Bozcaada'da bu yıl 10'uncusu düzenlenen Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali (BİFED) başladı. 15 Ekim'e kadar sürecek festivalde toplam 50 film gösterilecek. Festivalde Fethi Kayaalp Büyük Ödülü için 13 film yarışacak. Ayrıca 'Gaia Öğrenci' kategorisinde 10 film ve 'Panorama' kuşağında 21 film izleyiciyle buluşacak. Festivalin açılış filmi Hatay Akademi Senfoni Orkestrası’nın depremden sonra yeniden bir araya gelme sürecini anlatan 'Anka Kuşu' oldu.
11 Ekim 2023

Türkiye'de meydana gelen büyük depremler sonrası arama kurtarma çalışmalarına destek için Meksika'dan gelen ekipler arasında bulunan Proteo isimli arama kurtarma köpeği öldü. Meksika Savunma Bakanlığı, Proteo'nun Türkiye'deki arama kurtarma görevinde kahramanca çalıştığını ve derin üzüntü içinde olduklarını belirtti. Proteo'nun enkaz altında kalarak öldüğü düşünülüyor.
12 Şubat 2023

Guinness Dünya Rekorları, Şubat 2023'te Bobi'ye verilen 'en yaşlı köpek' unvanını, yaşını kanıtlayan yeterli veri bulunmadığı gerekçesiyle geri aldı. Portekiz menşeli Alentejo çoban köpeği Bobi'nin, unvanı aldığı tarihte 30 yaşında olduğuna dair kanıt bulunamadı. Bobi, Ekim 2023'te 31 yaşındayken öldü. Unvanın önceki sahibi, 1939'da 29 yaş 5 aylıkken ölen Avustralya'dan 'Bluey' adlı köpekti.
23 Şubat 2024

Dünyanın en uzun köpeği olarak Guinness Dünya Rekorları'na giren Danua cinsi Kevin, hastalığı nedeniyle girdiği ameliyat sonrası hayatını kaybetti. 97 santimlik boyuyla dikkat çeken Kevin, ortalama bir erkek Danua'dan 20 cm daha uzundu. Sahibi Tracy Wolfe, Kevin'in nazik bir dev olduğunu ve mükemmel bir dost olduğunu belirtti. Kevin'in elektrikli süpürgeden korkması ve mutfak tezgahlarından yiyecek çalabilmesi gibi ilginç özellikleri vardı.
25 Haziran 2024

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, Mey Diageo grubuna ait içkilerin fiyatlarına zam geldiğini duyurdu. Dündar'ın Twitter'dan paylaştığı listeye göre Yeni Rakı 1937'nin 70'lik şişesi 529 TL, Tekirdağ Rakısı'nın 70'lik şişesi 585 TL oldu. Ayrıca Johnnie Walker Red Label'ın 70'lik şişesi 700 lira, İstanblue Vodka'nın 70'lik şişesi ise 459 lira oldu.
30 Ağustos 2023

Adana'da bir dinlenme tesisinin, deprem bölgelerine yardım götürenlere ve depremzedelere fahiş fiyatla çorba sattığı sosyal medyada paylaşıldı. Ticaret Bakanlığı'na yapılan şikayetler üzerine, işletmeye fahiş fiyat ve fiyat etiketi yönetmeliğine aykırı davranışları nedeniyle 1 milyon 860 bin lira idari para cezası verildi. Bakanlık, denetimlerin aralıksız devam ettiğini bildirdi.
13 Şubat 2023

Bingöl'de emekli inşaat mühendisi Mustafa Çolakoğlu, dedesinden kalan ve kentin işlek bir noktasında bulunan 63 yıllık bahçeli müstakil evini kedilere tahsis etti. Müteahhitlerin yüksek fiyat tekliflerine rağmen arsasını satmayı düşünmeyen Çolakoğlu, hayvansever arkadaşlarının da desteğiyle kedilerin tüm ihtiyaçlarını karşılıyor. 20 yıldır kedilere bakıyor ve pandemi döneminde de insanların bahçesine ev kedilerini bıraktığını belirtiyor. Çolakoğlu, maddi kazançtan ziyade bu durumdan mutluluk duyduğunu ve aile gibi oldukları kedileri terk edemeyeceğini ifade ediyor.
7 Kasım 2023

