İsrail ordusu, Lübnan’ın güneyinde Hizbullah’a ait füze platformları ve silah depolarını hedef alan hava saldırıları düzenledi. Saldırılarda 30 füze platformu ve 150 füze rampası vuruldu. Lübnan Sağlık Bakanlığı, saldırılarda 37 kişinin öldüğünü ve 2 binden fazla kişinin yaralandığını açıkladı. Hizbullah lideri Nasrallah, saldırıların Lübnan halkına savaş ilanı olduğunu belirtti.
20 Eylül 2024

İsrail savaş uçakları, Yemen'de İran destekli Husilerin kontrolündeki Hudeyde Limanı'na hava saldırısı düzenledi. Saldırıda petrol depoları ve elektrik santrali gibi sivil tesisler hedef alındı ve ölen ve yaralananlar olduğu bildirildi. Husiler, saldırının Yemen'in Gazze'ye verdiği desteği durdurmak amacıyla yapıldığını belirtti. Bu olay, Tel Aviv'deki ABD Büyükelçiliği yakınlarında meydana gelen İHA saldırısının ardından gerçekleşti.
20 Temmuz 2024

Tahran ile Tel Aviv arasındaki gerilim, İsrail'in 1 Nisan'da İran'ın Şam'daki konsolosluğuna saldırısı ve yedi Devrim Muhafızları subayının ölümüyle daha da arttı. ABD istihbaratı, İran'ın misilleme yapacağını belirtirken, İran Hürmüz Boğazı'nda Portekiz bayraklı MSC Aries gemisine el koyduğunu ve gemiyi İran sularına yönlendirdiğini açıkladı. İran medyası, gemiye İsrail ile bağlantılı olduğu için el konulduğunu duyurdu. İsrail'in askeri sözcüsü, İran'ın gerilimi tırmandırma kararının sonuçlarına katlanacağını ifade etti.
13 Nisan 2024

Lübnan'da Beyrut ve ülkenin güneyinde Hizbullah'a ait telsiz cihazları patlatıldı, en az üç kişi hayatını kaybetti ve çok sayıda kişi yaralandı. Dünkü saldırılarda ise Hizbullah militanlarının kullandığı çağrı cihazları eş zamanlı patlamış ve 12 kişi ölmüştü. Lübnan Sağlık Bakanlığı, patlamalar sonucu 2 bin 800 kişinin yaralandığını açıkladı. İsrail'e ait olduğu tahmin edilen insansız hava araçlarının bölgede uçtuğu ve saldırıların arkasında Mossad'ın olabileceği iddia ediliyor.
18 Eylül 2024

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği her saldırıda bir İsrailli rehini öldüreceğini ve görüntüsünü yayınlayacağını duyurdu. Bu açıklama, İsrail'in Gazze'ye hava bombardımanı başlatmasının ardından geldi. İzzeddin Kassam Tugayları, 7 Ekim'de İsrail'e 'Aksa Tufanı' adlı kapsamlı bir saldırı başlatmıştı.
9 Ekim 2023

New York Times, İsrail'in Lübnan'da patlayan çağrı cihazları için paravan şirketler kurduğunu yazdı. 17 ve 18 Eylül'de Hizbullah'ın kullandığı çağrı cihazlarının patlaması sonucu 37 kişi ölmüş, 3 bin 250 kişi yaralanmıştı. Eski ve görevdeki savunma ile istihbarat çalışanları, bu cihazları satan BAC Consulting KFT'nin İsrail tarafından kurulduğunu iddia etti. Cihazların pillerinin patlayıcı madde içerdiği ve Hizbullah'a yönelik saldırılarda kullanıldığı belirtildi.
20 Eylül 2024

