Aras Bulut İynemli, başrolünde olduğu 'Atatürk' filminden ilk fragmanı paylaştı. Filmin birinci bölümü 3 Kasım'da vizyona girecek. Filmin TV versiyonu 29 Ekim'de FOX'ta yayınlanacak. İkinci bölümün ise Ocak 2024'te gösterime girmesi bekleniyor.
25 Ağustos 2023

Amerikalı pop şarkıcısı Taylor Swift'in 'Eras Tour' konser filminin gişe hasılatı, Michael Jackson'ın 'This Is It' filmini geçerek 261,6 milyon dolarla tüm zamanların en çok hasılat elde eden konser filmi oldu. Film, Çin'de gösterime girmesiyle elde ettiği 8,7 milyon dolarlık ek hasılatla bu rekoru kırdı. Swift, daha önce de '1989 – Taylor’s Version' albümüyle Elvis Presley'nin 'en uzun süre birinci sırada kalan şarkıcı' rekorunu geçmişti.
9 Ocak 2024

Nuri Bilge Ceylan'ın Cannes Film Festivali'nde 'Altın Palmiye' ödülü kazanan 'Kış Uykusu' filmiyle ilgili senaryo metnini, film üzerine yapılan eleştirileri ve söyleşileri içeren kitap çıktı. Kitabı, Doğan Yayınları hazırladı. Kitabın ön satış fiyatı sosyal medyada eleştiri konusu oldu. Bazı internet siteleri kitabı 448,50 lira ve 503,75 lira fiyatlarla satışa çıkardı.
3 Kasım 2023

Türkiye'deki sinemalarda bu hafta, Tom Hanks'in başrolünde olduğu 'Hayata Röveşata Çeken Adam', Michael B. Jordan'ın hem başrolde hem de yönetmen koltuğunda olduğu 'Creed III: Efsane Devam Ediyor', Akira Kurosawa'nın senaryosundan uyarlanan 'Yaşamak', Tony Gatlif'in yönettiği 'Tom Medina', animasyon filmler 'Kaptan Porsuk: Kayıp Hazinenin Peşinde' ve 'Fındıkkıran ve Sihirli Flüt' olmak üzere toplam yedi film izleyiciyle buluşuyor. Filmler, farklı türlerdeki hikayeleri ve tanınmış oyuncularıyla dikkat çekiyor.
3 Mart 2023

14-19 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek olan Ayvalık Uluslararası Film Festivali'nde bu yıl, dünya festivallerinde dikkat çeken yerli ve yabancı yapımlar gösterilecek. Festival kapsamında 'Genç Sinema' programı ile üniversite öğrencileri sinema profesyonelleriyle buluşacak ve 'çocuk günü' etkinlikleri düzenlenecek. Festivalde ayrıca, geçen yıl hayatını kaybeden usta sinemacı Jean Luc Godard anısına 'Nefret / Le Mépris' filmi gösterilecek.
2 Ağustos 2023

Oscar ödüllü yönetmen Martin Scorsese'nin en iyi 10 filmi, The Guardian tarafından sıralandı. Listede, Scorsese'nin son filmi 'Dolunay Katilleri' de yer alıyor. Diğer filmler arasında 'Saatler Sonra', 'Komediler Kralı', 'Korku Burnu', 'Masumiyet Yaşı', 'Taksi Şoförü', 'Para Avcısı', 'Kızgın Boğa', 'Köstebek', 'Sıkı Dostlar' ve 'Casino' bulunuyor. Liste, Scorsese'nin farklı dönemlerinden ve farklı türlerden filmlerini içeriyor.
20 Ekim 2023

Ünlü Türk yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın 'Kuru Otlar Üstüne' adlı yeni filmi, 16-27 Mayıs tarihleri arasında Fransa'nın Cannes kentinde düzenlenecek 76. Cannes Film Festivali'nde yarışmaya hak kazandı. Film, küçük bir köyde görev yapan ve tacizle suçlanan bir öğretmenin hikâyesini konu alıyor. Ceylan daha önce 'Kış Uykusu' filmiyle Altın Palmiye dahil olmak üzere Cannes'dan çeşitli ödüllerle dönmüştü. Festivalde yarışacak diğer filmler arasında Jessica Hausner'in 'Club Zero', Wes Anderson'ın 'Asteroid City' ve Hirokazu Kore-eda'nın 'Monster' gibi eserler yer alıyor.
13 Nisan 2023