Karabük'te eski bir çöplük alanında yedi köpeğin cesedi bulundu. Vatandaşların ihbarı üzerine jandarma ve belediye ekipleri olay yerine giderek incelemelerde bulundu. Ekipler, hayvanların yaklaşık 15 gün önce silahla vurularak ya da zehirlenerek öldürüldüğünü değerlendiriyor. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı ve köpekler belediye ekiplerince gömüldü.
1 Ocak 2023

Kahramanmaraş merkezli deprem sonrasında Hatay'ın Antakya ilçesinde yıkılan bir binanın enkazından 55 saat sonra bir köpek kurtarıldı. Arama-kurtarma çalışmaları depremin üçüncü gününde de devam ederken, 600 Konut Sitesi'nde gönüllü ekipler tarafından bulunan köpek, Maltepe Belediyesi sağlık ekiplerince tedavi altına alındı ve battaniyeyle ısıtıldı.
8 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli deprem sonrasında Hatay'ın Antakya ilçesinde devam eden arama-kurtarma çalışmaları sırasında, ekiplerin çağrısına havlayarak yanıt veren Venüs adlı köpek ve 35 yaşındaki sahibi Duygu, enkaz altından 103 saat sonra sağ olarak kurtarıldı. Kurtarılan kadın sağlık görevlilerine teslim edilirken, Venüs'e de serum bağlandı.
10 Şubat 2023

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, Mey Diageo markasına ait alkollü içeceklerin fiyatlarında artış olduğunu açıkladı. Twitter üzerinden paylaşılan fiyat listesine göre Yeni Rakı 1937'nin 70 cl şişesi 429 TL, Tekirdağ Rakısı'nın aynı boy şişesi 459 TL, Johnnie Walker Red Label viskinin 70 cl şişesi 525 TL ve İstanblue Vodka'nın 70 cl şişesi 369 TL olarak belirlendi.
4 Mayıs 2023

Çiçek Sepeti, 90'lı yıllarda faili meçhul cinayetlerle anılan 'Beyaz Toros' ve eski istihbaratçı 'Yeşil' kod adlı Mahmut Yıldırım'ın logolu posterini 'hediyelik ürün' olarak satışa sundu. Twitter üzerinde başlatılan #ÇiçekSepetiBoykot etiketiyle ürünün kaldırılması talep edildi. Bursaspor-Amedspor maçında benzer posterlerin tribünlerde açılmasının ardından, Çiçek Sepeti ürünü siteden kaldırdı. 'Beyaz Toros' ve 'Yeşil' 90'lı yıllarda faili meçhul cinayetlerin sembolleri olarak biliniyor.
6 Mart 2023

Pantone Renk Enstitüsü, 2024 yılının rengini 'PANTONE 13-1023 Peach Fuzz' olarak belirledi. Bu renk, pembe ile turuncu arasında bir ton olup, insanlara sığınak duygusu hissettirmeyi ve içsel huzura davet etmeyi amaçlıyor. Pantone, bu seçimiyle dünyada birçok insanın bakım ve aidiyet aradığı bir dönemde yenilenme ve beslenmeye yönelik bir mesaj veriyor. Geçen yıl ise 2023'ün rengi olarak 'Viva Magenta'yı seçmişlerdi.
8 Aralık 2023

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Keçiören'de sahipsiz köpeklerin bir çocuğa saldırmasının ardından hayvanseverlerin sahipsiz köpekler konusunda daha fazla sorumluluk alması gerektiğini ifade etti. Yavaş, belediyenin maliyetini karşılayacağı butik barınaklarda hayvanseverlerin köpeklere bakmalarını istediğini ve kısırlaştırma çalışmalarının yanı sıra barınakların da çözüm olabileceğini söyledi. Ayrıca, bu sorunun ülke genelinde yaşandığını ve Meclis'ten bir kanun çıkmasını beklediğini belirtti.
9 Aralık 2023

