TBMM Genel Kurulu'nda, memur emeklilerinin aylıklarını yüzde 25 oranında artıran bir düzenleme AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi. Muhalefet, bu artış oranını yeterli bulmayarak, en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çıkarılmasını önerdi, ancak bu önerge kabul görmedi. Kanun teklifi, 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerin yol açtığı ekonomik kayıpların telafisi için ek MTV ihdası gibi konuları da içeriyor ve Genel Kurul'da görüşmeler devam ediyor.
13 Temmuz 2023

Van'da, yüzde 55 oy oranıyla Belediye Başkanı seçilen DEM Partili Abdullah Zeydan'ın seçimi, İl Seçim Kurulu kararıyla iptal edildi ve ikinci sıradaki AK Partili aday Abdülahat Arvas Belediye Başkanı olarak açıklandı. Zeydan, daha önce 'örgüt propagandası' suçundan hüküm giymiş ve kamu haklarından yasaklılık cezası almıştı. Ancak, cezasının bitimine dair mahkeme kararı üzerine aday olmuş ve seçilmişti. Adalet Bakanlığı'nın son dakika müdahalesiyle, Zeydan'ın kamu haklarından yasaklılığının devam ettiği ve seçiminin iptal edilmesi gerektiği belirtildi.
3 Nisan 2024

Ankara 21'inci İdare Mahkemesi, OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu'nun ihraç kararlarını iptal ederek, 'Bu suça ortak olmayacağız' bildirisine imza attıkları için ihraç edilen dört akademisyenin görevlerine iade edilmesine ve özlük haklarının iadesine karar verdi. Mahkeme, bildiriye imza atmanın terör örgütleriyle irtibat veya iltisaklı olunduğunu göstermediğine hükmetti. Bu kararlar kesin olmayıp, tarafların bir ay içinde Ankara Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurma hakkı bulunuyor. Daha önce de benzer bir kararla altı akademisyenin göreve iadesine karar verilmişti.
13 Mart 2023

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde yaptığı konuşmada, Türkiye'de tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala ve HDP'nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılması gerektiğini belirtti. Baerbock, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) kararlarının uygulanması gerektiğini vurguladı. Kavala, 2017'den bu yana tutuklu olup, Gezi Parkı eylemleri ve 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında suçlamalarla karşı karşıya. Demirtaş ise 2016'dan beri cezaevinde ve AİHM, tutukluluğunun hak ihlali olduğuna karar vermişti.
25 Ocak 2023

Yeşil Sol Parti Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş, Yeşil Sol Parti Van Milletvekili Pervin Buldan, Demokrat Parti İstanbul Milletvekili Cemal Enginyurt ve CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan'ın dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin fezlekeler TBMM başkanlığına sunuldu. Fezlekeler, Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden kurulu karma komisyona havale edildi.
2 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da bazı ülkelerin konsolosluklarını 'güvenlik' gerekçesiyle kapatan ülkelere Türk Dışişleri Bakanlığı'nın sert bir ültimatom verdiğini belirtti. Erdoğan, bu ülkelerin eylemlerinin devam etmesi durumunda 'ağır hesap ödeyecekleri' konusunda uyarıldıklarını ifade etti. Bu açıklama, İsveç'te Kuran yakılmasına izin verilmesinin ardından Türkiye'de terör saldırısı uyarıları yapılması ve bazı ülkelerin seyahat uyarıları yayımlaması sonrasında geldi.
5 Şubat 2023

Ahmet Hakan, UEFA'nın Merih Demiral'a Bozkurt işareti yaptığı gerekçesiyle iki maç ceza vermesini eleştiriyor. Hakan, bu cezanın haksız ve çifte standartlı olduğunu savunarak, UEFA'nın benzer durumlarda daha hafif cezalar verdiğini belirtiyor. Yazıda, bu kararın Türk düşmanlığına dayandığı iddia ediliyor ve milli takımın bu duruma karşı daha motive olacağı vurgulanıyor.
6 Temmuz 2024

