Boğaziçi Üniversitesi hayvan barınağı gönüllüleri, barınaktaki köpeklerin üniversite dışına çıkarılma girişimini protesto etti. İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, barınaktaki 42 köpeğin üç gün içinde teslim edilmesi için talimat göndermişti. Aksi takdirde barınağa para cezası verileceği ve köpeklerin alınacağı belirtildi. Mahkeme, talimatla ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi.
19 Temmuz 2023

AKP ve MHP'nin hazırladığı anayasa değişikliği teklifi Meclis'e sunuldu. Muhalefet, özellikle CHP ve İYİ Parti, AKP'nin 2010'daki gibi 'bilinçli fire' vererek referanduma gitme ihtimaline karşı tedirgin. İYİ Parti, başörtüsü teklifindeki bazı ifadelerin değiştirilmesini ve 'çocuğun korunmasının öneminin' anayasal güvenceye alınmasını öneriyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimleri referandum havasında götürme isteği ve anayasa değişikliği için gereken oyların sağlanması konusunda muhalefetin tutumu belirleyici olacak. Muhalefet, uzlaşı sağlanamazsa oylamaya katılmama seçeneğini de değerlendiriyor.
17 Ocak 2023

Meclis tarafından kabul edilen yeni orman kanunu düzenlemeleri, orman suçlarını yeniden tanımlıyor ve cezaları artırıyor. Devlet ormanlarına atık atılmasını orman suçu kapsamına alıyor, madencilik faaliyetleri için Tarım ve Orman Bakanlığı'nın izni şart koşuluyor. Orman yangınlarına verilen cezalar üç yıldan başlayıp 10 yıla kadar çıkarılıyor. Ayrıca, devlet ormanlarında meydana gelen yangınlar sonucu oluşan açıklıkların işgal edilmesi veya yapılaşmaya açılması engelleniyor.
24 Mart 2023

Millet İttifakı, Kahramanmaraş depreminin ardından vatandaşların zararlarının giderilmesi amacıyla 58 maddelik bir kanun teklifi hazırlayarak TBMM Başkanlığı'na sundu. Teklif, deprem maliyetinin 100-150 milyar dolar arasında olacağını öngörüyor ve vatandaşların mali yükümlülüklerini hafifletecek, konut ve iş yeri kayıplarını gidermek, tarım ve hayvancılık destekleri sağlamak gibi bir dizi önlemi içeriyor. Ayrıca, depremde zarar gören vatandaşlara bedelsiz konut yapılması, kira yardımı, borçların silinmesi ve üniversite öğrencilerine burs ile barınma hakkı verilmesi gibi maddeler de teklifte yer alıyor.
4 Nisan 2023

Türkiye İşçi Partisi İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, Türkiye'de hayvanlara yönelik eziyetin arttığını ve cezaların yetersiz olduğunu belirtti. Konya'da bir köpeğin barınakta öldürülmesi olayına değinen Kadıgil, bu tür eylemlere verilen cezaların milletvekillerinin iradesine rağmen bakanlar tarafından düşük tutulduğunu ifade etti. Kadıgil, Meclis'te daha önce bu konuda uyarılarda bulunduğunu ancak dinlenmediğini söyledi.
20 Ocak 2023

Konya Büyükşehir Belediyesi Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde köpeklere eziyet edildiği görüntülerin ortaya çıkmasının ardından, sağlık teknisyeni Murat Bacak ve Sefa Çakmak 'bir ev hayvanını veya evcil hayvanını kasten öldürme' suçundan tutuklanmış ve sonrasında tahliye edilmişlerdi. 20 Ocak'taki duruşmada her iki sanık bir yıl üç ay hapis cezasına çarptırıldı. Ancak Konya başsavcılığı, verilen cezaların yetersiz olduğunu belirterek mahkemeye itirazda bulundu.
23 Ocak 2023

