İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve Türkiye'nin güneydoğu bölgelerini etkileyen şiddetli depremler nedeniyle, 14 Mayıs'ta yapılması planlanan seçimlerin 18 Haziran'a ertelenebileceğini belirtti. Bir hükümet yetkilisinin de seçim yapmanın güçlüklerine işaret ettiği aktarıldı. Akşener, Anayasa'nın 78'inci maddesine göre seçimlerin bir yıl ertelenmesine ihtimal vermediğini ve siyasilerin seçimlerin yapılması için çaba göstermeleri gerektiğini ifade etti.
10 Şubat 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 31 Mart 2024 Pazar günü gerçekleştirilecek mahalli idareler seçimleri için takvimi açıkladı. 36 siyasi partinin katılacağı seçimlerde, siyasi partilerin aday tespiti, seçmen listelerinin güncellenmesi, seçmen bilgi kağıtlarının dağıtımı gibi önemli tarihler belirlendi. Ayrıca, yatağa bağımlı hastalar ve engelliler için seyyar sandık başvuruları da başlayacak.
2 Ocak 2024

CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'e yerel seçimler için iş birliği teklif ettiği, bu teklifin İYİ Parti Genel İdare Kurulu'nda görüşüldüğü ve İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu tarafından reddedildiği açıklandı. İYİ Parti, 81 ilde kendi adaylarıyla seçime katılma kararı aldı.
4 Aralık 2023

İçişleri Bakanlığı tarafından tüzel kişilik kazanması engellenen Yeşiller Partisi, 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak olan genel seçimlerde Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleyeceğini duyurdu. Parti, tek adam rejimi, ifade ve örgütlenme özgürlüklerinin kısıtlanması, yoksulların görmezden gelinmesi gibi sebeplerle Türkiye'nin yaşadığı yıkımın durdurulması ve umudun yeşertilmesi için bu kararı aldığını belirtti. Yeşiller Partisi'nin kuruluşu, İçişleri Bakanlığı'nın evrakları onaylamaması nedeniyle engellenmiş ve parti hukuki süreç başlatmıştı. Ankara 8'inci İdare Mahkemesi, bakanlığın tutumunu hukuka aykırı bulmuş, ancak İçişleri Bakanlığı kararı istinafa taşımıştı. İstinaf mahkemesi, bakanlığın tutumunu haksız buldu ve Yeşiller Partisi'nin kuruluş engelinin kaldırılmasını bekliyor.
31 Mart 2023

İYİ Parti lideri Meral Akşener, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Diyarbakır ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, seçimlerin zamanında yapılacağını belirtti. Ayrıca, üniversiteler için alınan uzaktan eğitim kararına tepki göstererek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bu karardan vazgeçmesi çağrısında bulundu. Türkiye'de seçimlerin ertelenmesi konusu, Kahramanmaraş depremleri sonrası gündeme gelmiş ve AKP yetkilileri ile Bülent Arınç gibi isimler farklı görüşler ifade etmişlerdir.
20 Şubat 2023

Yüksek Seçim Kurulu, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan'ın cumhurbaşkanlığı adaylığı için gerekli olan yükseköğrenim diploması, vesikalık fotoğraf ve yüksek çözünürlüklü fotoğrafını eksik buldu. Erbakan'ın bu evrakları tamamlaması için verilen süre bugün saat 17:00'ye kadar. Ayrıca YSK, Murat Hakan Uzan, Cem Cengiz Uzan ve Hürrem Ayaz'ın adaylık başvurularını reddetti ve dokuz başvuruda daha eksik evrak olduğunu belirtti.
21 Mart 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Isparta'nın Uluborlu ilçesinde yaptığı konuşmada, partisinin seçim yenilgisini kabul etti. Akşener, siyasetçinin milletin tercihlerine saygı duymak zorunda olduğunu belirtti ve seçmeni sorgulamanın büyük bir saygısızlık olduğunu ifade etti. Ayrıca, seçmenin sesini daha iyi dinlemek gerektiğini vurguladı.
29 Temmuz 2023

