Borsa İstanbul'da KLNMA ve MIATK hisseleri 20 Eylül 2023 tarihli işlemlerden 19 Ekim 2023 tarihli işlemlere kadar emir paketi tedbiriyle işlem görecek. Ayrıca METUR ve UNLU paylarında bugün seans başından 19 Ekim 2023 tarihli işlemlere kadar brüt takas uygulanacak. İlgili paylarda halihazırda uygulanan ve VBTS kapsamında önceki aşamalarda tanımlanan açığa satış ve kredili işlem yasağı tedbiri de brüt takas tedbirinin uygulandığı süre boyunca devam edecek.
20 Eylül 2023

Borsa İstanbul'da, PKENT, DITAS ve MRGYO şirketlerinin hisselerine tedbir uygulanacağı duyuruldu. PKENT hisseleri 5 Aralık 2023 tarihine kadar açığa satış ve kredili işlemlere konu olamayacak. DITAS ve MRGYO hisselerinde ise aynı dönem boyunca brüt takas uygulaması gerçekleştirilecek.
6 Kasım 2023

Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelik değişikliği ile Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) katılımcıları, devlet katkısı hariç birikimlerinin tamamını veya bir kısmını bankalara devrederek daha ucuza kredi kullanabilecekler. Bu düzenleme altı ay sonra yürürlüğe girecek. Alacağın devri sözleşmesiyle yapılan bu işlem, katılımcıların alacaklarını teminat olarak kullanmalarını ve böylece daha düşük maliyetlerle finansman sağlamalarını mümkün kılacak. Ancak, işveren grup emeklilik sözleşmeleri bu düzenlemenin dışında tutulacak.
28 Mart 2023

Borsa İstanbul, Kurban Bayramı nedeniyle 3,5 günlük tatile gireceği için hisse senedi yatırımcıları için nakde dönüş işlemleri konusunda bugün son gün olarak belirtiliyor. Yarın gerçekleştirilecek işlemlerin takası 3 Temmuz'da, 26 ve 27 Haziran'da yapılacak işlemlerin takası ise 4 Temmuz'da gerçekleşecek. Arife günü pay piyasaları saat 09:40'ta açılacak ve sürekli müzayede işlemleri 10:00-12:30 saatleri arasında yapılacak, kapanış seansı ise 12:30-12:40 arasında gerçekleştirilecek.
22 Haziran 2023

Borsa İstanbul'da CMBTN, DESPC ve TDGYO hisseleri 20 Mart'a kadar kredili işlemlere konu edilmeyecek. AVTUR hisseleri ise aynı dönemde tek fiyat işlem yöntemiyle işlem görecek. Bu hisselerde daha önce uygulanan kredili işlem yasağı, brüt takas ve emir paketi tedbirleri de devam edecek. Bu tedbirler, hisse senetlerinin piyasa düzeni ve istikrarı açısından önemli olduğu için alınmıştır.
21 Şubat 2024

Borsa İstanbul'da KARTN, TURGG, YAYLA ve KLGYO hisselerine yeni tedbirler getirildi. KARTN ve TURGG hisseleri 5 Nisan'a kadar kredili işlemlere konu edilmeyecek. YAYLA hisseleri aynı dönemde emir paketi tedbiriyle, KLGYO hisseleri ise brüt takas tedbiriyle işlem görecek. Bu tedbirlerin uygulanmasının ardından Borsa günü düşüşle kapattı.
6 Mart 2024

Borsa İstanbul'da PKENT, UFUK ve YONGA hisselerine yeni tedbirler getirildi. PKENT hisseleri 26 Mart'a kadar kredili işlemlere konu edilmeyecek. UFUK hisseleri aynı dönemde tek fiyat işlem yöntemiyle, YONGA hisseleri ise emir paketi tedbiriyle işlem görecek. Bu tedbirler, hisse senetlerinin piyasa düzeni ve istikrarı açısından önem taşıyor.
27 Şubat 2024

