TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen bir kanun teklifi kapsamında, konut kiralarındaki yıllık artış oranını yüzde 25 ile sınırlayan düzenleme 1 Temmuz 2024 tarihine kadar uzatıldı. Bu düzenleme, kira bedelinin bir önceki yıla göre yüzde 25'ten fazla artırılamayacağını öngörüyor. Eğer Tüketici Fiyat Endeksi'ndeki 12 aylık ortalama artış yüzde 25'ten düşükse, bu oran geçerli olacak. Bir yıldan uzun süreli kira sözleşmelerinde bu sınırı aşan miktarlar geçersiz sayılacak.
14 Temmuz 2023

Belçika'nın Fransızca konuşulan bölgeleri ve Brüksel'deki ilk ve orta dereceli okullarda öğrencilerin akıllı telefon kullanımı yasaklandı. Valonya-Brüksel Eğitim Ağı'nın aldığı karara göre, 373 okulda 132 bin 600 öğrenci bu yasaktan etkilenecek. Kararın, öğrencilerin akıllı telefonlarla birbirlerinin görsellerini çekip sosyal medyada paylaşarak taciz suçlarına neden olmaları sebebiyle alındığı belirtildi. Ülkenin Flamanca konuşulan bölgelerinde de benzer bir yasağın uygulanması bekleniyor.
22 Ağustos 2024

Merkez Bankası'nın eski başekonomisti Hakan Kara'ya göre, Merkez Bankası döviz kurlarını kontrol altında tutmak amacıyla son bir ayda net 20 milyar dolar sattı. 28 Mayıs seçimlerinden önce ve sonra döviz kurlarında yaşanan dalgalanmalar, Merkez Bankası'nın piyasa dışı düzenlemeleri ve arka kapı satışları ile baskılanmıştı. Seçimlerden sonra dolar/TL ve avro/TL kurları önemli ölçüde yükseldi. Uzmanlar, döviz kurlarının hala baskılandığını belirtiyor.
19 Mart 2024

Belçika'da Valonya-Brüksel Federasyonu Parlamentosu, ilk ve orta dereceli okullarda zorunlu cinsel eğitim yasasını oy birliğiyle kabul etti. Karar, çoğunluğu Müslüman kişiler tarafından protesto edildi ve aile eğitiminin evrensel ve dokunulmaz değerlerine aykırı olduğu öne sürüldü. 2012'den beri Belçika'da tüm sınıflar için cinsellik eğitimi düzenlemesi bulunuyor ancak uygulama, okulların inisiyatifine bırakılmıştı. Yeni taslak karar, ilkokul 6 ve ortaokul 4'üncü sınıf öğrencilerinin bu dersleri almasını zorunlu tutuyor.
8 Eylül 2023

Halkbank, çıkarılmış sermayesini 30 milyar TL artırma kararı aldı. Bu artış, tahsisli satış yöntemiyle Türkiye Varlık Fonu'na yapılacak. Vakıfbank da benzer bir yöntemle sermayesini 32 milyar TL artıracak. Bloomberg'e göre Ziraat Bankası da 45 milyar TL sermaye artırımı planlıyor, ancak bu bilgi henüz resmi bir açıklama ile doğrulanmadı.
22 Mart 2023

Ressam Hakan Yaşar, HDP'nin Hazine yardımlarına getirilen bloke nedeniyle mali sıkıntı yaşaması üzerine Selahattin Demirtaş'ın başlattığı kampanyaya destek vermek amacıyla bir tablosunu açık artırmaya çıkardı. Açık artırma 200 bin lira ile sonuçlandı ve tabloyu Avrupa Alevi örgütlenmesinden bir yönetici satın aldı. Yaşar, elde edilen geliri HDP'ye bağışladı.
3 Şubat 2023

