Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımlarda, depremle ilgili yayın yapan bazı medya kuruluşlarını provokasyon yapmakla suçladı ve bu kuruluşların RTÜK uzmanları tarafından yakından takip edildiğini, gerekli raporlamaların yapıldığını ifade etti. Ayrıca, İstanbul başsavcılığının gazeteciler Merdan Yanardağ ve Enver Aysever hakkında 'Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik' suçlamasıyla soruşturma başlattığı bilgisine de yer verildi.
11 Şubat 2023

İYİ Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Mustafa Gürban, Twitter üzerinden kendisine bayiden otomobil almak için tanıdık olup olmadığını soran Emrah Sertpolat isimli bir kullanıcıya sert bir yanıt verdi. Gürban, milletvekillerinin görevlerinin bu tür kişisel istekleri karşılamak olmadığını belirtti. Kullanıcı özür dileyerek mesajını sildi. Bu olay Twitter'da tartışma konusu oldu ve çeşitli yorumlar yapıldı.
11 Temmuz 2023

Görsel iletişimci Mahir Akkoyun, ekonomik kriz ve hak ihlalleri hakkında eleştirel görsel tasarımlar yaparak sosyal medyada paylaştığı için İzmir'de gözaltına alındı. 'Erdoğan sayesinde' etiketli çıkartmaları tasarladığı ve bu çıkartmaların market ürünleri üzerine yapıştırıldığı belirtildi. 'Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hakaret' ve 'seçim düzenini bozmak' suçlamalarıyla mahkemeye sevk edilen Akkoyun, herhangi bir adli kontrol şartı olmaksızın serbest bırakıldı. Akkoyun, tasarımlarının siyasi düşüncelerini ifade etmek amacıyla yapıldığını ve hakaret etme kastının olmadığını ifade etti.
7 Nisan 2023

Fenerbahçe Spor Kulübü, Vole kanalında futbol yorumcusu Serdar Ali Çelikler'in hakaret içerikli sözleri sonrası RTÜK'ün gösterdiği tepkiyi takdir ederek, kendilerine yönelik saldırılarda da aynı hassasiyeti beklediklerini belirtti. Çelikler, Galatasaray-Antalyaspor maçı sonrası hakem Mustafa Savranlar'a yönelik ağır ifadeler kullanmış ve sonrasında özür dilemişti. Trendyol, Vole'ye olan sponsorluğunu sonlandırdı ve RTÜK, kanala erişim engeli tehdidinde bulundu. Fenerbahçe, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'e yaptığı açıklamada, spor alanında ve diğer alanlarda hakaret içeren yayınlara karşı aynı duruşun sergilenmesini istedi.
27 Şubat 2024

Instagram fenomeni Merve Taşkın, 'müstehcen yayınların yayınlanmasına aracılık etmek' suçlamasıyla yargılandığı duruşmaya mini etek giyerek katıldı. Kendisini ve paylaşımlarını savunan Taşkın, Instagram topluluk kurallarını ihlal etmediğini belirtti. Avukatı Feyza Altun, müvekkilinin beraatini talep etti ve Taşkın'ın paylaşımlarının alışveriş sitelerindeki iç çamaşırı görsellerinden farksız olduğunu savundu. Mahkeme, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi. Taşkın'ın duruşmaya katılım şekli sosyal medyada da gündem oldu.
12 Ocak 2023

İstanbul başsavcılığı, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Youtuber Oğuzhan Uğur'un asılsız paylaşım yaptığı gerekçesiyle 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçundan soruşturma başlattı. Uğur, sanatçı Haluk Levent ile birlikte deprem bölgesinde yardım çalışmalarında aktif rol almıştı. Başsavcılık, Babala TV'nin Twitter hesabından yapılan paylaşımların korku ve paniğe neden olduğunu ve arama kurtarma çalışmalarını aksattığını iddia etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarının ardından depremle ilgili sosyal medya paylaşımları nedeniyle başka kişilere de soruşturma açıldığı ve gözaltılar yapıldığı belirtildi.
12 Şubat 2023

