ABD yönetimi, 26 Ocak'ta Türkiye'ye F-16 savaş uçakları satışına ilişkin Kongre'ye resmi bildirimde bulundu. Yasal olarak belirlenen 15 günlük inceleme süreci, herhangi bir engelleme olmadan tamamlandı. Bu süreçte sadece Kentucky Senatörü Rand Paul tarafından bir itiraz gündeme geldi ancak bu itiraz Senato Dış İlişkiler Komitesi'nde herhangi bir işleme tabi tutulmadı. Böylece, Türkiye'nin ABD'den 40 adet yeni F-16 Blok 70 savaş uçağı ve 79 uçağın modernizasyonu için talep ettiği satışın önünde herhangi bir engel kalmadı.
11 Şubat 2024

Türkiye Savunma Bakanlığı, ABD'den 40 yeni F-16 Blok-70 uçağının tedariki ve mevcut 79 F-16 uçağının modernizasyonu, mühimmat ve teçhizatı içeren talebe ilişkin 'taslak teklif ve kabul mektubu' aldıklarını duyurdu. Bu gelişme, Türkiye'nin hava kuvvetlerinin güçlendirilmesi ve modernize edilmesi yönünde önemli bir adım olarak görülüyor. Ayrıntılar henüz netleşmemiş olup, konuyla ilgili daha fazla bilgi bekleniyor.
29 Şubat 2024

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı ülkelerinin Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları verme planına tepki gösterdi. Putin, bu uçakların Rusya'ya karşı üçüncü ülkelerin havaalanlarını kullanmaları durumunda, nerede olurlarsa olsunlar Rusya için meşru hedef olacağını belirtti. Ayrıca, F-16 savaş uçaklarının nükleer silah taşıma kapasitesine dikkat çekerek, bu uçaklarla mücadele ederken bunu göz önünde bulunduracaklarını ifade etti.
28 Mart 2024

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna, İsrail ve Tayvan'a toplam 95 milyar dolarlık bir yardım paketini onayladı. Bu paketten 61 milyar dolar Ukrayna'ya, 26 milyar dolar İsrail'e ve 1 milyar dolar Gazze'ye ayrıldı. Biden, İsrail'e yapılan yardımın, İran ve desteklediği terörist gruplara karşı savunma amacı taşıdığını belirtti. Ayrıca, Ukrayna'ya gönderilecek yardımlar arasında silah, hava savunma mühimmatları ve zırhlı araçlar bulunuyor.
24 Nisan 2024

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, NATO'nun talebi doğrultusunda ülkesinin nükleer silahları konuşlandırmaya hazır olduğunu belirtti. Bu açıklama, ABD ile Polonya arasında devam eden nükleer işbirliği görüşmeleri bağlamında yapıldı. Duda, Rusya'nın Kaliningrad bölgesindeki askeri varlığını ve Belarus'a yerleştirilen nükleer silahları gerekçe göstererek, NATO'nun doğu kanadını güçlendirmek amacıyla bu adımın atılabileceğini ifade etti. Ayrıca, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Belarus'a taktik nükleer silahlar gönderildiğini doğrulamıştı.
22 Nisan 2024

ABD Ticaret Bakanlığı, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşına destek verdikleri gerekçesiyle aralarında 16 Türk şirketinin de bulunduğu toplam 93 kuruluşa ticari kısıtlamalar getirdi. Bu karar, Joe Biden hükümeti tarafından Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının yıl dönümü öncesinde alındı ve ABD Hazine Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı tarafından da desteklendi. Yaptırımlar, Ukrayna savaşı ve Rus muhalif Aleksey Navalni'nin ölümüyle bağlantılı olarak uygulandı. Bu kararla, söz konusu şirketler ABD'den herhangi bir sevkiyat alamayacak.
23 Şubat 2024

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, Rusya'nın geliştirdiği belirtilen uydusavar kabiliyetinin ABD veya başka bir ülke için nükleer tehdit taşımadığını ve henüz gerçekleşmediğini ifade etti. Biden, Rusya'nın bu teknolojiyi uzaya taşıma konusunda kesin bir karar verdiğine dair ellerinde kanıt olmadığını belirtti. ABD Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Mike Turner ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, ABD'nin ciddi bir ulusal güvenlik tehdidiyle karşı karşıya olduğunu ve bu tehdidin Rusya'nın uyduları hedef alma yeteneğiyle ilgili olduğunu dile getirmişlerdi.
16 Şubat 2024

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, NATO Genel Sekreterliği için adaylığını koymuş ve bu kapsamda Türkiye'nin desteğini almak için Ankara'ya ziyaret planlamıştır. Rutte, bu ziyaretin başbakanlık görevi kapsamında olmadığını belirterek, devlet uçağı yerine kendi cebinden ödediği tarifeli uçakla seyahat etmeyi tercih etmiştir. Rutte'nin NATO Genel Sekreterliği adaylığı, bazı NATO üyeleri tarafından desteklenmezken, Türkiye, Macaristan, Romanya ve Slovakya'dan olumlu sinyaller alınmıştır. Rutte, ayrıca Macaristan, Romanya ve Slovakya'yı ikna etmek için çaba göstermektedir.
23 Nisan 2024