Borsa İstanbul'da, 21 Kasım 2023 tarihinde dört farklı hisse senedi için yeni tedbirler uygulanmaya başladı. IDEAS ve KFEIN hisselerinde 20 Aralık'a kadar kredili işlem yasağı getirildi. RODGR hisseleri emir paketi tedbiri altında işlem görecek. SNPMAN hisselerine ise depo şartı tedbiri uygulanacak ve bu hissede devam eden emir paketi tedbiri de sürdürülecek.
21 Kasım 2023

Borsa İstanbul'da bugün altı hisse yeni tedbirlerle işlem görmeye başladı. ISKUR hisseleri, 25 Ekim 2023'e kadar emir iletim kanalları kısıtlanarak işlem görecek. MIATK payları, aynı dönemde tek fiyat işlem yöntemiyle işlem görecek. Ayrıca ATATP, GWIND, KNFRT ve NATEN payları, yine aynı dönemde açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilemeyecek.
26 Eylül 2023

Borsa İstanbul'da BAGFS, FLAP ve SAFKR hisseleri 5 Ocak tarihine kadar kredili işlemlere konu edilmeyecek. POLTK hisselerine ise aynı dönemde brüt takas tedbiri uygulanacak. Bu tedbirler, hisse senetlerinin piyasa düzeni ve yatırımcıların korunması amacıyla getirilmiş düzenlemelerdir.
6 Aralık 2023

Meka Beton Santralleri İmalat Sanayi ve Ticaret AŞ'nin (MEKAG) hisselerine, halka arz edildikten iki hafta sonra tedbir getirildi. Sermaye Piyasası Kurulu'nun 28 Eylül 2023 tarihli kararıyla onaylanan halka arz sonrası, MEKAG hisseleri 12 Ekim'de 25 lira değerinden işlem görmeye başlamıştı. Halka arz edildiğinden beri yüzde 184,5 değer kazanan hisselere, 27 Ekim'den 24 Kasım'a kadar geçerli olacak bir brüt takas tedbiri uygulanacak.
28 Ekim 2023

Merkez Bankası, bankalara gönderdiği uygulama talimatı ile nakit avans ve kredili mevduat hesaplarındaki menkul kıymet tesisine tabi kredilerin kapsamını değiştirdi. Yeni düzenlemeyle, 15 bin lira ve altındaki nakit avans, kredili mevduat hesabı ve kartla yapılan kuyum harcamaları menkul kıymet yükümlülüğü kapsamına girmeyecek. 15 bin liranın üzerindeki tutarlar ise bankalara ek yükümlülük olarak kullandırılmaya devam edilecek. Bu düzenleme, Merkez Bankası'nın daha önce getirdiği ve bankaların çoğunun kredi kartından nakit avansı kapatmasına neden olan menkul kıymet zorunluluğunu hafifletmeyi amaçlıyor.
18 Mayıs 2023

Borsa İstanbul, pay piyasasında ve VİOP'ta açılış seansının işleyişiyle ilgili yeni kararlar aldı. Pay piyasasında, açılış seansının emir toplama aşamasının son beş dakikası hariç emir iptali, fiyat kötüleştirme ve miktar azaltımı yapılabilmesine karar verildi. Aynı kararlar pay dışındaki sermaye piyasası araçlarında da uygulanabilecek. Bu değişiklikler 25 Eylül 2023'ten itibaren geçerli olacak.
18 Eylül 2023

Borsa İstanbul, Sasa Polyester ve Hektaş şirketlerine yönelik olarak açığa satış ve kredili işlem yasağı, brüt takas ve emir iptali gibi tedbirleri 22 Şubat'a kadar uygulayacağını duyurdu. Bu tedbirler, Gözetim Tedbirleri Yönergesi hükümleri çerçevesinde, piyasadaki işlemler nedeniyle alındı. Sasa Polyester'in hisse değeri son bir yılda yedi katına çıkarken, şirket yabancı yatırımcılar arasında da popüler hale geldi. Ekim 2021'de hisse geri alım programını sonlandıran Sasa'nın büyük hissedarı Erdemoğlu Holding de hisse satışı yaptı.
23 Ocak 2023