Merkez Bankası, piyasa beklentilerinin aksine politika faizini yüzde 45'ten yüzde 50'ye yükseltti. Bu kararın ardından dolar/TL ve avro/TL kurlarında düşüş gözlemlendi. Dolar/TL 32,42'den 32,06'ya, avro/TL ise 35,46'dan 35,06'ya geriledi. Ancak, bu düşüşlerin ardından kurlar kısa sürede sırasıyla 32,18 ve 35,12 seviyelerine yükseldi.
21 Mart 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, SGK ve diğer bazı kurumların alacaklarına yapılandırma imkanı getiren bir kanun teklifi TBMM'ye sunuldu. 31 Aralık 2022 tarihine kadar olan alacaklar yapılandırma kapsamında olacak. Mükellefler, kayıtlarında yer almayan varlıkları rayiç bedelle defterlerine kaydedebilecek. Ayrıca, 31 Aralık 2022'den önce işlenen fiillere ilişkin idari para cezaları yapılandırılacak ve 2 bin lira altındaki borçlar silinecek. Trafik cezaları ve ceza puanları ile ilgili de düzenlemeler içeren teklif, spor kulüplerinin vergi işlemlerine de yeni bir düzen getiriyor.
27 Ocak 2023

1 Haziran 2023 ile 8 Nisan 2024 tarihleri arasında Türkiye'de 436 organize suç örgütü çökertilmiş ve bu operasyonlar sonucunda toplam 92 milyar TL değerinde malvarlığına el konulmuştur. Bu suç örgütlerinin büyük bir kısmı uyuşturucu, kaçakçılık, çek-senet tahsilatı gibi faaliyetlerde bulunurken, 21 tanesi siber suçlarla ilgili soruşturulmuştur. Yabancı uyuşturucu baronları, Türkiye'de kara para aklama yöntemi olarak lüks gayrimenkuller satın almış, şirketler kurmuş ve değerli eşyalar edinmişlerdir. Operasyonlar sonucunda bu mal varlıklarına el konulmuştur.
17 Nisan 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, iki devlet tahvili ihalesiyle toplam 43 milyar 727 milyon lira borçlandı. İlk ihalede, iki yıl vadeli sabit kuponlu devlet tahvili yeniden ihraç edildi ve nominal satış 14 milyar 318,1 milyon lira olarak gerçekleşti. İkinci ihalede ise beş yıl vadeli TÜFE’ye endeksli devlet tahvili yeniden ihraç edildi ve nominal satış 4 milyar 580 milyon lira oldu. Her iki ihalede de kamudan gelen tekliflerin tamamı karşılandı.
22 Temmuz 2024

Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı'nın 40 yıl süreyle işletme hakkının verilmesi yöntemiyle özelleştirilmesi amacıyla yeniden ihale düzenlenecek. Daha önceki iki ihale, çeşitli sebeplerle iptal edilmişti. Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan duyuruya göre, ihale için geçici teminat bedeli 120 milyon lira olarak belirlendi ve son teklif verme tarihi 29 Mayıs olarak açıklandı. İhale, kapalı zarf ve pazarlık usulü ile gerçekleştirilecek.
6 Nisan 2024

Barcelona'da artan konut maliyetleri nedeniyle 2028'e kadar turistlere daire kiralanması yasaklandı. Belediye Başkanı Jaume Collboni, konut krizinin özellikle gençler için büyük bir sorun olduğunu belirtti. Karar, 10 bin 101 kısa süreli kiralama izni almış dairenin ruhsatının iptal edilmesini içeriyor. Yerel yönetim, yasağın ardından yasadışı turistik daireleri tespit etmek için güçlü bir denetim uygulayacak.
24 Haziran 2024

TBMM'ye sunulan vergi borcu yapılandırma paketi ile Hazine ve Maliye Bakanlığı, SGK ve diğer bazı kurumların alacaklarına yapılandırma imkanı getiriliyor. 31 Aralık 2022 tarihine kadar olan borçlar bu düzenleme kapsamında değerlendirilecek. AKP'nin etki analizine göre, vergi dairelerinin 521 milyar TL ve SGK'nın 196 milyar TL alacağından toplamda 91,3 milyar TL tahsilat bekleniyor. Ek tahsilatlarla birlikte bu miktarın 100 milyar TL'ye yaklaşması öngörülüyor.
31 Ocak 2023

Türk beyaz eşya üreticisi Arçelik, ABD'li rakibi Whirlpool'un Avrupa faaliyetlerini ve Ortadoğu ile Afrika faaliyetlerini satın almak üzere anlaşmaya vardı. Avrupa faaliyetleri için Beko Europe adında yeni bir şirket kurulacak ve Arçelik bu şirkette %75 hisseye sahip olacak. Ortadoğu ve Afrika faaliyetleri için ise 20 milyon avro karşılığında prensipte anlaşma sağlandı. Bu gelişmelerin ardından Arçelik hisseleri yüzde 9,4 oranında değer kazandı.
17 Ocak 2023