İsveç, Rusya'nın Ukrayna'ya savaş açmasının ardından Finlandiya ile birlikte NATO üyeliği için başvuruda bulunmuş ve katılım sürecini tamamlayarak NATO'nun 32'nci üyesi olmuştur. Türkiye ve Macaristan'ın başlangıçta vetosuyla karşılaşan İsveç, her iki ülkenin de onayının ardından üyeliğe kabul edildi. İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, üyelik için gerekli belgeleri tamamlayıp Washington'a gitmiş, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsveç'in katılımının ittifakı güçlendireceğini belirtmiştir.
7 Mart 2024

ABD Başkanı Joe Biden, sık sık yaptığı gaflara bir yenisini daha ekleyerek, Ulusal Valiler Birliği'nin yıllık toplantısında konuşurken Çin ile Rusya'yı karıştırdı. Biden, eski ABD Başkanı Barack Obama'nın kendisinden Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile yakınlaşmasını istediğini belirtirken, Şi'nin Rusya'nın başı olacağını söyledi. Bu olay, Biden'ın kamuoyu önünde yaptığı gaflar listesine yeni bir madde olarak eklendi.
27 Şubat 2024

Almanya yönetimi, Rusya'nın artan saldırıları ve Kiev yönetiminin talebi üzerine Ukrayna'ya yeni bir Patriot hava savunma sistemi tedarik edeceğini açıkladı. Bu karar, Ukrayna'nın özellikle hava savunma sistemlerine duyduğu ihtiyacı karşılamayı amaçlıyor. Almanya Savunma Bakanlığı, daha önce de Ukrayna'ya askeri yardım paketi kapsamında çeşitli askeri ekipmanlar ve iki Patriot hava savunma sistemi teslim etmişti. ABD'nin ardından Almanya'nın da Ukrayna'ya Patriot hava savunma sistemi vereceğini duyurması, uluslararası destek açısından önemli bir gelişme olarak kaydedildi.
13 Nisan 2024

Eski ABD Başkanı Donald Trump, NATO'ya finansal yükümlülüklerini yerine getirmeyen üyelere Rus saldırıları karşısında yardım etmeme tehdidinde bulundu. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Trump'ın bu ifadelerini 'sorumsuzca ve tehlikeli' olarak değerlendirdi ve NATO'nun karşılıklı yardım garantisinin kayıtsız şartsız geçerli olduğunu vurguladı. Trump'ın bu açıklamaları, Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı olma yarışında önde olduğu bir dönemde geldi.
12 Şubat 2024

Türkiye'nin doğal gaz ithalatında Rusya'ya olan bağımlılığını azaltma çabası içinde, ABD'den LNG ithalatı artmış ve ExxonMobil ile yeni bir anlaşma yapılmıştır. Bu anlaşma, Türkiye'nin enerji kaynaklarını çeşitlendirme çabasının bir parçası olarak görülse de, bazı eleştirilere göre ABD'ye olan bağımlılığı artırıyor. Ayrıca, Türkiye'nin ABD ile olan ilişkileri, son dönemde NATO üyelikleri, F-16 satışı ve bölgesel politikalar açısından da yoğunlaşmış durumda. ExxonMobil anlaşması, bu geniş çerçevede Türkiye'nin ABD'den aldığı 'ev ödevlerinden' biri olarak değerlendiriliyor.
10 Mayıs 2024

ABD Başkanı Joe Biden, San Francisco'da bir bağış etkinliğinde yaptığı konuşmada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e 'manyak o.... çocuğu' diyerek küfretti. Biden, konuşmasında sürekli nükleer çatışma endişesine ve asıl varoluşsal tehdidin iklim değişikliği olduğuna değindi. Reuters'ın aktardığına göre, Biden'ın bu ifadeleri büyük yankı uyandırdı.
22 Şubat 2024

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya ile NATO arasında çıkabilecek bir çatışmanın 'Üçüncü Dünya Savaşı'na bir adım uzaklıkta olduğunu ifade etti. Bu açıklama, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Ukrayna'ya kara birlikleri yerleştirilmesi ve Rusya'ya karşı operasyon düzenlenmesi gerekebileceğine dair yorumlarından sonra geldi. Putin, her şeyin mümkün olduğunu belirterek, kimse için bu durumun arzu edilir olmadığını vurguladı.
18 Mart 2024

ABD, Asya-Pasifik bölgesinde Çin'e karşı askeri varlığını ve işbirliklerini güçlendiriyor. Bu kapsamda, ABD Başkanı Joe Biden, Japonya Başbakanı Fumio Kişida ve Filipin Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr. ile bir üçlü zirve düzenleyerek bölgede ortak savunma taahhütlerini vurguladı ve Çin'e karşı ortak devriye düzenleme planları açıkladı. Ayrıca, ABD ve Japonya ikili askeri işbirliklerini güçlendirme kararı alarak, Japonya ile ortak bir komuta yapısı kurma, bölgede ortak bir hava ve füze savunma ağı geliştirme ve üçlü askeri tatbikatlar yapma planlarını duyurdu.
13 Nisan 2024

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, İkinci Dünya Savaşı sırasında uçağı düşürülen amcası Ambrose J. Finnegan'ın yamyamlar tarafından yenmiş olabileceğini belirtti. Biden, amcasını onurlandırmak için Pennsylvania'daki bir savaş anıtını ziyaret ettiğinde bu açıklamayı yaptı. Ancak, ABD Savunma Bakanlığı ve askeri kayıtlar, amcasının Pasifik Okyanusu'na düşen uçağında öldüğünü ve yamyamların olayla ilgili olduğuna dair bir kanıt olmadığını belirtiyor. Beyaz Saray'dan konuyla ilgili ek bir açıklama yapılmadı.
18 Nisan 2024
İşaretlediklerim