Fransa'da erken seçimlerden iki ay sonra Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, merkez sağdan eski Dışişleri Bakanı Michel Barnier'i başbakan olarak atadı ve yeni kabineyi açıkladı. Yeni Halk Cephesi (NFP) ittifakı, Macron'u ülkeyi çıkmaza sürüklemekle suçlamıştı. Yeni kabine, 20 kadın ve 19 erkekten oluşuyor ve ilk bakanlar kurulu toplantısı Elysee Sarayı'nda yapılacak. Sol ve sağ partilerden gelen tepkiler, yeni hükümetin sağcı bir eğilim taşıdığı yönünde.
22 Eylül 2024

Fransız basını, Türkiye'deki cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarını geniş bir şekilde ele aldı. Libération gazetesi, sonuçları 'Erdoğan için tam bir mucize' olarak duyurdu. Le Figaro, Kılıçdaroğlu'nun aşırı sağdan oy alması gerektiğini ve Erdoğan'ın anket öngörülerini aştığını belirtti. Le Monde, hiçbir adayın yüzde 50'ye ulaşamadığını ve 'eşi görülmemiş bir ikinci tur' olacağını vurguladı. France 24 ise, muhalefetin Meclis'te çoğunluğu sağlayamadığına ve anayasa değişikliğinin zor olduğuna dikkat çekti.
15 Mayıs 2023

Avrupa Parlamentosu seçimlerinin ilk sonuçlarına göre, Almanya ve Avusturya'da aşırı sağ partiler önemli bir yükseliş gösterdi. Almanya'da Hristiyan demokrat CDU/CSU ittifakı birinci sırada yer alırken, aşırı sağcı AfD ikinci sıraya yerleşti. Avusturya'da ise aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) ilk sırada yer aldı. Seçim sonuçlarının resmi olarak açıklanmasının ardından, ulusal partiler Avrupa Parlamentosu'nda siyasi gruplarını oluşturma sürecine başlayacak.
9 Haziran 2024

Fransa A Milli Futbol Takımı oyuncuları, Marine Le Pen'in Ulusal Birlik Partisi'nin parlamento seçimlerinde üçüncü gelmesini kutladı. Kylian Mbappé, Marcus Thuram ve Aurélien Tchouaméni gibi futbolcular, sosyal medya üzerinden kutlama mesajları paylaştı. Le Pen, futbolcuların bu tepkisine karşı eleştirilerde bulundu. Fransa'da sol ve çevreci partilerin oluşturduğu Yeni Halk Cephesi seçimlerde birinci oldu.
8 Temmuz 2024

Fransa'da hükümetin emeklilik yaşını 64'e yükseltmeyi öngören reformuna karşı sendikaların çağrısıyla ülke genelinde 1 milyonu aşkın kişi tarafından protesto gösterileri yapıldı. Göstericiler, mecliste oylama yapılmadan kabul edilen reformun iptalini talep etti. Gösteriler sırasında Dijon, Rennes ve Rouen'de polis ile göstericiler arasında gerginlik yaşanırken, Paris'te çöp bidonları ateşe verildi ve otobüs durakları tahrip edildi. İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, gösterilerde 172 kişinin gözaltına alındığını ve 149 güvenlik görevlisinin yaralandığını açıkladı.
24 Mart 2023

Fransa'da hükümetin, emeklilik reformunu mecliste oylamadan Anayasa'nın 49'uncu maddesinin üçüncü fıkrasını kullanarak geçirmesi, ülke genelinde protestolara neden oldu. Bordeaux, Marsilya, Strazburg ve Nantes gibi şehirlerde binlerce kişi sokağa çıkarak hükümetin kararını protesto etti. Nantes'te polis ile göstericiler arasında gerginlik yaşanırken, Bordeaux'da göstericiler çöpleri ateşe verdi. Paris'te ise alışveriş merkezine girilerek ve Concorde Meydanı'na yakın bölgelerde polis kamyonları konuşlandırılarak gösterilere karşı önlemler alındı.
18 Mart 2023

Fransa'da erken genel seçimlerin galibi olan Yeni Halk Cephesi, dört partinin oluşturduğu sol ittifak olarak Lucie Castets'i ortak başbakan adayı olarak belirledi. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Meclisi feshetmesinin ardından yapılan seçimlerde sol ittifak galip gelmişti. Ancak haftalar süren müzakereler sonucunda Huguette Bello ve Laurence Tubiana gibi isimler üzerinde anlaşma sağlanamayınca, vergi kaçakçılığıyla mücadele eden kıdemli memur Lucie Castets başbakan adayı olarak açıklandı. Castets, kamu hizmetlerini koruma ve emeklilik yaşının 64'e çıkarılmasına karşı mücadele etme konularında öne çıkıyor.
24 Temmuz 2024