Mesut Süre, Fazlı Polat ve Anlatanadam'ın podcast olarak başlattığı ve 20 milyondan fazla dinlenmeye ulaşan mizah programı 'Meksika Açmazı', beyazperdeye taşınıyor. Film, 17 Kasım 2023 tarihinde izleyiciyle buluşacak. Filmde üçlü, kendi karakterlerini canlandırıyor. Filmin konusu, Meksika Açmazı ekibinin Kapadokya'ya giden ve ardı arkası kesilmeyen komik olayların içerisinde birbirleriyle olan ilişkilerini sorguladıkları birçok açmaza düşmeleri üzerine kurulu.
21 Ağustos 2023

Bağımsız sinema sitesi Indiewire, 2023 yılında gösterime giren filmler arasından en iyi 25 tanesini listeledi. Listede yer alan filmler arasında çeşitli türler ve konular mevcut. Örneğin, Ari Aster'in 'Korkuyorum' filmi, bir adamın annesiyle ilişkisini ve içsel yolculuğunu anlatırken, 'Örümcek-Adam: Örümcek-Evrenine Geçiş' animasyon filmi ise süper kahraman Miles Morales'in maceralarını izleyiciye sunuyor. Listede ayrıca Martin Scorsese'nin 'Dolunay Katilleri', Christopher Nolan'ın 'Oppenheimer' ve Hayao Miyazaki'nin 'Çocuk ve Balıkçıl' gibi dikkat çekici yapımlar da bulunuyor.
3 Aralık 2023

'Görevimiz Tehlike: Ölümcül Hesaplaşma' serisinin ikinci bölümü için İstanbul'a gelen film ekibi, Kapalıçarşı'da çekimler için keşif yaptı. Ekipte ABD'li oyuncu Tom Cruise da bulunuyordu. ABD'li yönetmen ve senarist Christopher McQuarrie, tarihi yarımadada planladığı çekimler için ekibiyle Kapalıçarşı'yı gezdi. Kapalıçarşı, daha önce James Bond filmlerinin bazı sahneleri için de çekim mekanı olmuştu.
24 Temmuz 2023

Selman Nacar'ın son filmi 'Tereddüt Çizgisi', 80. Venedik Film Festivali'nde dünya prömiyerini yaptı. Film, festivalin 'Orizzonti' (Ufuklar) bölümünde yarıştı. Filmin galasına, yönetmen Nacar'ın yanı sıra oyuncular Tülin Özen, Oğulcan Arman Uslu, Gülçin Kültür Şahin, Erdem Şenocak, Okan Avcı, Buket Gülbeyaz, Zeynep Tözüm, Ahmet Kutlu ve film ekibi katıldı. Filmin dünya haklarını, Shoplifters, The Square ve A War gibi uluslararası film kategorisinde Oscar adayı olan filmleri de temsil eden Magnolia Pictures aldı.
5 Eylül 2023

Türk yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın yeni filmi 'Kuru Otlar Üstüne', 76'ncı Cannes Film Festivali'nde izleyiciyle buluştu. Daha önce 'Üç Maymun' ile 'En İyi Yönetmen' ve 'Kış Uykusu' ile 'Altın Palmiye' ödüllerini kazanan Ceylan, 'Ahlat Ağacı'ndan beş yıl sonra bu yeni filmiyle karşımıza çıkıyor. Film, ilk gösteriminde 11 dakika ayakta alkışlandı ve eleştirmenlerden tam not aldı. 'Kuru Otlar Üstüne', tacizle suçlanan bir resim öğretmeninin hikayesini konu alıyor ve Türkiye'de henüz vizyon tarihi açıklanmadı.
22 Mayıs 2023

Prime Video, 2024 yılbaşını kutlamak üzere bir dizi yılbaşı temalı filmi izleyiciyle buluşturuyor. Seçkide, Eddie Murphy'nin başrolünde olduğu 'Candy Cane Lane', yalnız bir annenin hikayesini anlatan 'Dating Santa', animasyon 'Merry Little Batman', romantik komedi 'Noel Sürprizleri' ve devam filmi 'Noel Sürprizleri 2' ile Jim Carrey'nin oynadığı klasik 'Grinç' filmleri yer alıyor. Tüm filmler 8 Aralık'ta platformda izlenebilecek.
3 Aralık 2023