İsrail hükümeti, Lübnan'da Hizbullah ile şiddetlenen çatışmalar nedeniyle 30 Eylül'e kadar olağanüstü hal (OHAL) ilan etti. Güvenlik kabinesi toplantısında alınan bu karar, hükümete daha geniş yetkiler tanıyor. İsrail ordusu, Lübnan'da Hizbullah'a ait olduğunu öne sürdüğü bin 100 noktaya hava saldırısı düzenledi. Lübnan ise bu saldırılarda 274 kişinin öldüğünü açıkladı.
23 Eylül 2024

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, G7 ülkelerinin dışişleri bakanlarına İran ve Hizbullah'ın 24 ila 48 saat içinde İsrail'e saldırabileceğini söyledi. Blinken, saldırıların tam zamanlamasının belirsiz olduğunu ancak önümüzdeki 24 ila 48 saat içinde başlayabileceğini belirtti. Ayrıca, G7 dışişleri bakanlarından İran, Hizbullah ve İsrail'e itidalli olmaları için diplomatik baskı kurmalarını istedi. Bu uyarı, Hamas lideri İsmail Haniye'nin Tahran'da öldürülmesinin ardından geldi.
5 Ağustos 2024

İsrail, İran'a karşı sınırlı bir saldırı planladığını ve hazırlıklarını tamamladığını duyurdu. İsrail'in bu adımı, İran'ın Suriye'deki İsrail büyükelçiliğine yönelik saldırısına karşılık olarak değerlendiriliyor. İran ise İsrail'in herhangi bir saldırısına saniyeler içinde karşılık vereceğini açıkladı. İki ülke arasındaki bu gerginlik, bölgede yeni bir çatışma ihtimalini gündeme getiriyor.
16 Nisan 2024

İran, Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırısında doğrudan rol alıp yardım yaptığını reddetti. İran yıllardır Hamas'ı destekliyor ve savaşçılarına silah ve eğitim sağlıyor olsa da, İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) misyonu, Hamas militanlarının İsrail'in güneyinde gerçekleştirdiği saldırıya 'dahil olmadığını' belirtti. Hamas Sözcüsü Gazi Hamad, İran'dan doğrudan destek aldıklarını söylemişti.
9 Ekim 2023

İsrail ordusu, Lübnan'daki Kefr Şuba bölgesinde yer alan Hizbullah'a ait çadırları insansız hava aracıyla vurduğunu duyurdu. Bu saldırı, Hizbullah'ın İsrail'deki bir askeri gözlem noktasına roketle saldırı düzenlemesinin ardından geldi. Hizbullah, saldırıyı üstlenmişti. İsrail ordusu, Hizbullah'ın saldırıyı üstlenmesinin ardından çadırların vurulduğunu açıkladı.
8 Ekim 2023

Hamas, Hizbullah ve Filistin yönetiminden beklediği desteği bulamadığını belirtti. Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, 7 Ekim'de İsrail'e kapsamlı bir saldırı başlatmıştı. Bu saldırılar sonucunda iç tartışmalar başladı. Hamas Uluslararası İlişkiler Ofisi Başkanı Musa Ebu Merzuk, Hizbullah ve Filistin yönetiminden bekledikleri desteği bulamadıklarını ve Filistin yönetiminin tutumundan utanç duyduklarını ifade etti.
30 Ekim 2023

Britanyalı yazar Salman Ruşdi'yi 2022'de New York'ta bıçaklayan Hadi Matar, Hizbullah'a maddi destek vermekle suçlandı. Matar, cinayete teşebbüs suçlamasıyla tutuklu bulunuyor ve avukatı yeni suçlamaları reddedeceğini belirtti. Hizbullah, Batılı devletler ve diğer bazı ülkeler tarafından terör örgütü olarak tanımlanıyor. Ruşdi, saldırının ardından sağ gözünü kaybetmiş ve ifade özgürlüğü üzerine bir kitap yazmıştı.
25 Temmuz 2024

