Almanya'da İslam ve göçmen karşıtı aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi'nin (AfD) seçmen desteği artıyor. Son ankete göre AfD'nin oy oranı yüzde 21'e çıktı. Almanya'da İç İstihbarattan Sorumlu, Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı Thomas Haldenwang, AfD içinde ılımlı siyasetçilerin etkisinin azaldığı ve anayasa karşıtı akımların etkisinin arttığı konusunda uyardı. Haldenwang, AfD'nin son parti toplantısında delegelerin gelecek yıl yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri için tartışmalı adaylar seçmesinin endişe verici bir gelişme olduğunu belirtti.
1 Ağustos 2023

KONDA araştırmacısı Erman Bakırcı, 14 Mayıs'taki seçimlerde ilk defa oy kullanacak yaklaşık 5 milyon seçmenin, seçim sonuçları üzerinde önemli bir etkiye sahip olabileceğini ifade etti. Reuters'a yaptığı açıklamada, genç seçmenlerin sosyal medya üzerinden Avrupa'daki yaşıtlarının yaşam koşullarını gördüklerini ve bu durumun onları 'çok öfkeli ve umutsuz' yaptığını belirtti. Bakırcı, bu sebeplerden dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan'a olan desteğin bu yaş grubunda daha düşük olacağını öngördü.
8 Mayıs 2023

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, cumhurbaşkanlığı adaylığı için Yüksek Seçim Kurulu'na başvuracağını duyurdu. İnce, destekçilerinden çarşamba günü 100 bin imza toplamak için seferber olmalarını istedi. Ayrıca, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un seçim başarısına atıfta bulunarak Türkiye'de de bir devrim yapacaklarını ifade etti. Yayımlanan anketlerde Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun önde olduğu ancak seçimin ikinci tura kalabileceği belirtiliyor, bu durum İnce gibi isimlerin adaylıktan çekilmesi için kamuoyu baskısını artırıyor.
19 Mart 2023

Fransa'da, 'Les Barjols' adlı aşırı sağcı grupla bağlantılı 13 kişinin yargılandığı davada, üç kişi Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a saldırı planlamak ve komplo kurmak suçlarından hapis cezasına çarptırıldı. 66 yaşındaki Jean-Pierre Bouyer dört yıl hapis cezası alırken, diğer iki kişiye verilen cezalar daha kısa süreli oldu. Ayrıca bir kişi silah bulundurmaktan altı ay tecil edilmiş hapis cezası aldı. Dokuz kişi ise suçlamalardan beraat etti.
19 Şubat 2023

Yüksek Seçim Kurulu, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının 27 Nisan'dan bu yana oy kullanmaya başladığını ve sekiz gün içinde 1 milyon 138 bin 743 kişinin oy kullandığını açıkladı. Oy verme işlemleri yurt dışı temsilciliklerde 9 Mayıs'a, gümrüklerde ise 14 Mayıs'a kadar sürecek. Almanya, Fransa, Hollanda, Avusturya ve Lüksemburg'daki bazı yerlerde sandık sayısının artırılacağı belirtildi.
4 Mayıs 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sözcüsü Faik Öztrak, seçimlere katılım oranının rekor düzeyde olacağını belirtti. Ayrıca, Anadolu Ajansı'nın geleneksel olarak yaptığı manipülasyonlarına bu seçimde de devam edeceğini öne sürdü. Kendilerine gelen verilerin olumlu olduğunu ifade eden Öztrak, vatandaşlardan açıklamalarını takip etmelerini ve anlamlı bir sandık açılma seviyesine ulaşıldığında farklı rakamlar açıklayacaklarını söyledi.
14 Mayıs 2023

Fransa Anayasa Mahkemesi, ülkede tartışmalara neden olan ve geniş çaplı protestolara yol açan emeklilik reformunun çoğu bölümünü onayladı. Reform, yasal emeklilik yaşını 62'den 64'e yükseltiyor. Ancak mahkeme, reformun 'kıdem endeksi' oluşturulmasını öngören kısımlarını reddetti. Hükümetin Meclis oylaması yapmadan kabul ettiği yasa, sendikalar tarafından düzenlenen grev ve gösterilerle karşılanıyor. Cumhurbaşkanı Macron yasayı imzaladıktan sonra resmi gazetede yayımlanacak ve yürürlüğe girecek.
15 Nisan 2023