Ekim 2022'de İstanbul'un 10 ilçesinde başlayan yabancılara oturum izni verilmeme uygulaması, Mart ayında tüm ilçelere yayıldı. İstanbul'da kaçak sığınmacı barındıran veya yasa dışı ev kiralayan kişilere para ve hapis cezaları uygulanmaya başlandı. 2023'ün başından itibaren yapılan operasyonlarda 51 kişi gözaltına alındı ve her birine 26 bin 750 lira para cezası kesildi. Ayrıca, bu suçu üç kez işleyenlere otel ve evler için ciddi yaptırımlar uygulanacak. Gözaltına alınanlardan dört kişi tutuklandı, altı kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
15 Temmuz 2023

Belçika'nın Anvers kentinde, Türk mafyasına ait olduğu belirlenen iki lüks villa açık artırma yoluyla satışa çıkarıldı. Villalar, altın kaplama eşyalar, pahalı mozaikler, yüzme havuzu ve geniş bahçeler gibi lüks özelliklere sahip. Açık artırma 19 Kasım'da başlayacak ve başlangıç fiyatı villa başına 680 bin avro olarak belirlendi. Belçika devleti, villaları satın alacak kişilerin karşılaşabileceği olası sıkıntılardan sorumlu olmayacağını belirtti.
5 Eylül 2024

Türkiye'de enflasyonun yüksek seyretmesi ve fiyat artışlarının devam etmesi nedeniyle emekliler, bayram ikramiyelerinin artırılmasını talep etmişti. Bu talepler doğrultusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, en düşük emekli maaşları ve bayram ikramiyelerini artıracak alternatif çalışmaların yapıldığını duyurdu. Bu çalışmaların EYT düzenlemesi kapsamında emekli olanları da içereceği ve emekliler için ciddi bir rahatlama sağlayacağı ifade edildi. Bakan Bilgin, çalışmayı önümüzdeki hafta başında Cumhurbaşkanı'na sunacaklarını belirtti.
22 Mart 2023

Saadet Partisi tarafından TBMM Genel Kurulu'na sunulan ve kamudaki personel istihdamında mülakatın kaldırılmasını öneren teklif, AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. AKP, daha önce kamuda mülakatın kaldırılmasını seçim vaadi olarak sunmuştu ancak bu vaat hayata geçirilmedi. Saadet Partisi Grup Başkanvekili İsa Mesih Şahin, önerinin gerekçesini adaletsiz ve kayırmacı bir düzenin gençlerin ülkelerine gönül koymasına neden olduğunu belirterek açıkladı.
3 Ekim 2023

İzmir'de bir ev sahibi, kiracısını tahliye etmek için dava açtı. Ancak mahkeme, kiraya yapılan zammın yüzde 25'in üzerinde olduğunu tespit etti ve ev sahibinin tahliye talebini reddetti. Ayrıca, kiraya yüzde 55,5 zam yapan ev sahibinin 'kötü niyet tazminatı' ödemesine karar verildi. Türkiye'de, hükümetin politikaları nedeniyle enflasyon ve hayat pahalılığı kontrol altına alınamıyor ve konut kiraları da artıyor. Bu durumun önüne geçmek için kiralara yüzde 25 sınırı getirilmişti.
30 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayınlanan karara göre, Hatay'ın Antakya ilçesindeki dört cami ve mescidin acele kamulaştırılmasına karar verildi. Bu karar doğrultusunda, Yemeniler (Kerhan) mescidi, Rıfat Ağa mescidi, Mahremiye cami ve Habib-i Neccar cami, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından eski durumuna getirilmek amacıyla kamulaştırılacak. Karar, Erdoğan'ın atama ve görevden alma kararlarıyla birlikte Resmi Gazete'de yer aldı.
2 Ağustos 2024

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda, emekli maaşlarına yüzde 25 oranında artış getiren kanun teklifi kabul edildi. Muhalefetin, zam oranının artırılması ve seyyanen zam yapılması yönündeki önergeleri AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Bu düzenleme, '6 Şubat 2023 Tarihinde Meydana Gelen Depremlerin Yol Açtığı Ekonomik Kayıpların Telafisi İçin Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) İhdası ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi' kapsamında ele alındı.
13 Temmuz 2023