Görsel iletişimci Mahir Akkoyun, ekonomik kriz ve hak ihlalleri hakkında eleştirel görseller tasarlayıp sosyal medyada paylaşmasının ardından İzmir'de gözaltına alındı. 'Erdoğan sayesinde' etiketli çıkartmaları tasarladığı için 'Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hakaret' ve 'seçim düzenini bozmak' suçlamalarıyla mahkemeye sevk edilen Akkoyun, adli kontrol şartı olmaksızın serbest bırakıldı. Kendisini sosyalist bir görsel tasarımcı olarak tanımlayan Akkoyun, gözaltına alınmasını seçim öncesi bir gözdağı olarak nitelendirdi ve destekleyenlere teşekkür etti.
8 Nisan 2023

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, danışmanı Emin Şen'in 'trolbaşı' olmakla suçlanmasına sessiz kalırken, Aydınlık gazetesinin iddiasına dayanarak İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu hedef aldı. Soylu, İmamoğlu'na soru soran bir muhabire yüksek maaşla iş teklif edildiğini öne süren bir haber üzerinden İmamoğlu'nu eleştirdi ve bu teklifi 'ahlaksız' olarak değerlendirdi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise Soylu'nun danışmanı Şen ve 'Ebabil Harekatı' adlı grubu gündeme getirerek, Şen'in ihaleler ve sosyal medya üzerinden yürütülen faaliyetlerle ilgili iddiaları dile getirmişti.
15 Ocak 2023

Dünya şampiyonu okçu Mete Gazoz, Cumhuriyet'in 100'üncü yılına özel hazırlanan ve Atatürk yerine kendisine yer veren bir görsel hakkında tvnet'e tepki gösterdi. Görsel, sosyal medyada eleştirilere neden oldu. Gazoz, Twitter hesabından tvnet'in görselini Atatürk fotoğrafıyla alıntılayarak 'Doğru kullanım şekli' diye yazdı. Tepkilerin ardından TVNET, görseli kaldırdı.
29 Ekim 2023

Galatasaray, Sözcü TV sunucusu Fatih Portakal ve TGRT haber sunucusu Cem Küçük'ü, hakem toplantısının montajlanmış görüntülerini yayınlamak ve algı operasyonu yapmakla suçlayarak RTÜK ve ilgili kurumlar nezdinde gerekli işlemleri başlattığını duyurdu. Kulüp, her iki medya mensubunun da gerçekler ortaya çıkmasına rağmen montajlanmış görüntülere yer vererek basın etiği ve dürüst habercilik ilkesini ihlal ettiğini iddia etti. Bu durum, Galatasaray ile Antalyaspor arasında oynanan ve tartışmalı bir penaltı kararıyla sonuçlanan maçın ardından yaşananların bir devamı olarak görülüyor.
28 Mart 2024

Çiğdem Toker, Türkiye'deki asgari ücretin dolar bazında diğer bazı ülkelerden yüksek olmasına rağmen, yolsuzluk ve gelir eşitsizliği konularının göz ardı edildiğini belirtiyor. Toker, Bakan Şimşek'in yolsuzluk ve yoksulluk arasındaki bağlantıyı sorgulayan bir gazeteci olmadığını eleştiriyor. Ayrıca, Şimşek'in uluslararası finans kuruluşları gibi konuşmasının, Türkiye'deki ekonomik koşulları iyileştirmek için iyi bir örnek oluşturmadığını vurguluyor.
3 Temmuz 2024

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, ekonomik kriz ve hak ihlallerini eleştiren görseller tasarlayan Mahir Akkoyun'un çalışmalarına benzer bir afiş tasarlayarak Twitter hesabından paylaştı. Afişte, kuru soğan alacak parası olmayanlara 1 milyon 200 bin TL'ye 'sahibinden hiç üretilmemiş' Togg önerilmesi eleştiriliyor ve 'Oy kullanırken aklınızda bulunsun' notu ekleniyor. Demirtaş, paylaşımında Mahir Akkoyun'u etiketleyerek onun görüşünü de sormuş.
21 Nisan 2023

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, MetroPOLL Araştırma Şirketi ve kurucusu Özer Sencar'ı algı oluşturmak ve sahte anketler yapmakla suçlamıştı. Sencar bu iddialar üzerine Altaylı'ya dava açmış, ancak mahkeme Altaylı'nın lehine karar vermiş. Altaylı, mahkemenin kararını ve anket şirketlerinin güvenilirliğini sorgulayan bir yazı kaleme aldı.
16 Nisan 2023