Almanya'da iktidarda olan üçlü koalisyon hükümetinin oy oranı, yapılan son anketlerde tüm zamanların en düşük seviyesine indi. INSA anket şirketinin verilerine göre, Sosyal Demokrat Parti (SPD) yüzde 17, Yeşiller Partisi yüzde 14, Hür Demokrat Parti (FDP) ise yüzde 6 oy oranına sahip. Son seçimlerde yüzde 25,7 oy oranına sahip olan Başbakan Olaf Scholz’ün partisi SPD, iki yılda yüzde 8,7’lik oy kaybına uğradı. Hristiyan Sosyal Birlik Partilerinin (CDU-CSU) oy oranı ise değişmeyerek yüzde 27 ile birinci sıradaki yerini korudu.
23 Eylül 2023

Hollanda'da yapılan genel seçimlerde sandık çıkış anketlerine göre aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) önde gidiyor. Seçimde dört büyük parti ve çok sayıda küçük parti yarışıyor. Anket sonuçlarına göre PVV 35, İşçi Partisi (PvdA) 26, Özgürlük ve Demokrasi Partisi (VVD) 23 ve Yeni Sosyal Sözleşme Partisi (NSC) 20 milletvekili kazanıyor. Hollanda'da koalisyon hükümetleri kurma geleneği olduğundan, yeni başbakanın belirlenmesi haftalarca veya aylarca sürebilir.
22 Kasım 2023

YSK Başkanı Ahmet Yener, Türkiye Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda tüm sandıkların açıldığını ve katılım oranının yüzde 88,92 olduğunu belirtti. Kesin olmayan sonuçlara göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 49,51, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 44,88 ve ata ittifakının adayı Sinan Oğan yüzde 5,47 oy aldı. Hiçbir adayın seçilme yeterliliğine ulaşamadığı için 28 Mayıs Pazar günü ikinci tur seçimler yapılacak.
15 Mayıs 2023

MetroPOLL Araştırma'nın 9-10 Mayıs tarihlerinde yaptığı ankete göre, millet ittifakının cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, yüzde 49,1 oy oranıyla ilk turda kazanabilir. Cumhur ittifakının adayı Tayyip Erdoğan'ın oy oranı ise yüzde 46,9 olarak belirlendi. Parti ve ittifakların durumuna bakıldığında Cumhur ittifakı yüzde 45,5, Millet ittifakı yüzde 39,1, HDP/Yeşil Sol Parti yüzde 10,1 ve diğer partiler toplamda yüzde 2,6 oy alıyor. Anketin metodolojisi ve finansmanı hakkında bilgi verilmediği için güvenilirliği konusunda bir not düşülmüş.
11 Mayıs 2023

ORC'nin 9 bin 170 katılımcı ile gerçekleştirdiği ankette, 14 Mayıs genel seçimlerinde en başarılı seçim kampanyasını yürüten milletvekili adayları olarak Erzincan'dan CHP adayı Mustafa Sarıgül ve İstanbul'dan Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan belirlendi. Ankette katılımcılara, yaşadıkları bölge ve Türkiye genelinde değerlendirme yapmaları istendi ve sonuçlara göre cumhur ve millet ittifaklarından en başarılı kampanya yürüten 10'ar milletvekili adayı sıralandı.
13 Haziran 2023

Fransa'da iki aydan fazla süredir hükümet kurulamıyor. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, sol ittifakın başbakan adayı Lucie Castets'i atamayı reddediyor ve bu durum sol ittifak tarafından 'demokratik darbe' olarak nitelendiriliyor. Macron, hükümet kurma sürecini 2024 Paris Olimpiyat Oyunları nedeniyle askıya almıştı ve şimdi müzakerelerin ikinci raundunu başlatacağını duyurdu. Sol ittifak, Macron'un seçim sonuçlarını yok saydığını ve demokratik değerlere aykırı davrandığını iddia ediyor.
27 Ağustos 2024

Türkiye'de 14 Mayıs'ta yapılacak seçimler öncesinde, büyük partilerin milletvekili aday listelerinde kadınlara yeterince yer vermediği eleştiriliyor. Cumhur ve millet ittifaklarının 'seçilebilir' yerlerde gösterdiği kadın aday sayısı 82 iken, Yeşil Sol Parti ve TİP'te kadın aday oranı daha yüksek. 2018 seçimlerinde beş partinin toplam 702 kadın adayı vardı ve Meclis'e giren 600 milletvekilinin 103'ü kadındı. Bu durum Türkiye'yi dünya sıralamasında 129'uncu yapmıştı. 14 Mayıs seçimleri için AKP'nin 113, CHP'nin 156, İYİ Parti'nin 139, MHP'nin 90, Yeşil Sol Parti'nin 193 ve TİP'in 161 kadın adayı bulunuyor. Kadın temsiliyeti konusunda çalışan dernekler ve uzmanlar, kadınların siyasette daha fazla yer alması gerektiğini ve bu durumun toplumsal cinsiyet eşitliği açısından önemli olduğunu vurguluyor.
10 Nisan 2023

