Ekonomist Mahfi Eğilmez, dolar/TL kurunun rekor seviyelere ulaşmasının ardında yatan sebepleri ele aldı. Eğilmez, Merkez Bankası'nın faiz indirimleri ve hükümetin piyasa müdahaleleri gibi yanlış politikaların enflasyonun yükselmesine ve döviz kurlarının oynaklığının artmasına yol açtığını belirtti. Ayrıca, ekonominin seçimlere endeksli yürütülmesinin ve popülist yaklaşımların ekonomik istikrarsızlığı artırdığını ifade etti. Eğilmez, dolar/TL kurunun artık normal düzeyine geldiğini ve ekonomi politikasının yanlış yönetilmesinin sonuçlarının şimdi ortaya çıktığını vurguladı.
7 Haziran 2023

Merkez Bankası'nın politika faiz artırımı, sadeleşme ve miktarsal sıkılaştırma adımları sonucunda ticari kredi faizleri yükseldi. 2 Haziran haftasında yüzde 14,23 olan ticari kredi faizi, sınırın kaldırılmasıyla birlikte yüzde 37,8'e çıktı. Kamu bankaları taksitli ticari kredi faizini TLREF artı 10 puana yükseltirken, özel bankalarda bu oran yüzde 32-38 arasında değişiyor. Ancak yükselen faizler, bankacılık sektörünün kredi arzı iştahını artırmadı.
14 Ağustos 2023

Bloomberg ajansının haberine göre, Türkiye'de Merkez Bankası, iktidarın ekonomi politikalarını desteklemek amacıyla döviz kurlarını kontrol altında tutmak için 'arka kapı' satışları yapmakta ve altın satışlarına başvurmakta. Seçim öncesinde TL'nin değer kaybını yavaşlatmak için bankalara yeni düzenlemeler getiriliyor. Uzmanlar, seçim sonrasında piyasa dışı uygulamaların sona ereceğini ve TL'nin değer kaybedeceğini öngörüyor. Merkez Bankası ayrıca, altın ve döviz talebini baskılamak ve kur korumalı mevduatın cazibesini artırmak için çeşitli düzenlemeler yapıyor.
18 Mayıs 2023

Ekonomist Tunç Şatıroğlu, Türkiye Merkez Bankası'nın (MB) politika faizini yüzde 40'ın altında artırmasının kalıcı bir etki yaratmayacağını ifade etti. Yabancı bankaların raporlarına göre, MB'nin 22 Haziran'daki toplantıda faizleri yükseltmesi bekleniyor. JP Morgan, Deutsche Bank ve Goldman Sachs gibi büyük bankalar, MB'nin faiz oranlarını artıracağını öngörüyor. Şatıroğlu, negatif reel faizin devam edeceğini ve en az yüzde 30 olması gerektiğini, ancak yüzde 40'ın altında bir artışın geçici etkiler yaratabileceğini belirtti.
12 Haziran 2023

Türk Lirası vadeli mevduat hesaplarına (32-91 gün) verilen yıllık faiz oranı yüzde 27,77'ye geriledi. Bu durum, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yeni ekonomi modeli ve Merkez Bankası'nın faiz indirme politikalarının bir sonucu olarak görülüyor. Ancak, bu politikaların uygulanmasıyla birlikte ekonomi krize girdi ve piyasa faizleri arttı. Bu durum, Merkez Bankası'nın uyguladığı faiz oranlarının piyasa faizlerinin altında kalmasına neden oldu.
12 Ağustos 2023

2008 mali krizini öngören ekonomist Nouriel Roubini, ABD'de federal hükümetin 31,4 trilyon dolarlık borç limitine ulaşması ve anlaşma sağlanamaması durumunda piyasaların olumsuz etkileneceğini belirtti. Cumhuriyetçiler harcama kesintileri, Demokratlar ise borç limitinin artırılması yönünde tavır alıyor. ABD Başkanı Joe Biden, Cumhuriyetçilerle görüşmeler yaparken, Roubini son dakikada bir anlaşma olabileceğini ancak anlaşma sağlanamazsa piyasaların ve dolara olan güvenin sarsılacağını ifade etti. Ayrıca, Roubini bazı bölgesel bankaların kredi sıkışıklığı yaşayabileceğini de söyledi.
24 Mayıs 2023

Esfender Korkmaz, Türkiye'nin cari açığı ve kısa vadeli dış borçlarının döviz ihtiyacını artırdığını belirtiyor. Özel sektörün döviz pozisyon açığının yüksek olduğunu ve dolar kurunun dünya genelinde düşmediğini vurguluyor. ABD'nin faiz politikalarının dolar endeksini etkilediğini, Türkiye'de ise TL enflasyonunun yüksek seyrettiğini ifade ediyor. Korkmaz, mevcut ekonomi yönetiminin günü kurtarmaya odaklı politikalarının ekonomik kırılganlığı artırdığını savunuyor.
29 Mayıs 2024