AKP, 14 Mayıs seçimleri öncesinde ittifakını genişletme çalışmaları yaparken, Yeniden Refah Partisi'nin (YRP) talepleri arasında yer alan ve HÜDA-PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu tarafından da desteklenen 6284 sayılı 'Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'un değiştirilmesi konusu tartışma yaratmıştır. AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, kanunu savunarak 'kırmızı çizgimiz' demiş ve bu durum parti içinde farklı görüşlerin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Yapıcıoğlu, AKP listelerinden ve Zengin'in iki sıra arkasından aday gösterilmiştir.
10 Nisan 2023

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, cumhurbaşkanlığı adaylığı için Yüksek Seçim Kurulu'na başvuracağını duyurdu. İnce, destekçilerinden çarşamba günü 100 bin imza toplamak için seferber olmalarını istedi. Ayrıca, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un seçim başarısına atıfta bulunarak Türkiye'de de bir devrim yapacaklarını ifade etti. Yayımlanan anketlerde Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun önde olduğu ancak seçimin ikinci tura kalabileceği belirtiliyor, bu durum İnce gibi isimlerin adaylıktan çekilmesi için kamuoyu baskısını artırıyor.
19 Mart 2023

Yeniden Refah Partisi'nin (YRP), AKP ile ittifak görüşmeleri sırasında gündeme getirdiği 6284 sayılı 'Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'da değişiklik talebi, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık tarafından kabul edilemez bulundu. AKP Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım ise talebe olumlu yaklaştı. Bu durum, AKP içindeki Whatsapp gruplarında tartışmalara ve Yanık'a yönelik eleştirilere neden oldu. Parti genel merkezi, seçim sürecinde dikkatli bir dil kullanılması yönünde uyarılarda bulunarak tansiyonu düşürmeye çalıştı.
14 Mart 2023

Anayasa Mahkemesi'nde kapatma davası bulunan HDP, seçimlere Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi çatısı altında giriyor. Partinin seçim beyannamesi, demokratik cumhuriyet vurgusu yaparak, Kürt sorunu, çevre, ekoloji, demokrasi, kadın, işsizlik ve emek gibi konulara çözüm önerileri sunuyor. Beyanname, depremler, Kürt sorunu, parlamenter sistem, kayyumlar ve ekonomi gibi ana başlıkları içeriyor ve demokratikleşme, yerel yönetimler, emek ve barışçıl dış politika gibi konularda değişiklikler öneriyor.
30 Mart 2023

İYİ Parti, altılı masanın ortak cumhurbaşkanı adayını belirlemek için kamuoyu anketleri düzenlenmesini talep ediyor. Parti, kazanma ihtimali yüksek bir adayın seçilmesini önemsiyor ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığı konusunda, diğer adaylarla arasındaki oy farkının az olması durumunda desteklenebileceğini belirtiyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da İYİ Parti'nin değerlendirdiği adaylar arasında yer alıyor.
17 Ocak 2023

14 Mayıs'ta yapılacak olan cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri öncesinde, Türkiye'de birçok ünlü isim çeşitli partilerden milletvekili adaylığı için başvuruda bulundu. Şarkıcı Candan Erçetin ve Onur Akın CHP'den, oyuncu Filiz Taçbaş CHP'den, oyuncu Kerem Fırtına Yeşil Sol Parti'den, oyuncu Mehmet Aslantuğ ve Serhat Özcan TİP'ten, oyuncu İlyas Salman TKP'den, eski futbolcular Gökhan Zan ve Ünal Karaman İYİ Parti'den, şarkıcı İbrahim Tatlıses AKP'den ve şarkıcı Davut Güloğlu Yeniden Refah Partisi'nden adaylık için başvurdu.
2 Nisan 2023

İYİ Parti, 14 Mayıs seçimleri öncesinde milletvekili adaylarını belirlemek için temayül yoklaması yaptı. Yoklamadan memnun olmayan aday adayları, genel merkeze şikayetlerini iletmek için yöneticilerle görüşmeye çalışıyor. Bazı aday adaylarının kısa süre kala partiye üye yaparak temayül yoklamasında öne geçtiği iddia ediliyor. İYİ Parti yetkilileri, 2 Mart'taki altılı masa krizinin ardından partiden kopan oyların büyük bölümünün Muharrem İnce ve Memleket Partisi'ne gittiğini düşünüyor ve bu oyların Meral Akşener sahaya çıktığında geri döneceğine inanıyor.
7 Nisan 2023