Suat Başar Çağlan, YouTube'da içerik üreticilerinin sponsorluklar ve popülizm etkisiyle nasıl değiştiğini ele alıyor. Başlangıçta dikkat çekici işler yaparak para kazanılırken, şimdi para kazanmak için işler yapılmaya başlandığını belirtiyor. Sponsorların etkisiyle içerik kalitesinin düştüğünü ve izleyicilerin anlamsız şeyler öven yeni nesil yorumculara yöneldiğini vurguluyor. Çağlan, bu durumun Türkiye'deki nitelik eksikliği ve sermayenin tahakkümüyle birleşerek komik ve yüzeysel içeriklerin artmasına yol açtığını ifade ediyor.
9 Temmuz 2024

Ekonomik kriz ve hak ihlalleri eleştirel görseller tasarlayan Mahir Akkoyun, 'Erdoğan sayesinde' etiketli çıkartmalar tasarladığı için İzmir'de gözaltına alındı ve adliyeye götürüldü. 'Cumhurbaşkanına hakaret' ve 'seçim düzenini bozmak' suçlamalarıyla mahkemeye sevk edilen Akkoyun, herhangi bir adli kontrol şartı olmaksızın serbest bırakıldı. Serbest bırakıldıktan sonra yaptığı açıklamada, söylediklerinden dolayı rahatsızlık yarattığını ve bu duruma devam edeceğini belirtti.
7 Nisan 2023

Gazeteci Yağız Sabuncuoğlu, Fenerbahçe Spor Kulübü'nün Dilan Polat ve Engin Polat çiftiyle olan sponsorluk anlaşmalarını iptal etmek için hukuki girişimlere başladığını duyurdu. Dilan Polat, Fenerbahçe Kadın Voleybol takımının 'tayt arkası sponsoru', Engin Polat ise Fenerbahçe Erkek Voleybol Takımı'nın 'forma sponsoru' idi. Polat çifti, son zamanlarda sosyal medyadaki lüks yaşam paylaşımları ve para aklama ile vergi kaçırma iddialarıyla gündeme gelmişti.
3 Kasım 2023

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Avrupa oyunları için Roma'ya uçak kaldırıp gazetecileri götürdüğü için eleştirildi. Eleştiriler, kamu bankası kredileriyle desteklenen gazete ve TV yöneticilerinden de geldi. Akif Beki, bu durumu eleştirerek, medyanın kamu kaynaklarıyla nasıl desteklendiğini ve israfın boyutlarını sorguladı. Özellikle Demirören Holding'in Ziraat Bankası'ndan aldığı krediler ve medya gruplarının satışı üzerinden kamu kaynaklarının kullanımı tartışıldı.
24 Mayıs 2024

Fatih Altaylı, Habertürk'ten ayrılmasının ardından kendi adını taşıyan internet sitesinde yazılarını yayınlamaya başladı ve yüksek okunma sayılarına ulaştı. Altaylı, bağımsız bir gazetecilik girişimi olarak finanse edeceği ve özgür ruhlu gazetecilerle birlikte çalışacağı çok kanallı bir Youtube televizyonu kurmayı planladığını belirtti. Bu platformda Teke Tek Bilim programının devam edeceğini ve yeni formatlar üzerinde çalıştığını ifade etti. Ayrıca, olgunlaşan şartlar altında bağımsız tüm gazetecilere kapılarını açmayı hedeflediğini söyledi.
3 Haziran 2023

Muğla Valiliği, resmi Twitter hesabından Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın etkinliklerini içeren bir video paylaştı. Bu durum, kamu kurumlarının tarafsız olması gerektiği ilkesiyle çeliştiği için eleştirilere yol açtı. Eleştirilerin ardından valilik, paylaşımın yorumlarını kapattı ve önceki yorumları gizledi. Ayrıca, Muğla Valisi Orhan Tavlı'nın medyaya servis ettiği fotoğraflarda Mustafa Kemal Atatürk yerine daha çok Erdoğan'ın portresinin yer alması dikkat çekti.
15 Ocak 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Odatv tarafından kendisinin 'business class'ta yolculuk yaptığına' dair yapılan bir haberle ilgili olarak Twitter üzerinden açıklama yaptı. Erkan Baş, AKP'li politikacıların devlet imkanları ve çeşitli desteklerle seyahat ettiğini belirtirken, kendisinin ve partisinin adaylarının ekonomik biletle ve tarifeli uçakla seyahat ettiğini ifade etti. Haberi yapan Odatv'yi eleştirerek, durumu 'halka havale ettiğini' söyledi.
30 Nisan 2023
İşaretlediklerim