Merkez Bankası haziran toplantısında faizi yüzde 50’de sabit tutarak kararlılık mesajı verdi. Elektriğe yapılan yüzde 38 zam enflasyonist baskıyı artırabilirken, Merkez Bankası ek tedbirlerle bu olasılıklara hazır olduğunu belirtiyor. Türkiye'nin FATF gri listesinden çıkması, uluslararası alanda itibarını artırarak yabancı yatırımları ve ilişkileri güçlendirebilir. TLREF'in yükselmesi, dolar, euro ve altına yönelimi zayıflatırken, Türk Lirası carry pozisyonlarının artması kısa vadeli yatırımlarda dalgalanmalara yol açabilir.
30 Haziran 2024

Alaattin Aktaş, yabancı yatırımcıların Türkiye'deki iç borçlanma senetlerine yatırım yaparken faiz oranları ve kur artışını yakından takip ettiğini belirtiyor. IMF'nin bu yıl için doların yüzde 26 artacağını tahmin etmesi, yüzde 50 civarında faiz oranları olduğu bir dönemde yabancı yatırımcılar için cazip bir fırsat sunuyor. Aktaş, bu tahminin gerçekleşmesi halinde, yabancı yatırımcıların Türkiye'ye yatırım yapmaya daha cesaretli olacağını ifade ediyor.
19 Nisan 2024

Merkez Bankası'nın faiz artışı kararı, TL mevduatlarını cazip kılmak ve yurt dışından portföy girişini desteklemek amacıyla önemli bir adım olarak değerlendirilmiştir. Ancak, yabancı para ve KKM mevduatlarının TL varlıklara dönüşümü ve yabancıların portföy akımlarının artması zaman alacaktır. Ayrıca, turizm kaynaklı döviz girişinin düşük olması ve yüksek yabancı para ödeme ihtiyacı nedeniyle kur ve rezervler üzerinde hızlı bir iyileşme beklenmemektedir. Ekonomik ve yapısal politikaların, ekonomik aktörlerin güvenini tesis ederek bu süreci desteklemesi gerektiği vurgulanmaktadır.
29 Mart 2024

Remzi Özdemir, Türkiye'nin dünyada en yüksek faiz oranlarına sahip dördüncü ülke olduğunu belirterek, bu durumun yabancı tefecilerin ilgisini çekeceğini ifade etti. Zimbabwe, Arjantin ve Venezuela'nın ardından Türkiye'nin yüksek faiz oranları sunması, yabancı yatırımcıların Türkiye'ye tahvil alımı için geleceğini öngörüyor. Özdemir, Türkiye'nin borçlarına sadık bir ülke olduğunu ve bu nedenle yabancıların Türkiye'ye yatırım yapma konusunda güven duyabileceğini vurguladı.
23 Mart 2024

Alaattin Aktaş, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in Türkiye'nin enflasyonu düşüreceğine dair görüşünün piyasalar tarafından tam olarak yansıtılmadığını belirtiyor. Aktaş'a göre, yabancı yatırımcılar döviz kurunun faiz oranlarından daha az artacağına inanıyor ve bu nedenle Türk Lirası'na yatırım yapıyor. Ayrıca, yerli yatırımcıların da dövizden çıkarak TL mevduat hesaplarına yöneldiği ve bunun daha yüksek getiri sağladığı vurgulanıyor. Aktaş, bu durumun enflasyon beklentilerinden ziyade döviz kurunun artmamasıyla ilgili olduğunu ifade ediyor.
21 Mayıs 2024

Esfender Korkmaz, Türkiye'nin ekonomik durumunu değerlendirerek, yüksek enflasyon oranlarının yatırım ortamını olumsuz etkilediğini ve döviz rezervlerindeki yetersizlikler nedeniyle dış borç ve ithalat finansmanında zorluklar yaşanabileceğini belirtiyor. Türkiye'nin cari açık ve dış borç ödemeleri konusunda ciddi sıkıntılarla karşı karşıya olduğunu, bu durumun stagflasyona yol açabileceğini ifade ediyor. Ayrıca, Merkez Bankası ve Standart and Poor’s'un 2024 yılı için enflasyon tahminleri arasında önemli farklar olduğunu vurguluyor.
12 Mayıs 2024