Kocatepe Camisi'nde moda çekimi yapan yönetmen Bilal Kısa ve model Ezgi Cebeci, 'halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama' suçundan soruşturma geçirdi ve adli kontrolle serbest bırakıldı. Kısa'nın sosyal medya hesabında yayımladığı fotoğraflar eleştirilere hedef oldu. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın talebi üzerine, konuyla ilgili haberlere erişim engeli getirildi.
16 Ağustos 2023

İsmet Berkan, AK Parti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, gelirleri kayıt dışı olan bir grubu korumaya ve onları vergi ödemeden yaşatmaya kararlı olduğunu belirtiyor. Meclis'e sunulan yeni vergi düzenlemeleri teklifinde, Mehmet Şimşek'in önemle üzerinde durduğu asgari gelir vergisi ve 'Bu geliri nereden buldun' sorusunun sorulmasına olanak tanıyan maddelerin yer almadığına dikkat çekiliyor. Berkan, bu durumun ülkede demokrasi ve ekonomik düzelme açısından olumsuz sonuçlar doğuracağını savunuyor.
18 Temmuz 2024

Avrupa Adalet Divanı, Almanya'da askerlik hizmetini reddetme gerekçesiyle iltica başvurusu yapmış ancak reddedilmiş Suriyeli vicdani retçilerin lehine bir karar aldı. Bu kararla, Federal Göç ve Mülteciler Dairesi'nin (BAMF) bu kişilere sadece geçici koruma sağlama kararı yeniden değerlendirilecek. 2020'de Divan, Suriyeli vicdani retçilerin tam koruma hakkına sahip olduğuna hükmetmişti, ancak BAMF bu karara rağmen yeni başvuruları kabul etmemişti. Bu son kararla, daha önce reddedilmiş binlerce başvuru yeniden incelenebilecek.
8 Şubat 2024

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe, yabancıların her yıl Türkiye'de ortalama 8 milyon metrekare taşınmaz satın aldığını, bu durumun konut krizini derinleştirdiğini ifade etti. Kanada'nın yabancılara konut satışını yasaklamasının ardından Türkiye'de de benzer bir uygulama olup olmaması gerektiği tartışılıyor. Tüketici dernekleri ve bazı sektör temsilcileri yabancıya konut satışı yasağının fiyatları düşüreceğini savunurken, diğer sektör temsilcileri yasağın döviz girişini durduracağını belirtiyor. Gökçe, yabancılara satışın durdurulması ve sosyal konut üretiminin artırılması gerektiğini vurguluyor.
30 Ocak 2023

Denizbank'ın Levent Büyükdere şubesinin müdürü Seçil Erzan, nitelikli dolandırıcılık ve özel belgede sahtecilik suçlamalarıyla tutuklandı. Müşterilerini bir fon üzerinden dolandırmakla suçlanan Erzan'ın, banka içinde ve kendi odasında nakit para alışverişleri yaptığı, bu durumun bankanın güvenlik kameralarıyla takip edilebileceği belirtildi. Denizbank, iddiaların banka sistemlerinde iz bulunmadığını savunurken, mağdur avukatı bu iddiaları hukuki dayanaktan yoksun olarak nitelendirdi. Ayrıca Erzan'ın müşterilere attığı WhatsApp mesajları ve bir not defteri de delil olarak sunuldu.
28 Nisan 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emeklilerin bayram ikramiyelerinin bayramdan önce yatırılacağını duyurdu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bu yıl emeklilerin bayram ikramiyesinin yüzde 50 artışla 3 bin liraya çıkarıldığını açıklamıştı. Işıkhan, ikramiyelerin takvimlendirme çalışmalarının devam ettiğini ve tarihlerin yakın zamanda açıklanacağını belirtti. Ayrıca, beş yıl içinde 2,5 milyon EYT'linin sisteme gireceğini ve şu anda EYT kapsamında emekli olup çalışmaya devam eden 1 milyon vatandaşın bulunduğunu ifade etti.
25 Mayıs 2024
İşaretlediklerim