Yeniden Refah Partisi'nin (YRP), 'cumhur ittifakı'na katılmak için sunduğu 30 maddelik talep listesinde yer alan ve kadına karşı şiddetle mücadeleyi önceleyen 6284 sayılı kanunun kaldırılması talebine, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık Twitter üzerinden itiraz etti. Yanık, kanunun önemine vurgu yaparak, varlığının tartışmaya açılmasının kabul edilemez olduğunu belirtti. YRP'nin genel başkan yardımcısı Doğan Aydal ise AKP'nin taleplerini kabul ettiğini iddia etmişti.
13 Mart 2023

Memleket Partisi lideri Muharrem İnce, seçimlerin ertelenmesi ihtimaline karşı Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine anayasal uyarılarda bulundu. Kahramanmaraş depremleri sonrası seçimlerin ertelenmesi tartışmaları sürerken, İnce YSK'nın böyle bir karar alamayacağını ve anayasayı ihlal etmekten yargılanabileceklerini ifade etti. Anayasanın 78. maddesine göre, seçimlerin sadece savaş durumunda ve TBMM kararıyla ertelenebileceğini belirtti. AKP'nin önde gelen isimlerinden Bülent Arınç ise seçimlerin ertelenmesini önermişti.
15 Şubat 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 2024 yerel seçimleri kapsamında 35 seçim bölgesinden toplam 126 il ve ilçe belediye başkan adayını duyurdu. Bu duyuru, CHP'nin önceki hafta 227 adayını açıklamasının ardından geldi. Adaylar arasında Konya, Manisa, Samsun, Çanakkale gibi önemli iller de bulunuyor. CHP Genel Başkanı Özgür Özel başkanlığında toplanan Parti Meclisi tarafından adaylar belirlendi.
21 Aralık 2023

Eski İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Dr. Taylan Yıldız, İYİ Partiden istifa ettikten sonra İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına bağımsız olarak aday olduğunu duyurdu. 'Yarınını seç' sloganıyla sosyal medya hesabından adaylığını ilan eden Yıldız, İstanbulluların yeni şeyler duymak istediğini ve eski tip politikaların iflas ettiğini belirtti. Ayrıca, İYİ Parti'nin İstanbul ve Ankara adaylarının belli olduğu, CHP'nin 227 adayını duyurduğu ve AKP'nin bazı belediye başkanı adaylarını açıkladığı bilgisi de verildi.
25 Ocak 2024

Türkiye'de Cumhurbaşkanı adaylarının netleşmesinin ardından milletvekili aday adaylığı başvurularına odaklanıldı. Habertürk'ten Çimen Çetin'in karşılaştırmasına göre, AKP hariç diğer dört partinin aday adaylığı başvuruları 2018 genel seçimlerine göre artış gösterdi. AKP'nin başvuruları 1304 kişi azalırken, HDP'nin başvuruları neredeyse iki katına çıktı. CHP, İYİ Parti ve MHP'nin başvuruları da arttı.
31 Mart 2023

Hürriyet Ankara temsilcisi Hande Fırat, AKP yetkililerinden aldığı bilgiye göre Türkiye'de seçimlerin 14 Mayıs'ta yapılacağını belirtti. Depremzedelerin oy kullanabilmesi için memurların uyguladığı formülün benzeri bir yöntem denenerek, depremzedelerin yaşadıkları kenti terk etmiş olsalar bile gittikleri illerde oy kullanabilecekleri ifade edildi. Seçimlerin ertelenmesi tartışmalarına rağmen, anayasanın sadece savaş durumunda seçimlerin ertelenebileceğini belirten bir maddeye atıfta bulunularak, seçimlerin ertelenemeyeceği vurgulandı.
23 Şubat 2023
İşaretlediklerim