Britanya Dışişleri Bakanı David Lammy, İsrail’e bazı silahların satışını askıya alacaklarını açıkladı. Karar, mevcut 350 lisanslı silahtan yaklaşık 30’unu kapsıyor ve uluslararası insancıl hukukun ihlal edilme riski nedeniyle alındı. Lammy, bu kararın genel bir yasak ya da silah ambargosu olmadığını ve İsrail’in uluslararası hukuku ihlal edip etmediği konusunda bir yargı içermediğini belirtti. Britanya’daki insan hakları örgütleri, İsrail’e silah satışını durdurmadığı gerekçesiyle Britanya’yı eleştiriyor.
2 Eylül 2024

Almanya, İsrail'in savaşta kullandığı bazı silahların ihracatını askıya aldı. Alman Ekonomi Bakanlığı'ndan bir kaynak, bu kararın Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail'e karşı açılan dava nedeniyle alındığını belirtti. Almanya, geçen yıl İsrail'e 326,5 milyon avro değerinde askeri ekipman ihraç etmişti, ancak bu yıl ihracat miktarında düşüş yaşandı. Benzer şekilde, Britanya ve ABD de İsrail'e yönelik silah ihracatını kısmen durdurmuştu.
19 Eylül 2024

Britanya Başbakanı Keir Starmer, İsrail'e silah satışının askıya alınmasını desteklemediğini belirtti. Starmer, savunma amaçlı satışların da durdurulmasının yanlış bir tutum olacağını ifade etti. Hamas'ın İsrail'e saldırılarının birinci yılı nedeniyle düzenlenen oturumda, Starmer, bölgedeki insani duruma dikkat çekerek, Filistinli sivillerin yaşadığı zorlukları vurguladı. Starmer, bölgenin bu süreci bir yıl daha kaldıramayacağını belirtti.
7 Ekim 2024

Alman hükümeti, İsrail'in Gazze'deki savaşta kullandığı silahların ihracat izinlerinin askıya alındığı yönündeki iddiaları yalanladı. Alman Ekonomi Bakanlığı'ndan bir sözcü, İsrail'e silah ihracatına ilişkin bir yasak olmadığını ve olmayacağını belirtti. Geçen yıl Almanya, İsrail'e 326,5 milyon avro değerinde askeri ekipman ihraç etmişti, ancak bu yıl ihracat miktarında düşüş yaşandı. Benzer şekilde, Britanya ve ABD de İsrail'e yönelik bazı silah ihracatlarını askıya almıştı.
19 Eylül 2024

Britanya İçişleri Bakanlığı, zombi bıçaklar ve palaların 23 Eylül'e kadar polise teslim edilmesi gerektiğini duyurdu. Bu tür silahları teslim etmeyenler hapis cezası ile karşı karşıya kalacak. Bakanlık, gelecekte daha fazla bıçak türüne yasak getirilmesi ve bıçaklı suçlara yönelik cezaların artırılması planlarını açıkladı. Bu karar, ülkede bıçaklı suçları azaltma hedefi doğrultusunda alındı.
19 Ağustos 2024

Ticaret Bakanlığı, 9 Nisan itibarıyla İsrail'e ihraç edilen 54 ürün üzerinde kısıtlamalar getirdiğini açıkladı. Kısıtlama kararı, İsrail'in Gazze'de başlattığı operasyonlar ve bu operasyonlar sonucunda Filistin'de yaşanan can kayıpları nedeniyle alındı. Bakanlık, İsrail'in uluslararası hukuktan kaynaklanan yükümlülükleri çerçevesinde Gazze'de derhal ateşkes ilan etmesi ve Gazze Şeridi'ne yeterli miktarda ve kesintisiz insanı yardım akışına izin vermesi durumunda kısıtlamaların kaldırılacağını belirtti.
9 Nisan 2024

Britanya Dışişleri Bakanı David Cameron, Suudi Arabistan'da düzenlenen Uluslararası Riyad Ekonomi Forumu'nda İsrail'in Hamas'a sunduğu ateşkes teklifinin içeriğini paylaştı. Teklif, İsrailli esirlerin serbest bırakılması ve binlerce Filistinli mahkumun serbest bırakılması karşılığında Gazze'de 40 günlük kalıcı bir ateşkes öngörüyor. Cameron, Hamas'ın bu teklifi kabul etmesini umduğunu belirtti ve uluslararası toplumun bu konuda baskı yapması gerektiğini vurguladı.
29 Nisan 2024