2023 seçimlerinden sonra göreve gelen yeni ekonomi yönetimi, yabancı yatırımcıları çekmek için bir dizi seyahat gerçekleştirdi. Beklentiler yüksek olmasına rağmen, Türkiye'ye olan döviz girişi beklenen seviyelerin oldukça altında kaldı. Haziran ayından Mart'a kadar olan dokuz aylık dönemde, Türkiye sadece 4 milyar 793 milyon dolarlık döviz çekebildi. Bu miktar, Türkiye'nin ihtiyaçlarına kıyasla oldukça düşük bir rakam olarak değerlendiriliyor.
15 Mart 2024

Alaattin Aktaş, Türkiye'de yabancı bankaların piyasayı etkileme gücüne ve Türk Lirası'nın değer kaybına dikkat çekiyor. Yabancıların ve bazı yerel isimlerin Türk parasının değer kaybetmesi gerektiğine yönelik görüşlerini eleştiriyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve ekonomi yönetiminin, Türkiye'nin ekonomik politikalarında rasyonel bir zemine dönüş yapması gerektiğini belirtirken, yavaş yavaş eski politikalara kayma eğilimi gösterdiğini vurguluyor. Vatandaşların ise bu durum karşısında döviz ve altına yönelme eğiliminde olduğunu belirtiyor.
19 Mart 2024

Borsada yabancı yatırımcıların payı son dönemde yüzde 35,67'den yüzde 40,03'e yükseldi. Bu artışın nedenleri arasında Türkiye'nin kredi notunun yükselmesi, kredi risk priminin düşmesi ve sıkı para politikası yer alıyor. Bu faktörler, yabancı yatırımcıların Türkiye'ye olan güvenini artırarak sermaye girişlerini teşvik ediyor. Orta vadede yabancı payının artmaya devam etmesi bekleniyor.
19 Mayıs 2024

Esfender Korkmaz, pandemi sonrası yıllarda güven endekslerinin 2023 yaz başında arttığını, bunun nedeninin ekonomi yönetiminin değişmesi olduğunu belirtti. Ancak 2024 seçimleri nedeniyle ekonomi yönetiminin istikrar programı yapmadığını ve tasarruf önlemleri almadığını vurguladı. Türkiye'ye doğrudan yabancı sermaye gelmediğini, bunun en büyük nedeninin hukuk ve demokrasi sorunları olduğunu ifade etti. Korkmaz, kapı kapı dolaşıp döviz aramanın güvenirlik sorununu artırdığını ve Türkiye'nin sıcak paraya mahkûm olduğunu söyledi.
2 Haziran 2024

Merkez Bankası Nisan ayı ödemeler bilançosunu açıkladı ve cari açığın geçen yıla göre çok değişmediği görüldü. Esfender Korkmaz, cari açığın aynı kalmasının hükümetin hedeflerini tutturamayacağını gösterdiğini belirtti. Ayrıca, doğrudan yabancı yatırım sermayesinde ve net hata ve noksan kaleminde önemli çıkışlar olduğunu vurguladı. Korkmaz, bu durumun Türkiye ekonomisinin kırılgan, kayıt dışı ve güvenilmez olduğunu gösterdiğini ifade etti.
13 Haziran 2024

Esfender Korkmaz, 2003 yılından sonra Türkiye'ye gelen yabancı sermayenin çoğunlukla kârlı işletme ve banka alımlarında yoğunlaştığını, fiziki yatırımların ise sınırlı kaldığını belirtiyor. 2023 yılında Türkiye'ye 6,2 milyar dolar yabancı sermaye girişi olurken, 6,9 milyar dolar yerli sermaye çıkışı yaşandı. Korkmaz, yabancı sermaye çekmek için sıcak para ve spekülatif sermayeyi kontrol altına almanın, devletin kurumsal yapısını güçlendirmenin ve mülkiyet güvencesini sağlamanın, ayrıca daha yüksek teşvikler sunmanın önemini vurguluyor.
26 Mart 2024

Alaattin Aktaş, carry trade işlemlerinin hem yatırımcılar hem de ekonomi yönetimi için uygun olduğunu belirtti. Yatırımcılar, yüksek faiz oranlarından yararlanmak için dövizlerini bozdurup Türk Lirası'na geçiyor. Ekonomi yönetimi ise bu işlemler sayesinde döviz girişine ihtiyaç duyuyor ve döviz bolluğu sayesinde kur artışını engelleyerek enflasyonla mücadeleyi kolaylaştırıyor. Ancak, dövizden TL'ye geçenlerin büyük bir kısmı enflasyonun üstünde faiz elde etmeyi beklemiyor.
20 Haziran 2024
İşaretlediklerim