Alman sanatçı Peter Zimmermann'ın 'Sticker' adlı beşinci kişisel sergisi, 2 Şubat - 26 Şubat tarihleri arasında İstanbul'daki Dirimart Sanat Galerisi'nde ziyaret edilebilecek. Sergi, Zimmermann'ın dijital algoritmalarla dönüştürdüğü görselleri ve 'Van Gogh Anahtarı' adlı algoritmayla oluşturduğu izlenimci eserleri içeriyor. Sanatçının eserleri dünyanın önde gelen sanat koleksiyonlarında yer almakta.
25 Ocak 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası, Kızılay'ın eleştirilere konu olan çadır göndermeme durumunun ardından, Ahbap Derneği'nin Kızılay'dan 46 milyon liraya çadır satın aldığı ortaya çıktı. Haluk Levent, yaptıkları işlemin kanuni ve doğru olduğunu, çadırların acil ihtiyaç nedeniyle satın alındığını ve Kızılay Çadır ve Tekstil A.Ş.'den faturalı olarak alındığını belirtti. Ayrıca, eleştirilere yönelik olarak, önceliklerinin bölgedeki acı çeken insanlar olduğunu ve denetim raporlarında herhangi bir eksiklik olması durumunda bu durumun görüneceğini ifade etti.
26 Şubat 2023

Kahramanmaraş'taki depremlerin ardından Kızılay'ın, şarkıcı Haluk Levent'in yönetimindeki Ahbap Derneği'ne 46 milyon lira değerinde çadır sattığı öne sürüldü. Kızılay, bu alışverişi afetzedelerin barınma ihtiyacını karşılamak ve çadır üretiminin devamını sağlamak amacıyla yaptığını açıkladı. Cumhuriyet gazetesi yazarı Murat Ağırel, Kızılay'ın aynı zamanda stoklarını ve yardımları cemaat, tarikat vakıf ve derneklerine yönlendirdiğini iddia etti. İskenderun Mimarlar Odası Başkanı, Kızılay'ın çadır taleplerini reddettiğini ve çadır satışı yapmadığını belirtti.
26 Şubat 2023

Alman arkeologlar, Donau-Ries bölgesinde bir mezarda yaptıkları kazılarda, Milattan Önce 14'üncü Yüzyıl'a tarihlenen bronz bir kılıç buldu. Mezarda bir erkek, bir kadın ve bir çocuğa ait kemikler de keşfedildi. Bavyera Eyalet Yönetimi Anıt Koruma kurumu tarafından yapılan açıklamada, kılıcın üç bin yıldan eski ve olağanüstü iyi korunmuş durumda olduğu belirtildi.
18 Haziran 2023

ABD'nin Los Angeles kentindeki Barakat adlı galeriden 18 Eylül'de tarihi bir Buda heykeli çalındı. Yaklaşık 114 kilo ağırlığında ve 1,5 milyon dolar değerinde olan heykelin hırsızlar tarafından galerinin arka bahçesinden bir kamyonete yüklenip götürüldüğü güvenlik kameralarına yansıdı. Galeri sahibi Fayez Barakat, heykeli 55 yıl önce satın aldığını ve Japonya'nın Edo Dönemi'ne ait olduğunu belirtti.
24 Eylül 2023

İsviçre, Urartu dönemi ve öncesine ait 37 parça tarihi eseri Türkiye'ye iade etti. İadeler, Türkiye ile İsviçre arasında 15 Kasım 2022'de imzalanan 'Arkeolojik Kültür Varlıklarının Yasadışı İthali ve Transit Geçişinin Önlenmesi ile İadesine İlişkin Anlaşma' kapsamında gerçekleşti. İade edilen eserler arasında çoğunlukla Urartu döneminden kalma bronz objeler, 6 bin yıllık Kusura tipi idol, bronz kaplar, at koşum takımı parçaları, Roma Dönemi’ne ait bir geyik figürü ve gümüş vazo parçası bulunuyor.
11 Ekim 2023