ABD Adalet Bakanlığı, İran ile bağlantılı olduğu iddia edilen bir Doğu Avrupa suç örgütü üyeleri tarafından gazeteci Mesih Alinejad'ı öldürme planı yapıldığını ve bu plana karışan üç kişiye 'kiralık insan öldürme' ve 'kara para aklama' suçlamalarıyla dava açıldığını duyurdu. FBI Direktörü Christopher Wray, İran'ın ABD'deki tehditlerinin ciddiyetini vurgularken, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, İran hükümetinin aktivistlere yönelik saldırılarını eleştirdi. Mesih Alinejad ise kendisine yönelik suikast planının farkında olduğunu ve korkmadığını ifade etti.
28 Ocak 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze Şeridi'ne yönelik olası bir kara harekatı için sinyal verdi. Netanyahu, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de İsrail'e sızarak saldırılar düzenlediği, ülkenin güneyindeki Be’eri ve Kfar Aza yerleşimlerini ziyaret etti. Netanyahu'nun sözleri, Gazze sınırında günlerdir yoğun sevkiyat ve yığınak yapan İsrail ordusunun kara harekatına gireceği şeklinde anlaşıldı. Gazze'den düzenlenen saldırılarda 1300 İsraillinin öldüğü, 3 bin 436 İsraillinin yaralandığı aktarıldı.
14 Ekim 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 7 Ekim'de Hamas'ın Gazze Şeridi'nden düzenlediği saldırılardaki güvenlik zafiyetinin suçunu İsrail ordusu ve iç istihbarat teşkilatına yükledi. Saldırılar sonucunda çoğunluğu sivil 1400 İsrailli öldü, 5 bin 132 İsrailli yaralandı ve 224 İsrailli Hamas'ın elinde rehin. Netanyahu, saldırılarla ilgili kendisine bilgi verildiği iddialarını reddetti ve hiçbir uyarı gelmediğini, aksine İsrail ordusu ve Şin-Bet'in Hamas'ın yıldırıldığı ve sükunetin sağlandığı değerlendirmesini yaptığını belirtti.
29 Ekim 2023

Yemen'deki İran destekli Husiler, İsrail'e insansız hava araçları ve füzelerle düzenlenen saldırıları üstlendi. Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya es-Seri, Filistinlilere destek için üçüncü kez saldırı düzenlediklerini ve İsrail'in saldırıları duruncaya kadar saldırılarını sürdüreceklerini belirtti. İran destekli Husiler, Eylül 2014'ten beri Yemen'deki bazı bölgeleri kontrol ediyor ve ilk defa İsrail'e yönelik saldırıları üstleniyor.
31 Ekim 2023

ABD yönetimi, İsrail ile Hizbullah arasında artan gerilimden endişe duyduğunu belirtti. İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, İsrail ordusunun saldırıya hazır olduğunu ifade etti. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Hizbullah'a yönelik saldırı mesajlarından endişe duyduklarını ve kapsamlı bir savaşı desteklemediklerini söyledi. Miller, sorunların diplomatik yollarla çözülmesi gerektiğini vurguladı.
5 Haziran 2024

İsrail ordusu, Lübnan’ın başkenti Beyrut’a saldırı düzenlediğini açıkladı. Hizbullah’a bağlı Al-Manar TV, saldırının gerçekleştiğini doğruladı. Saldırının detayları ve sonuçları hakkında henüz daha fazla bilgi verilmedi.
20 Eylül 2024

Wall Street Journal, Pentagon'un İsrail'in Lübnan'a karadan saldırabileceği izleniminde olduğunu iddia etti. Lübnan'da Hizbullah mensuplarının kullandığı çağrı cihazları ve telsizlerin patlatılması sonucu çok sayıda ölü ve yaralı olduğu bildirildi. ABD'li yetkililer, İsrail'in küçük bir askeri güçle dar kapsamlı ve hızlı operasyonlar yapabileceği görüşünde. İsrail-Lübnan sınırında çatışmaların zaman zaman şiddetlendiği belirtiliyor.
20 Eylül 2024
İşaretlediklerim