İstanbul merkezli altı ilde düzenlenen operasyon kapsamında gözaltına alınan Dilan Polat ve eşi Engin Polat'ın da aralarında bulunduğu 18 şüpheliden 16'sı tutuklama talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk edildi. Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi, Vergi Usul Kanunu ile Futbol ve Diğer Spor Müsabakalarında Bahis ve Şans Oyunları Düzenlenmesi kanunlarına muhalefet suçlarından yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınanlar arasında bulunan Polat çifti, beyan ettikleri aylık gelirle sahip oldukları mal varlıklarını nasıl elde ettiklerine yönelik soruya cevap veremedi. Mali Suçları Araştırma Kurulunca (MASAK) hazırlanan ön inceleme raporunda, tasfiye halindeki üç firmadan aile bireylerine ait şirketlere sözde ticaret karşılığında sahte fatura kesilmesi yöntemiyle 200 milyon lira para girişi olduğu belirtildi.
4 Kasım 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, orta gelir grubuna yönelik yeni bir konut finansmanı programının detaylarını açıkladı. Program, Türkiye'yi üç bölgeye ayırarak, İstanbul'da 5 milyon TL'ye, diğer illerde ise 2 ila 3 milyon TL'ye kadar finansman sağlayacak. Finansmanlar 15 yıl vade ile ve yüzde 0,69'dan başlayan faiz/kar payı oranlarıyla sunulacak. Ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanlığı, vatandaşların ilk üç yılda ödeyecekleri aylık taksitlerin bir kısmını üstlenecek.
4 Ocak 2023

Merkez Bankası'nın seçimlere kadar yaptığı arka kapı satışları ve piyasa dışı düzenlemelerle baskılanan döviz kurları, seçimlerden sonra serbest bırakıldı. Seçimden önce 20'nin altında olan dolar/TL, seçimden yaklaşık bir hafta sonra 23'ü geçti ve faizin yeteri kadar artmamasından sonra yeniden yükselerek 25'i geçti. Avro/TL ise seçimden önce 21,5'in altında iken, seçimden yaklaşık bir hafta sonra 25'i geçti ve faiz kararından sonra 27'yi geçti.
26 Haziran 2023

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Koza-İpek Holding'e ait Bebek'teki yalıyı satışa çıkardı. Yalı, bağımsız değerleme şirketleri tarafından 750 milyon lira olarak değerlendirildi. Satış ihalesi 27 Haziran'da açık teklif ve açık artırma yöntemiyle gerçekleştirilecek. İhaleye katılmak isteyenlerin gerekli belgeleri ve şartnameyi 25 Haziran'a kadar TMSF'ye ulaştırmaları gerekiyor.
28 Mayıs 2024

Altın arzının yüksek talebe yetişememesi üzerine Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ziraat Bankası ve Vakıf Katılım Bankası'na işlenmemiş altın ithalatı için kota tahsis etti. 7 Ağustos 2023'te getirilen bu kota uygulaması, piyasada işlenmemiş altın arzındaki daralmaya bir çözüm olarak görülüyor. Bu durum, aynı zamanda kaçak altının yurda girişini hızlandıran bir faktör olarak belirtiliyor.
27 Mart 2024

Hollanda'da aşırı sağcı Özgürlük Partisi'nin (PVV) öncülüğündeki hükümet, sığınma ve göç politikalarını önemli ölçüde sıkılaştırmak için 'acil durum' ilan edecek. Yeni hükümet programına göre süresiz sığınma izni sona erecek ve suçlu yabancıların sınırdışı edilmesi kolaylaştırılacak. Ayrıca, aile birleşimi büyük ölçüde sınırlandırılacak ve sığınmacıların geldikleri bölgelerdeki durumun normale dönmesinin ardından geri gönderilmesi öngörülüyor. Bu kararname ile Hollanda Parlamentosu ve Avrupa Birliği devre dışı bırakılacak.
13 Eylül 2024
İşaretlediklerim