Apple'ın sanal asistanı Siri, büyük dil modelleri ve üretken yapay zeka teknolojisi ile desteklenen yeni bir sistemle güncelleniyor. Bu güncelleme, Siri'nin e-posta gönderme ve silme, Apple News'te belirli yayınları açma gibi yeni özellikler kazanmasını sağlayacak. Siri'nin bu yeni yetenekleri, başlangıçta yalnızca Apple'ın kendi uygulamalarıyla çalışacak ve iOS 18'in ilk sürümünden sonra piyasaya çıkacak. Apple, ayrıca ChatGPT yapımcısı OpenAI ve Google ile ortaklıklar arayışında.
2 Haziran 2024

Axios ve danışmanlık firması Edelman tarafından yapılan bir ankete göre, dünya çapında 32 bin katılımcıyla gerçekleştirilen araştırmada, yapay zekaya olan güvenin son 18 ay içinde azaldığı belirlendi. 2019 yılında yapay zekaya olan küresel güven oranı %61 iken, bu oran şu anda %53'e düşmüş durumda. ABD'de ise bu oran daha da düşük olup, insanların yalnızca %35'i teknolojiye güveniyor. Araştırma, insanların bilim insanlarından yapay zeka güvenliği konusunda daha fazla bilgilendirme beklediğini ve teknoloji endüstrisine genel olarak güvenseler de yapay zekaya olan güvenlerinin daha düşük olduğunu ortaya koyuyor.
9 Mart 2024

OpenAI tarafından geliştirilen yapay zeka sohbet robotu ChatGPT için Apple'ın iOS işletim sistemi üzerinde bir uygulama geliştirildi ve bu uygulama ilk olarak ABD'deki kullanıcılara açıldı. Uygulama, iPhone ve iPad cihazlara ücretsiz olarak yüklenebiliyor ve OpenAI hesabı ile oturum açıldığında web sürümündeki konuşmalarla senkronize oluyor. Ayrıca, ses girişi desteği de sunuyor. OpenAI, uygulamanın önümüzdeki haftalarda diğer ülkelerde de kullanıma sunulacağını belirtti ve Android cihazlar için de bir uygulamanın kısa süre içinde gelmesi bekleniyor.
19 Mayıs 2023

Microsoft, Bing arama motoruna yapay zeka tabanlı sohbet botu ChatGPT'yi entegre ediyor ve bu yeni sürümün mart ayında kullanıma sunulması bekleniyor. Teknoloji haber sitesi 9to5google.com, Twitter kullanıcısı Owen Yin'in test yayını sırasında aldığı ekran görüntülerini paylaştı. Yeni Bing arayüzünde kullanıcılar 1000 karakterlik bir kutuya sorularını yazarak sohbet robotu tarzında yanıtlar alabilecekler ve arama sonuçları kaynaklarını da gösterecek. Ayrıca, Google'ın da 8 Şubat'ta Paris'te bir AI etkinliği düzenleyeceği ve Bing'in ChatGPT hamlesine nasıl bir yanıt vereceği merak konusu.
4 Şubat 2023

Google, internetten güncel bilgilere erişebilen yeni sohbet robotu Bard'ı ABD ve Britanya'da 18 yaş ve üzeri kullanıcılar için kullanıma açtı. Bard, Google'ın daha önce tanıttığı ve tamamen kullanıma açılmayan LaMDA teknolojisiyle aynı nesilden geliyor. Google, Bard'ın yanlış bilgi paylaşabileceği ve önyargılı olabileceği konusunda kullanıcıları uyardı. Daha önce LaMDA üzerinde çalışan mühendis Blake Lemoine, robotun hissiyatlı hale geldiğini iddia etmiş ve işten çıkarılmıştı.
22 Mart 2023

Almanya'nın kişisel verilerin korunmasından sorumlu görevlisi Ulrich Kelber, veri güvenliği endişeleri nedeniyle yapay zekaya dayalı sohbet robotu ChatGPT'yi engelleyebileceklerini ifade etti. Kelber, bu konuda İtalya'nın izinden gidilebileceğini ve engellemenin eyaletlerin yetki alanına gireceğini belirtti. İtalya, ChatGPT'ye kişisel verileri yasa dışı topladığı gerekçesiyle geçici erişim yasağı getiren ilk Batılı ülke olmuştu. Fransa ve İrlanda'nın veri koruma yetkilileri de İtalya ile bu konuda iletişime geçtiklerini duyurdular.
3 Nisan 2023