Muğla'nın Bodrum ilçesinde itfaiye ekipleri, bir otomobilin motor kısmına sıkışan kediyi kurtardı. Kedinin sağ bacağı ciddi şekilde zarar gördüğü için tedavi sürecinde kesilmek zorunda kaldı. İtfaiye personeli, tedavi sonrası kediyi sahiplenmeye karar verdi ve kediye 'Tripod' adını vererek itfaiye binasında onun için özel bir alan oluşturdu.
17 Ocak 2023

Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremde Dulkadiroğlu ilçesindeki Boğaziçi Apartmanı'nın enkazında mahsur kalan Mehmet Çabuk, üç gün sonra arama kurtarma köpeği Çakıl'ın yardımıyla bulunarak kurtarıldı. 12 saat süren kurtarma çalışmalarının ardından hastanede tedavi gören Çabuk, köpek korkusunu yendiğini ve Çakıl'ı çok sevdiğini ifade etti. Çabuk, enkaz altında yaşadıklarını anlatarak, ilk başta hırsız sandığı seslerin aslında deprem olduğunu fark ettiğini ve üç gün boyunca yardım beklediğini anlattı.
2 Mart 2023

Britanya'da yaşayan Sian Sexton, 11 yıl önce kaybolan kedisine kavuştu. Kedi Daisy, Sexton'la birlikte 2012'de Dorset bölgesindeki Caerphilly kasabasına taşındıktan kısa bir süre sonra evden kaçmıştı. 11 yıl sonra Caerphilly'deki bir veteriner, Sexton'a mikroçip takılmış sahipsiz bir kedinin getirildiğini bildirdi. Bu sayede Sexton, 11 yıldır kayıp olan kedisine kavuştu.
26 Eylül 2023

Galatasaray'ın Arjantinli futbolcusu Mauro Icardi, İstanbul Başakşehir'de 'Ağaoğlu My World Europe' sitesinde işkenceyle öldürülen altı yaşındaki kedi Eros için adalet çağrısında bulundu. Eros'u öldüren İbrahim Keloğlan daha önce tutuklanmış ancak ilk duruşmada serbest bırakılmıştı. Kamuoyu, Keloğlan için emsal niteliğinde bir ceza bekliyor. Icardi, adalet çağrısına iki kediyle katılarak dikkat çekti ve bir kedinin boynunda 'Bugün Eros'a, yarın bize' yazılı bir mesaj taşıdı.
12 Mart 2024

İstanbul'un Eyüpsultan ilçesinde, sokak kedilerine kezzap ve asit döktüğü gerekçesiyle Murat Özdemir isimli şüpheli gözaltına alındı ve tutuklandı. Özdemir, 'ev hayvanına veya evcil hayvana işkence etme, acımasız ve zalimce muamelede bulunma' suçlarından hakimliğe sevk edildi. Şüpheli, tutuklama kararının ardından yaptığı açıklamada, hayvanları ve güvercinleri boğdukları için ve onları etle besleyenlere kızdığı için bu eylemi gerçekleştirdiğini belirtti.
7 Ağustos 2023

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sokak köpeklerinin nüfusunu kontrol altına almak için gerekli kısırlaştırma oranlarının çok altında kalındığını belirtti. Türkiye'de son 5 yılda ortalama 260 bin, bir yılda en fazla 350 bin köpek kısırlaştırılabilmiş, bu da gerekli oranın çok altında. Bakan Yumaklı, sokak köpeklerinin çoğalmasını kontrol altına almak için bilimsel olarak belirlenen oranların uygulanmadığını ve bu konuda daha yapılacak çok iş olduğunu vurguladı. Akif Beki, bu durumu eleştirerek, sahiplendirme ve kısırlaştırma gibi temel adımların bile henüz atılmadığını ifade etti.
28 Mayıs 2024
İşaretlediklerim