Türkiye, İsrail'e ihraç edilen 54 ürüne kısıtlama getirdi. Bu karara İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz'dan tepki geldi. Katz, Türkiye'nin bu adımını 'tek taraflı bir ihlal' olarak nitelendirerek, İsrail'in de benzer şekilde karşılık vereceğini belirtti. Ayrıca, Katz Türkiye'nin bu kararını Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hamas'ı destekleme çabası olarak değerlendirdi.
9 Nisan 2024

Amerika Birleşik Devletleri, İsrail'e toplam değeri 20 milyar doları aşan silah satışına onay verdi. Satış kapsamında 19 milyar dolar değerinde F-15 jetleri ve ekipmanları, 774 milyon dolar değerinde tank mühimmatı ve 583 milyon dolar değerinde askeri araçlar bulunuyor. ABD Dışişleri Bakanlığı, bu satışın İsrail'in mevcut ve gelecekteki tehditlere karşı koyma kapasitesini artıracağını belirtti.
13 Ağustos 2024

Akif Beki'nin yazısında, Hollanda'nın İsrail'e silah ambargosu uygulaması ve Avrupa Birliği'nin İsrail'e yönelik tutumunun eleştirildiği bir girişin ardından, Türkiye'nin de İsrail'e ticari kısıtlamalar getirdiği belirtiliyor. Bu kısıtlamalar arasında Mescid-i Aksa'ya dikenli tel, jet yakıtı, savaş makinesine palet ve yağla demir, çelik satışlarının kısıtlanması yer alıyor. Yazıda, daha önce bu tür ticaretin yapılmadığı yönündeki iddiaların yanlış olduğu ve Türkiye'nin İsrail'e karşı somut adımlar attığı vurgulanıyor.
11 Nisan 2024

Ekim 2023'te İsrail'de başlayan katliam sonrası Türkiye'den İsrail'e ihracat üç ay içinde 1 milyar doları aşmış, bu durum kamuoyunda ve seçim meydanlarında büyük tepki çekmiştir. İktidar, kamuoyunun ve seçim yenilgisinin baskısı altında İsrail'e ihracatta 54 kalemde kısıtlama getirmiştir. İsrail Ticaret Bakanı, Türkiye'ye karşı kısıtlamalar ve ABD'nin Türkiye ile ticaretini kısıtlaması için çağrıda bulunmuştur. Türkiye, kısıtlama kararını İsrail'in Gazze'ye insani yardımları engellemesi nedeniyle aldığını ve kalıcı ateşkes sağlanıp insani yardımlar başladığında kısıtlamaların kalkacağını belirtmiştir.
10 Nisan 2024

ABD'nin ardından Britanya da İsrail'e destek için bölgeye güç gönderme kararı aldı. Britanya Başbakanı Rishi Sunak, orduya Doğu Akdeniz'e konuşlanma talimatı verdi. Kararın 'İsrail'i desteklemek, bölgesel istikrarı güçlendirmek ve gerilimin tırmanmasını önlemek' gerekçesiyle alındığı belirtildi. Kraliyet Donanmasına ait 'RFA Argus' ve 'RFA Lyme Bay' gemilerinin Doğu Akdeniz'e gönderileceği, deniz devriye ve gözetleme uçağının da 'bölgesel istikrara yönelik tehditleri takip etmek üzere' bölgede uçmaya başlayacağı kaydedildi.
12 Ekim 2023

Britanya, IŞİD’in Suriye ve Kuzey Irak’ta Ezidilere yönelik gerçekleştirdiği katliamları soykırım olarak tanıdı. Bu karar, Britanya Dışişleri Bakanlığı Ortadoğu’dan Sorumlu Devlet Bakanı Lord Ahmed tarafından açıklandı. Açıklamada, bu kararın Ezidilerin tazminat almasını ve adalete erişmesini sağlama taahhüdünü güçlendirdiği belirtildi. Ayrıca, Almanya'nın da ocak ayında benzer bir karar aldığı hatırlatıldı.
1 Ağustos 2023