14-19 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek olan Ayvalık Uluslararası Film Festivali'nde gösterilecek ilk filmler açıklandı. Festival, Cannes'da prömiyerini yapan 'May December' filmi ile açılacak. Festivalin uluslararası programında Cannes, Berlin, Karlovy Vary, Selanik gibi dünya festivallerinde prömiyerini yapan ve önümüzdeki günlerde gerçekleşecek Toronto Film Festivali'nin ardından ülkemizde ilk kez Ayvalık'ta gösterilecek yılın merakla beklenen filmleri yer alıyor. Festivalde ayrıca, 'Sararmış Yapraklar', 'Canavar', 'Öğretmenler Odası', 'Kabahatliler', 'Umudunu Kaybetme', 'İnşallah Erkek Olur', 'Dört Kız Kardeş', 'Nasıl Seks Yapacağız?', 'Vurgun Yemek', 'Güzel Günler', 'Çözümler Kitabı' ve 'Yeniden Başla' gibi filmler de izleyiciyle buluşacak.
24 Ağustos 2023

Türk yönetmen Zeki Demirkubuz'un sekiz yıl aradan sonra çektiği yeni filmi 'Hayat'ın vizyon tarihi, 1 Aralık'tan 15 Aralık'a ertelendi. Demirkubuz, erteleme kararını duyururken aynı gün vizyona girecek olan 'Ölümlü Dünya' filmine göndermede bulundu. 'Ölümlü Dünya'nın devam filminin de 1 Aralık'ta vizyona girmesi planlanıyordu. Demirkubuz, festivalden de 'sessizce' çekildiğini ve bildiriye imza atmak istemediğini belirtti.
20 Kasım 2023

İstanbul Sinema Müzesi'nde yer alan ve sinema tarihinin önemli yönetmenlerinden Stanley Kubrick'in eserlerini kapsayan serginin gösterim süresi, yoğun ilgi nedeniyle 2 Nisan tarihine kadar uzatıldı. Sergi, Kubrick'in kariyerine kronolojik bir bakış sunuyor ve yayınlanmamış belgeler, objeler, senaryolar, kameralar, lensler ve orijinal kostümler içeriyor. Alman Sinema Müzesi, Christiane Kubrick, Jan Harlan ve Londra Sanat Üniversitesi Stanley Kubrick Arşivi iş birliğiyle düzenlenen sergi, çeşitli desteklerle gerçekleştirildi.
9 Mart 2023

Türk yönetmen Selcen Ergun'un ilk uzun metrajlı filmi 'Kar ve Ayı', 66. San Francisco Uluslararası Film Festivali'nde 'Yeni Yönetmenler Ödülü'ne layık görüldü. Film, dünya prömiyerini Toronto Uluslararası Film Festivali'nde yapmış ve Türkiye prömiyerini Antalya Film Festivali'nde gerçekleştirmiştir. Jüri, Ergun'un filmdeki atmosfer, gerilim ve karakter gelişimine dair keskin ve incelikli bakış açısını övdü. Film, kışın bitmek bilmeyen bir kasabada geçen ve genç bir hemşirenin yaşadıklarını konu alıyor.
27 Nisan 2023

Netflix, izleyicileri 'Çığlık Çığlığa' bırakacak yeni oyun, film ve dizileri kütüphanesine eklemeye başladı. Bu seçkide Çağan Irmak'ın 'Yaratılan', Mike Flanagan'ın 'Usher Evi'nin Çöküşü', Chloe Dumont'un 'Fair Play', David Fincher'ın 'The Killer', Julia Roberts'ın başrolde olduğu 'Leave the World Behind' ve 'Reptile' gibi yapımlar yer alıyor. Ayrıca 'Society of the Snow' ve 'Lupin: 3. Kısım' gibi hikayeler de seçkide bulunacak. Platformun oyun kataloğuna ise 'Dead Cells: Netflix Edition', 'Slayaway Camp: Netflix & Kill' ve 'Oxenfree II: Lost Signals' ekleniyor.
9 Ekim 2023

Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde yarışacak 11 filmden üçü seyirciyle buluştu. Filiz Kuka'nın 'Yüzleşme' adlı filmi, Fikret Reyhan'ın 'Cam Perde' adlı filmi ve Malik Isasis ile Esra Saydam'ın 'Öte' adlı filmi festivalde gösterildi. Filmler, aile draması, kadına şiddet ve bir kadının Türkiye'deki yolculuğu gibi konuları ele alıyor.
20 Eylül 2023

Nehir Tuna'nın yönettiği ilk uzun metraj filmi 'Yurt', 80. Venedik Film Festivali'nde dünya prömiyerini yaptı ve beş dakika boyunca ayakta alkışlandı. Film, 'Orizzonti' (Ufuklar) bölümünde yarıştı. Filmin konusu, dini bir yurtta kalan 14 yaşındaki lise hazırlık öğrencisi Ahmet'in yaşadıklarını anlatıyor. Festivalin ödülleri 9 Eylül'de açıklanacak.
4 Eylül 2023
İşaretlediklerim