Hollanda hükümeti, Türkiye'ye yönelik silah sevkiyatı kısıtlamalarını kaldırdığını duyurdu. Bu karar, 2019'da Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine düzenlediği askeri operasyon nedeniyle uygulanan silah ambargosunun sona ermesi anlamına geliyor. Hollanda'nın bu adımı, 'Fransız-Alman Silah Anlaşması'na katılmak üzere atıldı. Ayrıca, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylamasının ardından alındığı belirtildi.
22 Temmuz 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun başdanışmanı Erdoğan Toprak, iktidarın seçim sürecinde dış güçlerin müdahalesine karşı çıkarken aslında dış güçlerden destek aldığını öne sürdü. Toprak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Körfez ülkelerinden gelen mali desteği kabul ettiğini ve bu ülkelere teşekkür ziyaretleri yapacağını belirtti. Ayrıca, iktidarın yeni anayasa önerisine ilişkin CHP'nin iş birliğine hazır olduğunu ifade etti, ancak iktidarın ve ittifak ortaklarının geçmişteki tutumlarına dikkat çekti.
4 Haziran 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Türkiye'deki deprem yardımlarını incelemek ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmek üzere Türkiye'ye geliyor. ABD, deprem bölgesine uçak gemisi göndermiş ve sahra hastanesi kurmuştu. Blinken, 19 Şubat'ta önce İncirlik Hava Üssü'nü ziyaret edecek, ardından Ankara'da Türk yetkililerle görüşecek. Ziyaretin bir parçası olarak, Türkiye'nin Suriye'ye sınır ötesi yardımlarına verdiği destek için teşekkür edilecek. Blinken daha sonra Atina'ya geçerek Yunanistan ile stratejik diyalog toplantısına katılacak.
16 Şubat 2023

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, Rusya'nın Suriye özel temsilcisi Aleksander Lavrentiev ile yaptığı görüşmenin ardından, Türkiye ile müzakerelerin işgalin sona erdirilmesi ve terörizme desteğin kesilmesi şartlarına bağlı olması gerektiğini ifade etti. Bu açıklama, Şam ile Ankara arasında Rusya'nın aracılığıyla yürütülen müzakereler hakkında Esad'ın ilk resmi yorumu oldu. Ayrıca, Suriye'nin Türkiye'den kuzey Suriye'deki birliklerini çekmesini ve üç muhalif gruba desteğini sonlandırmasını talep ettiği bildirildi. Türkiye ile Suriye arasındaki dışişleri bakanları düzeyindeki toplantının, 2011'deki savaşın başlangıcından bu yana en üst düzeydeki görüşme olacağı belirtildi.
13 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın ilgili maddeleri gereğince yeni kabine üyelerinin ataması gerçekleştirildi ve bu atamalar Resmi Gazete'de yayımlandı. Yeni kabinede çeşitli bakanlıklara yeni isimler atandı. Atamalar arasında Adalet Bakanı olarak Yılmaz Tunç, Dışişleri Bakanı olarak Hakan Fidan ve Sağlık Bakanı olarak Fahrettin Koca gibi önemli görevlere getirilen isimler bulunuyor.
4 Haziran 2023

Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerilimli dönemde, CNN Türk moderatörü Hande Fırat Türk vatandaşlarına Yunan adalarına gitmeme çağrısında bulunmuştu. Ancak ilişkilerin düzelmesiyle birlikte, Fırat Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile bir selfie çekti ve bunu Instagram hesabından paylaştı. Bu durum, Yunanistan merkezli bir haber sitesi tarafından da dikkate alınarak haberleştirildi. Öte yandan, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Miçotakis Litvanya'daki NATO zirvesinde bir araya gelerek el sıkıştılar.
13 Temmuz 2023

Irak federal hükümeti ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi, Türkiye üzerinden gerçekleştirilen petrol ihracatının devam etmesi konusunda anlaşma sağladı. Irak hükümeti, Türkiye'ye petrol ihracatının sürdürülmesi için resmi talepte bulundu ve petrol akışının birkaç saat içinde başlamasını bekliyor. KBY'den Türkiye'ye olan günlük 450 bin varillik petrol ihracatı, Irak'ın Uluslararası Tahkim Mahkemesi'nde bir dava kazanmasının ardından 10 gün süreyle durmuştu. Yeni anlaşma gereği, Irak Petrol Pazarlama Şirketi (SOMO) ihracattan sorumlu olacak ve petrol gelirleri KBY kontrolündeki Irak Merkez Bankası hesabında toplanacak.
4 Nisan 2023