ABD Başkanı Joe Biden, yapay zeka teknolojilerinin demokrasi ve değerlere yönelik tehditler oluşturabileceği konusunda uyarıda bulundu. Biden, yapay zekanın toplumsal, ekonomik ve güvenlik risklerine dikkat çekti ancak aynı zamanda olağanüstü fırsatlar sunduğunu da belirtti. Biden, teknoloji şirketlerinin yapay zeka teknolojilerini halka sunmadan önce güvenli olduklarından emin olmaları gerektiğini ve bu teknolojilerin çeşitli zorlukları aşmada yardımcı olabileceğini ifade etti.
22 Temmuz 2023

Google, ChatGPT gibi yapay zeka tabanlı sohbet robotlarına rakip olarak geliştirdiği yeni modeli 'Gemini'yi tanıttı. Gemini, insan benzeri davranışlar sergileyebilen bir yapay zeka modeli olup, Google'ın Bard sohbet robotu ve Pixel 8 Pro akıllı telefonlarına entegre edilecek. Google, Gemini'nin sezgisel yeteneklerinin ve planlama görevlerindeki performansının daha üstün olduğunu iddia ediyor. Şu an için sadece İngilizce dilinde hizmet verecek olan Gemini'nin, zamanla diğer dillere de adaptasyonunun sorun olmayacağı belirtiliyor.
9 Aralık 2023

Elon Musk'ın kurucusu olduğu nöroteknoloji şirketi Neuralink, beyin çipi yerleştirilen Noland Arbaugh isimli hastanın düşünce yoluyla satranç oynadığını duyurdu. Arbaugh, sekiz yıl önce geçirdiği bir kaza sonucu elleri ve ayakları felçli kalmıştı. Neuralink, Mayıs 2023'te ABD Gıda ve İlaç İdaresinden insan deneyleri için onay almıştı. Şirket, beyin çipleri sayesinde felç ve körlük gibi nörolojik rahatsızlıkları tedavi etmeyi ve engelli kişilerin hayat kalitesini artırmayı hedefliyor.
21 Mart 2024

Tesla ve SpaceX'in CEO'su Elon Musk, yapay zeka sohbet robotu ChatGPT'nin geliştiricisi OpenAI ve şirketin CEO'su Sam Altman'a, kuruluşun misyonunu terk ettiği iddiasıyla San Francisco Mahkemesi'nde dava açtı. Dava dilekçesinde, OpenAI'nın 'insanlık yararına' yapay zeka geliştirecek bir laboratuvar olarak kurulduğu, ancak zamanla Microsoft'un yan kuruluşu haline gelerek, kar amacı gütmeye başladığı ve bu durumun anlaşmayı ihlal ettiği belirtildi.
1 Mart 2024

Çok uluslu yatırım yönetimi şirketi China International Capital, yapay zeka tabanlı sohbet robotu ChatGPT'den 2023 yılı için küresel piyasa görünümü hakkında bir rapor yazmasını istedi. ChatGPT, hisse senetleri ve altın için yükseliş beklerken, tahviller ve emtialar için daha temkinli bir görüş bildirdi. Ancak, analistler ChatGPT'nin bağımsız pazar analizi yeteneklerinden yoksun olduğunu ve doğrudan yatırım kararlarına rehberlik etmek için kullanılmaması gerektiğini belirtti. Bu deney, yapay zekanın insanların yerini alıp alamayacağı tartışmaları arasında gerçekleştirildi.
23 Şubat 2023

İspanya'daki Overture firması tarafından geliştirilen ve Playstation kumandasıyla kontrol edilen bir robot, sperm hücrelerini yumurtaya enjekte ederek döllenme işlemini gerçekleştirdi. Makine mühendisliği öğrencisi Eduard Alba'nın kontrol ettiği bu işlem sonucunda, bir robot tarafından döllenmiş ilk bebekler olarak ikiz kızlar dünyaya geldi. Bu cihaz, tüp bebek sürecini otomatikleştirmeyi ve daha ekonomik hale getirmeyi amaçlıyor. Overture, bu alanda çalışan şirketler arasında topladığı 37 milyon dolarlık fon ile dikkat çekiyor.
2 Mayıs 2023

ABD'nin Colorado eyaleti, şirketlerin insanların beyin dalgalarını satmasını engelleyen bir yasa çıkartarak büyük bir adım attı. Bu durum, Apple, Meta gibi büyük teknoloji şirketlerinin bu tür verileri kullanmasını engelleyebilecek mi sorusunu gündeme getiriyor. Elon Musk'ın Neuralink şirketi insan beynine çip yerleştirme çalışmaları yaparken, diğer teknoloji geliştiricileri de ameliyat gerektirmeyen nöroteknolojiler üzerinde çalışıyor. ABD'de benzer yasaların diğer eyaletlerde de kabul edilmesi bekleniyor.
20 Nisan 2024