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, başörtüsüne anayasal güvence getirilmesi amacıyla hazırlanan ve içeriğinde homofobik ifadeler ile laiklik ilkesine aykırı olduğu iddia edilen anayasa teklifi hakkında konuştu. Yıldız, İYİ Parti'nin teklif hakkında sunmayı planladığı öneriye kapıyı kapattı. Teklif, AKP, MHP, BBP ve bir bağımsız milletvekilinin desteğiyle 336 imza toplayarak Meclis Başkanlığı'na sunuldu. Ancak muhalefetin desteği olmadan teklifin yasalaşması veya referanduma götürülmesi mümkün değil. İYİ Parti, teklifteki 'dini inancı sebebiyle' ifadesinin değiştirilmesini ve daha kapsayıcı bir değişiklik yapılmasını öneriyor.
19 Ocak 2023

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda görüşülen ve hekimlerin meslekten men edilmesine yol açabilecek maddeler içeren torba yasa teklifine doktorlardan yoğun itiraz geldi. Türk Tabipleri Birliği ve muhalefetin itirazları sonucu, komplikasyon ve malpraktis ayrımını ortadan kaldıran ve hekimlerin meslekten men edilmesini öngören 36'ncı madde dahil olmak üzere 3, 6 ve 27'nci maddeler tekliften çıkarıldı. Meslek örgütleri, sendikalar ve hekimler teklifin tamamen geri çekilmesini talep ediyor.
30 Mart 2023

İstanbul'da, Fatih Camisi'nin bahçesinden kedileri kaçıran ve iş yerinde ölü kediler bulunan Mehmet Fatih Öztürk, 'birden fazla ev hayvanını veya evcil hayvanı kasten öldürme' suçundan dört yıl altı ay hapis cezasına çarptırıldı. İstanbul 17'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, sanık Öztürk duruşmaya katılmadı. Cumhuriyet savcısı, sanığın iş yerinde dokuz ölü kedi bulunduğunu ve kamera kayıtlarında kedileri çantasına koyduğunun tespit edildiğini belirtti. Mahkeme, İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezinin davaya katılma talebini reddetti.
13 Mayıs 2024

Bolu'da D-100 kara yolu kenarındaki atıl durumdaki bir dinlenme tesisinin yanında üç köpek iğneyle öldürülmüş halde bulundu. Bu olay, sokak köpeklerini 'uyutma'yı içeren tartışmalı kanun teklifinin Meclis'ten geçmesinin ardından meydana geldi. Daha önce de Niğde, Ankara Altındağ ve Edirne'de benzer köpek ölümleri yaşanmıştı. Olayla ilgili inceleme başlatıldı.
15 Ağustos 2024

Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) hükümlü milletvekili Can Atalay ile ilgili tahliye kararını tanımaması ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması üzerine, HEDEP tarafından Meclis'e sunulan 'AİHM ve AYM kararlarına uyulmamasının engellenmesi' önergesi, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. HEDEP Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, Yargıtay'ın tutumunu Anayasa Mahkemesi ve Meclis iradesini ortadan kaldırmaya yönelik bir girişim olarak nitelendirdi. Muhalefetin desteklediği önergeye karşı çıkan AKP ve MHP, önergenin reddedilmesini sağladı.
9 Kasım 2023

Yeniden Refah Partisi (YRP), cumhur ittifakına katılmak için 30 maddelik bir talep listesi sundu. Bu taleplerden biri, Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'da değişiklik yapılmasıydı. AKP Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, kanunun varlığının tartışmaya açılmasının kabul edilemez olduğunu belirtti. AKP içinde bazı erkek üye ve yöneticiler, Yanık'ın açıklamalarının ittifak görüşmelerine zarar vereceğini ifade etti. AKP Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım, YRP ile ters düşecek bir durum olmadığını söyledi. AKP'li yetkililer, taleplerin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katılacağı toplantıda ele alınacağını ve 6284 sayılı kanundan geri adım atılmasının mümkün olmadığını belirtti.
14 Mart 2023

AKP, başörtüsü ve ailenin korunması konularında yapmayı planladığı Anayasa değişikliği teklifini Meclis'e sunmadan önce muhalefet partileriyle görüşmek istedi. MHP bu görüşmeyi olumlu karşılarken, İYİ Parti ve HDP arasında tartışma yarattı. İkinci tur görüşmeler için randevu talep eden AKP'ye, HDP'den sonra CHP ve İYİ Parti de ret yanıtı verdi. İki partinin ret gerekçesi, kendi milletvekillerinin dokunulmazlık dosyalarının gündeme alınması oldu.
10 Ocak 2023