Avrupa Reform Merkezi uzmanı Luigi Scazzieri, 14 Mayıs'taki Türkiye seçimlerinin AB ile ilişkiler açısından önemli bir dönüm noktası olacağını ifade etti. Scazzieri'ye göre, muhalefetin adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun kazanması durumunda AB-Türkiye ilişkilerinde yeni bir sayfa açılabilir ve ilişkiler güçlenebilir. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iktidarda kalması halinde ilişkilerin daha da kötüleşebileceğini öngörüyor. Uzman, muhalefetin kazanması durumunda vize serbestisi ve Gümrük Birliği'nin güncellenmesi müzakerelerinin başlatılmasının hedeflenmesi gerektiğini belirtiyor.
15 Nisan 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye'nin öncülük ettiği tahıl koridoru anlaşmasının Avrupa ve Afrika'daki birçok insanın ekmek bulamama durumunu önlediğini belirtti. Ukrayna'nın Rusya işgali altında ihracatının durması sonucu oluşan kriz, Türkiye ve BM'nin arabuluculuğuyla imzalanan anlaşma ile çözüme kavuşturuldu. Nebati ayrıca, Türkiye'nin pandemi ve savaş gibi küresel zorluklara rağmen büyümeye devam ettiğini ve Türkiye Ekonomi Modeli ile üretim ve büyümeden taviz vermeden enflasyonla mücadele edileceğini ifade etti.
24 Nisan 2023

KKTC Cumhuriyet Meclisi, yabancılara mülk satışına kota getiren ve Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarının konut alma hakkını birden üçe çıkaran yasa tasarısını kabul etti. Yeni düzenlemeye göre, yabancılar en fazla 1 dönüm arazi ya da konut alabilecek, ancak Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları bu sınırlamanın dışında tutulacak. Muhalefet, yasanın yabancılara mülkiyet sınırlaması getirmediğini, aksine kriter artırımı olduğunu savunarak karşı çıktı. Yasanın acil olarak gündeme gelmesinin sebebinin, Türkiye'nin FATF listesinden çıkartılması olduğu iddia edildi.
21 Mayıs 2024

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Humberto Lopez, Türkiye ekonomisinin doğru yönde ilerlediğini ancak daha çok iş yapılması gerektiğini belirtti. Bankanın Türkiye'deki kaynaklarını üç yıl içinde ikiye katlayarak 35 milyar dolara çıkaracağını açıkladı. Ek 18 milyar dolarlık finansmanın 6 milyar doları kamu sektörüne, 12 milyar doları ise özel sektöre ayrıldı. Lopez, Türkiye'nin ekonomik zorluklarının çözümünün kısa vadede politikaların sadeleştirilmesi, uzun vadede ise verimliliğin artırılması olduğunu vurguladı.
14 Eylül 2023

