Türk Tabipleri Birliği (TTB), Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in kız çocukları için ayrı okul açılabileceğine dair sözlerine tepki gösterdi. TTB, karma eğitimin özgürleşme, eşitlik ve ortak toplum oluşumu için temel bir uygarlık kazanımı olduğunu vurgulayarak, cinsiyet ayrımcılığının zararlarına dikkat çekti. Ayrıca, kız çocuklarının okullaşma oranındaki azalmanın karma eğitimle ilgili olmadığını, mevcut sorunların çözümüne eğilmenin gerekliliğini ifade etti.
14 Temmuz 2023

Arslan Tekin, AK Parti'nin milli eğitim politikaları üzerinden fikirlerini topluma enjekte etmeye çalıştığını ancak bunda başarılı olamadığını belirtiyor. Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki AK Parti'nin, eğitim sisteminde imam hatipleştirme yolunda büyük adımlar atmak istediği ancak son üniversiteye giriş sınavı sonuçlarının bu çabaların başarısız olduğunu gösterdiği ifade ediliyor. Tekin, AK Parti'nin 22 yıllık iktidarında eğitimde istenilen sonuçları alamadığını vurguluyor.
18 Temmuz 2024

Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı Din İşleri Yüksek Kurulu, 'Depremzede çocuklar evlat edinilebilir mi' sorusuna verdiği yanıtta, İslam'da hukuki sonuçlar doğuran bir evlatlık müessesesinin kabul edilmediğini ve evlat edinenle evlatlık arasında evlenme engeli olmadığını belirtti. Bu yanıt, sosyal medyada büyük tepki topladı ve birçok kullanıcı Diyanet'in bu görüşüne sert eleştirilerde bulundu.
17 Şubat 2023

CHP İstanbul Milletvekili Ali Gökçek, Tıp Uzmanlık Sınavı (TUS) yerleştirme sonuçlarında İstanbul'daki birçok hastanede çocuk sağlığı ve hastalıkları kontenjanlarının boş kalması üzerine konuyu Meclis gündemine taşıdı. Gökçek, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya yönelttiği soru önergesinde, yanlış sağlık politikalarının bu duruma yol açtığını belirterek acil önlem alınması gerektiğini vurguladı. İstanbul'daki önemli hastanelerde çocuk doktoru kontenjanlarının büyük oranda boş kalması, sağlıkta şiddet ve hekimlerin ekonomik haklarının iyileştirilmemesi gibi sorunlara bağlanıyor.
12 Haziran 2024

Aziz Çelik, dünya genelinde 1 Mayıs kutlamalarının merkezi meydanlarda yapıldığını belirterek, İstanbul'da Taksim Meydanı'nın kullanılmamasını eleştirdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın, Taksim'de kutlama yapmak isteyen işçilerle polemik yapmasını ve çözüm aramak yerine demagoji yapmayı tercih etmesini sert bir dille kınadı. Ayrıca, Bakan Işıkhan'ın 1 Mayıs 1977'de Taksim'de ölen işçilerin sayısını yanlış hatırladığını ve bu kişilerin anısını yanlış kullanmakla suçladı.
29 Nisan 2024

CHP Yalova Milletvekili Tahsin Becan, Türkiye'de son 20 yılda 15 yaşından küçük 1673 çocuğun intihar ettiğini açıkladı. Ekonomik krizin derinleştiği son iki yılda 15 yaş ve altı çocuk intiharları yüzde 40 arttı. Becan, intihar eden çocukların yüzde 53'ünün kız olduğunu ve bu durumun dikkate alınması gerektiğini belirtti. Ayrıca, intihar eden her 33 kişiden birinin 15 yaşından küçük olduğunu ve bu durumun çocukların maruz kaldığı olumsuz etkilerin, stresin, baskının, travmaların veya psikososyal sorunların arttığını gösterdiğini ifade etti.
23 Temmuz 2023