Anadolu Ajansı'nın verilerine göre, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı seçimindeki oy oranı yüzde 50'nin altına düşerek yüzde 49,94 olarak kaydedildi. Erdoğan'ın rakiplerinden Kemal Kılıçdaroğlu'nun oy oranı yüzde 44,30, Sinan Oğan'ınki ise yüzde 5,30 olarak açıklandı. Sandıkların yüzde 89,24'ü açıldığı belirtilirken, Erdoğan'ın oy oranının yüzde 50'nin altında kalması durumunda seçimin ikinci tura kalacağı ifade edildi.
14 Mayıs 2023

Yöneylem Sosyal Araştırma Şirketi'nin 14-16 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirdiği Seçmen Eğilimleri araştırmasına göre, kararsızlar dağıtıldığında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 5,6 puan önünde yer alıyor ve ilk turda yüzde 48,6 oy alması bekleniyor. Anket, 2 bin 422 kişiyle telefon destekli aramalarla yapılmış ve yüzde 95 güven aralığında +/-2 hata payı ile sonuçlar paylaşılmıştır. Ayrıca, Yöneylem'in milletvekili seçimleri anket sonuçları da açıklanmış, ancak anketin kim veya hangi parti tarafından finanse edildiği bilgisi verilmemiştir.
21 Nisan 2023

Habertürk yazarı Nagehan Alçı, KONDA Araştırma'nın nisan ayında gerçekleştirdiği iki saha çalışmasının sonuçlarını ve hazırlanan 202 sayfalık raporu ele aldı. Rapora göre, cumhur ittifakının oyları yüzde 45 bandında, millet ittifakı ise yüzde 36-38 bandında seyrediyor. Kararsızlar dağıtıldığında AKP yüzde 36,2, CHP yüzde 24, İYİ Parti yüzde 13,7, HDP/Yeşil Sol yüzde 10,3, MHP yüzde 7,4 ve diğer partiler yüzde 8,5 oy alıyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise kararsızlar dağıtıldığında Erdoğan ve Kılıçdaroğlu yüzde 43 ve 42 oy alarak seçimi ikinci tura taşıyorlar. İkinci turda ise Kılıçdaroğlu yüzde 51, Erdoğan yüzde 49 oy alıyor.
29 Nisan 2023

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, Türkiye genelinde 1600 kişiyle yapılan bir ankete göre partisinin oy oranının yüzde 8 olduğunu belirtti. Erbakan, bu oranı yeterli bulmadıklarını ve hedeflerinin yüzde 10'un üzeri olduğunu ifade etti. Ayrıca, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in oy oranının yüzde 8,5 olduğu iddiası da Aydınlık Gazetesi tarafından öne sürüldü.
14 Ocak 2023

Yüksek Seçim Kurulu, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda, Kemal Kılıçdaroğlu'nun ilk turda yüksek oy aldığı ABD, Kanada, Britanya, İrlanda, Avustralya ve Japonya'da oy kullanma süresini iki güne düşürdü. Bu karar, yurt dışındaki seçmenler ve Cumhuriyet Halk Partisi ABD Temsilcisi Yurter Özcan tarafından eleştirildi ve sosyal medya üzerinden bir imza kampanyası başlatıldı. ABD'de Kılıçdaroğlu'nun ilk turda yüzde 80,39, Kanada'da ise yüzde 79,65 oy aldığı belirtildi. YSK'nın bu kararına itiraz edileceği duyuruldu.
16 Mayıs 2023

Avrupa Parlamentosu seçimlerine günler kala, bir parlamento çalışanının evinde ve ofisinde arama yapıldı. Çalışanın, 6-9 Haziran'da yapılacak seçimler için Rusya lehine propaganda yürüttüğü iddia ediliyor. Federal savcılar ve AP müfettişleri, Brüksel'deki konut ve AP'deki ofisinde arama yaparken, Fransız adli makamları da Strazburg'daki Avrupa Birliği Meclisi'ndeki ofisini aradı. Savcılar, Avrupa'nın Sesi haber sitesi aracılığıyla AP üyelerine ulaşıldığını ve Rus propagandası yapmaları karşılığında para ödendiği iddialarını soruşturuyor.
29 Mayıs 2024
İşaretlediklerim