Türkiye'nin dış politika ve güvenlik odaklı çabaları çerçevesinde, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, MİT Müsteşarı İbrahim Kalın ve Savunma Bakanı Yaşar Güler'in Bağdat ve Erbil'e ziyaretleri gerçekleşti. Bu ziyaretler, özellikle PKK ile mücadele ve Haşd-i Şaabi'nin PKK karşıtı operasyonlara dahil edilmesi konularında Bağdat ve Erbil ile işbirliği yapma amacını taşıyor. Ankara, ayrıca Süleymaniye yönetimini PKK'dan uzaklaştırmak ve bölgedeki İran etkisini sınırlamak istiyor. Bu diplomasi trafiği, Türkiye'nin bölgedeki güvenlik ve dış politika hedeflerine ulaşma çabasını yansıtıyor.
7 Mart 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ile Hindistan'da düzenlenecek olan G20 toplantısında bir araya gelecek. Görüşmede, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari işbirliği olanaklarının geliştirilmesi ve ABD'nin Türkiye'deki yatırımlarının artırılması konuları ele alınacak. Türkiye'nin Batı'dan yatırım çekme çabaları devam ederken, Şimşek daha önce Körfez ülkelerini ziyaret ederek döviz arayışında bulunmuştu.
15 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha önce bir daha görüşmeyeceğini belirttiği Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile Atina'da bir araya geldi. Erdoğan, Yunanistan ziyareti kapsamında önce Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu ile görüşmüş, ardından Miçotakis ile bir görüşme gerçekleştirmiştir. Erdoğan, geçmişte Miçotakis'i Türkiye'ye F-16 satışlarını engellemeye çalışmakla suçlamış ve Yunanistan'ın Ege'deki adaları silahlandırmasına yönelik eleştirilerde bulunmuştu. Miçotakis ise iki liderin kaçınılmaz olarak bir araya gelmeleri gerektiğini ifade etmişti.
7 Aralık 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yabancı yatırımcıların Türkiye'ye olan ilgisinin azalması ve 'yeni ekonomi politikası' nedeniyle artan döviz ihtiyacını karşılamak için Körfez ülkelerine bir tur düzenleyecek. Mehmet Şimşek'in ekonomi koltuğuna geçmesine rağmen yabancı yatırımcıların dönüşüne dair güçlü belirtiler olmadığı için bu adım atılıyor. Erdoğan'ın ziyaretleri Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile başlayacak ve Suudi Arabistan ile Katar'ı da kapsayacak. Türkiye'nin Körfez ülkelerinden 25 milyar dolarlık yatırım çekme hedefi olduğu belirtiliyor.
4 Temmuz 2023

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekip Avdagiç, seçim belirsizliğinin ortadan kalkması ve yeni ekonomi yönetiminin olumlu algılanması sonucunda yabancı yatırımcıların Türkiye borsasına hızlı bir şekilde giriş yapmasını beklediğini ifade etti. Mehmet Şimşek'in ekonomi yönetimine gelmesi ve Hafize Gaye Erkan'ın Merkez Bankası başkanı olmasıyla 'ortodoks' beklentilerin arttığı belirtildi. Ayrıca, 9 Haziran haftasında yabancı yatırımcıların 262 milyon dolarlık hisse senedi aldığı bilgisi paylaşıldı.
19 Haziran 2023

Mehmet Şimşek, Dünya Bankası Direktörler Kurulu tarafından onaylanan 'Mali İşbirliği Programı' kapsamında Türkiye için önümüzdeki beş yıl içinde 18 milyar dolarlık ek finansman sağladı. Bu finansman, daha önce yapılan 4.5 milyar dolarlık kredi anlaşmasına ilave olarak gelmektedir ve sadece afetlere karşı dirençlilik, enerji, yeşil dönüşüm, iklim değişikliğiyle mücadele gibi belirli alanlardaki projeler için kullanılabilecek. Taha Akyol, bu başarının Mehmet Şimşek'in rasyonel ve uluslararası normlara uygun politikaları sayesinde mümkün olduğunu vurgulamaktadır.
12 Nisan 2024

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, NATO Genel Sekreterliği için adaylığını destekleme amacıyla Türkiye'ye bir ziyaret gerçekleştirecek. Türkiye, Rutte ve diğer aday Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis ile görüşmeler yaparak, NATO'nun Avrupa'nın savunma ve güvenliğindeki merkezi rolünü koruması ve müttefikler arasındaki savunma sanayi kısıtlamalarının kaldırılması gibi konularda beklentilerini iletiyor. Ayrıca, Türkiye ve Hollanda arasındaki tarihi dostluk ve işbirliği anlaşmalarının yıldönümleri de bu ziyaretin önemini artırıyor.
26 Nisan 2024

2011'de başlayan Suriye iç savaşı sonrası Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkiler kopmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen yıl sonunda Suriye ve Rusya ile üçlü bir adım atma isteğini belirtmiş ve liderler olarak bir araya gelme ihtimalinden bahsetmişti. Suriye Cumhurbaşkanı Esad, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinden çekilmesi şartıyla Erdoğan'la görüşebileceğini açıklamıştı. Nisan ayında Türkiye, Rusya, İran ve Suriye dışişleri bakan yardımcıları Moskova'da Suriye'deki durumu görüşmek üzere toplanacak.
28 Mart 2023
İşaretlediklerim