Aralık 2021'de Türk Lirası'nın değer kaybını yavaşlatmak amacıyla başlatılan kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarına, bankalar yüksek faiz oranları sunmaktaydı. Ancak Reuters'a konuşan dört kıdemli bankacıya göre, bazı bankalar önden prim ödeme uygulamasını durdurdu. Bankacılık kaynaklarına göre, bu durum bankaların bilançoları için daha sağlıklı bir gelişme. KKM hesaplarına verilen faizlerin ise hala yüksek seviyede olduğu belirtiliyor.
30 Mayıs 2023

Türkiye'de bankalar, 2022 yılında enflasyona endeksli tahviller sayesinde rekor düzeyde kar elde etmiş ve sektörün toplam karı bir önceki yıla göre yüzde 366 artarak 433,46 milyar TL'ye ulaşmıştı. Ancak 2023'ün ilk çeyreğinde, bankacılık sektörünün net karının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50 civarında artmasına rağmen, 2022'nin son çeyreğine kıyasla en az yüzde 40 azalması öngörülüyor. Kar düşüşünün nedenleri arasında enflasyon endeksli kağıtların getirisindeki beklenen düşüş, kredi-mevduat getiri makasındaki bozulma ve faaliyet giderlerindeki artış yer alıyor.
20 Nisan 2023

Ahlatcı Doğalgaz, Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yaptığı açıklamada, yüzde 1150 oranında bedelsiz sermaye artırımı yaparak sermayesini 2 milyar 600 milyon TL'ye yükseltme kararı aldığını duyurdu. Şirketin mevcut 208 milyon TL olan çıkarılmış sermayesi, emisyon primi hesabından karşılanarak artırılacak. Artırılan sermaye, tüm pay sahiplerine oranlarına göre dağıtılacak ve A Grubu paylar karşılığında A Grubu, B Grubu paylar karşılığında B Grubu paylar verilecek.
3 Ocak 2023

Borsa İstanbul'da DAPGM, KIMMR, LIDFA ve TLMAN hisse senetleri için 26 Aralık tarihine kadar yeni tedbirler uygulanacak. Bu tedbirler kapsamında söz konusu hisseler kredili işlemlere konu edilemeyecek. Ayrıca, Borsa İstanbul haftayı kazançla kapatırken, altın ve doların değeri yükseldi.
27 Kasım 2023

Merkez Bankası'nın 2022 yılı faaliyet karından 30 milyar lira, 'Türkiye Tek Yürek' kampanyasına bağışlanacak. Bankanın toplam karı 72,02 milyar lira olarak açıklanmış ve bu karın bir kısmının Hazine'ye aktarılması bekleniyor. Ayrıca, Merkez Bankası 2022'de yaklaşık 22 milyar lira kurumlar vergisi ödemiş olacak. 'Türkiye Tek Yürek' kampanyasında toplam vaat edilen 115 milyar liranın 74 milyarının yatırıldığı, geri kalanın ise henüz yatırılmadığı belirtilmiş ve AFAD'ın ödeme yapmayanları ifşa etmeye hazırlandığı bildirilmiş.
28 Mart 2023

Borsa İstanbul'da bugün sekiz hisse senedi için yeni tedbirler uygulanacak. KFEIN ve REEDR paylarında 3 Kasım 2023'e kadar brüt takas uygulanacak. VBTYZ payları aynı dönemde açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilemeyecek. CASA, QNBFL, SODSN ve TETMT hisseleri emir paketi tedbiriyle işlem görecek. TARKM hisseleri ise tek fiyat işlem yöntemiyle işlem görecek.
4 Ekim 2023
İşaretlediklerim