AKP, Yeniden Refah Partisi (YRP) ile yaptığı ittifak protokolünde, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'un değiştirilmesini kabul etti. Protokolde, aile bütünlüğünün korunması ve manevi değerlere aykırı fiillerin önlenmesi gibi ifadeler yer aldı. Ayrıca Milli Eğitim müfredatının milli ve manevi değerlere uygun hale getirilmesi ve toplum sağlığına ilişkin sözleşmelerin milli çıkarlara uygun hale getirilmesi gibi maddeler de protokolde bulunuyor. Türkiye'nin 14 Mayıs'ta yapılacak seçimler öncesinde AKP'nin ittifakı genişletme çabaları sonucunda YRP, cumhur ittifakına katıldı.
26 Mart 2023

İzmir'in Seferihisar ilçesinde bir köpeğin kulübesini yakarak ölümüne neden olan sanık, iyi hal indirimi uygulanarak bir yıl sekiz ay hapis cezasına çarptırıldı. Sanık, 'bir ev hayvanını veya evcil hayvanı kasten öldürmek' ve 'mala zarar vermek' suçlarından yargılandı. Köpeğin sahibinin avukatı, hayvana eziyetin suç olarak kabul edilmesinin önemine vurgu yaptı. Sanık, daha önce tutuklanmış ve ikinci duruşmada tahliye edilmişti.
19 Ocak 2023

Çanakkale'de 22 Ağustos'ta başlayan ve kontrol altına alınan orman yangını sırasında tahliye edilen köylerdeki hayvanlar, ekipler tarafından kurtarıldı. Kurtarılan hayvanlar, sahiplerine teslim edilmeye başlandı. Yaralı hayvanların tedavileri ise devam ediyor. Yangının en çok etkilediği yerlerden biri olan Yağcılar köyü sakinlerinden biri, kurtarılan köpeklerine kavuştuğu için mutluluk ifade etti.
24 Ağustos 2023

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda, emekli maaşlarına yüzde 25 oranında artış getiren kanun teklifi kabul edildi. Muhalefetin, zam oranının artırılması ve seyyanen zam yapılması yönündeki önergeleri AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Bu düzenleme, '6 Şubat 2023 Tarihinde Meydana Gelen Depremlerin Yol Açtığı Ekonomik Kayıpların Telafisi İçin Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) İhdası ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi' kapsamında ele alındı.
13 Temmuz 2023

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, partisinin yeni anayasa yapma konusundaki istekliliğini ve geçen dönemde başaramadıkları anayasa değişikliğini bu dönem gerçekleştirme hedeflerini dile getirdi. Başörtüsü konusunda CHP'nin yasal düzenleme teklifine karşılık, Cumhurbaşkanı Erdoğan anayasa değişikliği yapılmasını önermiş ve bu konuda muhalefetin desteğini istemişti. Ancak, Erdoğan'ın başörtüsü için anayasal düzenleme teklifi 69 gün boyunca Meclis'e sunulmadı ve bu durum muhalefet içinde tartışmalara yol açtı.
31 Mayıs 2023

Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu, CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ve İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan'ın dokunulmazlıklarının kaldırılması için hazırlanan fezlekeleri görüşecek. Başarır, duruşma hakimlerine hakaret ve adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçlarından; Türkkan ise bir vatandaşa hakaret suçundan fezleke konusu oldu. CHP ve İYİ Parti'nin katılmayacağı toplantıya HDP de katılmama kararı aldı. Bu durumda toplantıda AKP ve MHP'li milletvekilleri muhalefet milletvekillerinin dokunulmazlıklarını ele alacak.
10 Ocak 2023

TBMM Genel Kurulu, CHP'nin Muğla Akbelen'deki ağaçların kesilmesi gündemiyle olağanüstü toplandı. CHP'nin genel görüşme önergesi AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Daha sonra CHP Grubu ve Saadet Partisi Grubu, TBMM'nin çalışmalarına devam etmesi için iki ayrı önerge verdi. Ancak bu önergeler de reddedildi ve TBMM Genel Kurulu, bir sonraki toplantı için tatile girdi.
8 Ağustos 2023
İşaretlediklerim