Hollanda'da gerçekleşen seçimlerde aşırı sağcı lider Geert Wilders'ın partisi, beklenenden fazla oy alarak 35 koltuk kazandı ve birinci oldu. Türkiye kökenli Dilan Yeşilgöz'ün partisi ise üçüncü sırada yer aldı. Seçim sonuçları hem Türkiye'de hem de Hollanda'da büyük ilgi gördü. Anketlerin yanılması ve Wilders'ın partisinin başarısı sürpriz olarak değerlendirildi. Koalisyon görüşmelerinin başlaması bekleniyor ve Wilders'ın başbakan olabilmesi için diğer partilerle işbirliği yapması gerekiyor. Ancak diğer büyük partilerin Wilders ile koalisyon kurmayı reddetmeleri nedeniyle bu ihtimal zayıf görünüyor.
23 Kasım 2023

Fransa Ulusal Meclis Bürosu, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un azledilmesine yönelik yasa tasarısının bir komisyon tarafından incelenmesini kabul etti. Oylamada 10 'hayır' oyuna karşılık 12 'evet' oyu verildi. Tasarı komisyondan onay alırsa, Ulusal Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek ve milletvekillerinin üçte ikisinin onayını alması durumunda Senato’ya iletilecek. Ancak, aşırı solcu Boyun Eğmeyen Fransa partisinin mecliste çoğunluğu elinde bulundurmaması ve merkez sağcı Cumhuriyetçiler partisinin çoğunluğu elinde bulundurduğu Senato’da tasarının geçmesinin zor olduğu değerlendiriliyor.
17 Eylül 2024

Avusturya'da yapılan genel seçimlerde, aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) oyların yüzde 28,8'ini alarak birinci parti oldu. Bu, aşırı sağın ülke tarihinde ilk kez birinci olduğu bir seçim olarak kaydedildi. Meclise giren diğer partiler FPÖ ile koalisyon kurmak istemediklerini belirtirken, Avusturya Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen'in hükümeti kurma yetkisini FPÖ lideri Herbert Kickl'e verip vermeyeceği merak konusu. Seçim sonuçları, Avusturya'da siyasi dengeleri değiştirebilir.
30 Eylül 2024

Anketler, Avusturya Özgürlük Partisi'nin (FPÖ) yarınki parlamento seçimlerinde yüzde 28'in üzerinde oy alarak birinci parti olacağını gösteriyor. FPÖ, göç karşıtlığı ve 'siyasal İslam' uygulamalarının yasaklanması gibi vaatlerle dikkat çekiyor. Mevcut Şansölye Karl Nehammer'in partisi Avusturya Halk Partisi ise yüzde 24 oyla ikinci sırada yer alıyor. FPÖ'nün zafer kazanması durumunda koalisyon ortağı bulması zor görünüyor.
28 Eylül 2024

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkarmayı hedefleyen yasa tasarısını, anayasanın 49'uncu maddesinin 3'üncü fıkrasını kullanarak meclis oylaması olmadan geçirdi. Bu karar, ülke genelinde reform karşıtı gösterilere ve grevlere yol açtı. Polis, göstericilere müdahale ederken, 300'den fazla kişi gözaltına alındı. Reform karşıtı sendikalar ve muhalif partiler, grev ve gösterilere devam etme çağrısında bulunurken, güvensizlik oyu verilmesi gündemde.
18 Mart 2023

MetroPOLL Araştırma'nın nisan ayında düzenlediği ankete göre, katılımcıların %84,1'i 14 Mayıs'taki seçimlerde kesinlikle oy kullanacaklarını ifade etmiş, %11,3'ü ise büyük ihtimalle oy kullanacaklarını belirtmiş. Oy kullanma potansiyeli %94,4 olarak ölçülmüş. CHP seçmeninin %90'ı, AKP seçmeninin %88,9'u, HDP seçmeninin %81,5'i ve MHP seçmeninin %82,5'i kesinlikle oy kullanacaklarını söylemiş. 2019 yerel seçimlerindeki %84,67'lik katılım oranının, bu seçimlerde yaklaşık 10 puan artabileceği öngörülüyor.
7 Nisan 2023