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, KYK yurtlarındaki asansörlerin bakımlarının yapıldığını iddia etti ve sosyal medyada provokasyon amaçlı paylaşımlara izin verilmemesi gerektiğini belirtti. Bu açıklama, Aydın'daki bir KYK yurdunda asansörün düşmesi sonucu bir öğrencinin hayatını kaybetmesinin ardından geldi. Öğrenciler, asansörün arızalı olduğunu ve bunu yurt yetkililerine bildirdiklerini, ancak asansörün tamir edilmediğini belirtmişlerdi. Bakan Bak, olayın adli makamlarda olduğunu ve sorumluların en ağır şekilde cezalandırılacağını vurguladı.
3 Kasım 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, AKP MYK toplantısının ardından yapılan bir açıklamada, kademeli emeklilik düzenlemesi ve staj mağdurları ile ilgili herhangi bir çalışmalarının olmadığını belirtti. Bu açıklama, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinden sonra emeklilik hakları konusunda mağdur olan ve yeni bir düzenleme bekleyen vatandaşlar için önemli bir gelişme. EYT düzenlemesi, 8 Eylül 1999 ve öncesinde SGK'ya kayıtlı olanlara emeklilik hakkı tanımış, ancak bu tarihten sonra kayıtlı olanlar uzun süreler emeklilik için beklemek zorunda kalmıştı.
26 Şubat 2024

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Şişli Belediyesi'nin düzenlediği bir etkinlikte konuşarak, Türkiye'de bir milyondan fazla çocuğun okula aç gittiğini ve bu durumun ülke için bir trajedi olduğunu belirtti. Hükümete okul beslenme programı için çağrıda bulunduğunu ancak önerilerinin reddedildiğini ifade etti. Kılıçdaroğlu, adalet, eşitlik ve dayanışma temalarını vurgulayarak, Halil İbrahim Sofrası'nı kurduklarını ve bu sofrada sadece karınların değil, değerlerin de doyduğunu söyledi.
4 Şubat 2023

Kahramanmaraş depremleri sonrasında birçok çocuk yetim kaldı ve bu çocukların dini cemaat ve tarikatların eline geçmesinden endişe ediliyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın konu üzerinde yeterince hakim olmadığı iddia ediliyor. İstanbul merkezli Yetim Vakfı, depremde yetim kalan çocuklar için internet üzerinden başvuru kabul ediyor, ancak bakanlık vakıfla herhangi bir ortak çalışma yürütülmediğini belirtiyor. Yetim Vakfı'nın yönetiminde ve mütevelli heyetinde dikkat çeken isimler bulunuyor ve vakfın mali tabloları ve bağış toplama yetkileri de kamuoyunun dikkatini çekiyor.
15 Mart 2023

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin (İSİG) raporuna göre, 2013'ten bu yana en az 2 bin 500 genç işçi iş kazalarında hayatını kaybetti. Raporda, 18-25 yaş arasındaki işçilerin genç işçi olarak tanımlandığı ve göçmen genç işçilerin ölüm oranının genel ölüm oranının iki katı olduğu belirtiliyor. Ayrıca, 214 kadın işçinin de hayatını kaybettiği ve genç işçi ölümlerinin döviz kurundaki oynaklık ve enflasyondaki artışla birlikte hızlandığı vurgulanıyor.
19 Mayıs 2024

Prof. Dr. Celal Şengör, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in Fransız okullarıyla ilgili politikalarını eleştirerek, Tekin'in ülkenin geleceği için büyük bir tehdit olduğunu belirtti. Ankara ile Paris arasında yıllardır süregelen anlaşmazlık, Fransız büyükelçiliğinin velilere gönderdiği bilgilendirme yazısıyla su yüzüne çıktı. Yazıda, Türk yetkililerin okullara nota verdiği ve anlaşma sağlanamazsa okullara Türk öğrenci alınamayacağı belirtildi. Tekin, müfredata müdahale suçlamalarını reddederken, Şengör, Tekin'in gerici eğitim programları dayattığını iddia etti.
23 Temmuz 2024

TBMM'de kurulan Çocuk İstismarı Araştırma Komisyonu, AKP Aksaray Milletvekili Cengiz Aydoğdu başkanlığında toplandı. Toplantıda, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen ve ailesini kaybeden refakatsiz çocukların durumu ele alındı. Aydoğdu, 1902 refakatsiz çocuktan 1476'sının ailesine teslim edildiğini, 322'sinin hastanede olduğunu ve 104'ünün bakanlık çocuk evlerinde bakıma alındığını belirtti. İmdat Derneği Başkanı Prof. Dr. Oğuz Polat, deprem bölgesinde çocuk kaçırma ve istismar olaylarına karşı acil önlemler alınması gerektiğini vurguladı.
1 Mart 2023