Avustralyalı iş insanı Adrian Portelli, 3 milyon dolar değerindeki McLaren Senna GTR yarış aracını Melbourne'de bulunan 57 katlı Sapphire by the Gardens konut kulesinin tepesine taşıdı. Aracın binaya taşınabilmesi için dış cephe tamamen söküldü. Portelli, aracı oturma odasının en önemli parçası yapmak istediğini belirtti ve taşıma işleminden sonra aracın yeni yerindeki fotoğraflarını Instagram'da paylaştı. Portelli'nin 39 milyon dolar değerindeki evi 13 bin metrekare genişliğinde ve içerisine bir yüzme havuzu, birden fazla mutfak ve bir bowling salonu kurmayı planlıyor.
18 Mayıs 2023

İzmir'de bir ev sahibi, kiracısını tahliye etmek için dava açtı. Ancak mahkeme, kiraya yapılan zammın yüzde 25'in üzerinde olduğunu tespit etti ve ev sahibinin tahliye talebini reddetti. Ayrıca, kiraya yüzde 55,5 zam yapan ev sahibinin 'kötü niyet tazminatı' ödemesine karar verildi. Türkiye'de, hükümetin politikaları nedeniyle enflasyon ve hayat pahalılığı kontrol altına alınamıyor ve konut kiraları da artıyor. Bu durumun önüne geçmek için kiralara yüzde 25 sınırı getirilmişti.
30 Ekim 2023

Ortaköy Kethüda Hamamı'nda 'Zaman ve Göç' temaları etrafında oluşturulan 'Time is Love; Bir Dünya Gezisi Sahnesi' adlı çağdaş sanat sergisi ziyarete açıldı. Sergi, 29 Ocak'a kadar devam edecek ve ücretsiz olarak izlenebilecek. Program, özellikle Ukrayna-Rusya savaşı sonrası İstanbul'a yerleşen göçmen sanatçıların konserlerine ev sahipliği yapacak. Sergide 34 sanatçı ve oluşumun eserleri yer alıyor ve ziyaretçilere zaman ve yolculuk kavramlarını sanatçıların gözünden keşfetme fırsatı sunuyor.
11 Ocak 2023

1990'ların ünlü süpermodeli Linda Evangelista, Sunday Times'a verdiği röportajda ilişkilere ilgi duymadığını ve yalnız kalmayı tercih ettiğini belirtti. Daha önce Fransız model Gérard Marie, aktör Kyle MacLachlan ve milyarder iş insanı François-Henri Pinault ile ilişkiler yaşayan Evangelista, şu anda bekar olduğunu ve kimseyle birlikte olmak istemediğini ifade etti. Ayrıca, CoolSculpting işlemi sonrası yaşadığı komplikasyonlar ve bu süreçteki mahremiyetini koruma çabası hakkında da konuştu. Evangelista, bu estetik işlem sonrasında yaşadığı olumsuz deneyimler nedeniyle şirkete karşı açtığı 50 milyon dolarlık davayı 2022'de açıklanmayan bir meblağla sonuçlandırdı.
26 Kasım 2023

Ocak 2003'ten Kasım 2016'ya kadar doların Türk Lirası karşısında değeri iki katına çıktı ve bu süreç 166 ay sürdü. Daha sonraki dönemlerde doların değeri hızla artmaya başladı ve ikinci, üçüncü ve dördüncü ikiye katlanmalar çok daha kısa sürelerde gerçekleşti. En son ikiye katlanma Eylül 2022'de yaşandı ve doların değeri yaklaşık 27 liraya ulaştı. Yazı, doların değerinin gelecekte ne zaman 54 liraya ulaşacağını sorguluyor.
28 Şubat 2024

İstanbul Eyüpsultan'da düzenlenen tarihi eser kaçakçılığı operasyonunda, Bizans dönemine ait olduğu değerlendirilen altın yazma Tevrat ele geçirildi. Operasyon sonucunda beş şüpheli gözaltına alındı ve adliyeye sevk edildi. Şüphelilerin, Tevrat'ı iki milyon dolar karşılığında satmak için müşteri aradıkları belirlendi. Ele geçirilen Tevrat, incelenmek üzere Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığına gönderildi.
17 Eylül 2023

Türk Lirası, dolar ve avro karşısında değer kaybetmeye devam ediyor. Dolar/TL 27,729, avro/TL 29,396 seviyesinden işlem görüyor. Merkez Bankası'nın seçimlere kadar yaptığı arka kapı satışları ve piyasa dışı düzenlemelerle baskılanan döviz kurları, 28 Mayıs seçimlerinden sonra serbest bırakılmıştı. Seçimden sonra dolar ve avro kurları hızla yükselmişti.
11 Ekim 2023

Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı, şairin 121'inci ölüm yıl dönümünde 'Memleketimden İnsan Manzaraları' eserinden esinlenerek bir fotoğraf yarışması düzenliyor. Yarışma, Türkiye sınırları içinde çekilmiş beş fotoğraf ve bir metin çalışmasından oluşan serileri kabul ediyor ve her türlü dijital, renkli veya siyah-beyaz fotoğraf formatına açık. Seçici kurulda tanınmış isimler yer almakta ve yarışmanın son başvuru tarihi 21 Mayıs 2023 olarak belirlenmiştir.
30 Ocak 2023

29 Nisan 2024 tarihinde, Türk Lirası dolar ve avro karşısında değer kaybını sürdürmekte. Dolar/TL 32,4338, avro/TL ise 34,8251 seviyesinden işlem görmekte. 28 Mayıs seçimlerinden sonra Merkez Bankası'nın piyasa müdahaleleri sona ermiş ve döviz kurları serbest bırakılmıştı. Bu serbestleşme sonrası, dolar ve avro karşısında TL'nin değeri hızla düşmüş ve dalgalanmalar devam etmektedir.
29 Nisan 2024

Afyonkarahisar'ın Emirdağ ilçesindeki Yeniköy köyünde mezar kazısı sırasında Roma dönemine ait üçlü Hekate ve kuş figürü ile kırık halde Ay Tanrısı Men heykelciği bulundu. Köy muhtarı durumu jandarmaya bildirdi. Afyonkarahisar Müze Müdürlüğü yetkilileri, yaptıkları incelemede eserlerin Roma dönemine ait olduğunu tespit etti. Bulunan eserler, müze müdürlüğüne teslim edildi.
18 Eylül 2023

Ünlü Fransız ressam ve yazar Françoise Gilot, 101 yaşında hayata gözlerini yumdu. Gilot, özellikle İspanyol ressam Pablo Picasso ile olan ilişkisi ve onu terk eden tek kadın olmasıyla biliniyordu. Kızı Aurelia Engel, annesinin kalp ve karaciğer rahatsızlıkları nedeniyle Manhattan'daki bir hastanede vefat ettiğini açıkladı. Fransa Kültür Bakanı, Gilot'un ölümünü sanat dünyası için büyük bir kayıp olarak nitelendirdi. Gilot, Picasso ile ilişkisinden sonra ABD'ye taşınmış ve akademik kariyerine devam etmişti.
8 Haziran 2023

Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı'nın 40 yıl süreyle işletme hakkının verilmesi yöntemiyle özelleştirilmesi amacıyla yeniden ihale düzenlenecek. Daha önceki iki ihale, çeşitli sebeplerle iptal edilmişti. Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan duyuruya göre, ihale için geçici teminat bedeli 120 milyon lira olarak belirlendi ve son teklif verme tarihi 29 Mayıs olarak açıklandı. İhale, kapalı zarf ve pazarlık usulü ile gerçekleştirilecek.
6 Nisan 2024

New York'taki Metropolitan Müzesi'nde gerçekleşen Met Gala 2023, bu yıl geçtiğimiz yıllarda pankreas kanserinden vefat eden ünlü Alman tasarımcı Karl Lagerfeld anısına düzenlendi. Ünlüler, Lagerfeld'in siyah beyaz renklerine olan düşkünlüğünü yansıtan kostümlerle etkinliğe katıldılar. Jared Leto, Lagerfeld'in kedisi Choupette temalı bir kostümle dikkat çekti. Etkinlikte biletler 50 bin dolardan, masalar ise 300 bin dolara satıldı ve Metropolitan Museum of Art'ın Kostüm Enstitüsü için milyonlarca dolar gelir elde edildi.
2 Mayıs 2023

Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekipleri, İstanbul Havalimanı'nda Brüksel'den gelen bir yolcunun valizinde 3 milyon 590 bin lira değerinde kaçak lüks marka eşyalar ele geçirdi. Yabancı uyruklu şüphelinin valizleri x-ray cihazında tarandı ve içerisinde ticari miktar ve nitelikte 195 eşya ile 29 kilogram ambalaj bulundu. Olayla ilgili soruşturma Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülüyor.
5 Aralık 2023
İşaretlediklerim