2024 yılında dünya nüfusunun yarısının yaşadığı 80'den fazla ülkede genel seçimler yapıldı veya yapılacak. Bu seçimlerde bazı ülkelerde mevcut düzen korunurken, bazılarında ufak sallantılar veya büyük değişimler yaşandı. Seçim süreçlerinde uluslararası gözlemciler şeffaflık ve demokratikliği denetlerken, birçok ülkede hile, dezenformasyon ve muhalefetin bastırılması gibi sorunlar gözlemlendi. Öne çıkan seçimler arasında Fransa, İran, Britanya, Belçika, Avrupa Birliği, Hindistan, Çad, Rusya ve Azerbaycan yer alıyor.
9 Temmuz 2024

Almanya'nın Thüringen eyaletinde yapılan seçimlerde aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) Partisi yüzde 30,8 oy alarak birinci oldu. Bu, Federal Almanya Cumhuriyeti tarihinde iç istihbarat birimi tarafından 'aşırı sağcı' olarak sınıflandırılan bir partinin ilk kez birinci çıkması anlamına geliyor. AfD'nin zaferi, Almanya'nın Ukrayna politikası, göç ve suç oranları gibi konular etrafında şekillenen seçim kampanyasının bir sonucu olarak değerlendiriliyor. Saksonya eyaletinde ise Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) yüzde 31,5 oyla birinci sırada yer aldı.
1 Eylül 2024

Fransa'da, 'Les Barjols' adlı aşırı sağ grupla bağlantılı 13 kişi, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a 2018'de saldırı planlamak ve komplo kurmak suçlamalarıyla Paris Ceza Mahkemesinde yargılanmaya başladı. Sanıklar, Macron'a saldırı teşebbüsünden suçlu bulunurlarsa 10 yıla kadar hapis cezası alabilirler. Davanın şubat ayına kadar sürmesi bekleniyor. Grup, Fransa'da 2017'de Facebook üzerinden kurulmuş ve iç istihbarat ekipleri tarafından soruşturulmuştu.
18 Ocak 2023

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 2024 Paris Olimpiyat Oyunları boyunca hükümet kurma sürecini askıya aldı ve yeni başbakanın 23 Ağustos'tan sonra atanacağını duyurdu. Macron, parlamento grup başkanları ve parti liderleriyle 23 Ağustos'ta görüşecek ve bu istişarelerin ardından başbakanı atayacak. Solcu Yeni Halk Cephesi, Macron'a ortak adayları Lucie Castets'i başbakan olarak ataması çağrısında bulundu. Fransa'da yapılan parlamento seçimlerinde sol ittifak birinci gelmişti.
16 Ağustos 2024

İspanya'da düzenlenen erken genel seçimleri ana muhalefetteki sağ görüşlü Halk Partisi (PP) kazandı. Ancak meclis çoğunluğunu elde edemeyen PP'nin, hükümet kurması için aşırı sağcı Vox partisiyle koalisyon kurması gerekiyor. Seçimlere katılım oranı yüzde 53,12 oldu ve 2019'daki son seçimlere oranla yaklaşık 4 puan geride kaldı. İspanya'nın yeni bir genel seçime gitmesi uzak bir olasılık değil.
24 Temmuz 2023

Fransa'da yürürlüğe giren emeklilik reformuna karşı çıkan Genel İş Sendikası'nın enerji kolu, reformun uygulanmaması talebiyle '100 günlük eylem ve öfke' planını açıkladı. Sendika, talepleri karşılanmazsa Cannes Film Festivali gibi önemli etkinliklerin elektriğini kesmekle tehdit etti. Fransa'da emeklilik yaşının 62'den 64'e çıkarılmasını içeren yasa tasarısı, parlamentoda oylama yapılmadan geçirilmiş ve ülke genelinde şiddet içeren protestolara yol açmıştı. Anayasa Konseyi, tasarının bazı maddelerini onaylarken bazılarını reddetti ve tasarı Cumhurbaşkanı Macron tarafından imzalanarak yasalaştı.
22 Nisan 2023

Fransa'da, Başbakan Elisabeth Borne'nin emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkarmayı öngören yasa tasarısını oylamadan geçirme kararı sonrası başkent Paris başta olmak üzere çeşitli kentlerde emeklilik reformu karşıtları gösteri düzenledi. Paris'te Concorde Meydanı'nda toplanan binlerce kişi ile polis arasında gergin anlar yaşandı ve göstericiler meydandan ara sokaklara dağıldı. Gösteriler sırasında 120 kişi gözaltına alındı ve Nantes, Lyon, Rennes gibi diğer kentlerde de gerginlikler yaşandığı bildirildi.
17 Mart 2023
İşaretlediklerim