Türkiye Özel Okullar Derneği üyeleri Antalya'da bir eğitim sempozyumunda buluştu. Dernek Başkanı Zafer Öztürk, eğer özel okullar yeterli teşvik alamazsa, 100 bin velinin çocuklarını devlet okullarına kaydırabileceğini ve bu durumun 3 bin özel okulun kapanmasına, 30 bin öğretmenin işsiz kalmasına yol açabileceğini ifade etti. Geçen yıl 1500'den fazla özel okulun kapandığı ve özel okullara yapılan ücret zammının yüzde 65 ile sınırlı tutulduğu, ancak bazı okulların yemek ve genel giderlerde yüzde 200'ü aşan zamlar yaptığı belirtildi.
28 Ocak 2023

Bir ilkokul öğrencisi, Sokak Kedisi adlı Youtube kanalında yaptığı konuşmada hayat pahalılığını eleştirdi ve çocukların bile Türkiye'nin kaderini değiştirmek istediğini belirtti. Öğrenci, okulda sürekli siyaset konuşulduğunu ve her şeyin çok pahalı olduğunu ifade etti. Kantin ve yemekhane fiyatlarından yakınan öğrenci, artık harçlık almadığını ve beslenmesini evden getirdiğini söyledi.
26 Eylül 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası refakatsiz çocukların durumu tartışma konusu oldu. İsmailağa Cemaati'ne yakın bir vakıf tarafından yürütülen Kuran Kursu'na yatılı olarak verilen dokuz çocuk, haberleştirilmesinin ardından bakanlık tarafından alındı. Bakan Derya Yanık, ailelerine veya aile yakınlarına teslim edilebilecek çocukların dışında hiçbir çocuğun üçüncü şahıslara verilmediğini belirtti ve insanların kendi çocuklarını istedikleri yerde bulundurma hakkına sahip olduklarını ifade etti.
9 Mart 2023

İşçi Sağlığı ve Güvenliği Meclisi'nin (İSİG) raporuna göre, Temmuz 2024'te 12'si çocuk olmak üzere 144 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Bu, Temmuz ayını en fazla çocuk işçinin öldüğü ay yapıyor. Yılın ilk yedi ayında ise toplamda en az 1022 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Raporda, iş cinayetlerinin en çok sanayi, tarım, hizmetler ve inşaat sektörlerinde meydana geldiği belirtiliyor.
6 Ağustos 2024

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, Karabük'te yaptığı esnaf ziyareti sırasında eğitim müfredatında evrim teorisinin yer almasının çocukların PKK'lı olmasına yol açabileceğini öne sürdü. Erbakan, eğitim sisteminin ahlaki ve manevi kalitesinin yükseltilmesi gerektiğini belirtti ve evrim teorisinin PKK tarafından da anlatıldığını ifade ederek, bu teorinin müfredata dahil edilmesinin olumsuz sonuçlar doğurabileceğini savundu.
22 Haziran 2023

Eğitim-İş, Bursa'daki bir devlet okulunda velilerden 'bağış' adı altında 100 bin TL'ye kadar kayıt ücreti istendiğini açıkladı. Eğitim-İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy, bu durumun okul yöneticileri ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerinin suçu olduğunu belirtti. Toy, devletin temel görevlerinden biri olan eğitimin bu şekilde satılmasının fırsatçılık olduğunu ve eğitimdeki eşitsizliklerin derinleştiğini vurguladı. Ayrıca, Milli Eğitim Bakanlığı'nın yanlış politikaları nedeniyle milli eğitimin iflas ettiğini ifade etti.
12 Ağustos 2024

Türkiye'de enflasyonun yüksek seyretmesi ve fiyat artışlarının devam etmesi nedeniyle emekliler, bayram ikramiyelerinin artırılmasını talep etmişti. Bu talepler doğrultusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, en düşük emekli maaşları ve bayram ikramiyelerini artıracak alternatif çalışmaların yapıldığını duyurdu. Bu çalışmaların EYT düzenlemesi kapsamında emekli olanları da içereceği ve emekliler için ciddi bir rahatlama sağlayacağı ifade edildi. Bakan Bilgin, çalışmayı önümüzdeki hafta başında Cumhurbaşkanı'na sunacaklarını belirtti.
22 Mart 2023
İşaretlediklerim