Microsoft, Google'a rakip olabilmek için arama motoru Bing'i, ChatGPT'de kullanılan yapay zeka teknolojisiyle güçlendirmeyi hedefliyor. Şirket, bu güncellemenin mart ayı bitmeden kullanıma sunulacağını belirtiyor. Microsoft, daha önce OpenAI ile yapay zeka süper bilgi işlem teknolojileri geliştirmek üzere ortaklık kurmuş ve OpenAI'nin ChatGPT sohbet robotunu desteklemişti. ChatGPT, insan gibi konuşabilen ve çeşitli sorulara cevap verebilen bir yapay zeka uygulamasıdır.
4 Ocak 2023

Tokyo Üniversitesi'ndeki bilim insanları, laboratuvar ortamında insan cildine benzeyen, kendi kendini onarabilen ve gülümseyebilen bir robot yüz üretti. Bu sentetik deri, kolajen bazında insan derisi hücresinden yapılarak robota yapışıyor ve insan bağlarını taklit ediyor. Araştırmacılar, ileride ter bezleri, gözenekler ve sinir gibi özellikler ekleyerek cildi gerçek cilde en yakın hale getirmeyi hedefliyor. Bu gelişme, insansı robotların geliştirilmesi ve kozmetik ürünlerin test edilmesinde yenilikçi uygulamalara fırsat verebilir.
1 Temmuz 2024

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, yapay zekanın uluslararası barış ve güvenlik üzerindeki etkilerini değerlendirmek için bir araya geldi. Toplantıya Britanya Dışişleri Bakanı James Cleverly başkanlık etti. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, yapay zekanın hızlı gelişimine ve potansiyel olumlu ve olumsuz etkilerine dikkat çekti. Guterres, yapay zekanın terör ve suç için kullanılması durumunda büyük yıkımlara yol açabileceği ve siber saldırılar gibi mevcut tehditlere işaret etti.
18 Temmuz 2023

Elon Musk'ın kurucusu olduğu nöroteknoloji firması Neuralink, ilk kez bir insanın kafatasına yerleştirdikleri çipin beyinden ayrılmaya başladığını duyurdu. Nolan Arbaugh adlı kullanıcının beyin dokusuna yerleştirilen çipin bağlantı kabloları geri çekilmiş, bu da işlemci ve pilin sinirlerden aldığı veri miktarını azaltmış. Şirket, bu durumun Arbaugh'un sağlığı için tehlike oluşturmadığını ve çipin işlevselliğini artırmak için çalışmaların devam ettiğini belirtti. Arbaugh, çip sayesinde felçli elleri ve ayaklarına rağmen düşünerek satranç oynayabilmişti.
10 Mayıs 2024

Elon Musk, Microsoft destekli OpenAI'nin geliştirdiği ChatGPT'yi eleştirerek, gerçeği arayan bir yapay zeka platformu olan 'TruthGPT'yi kuracağını açıkladı. Musk, OpenAI'ın Microsoft ile olan ilişkisini ve kar amacı güden bir yapıya büründüğünü eleştirdi. Ayrıca Google'ın kurucu ortağı Larry Page'i yapay zeka güvenliği konusunda ciddiyetsizlikle suçladı. Musk, yapay zeka alanında çalışanları işe almak için harekete geçtiğini ve Nevada'da 'X.AI Corp' adında bir şirket kurduğunu belirtti.
18 Nisan 2023

ABD merkezli e-ticaret ve teknoloji şirketi Amazon, yapay zeka girişim şirketi Anthropic'e 4 milyar dolara kadar yatırım yapmayı planlıyor. San Francisco merkezli Anthropic, Amazon'un bulut hizmetlerini kullanacak ve gelecekteki yapay zeka modellerini Amazon'dan satın alacağı büyük miktardaki özel mikro çiplerde deneyecek. Amazon, Anthropic'te yönetim kurulu koltuğu elde etmeyeceğini, sadece azınlık hisselerine sahip olacağını duyurdu.
25 Eylül 2023

ABD, Almanya, Britanya, İtalya, Çekya, Estonya, Polonya, Avustralya, Şili, İsrail, Nijerya ve Singapur dahil olmak üzere 18 ülke, yapay zekanın kötüye kullanılmasını engellemek için 20 sayfalık bir anlaşma imzaladı. Anlaşma, şirketlerin yapay zekayı istismar edici şekilde geliştirmesini ve kullanmasını önlemeyi amaçlıyor. Güvenliğin tasarım aşamasında öncelikli olduğu belirtilen anlaşma, bağlayıcı olmamakla birlikte, yapay zeka sistemlerinin kötüye kullanımının izlenmesi ve veri manipülasyonunun önlenmesi gibi genel tavsiyeler içeriyor. Avrupa ülkeleri, yapay zeka düzenlemeleri konusunda ABD'ye göre daha ileri bir noktada bulunuyor.
27 Kasım 2023
İşaretlediklerim