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Gazze'de devam eden saldırılar nedeniyle İsrail'e uygulanan ticaret kısıtlamasını duyurdu. Bakanlık, İsrail'e ihraç edilen 54 ürüne kısıtlama getirdi. Bu karar, Türkiye'nin İsrail'e ambargo uygulayan ilk ülke olduğunu gösteriyor. Bakan Bolat, bu adımın uluslararası kamuoyuna bir işaret fişeği olması amacıyla atıldığını ve temel gıda maddelerinin kapsam dışı bırakıldığını belirtti. CHP, kısıtlamayı desteklediklerini ancak yetersiz bulduklarını ifade etti.
9 Nisan 2024

Britanya'nın başkenti Londra'da, Filistin'le dayanışma için toplanan yaklaşık 100 bin kişi, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etmek amacıyla başbakanlığa yürüdü. Göstericiler, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılara son verilmesi, derhal ateşkes ilan edilmesi ve Gazze'ye insani yardım malzemelerinin eksiksiz girişine izin verilmesi çağrısında bulundu. Ayrıca, Britanya hükümetinin İsrail'e verdiği desteği de protesto ettiler.
21 Ekim 2023

CHP ticaret politikalarından sorumlu genel başkan yardımcısı Prof. Dr. Volkan Demir, İsrail’e ihracatın kısıtlanmasını desteklediklerini fakat bu adımı yetersiz bulduklarını belirtti. Ticaret Bakanlığı'nın İsrail’e ihraç edilen 54 ürüne kısıtlama getirdiğini, ancak CHP'nin bu kararın daha genişletilmesi gerektiğini savunduğunu ifade etti. Demir, iktidarın halkın baskısı sonucu bu kararı aldığını ve İsrail ile ticaretin tamamen durdurulması gerektiğini vurguladı.
9 Nisan 2024

Bloomberg'e göre, Türkiye'nin İsrail ile olan tüm ticari ilişkileri durduruldu. Bu karar, İsrail ile ticaret konusunda hükümet üzerinde artan baskılar sonucunda alındı. Önceden İsrail ile sınırlı sayıda üründe ticaret kısıtlamaları getirilmişti, ancak bu adımlar yetersiz bulunarak eleştirilmişti. Resmi bir açıklama henüz yapılmamış olup, bu durumun iki ülke arasındaki ilişkiler üzerindeki etkileri merak konusu.
2 Mayıs 2024

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, İsrail'e verilen jet yakıtının sadece yolcu uçakları için kullanıldığını savunarak, savaş uçaklarıyla ilgili iddiaları reddetti. Gazze'deki saldırılar nedeniyle Türkiye'nin İsrail ile ticareti durdurması yönünde baskılar artarken, Ticaret Bakanlığı İsrail'e ihraç edilen 54 ürüne kısıtlama getirdi. Bu kısıtlamalar arasında jet yakıtının da bulunması, yakıtın savaş uçakları için kullanıldığına dair tartışmaları alevlendirdi. Ancak İletişim Başkanlığı, yapılan satışın sivil havacılık için olduğunu ve savaş uçaklarıyla bir ilgisinin olmadığını belirtti.
9 Nisan 2024

Türkiye, kamuoyu tepkisi üzerine 9 Nisan'da 54 ürün grubunda 1019 ürünün İsrail'e ihracatını kısıtlamış ve daha sonra ticareti tamamen durdurmuştu. Bu kararın ardından İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Türkiye ile serbest ticaret anlaşmasını feshedeceklerini ve kalan diğer ithalatlar için yüzde 100 gümrük vergisi uygulayacaklarını açıkladı. Bu planın onay için kabineye sunulması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ticaretin durdurulmasının amacının İsrail'i ateşkese zorlamak olduğunu belirtti.
16 Mayıs 2024

ABD, İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah kentine yönelik saldırısının ardından İsrail'e yapılacak askeri yardım sevkiyatını geçici olarak durdurdu. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, silah sevkiyatının değerlendirme süreci devam ederken askıya alındığını belirtti. İsrail'in BM Daimi Temsilcisi ve Enerji Bakanı, ABD'nin bu kararından duydukları hayal kırıklığını ifade ettiler ve İsrail'in silah üretiminde daha bağımsız hale gelmesi gerektiğini vurguladılar.
9 Mayıs 2024
İşaretlediklerim