işaret ediyor.
7 Temmuz 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, Rusya'nın geliştirdiği belirtilen uydusavar kabiliyetinin ABD veya başka bir ülke için nükleer tehdit taşımadığını ve henüz gerçekleşmediğini ifade etti. Biden, Rusya'nın bu teknolojiyi uzaya taşıma konusunda kesin bir karar verdiğine dair ellerinde kanıt olmadığını belirtti. ABD Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Mike Turner ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, ABD'nin ciddi bir ulusal güvenlik tehdidiyle karşı karşıya olduğunu ve bu tehdidin Rusya'nın uyduları hedef alma yeteneğiyle ilgili olduğunu dile getirmişlerdi.
16 Şubat 2024

Güney Kore'de saldırı suçlamaları nedeniyle hapis yatan ve disiplin suçlarından ABD'ye geri gönderilmekte olan 23 yaşındaki ABD'li asker Travis King, havaalanından kaçarak askerden arındırılmış bölge turuna katıldı ve Kuzey Kore sınırını geçti. ABD'li yetkililer, King'in sınırı kendi iradesiyle geçtiğini ve şu anda Kuzey Kore'de gözaltında olabileceğini belirtti. Pentagon, durumu yakından izlediğini ve endişe duyduğunu açıkladı. Ayrıca, Kuzey Kore'nin Japonya yakınlarına iki balistik füze fırlattığı bilgisi paylaşıldı, ancak bu durumun King'in geçişinden ziyade ABD'nin Güney Kore'ye nükleer denizaltı göndermesine yanıt olduğu düşünülüyor.
19 Temmuz 2023

ABD Kongre saldırısına ilişkin hazırlanan rapor, istihbaratın saldırı öncesinde şiddet olasılığını doğru analiz edemediğini belirtiyor. Rapor, FBI dışında İç Güvenlik Bakanlığı’nın İstihbarat ve Analiz Ofisi’nin saldırı öncesinde şiddet olasılığını hafife aldığını ve bu nedenle hükümetin başkent Washington için gereken güvenlik önlemlerini hazırlayamadığını ifade ediyor. Ayrıca, FBI'ın sosyal medyayı izlemek için sözleşmeli olduğu şirketin değiştiği ve bu nedenle sosyal medyadaki tehditleri izleme kabiliyetinin olumsuz etkilendiği belirtiliyor.
28 Haziran 2023

ABD Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulu, Alaska Havayolları'na ait bir uçağın havadayken panelinin patlamasıyla ilgili soruşturmanın ön raporunu yayımladı. Raporda, paneli sabitleyen cıvataların yerine takılmadığı belirtildi. Soruşturma, Boeing'in Washington'daki fabrikasında panelin onarımı sırasında dört cıvatanın çıkarıldığını ve yerine takılmadığını ortaya koydu. Alaska Havayolları, yaşanan olay sonrası yolculara 1500'er dolar tazminat teklif etti.
7 Şubat 2024

Kuzey Kore, Güney Kore'ye propaganda broşürleri ve çöp taşıyan 150'den fazla balon gönderdi. Güney Kore ordusu, balonların ve iliştirilmiş plastik poşetlerin 'pis atık ve çöp' içerdiği için dokunulmamasını istedi. Balonlar Gyeonggi ve Gangwon eyaletlerine düştü ve içeriği analiz ediliyor. Kuzey Kore Savunma Bakan Yardımcısı Il Kim Kang, bu eylemin Güney Kore'ye atık ve pislik yığınlarını ortadan kaldırmanın ne kadar zor olduğunu göstermek amacıyla yapıldığını belirtti.
29 Mayıs 2024
İşaretlediklerim