Sri Lanka'da denizde buldukları şişedeki sıvıyı içen dört balıkçı hayatını kaybetti, iki balıkçının durumu ise kritik. Balıkçılar, içinde içki olduğunu düşündükleri sıvıyı tükettikten kısa süre sonra ölmeye başladı. Olay, başkent Kolombo'ya yaklaşık 193 kilometre uzaklıkta bulunan bir sahil kasabasında protesto edildi. Yetkililer, şişelerin içeriğini araştırmaya devam ediyor.
30 Haziran 2024

Zehirli bir tür olan pusula denizanası, Marmara Denizi'nde görülmeye başlandı. İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, bu türün Marmara Denizi'nde yaygın hale geldiğini ve özellikle İzmit, Erdek, Bandırma, Gemlik Körfezi ile İstanbul Boğazı'nda yoğun olarak görüldüğünü belirtti. Küresel ısınma ve gemilerin balast suları, denizanalarının Türk sahillerine kadar gelmesinde önemli faktörler olarak gösteriliyor. Denizanalarının organik kirlilik göstergesi olduğu ve kirli bölgelerde daha baskın hale geldikleri de vurgulandı.
6 Temmuz 2024

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, İzmir Karşıyaka'daki orman yangınlarının piknik ateşinden kaynaklandığını açıkladı. Yangınlara beş uçak, 14 helikopter, 70 kara aracı ve 445 personel ile müdahale edildi. Yangınlar nedeniyle 17 ev yandı, 105 ev boşaltıldı ve 44 iş yeri tahliye edildi. Ayrıca, İzmir Ödemiş'te iki çocuğun sigara içerken çıkardığı yangın ve Bolu'da anız nedeniyle çıkan yangınlar da kontrol altına alınmaya çalışılıyor.
17 Ağustos 2024

İzmir'de sekizi orman, sekizi kırsal alanda olmak üzere toplam 16 yangın çıktı. Yangınlara 11 uçak, 27 helikopter, 171 arazöz ve iş makinesi, 972 personel ile müdahale edildi ve 11 yangın kontrol altına alındı. Çeşme, Menderes, Menemen, Selçuk ve Torbalı ilçelerindeki yangınların kontrol altına alınması için çalışmalar devam ediyor. Selçuk'ta başlayan bir yangın Aydın'ın Kuşadası ilçesine sıçradı ve Bayraklı Dede Mahallesi'nde yaşayan vatandaşlardan evlerini boşaltmaları istendi.
29 Haziran 2024

Bodrum'da dalgıçların katılımıyla gerçekleştirilen temizlik çalışmasında denizden 2,5 ton atık çıkarıldı. Bitez Koyu'nda toplanan plastik şişe, içecek kutusu, plastik kasa, araba lastiği ve duba gibi atıklar, Bitez Üç Fidan Parkı'nda sergilendikten sonra atık merkezine götürüldü. Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci, bu tür çalışmaların tüm Türkiye'de yapılması gerektiğini vurguladı. Etkinlik, 'Denize en çok mavi yakışır' sloganıyla düzenlendi.
22 Mayıs 2024

Samsun'un Atakum ilçesinde aileleriyle denize giren ikizler İncilay ve Ahmet Altındal (12) ile akrabaları Elif Nur (10) ve Oğuzhan Topçu (12), boğulma tehlikesi geçirdi. İhbar üzerine olay yerine gelen sahil güvenlik ve polis ekipleri, üç çocuğu sudan çıkardı. İncilay Altındal sahilde yapılan kalp masajıyla hayata döndürüldü ancak daha sonra hastanede hayatını kaybetti. Elif Nur Topçu da kurtarılamadı. Ahmet Altındal için arama çalışmaları devam ediyor.
15 Temmuz 2023

Karadeniz Ereğli ilçesinde 19 Kasım'da fırtına nedeniyle Türk bayraklı Kafkametler adlı kuru yük gemisi mendireğe çarptıktan sonra batmış ve 12 kişilik Türk mürettebatından beşinin cesedine ulaşılmıştı. Kaybolan yedi denizciyi bulmak için başlatılan arama kurtarma çalışmaları 16'ncı gününde devam ediyor. Hem karada hem denizde yapılan aramalarda Deniz Üs Komutanlığı ve Sahil Güvenlik ekipleri, özellikle Erdemir Limanı bölgesine yoğunlaşmış durumda.
4 Aralık 2023

Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV), Antalya Kumluca'daki plajda yerleştirilen şezlong ve şemsiyelerin deniz kaplumbağası yuvalarını kapattığını ve bazı yavruların öldüğünü belirtti. Vakıf, belediye ve halkı dikkatli olmaları konusunda uyardı. Ayrıca, sahillerdeki ışık kirliliğinin de kaplumbağa yavrularının doğru yönü bulmasını zorlaştırdığına dikkat çekildi.
25 Ağustos 2023

Yalova'nın Armutlu ilçesinde kimlikleri henüz bilinmeyen iki kişi, kanoyla denize açıldıktan sonra kayboldu. Sahil Güvenlik ve Deniz Polisi ekipleri, denizden ve havadan arama kurtarma çalışması başlattı. Arama çalışmaları dört bot ve bir helikopterle sürdürülüyor. Ekiplerin kanoya ulaştığı, ancak kurtarma çalışmalarının devam ettiği bildirildi.
26 Ağustos 2024

İzmir'in Buca ve Gaziemir ilçeleri arasında çıkan orman yangınına havadan ve karadan müdahale devam ediyor. Yangın nedeniyle arı kovanları ve küçükbaş hayvan ağılları tahliye edilmiş, Adnan Menderes Havalimanı'nda bazı uçak seferlerinde aksamalar yaşanmıştır. İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ve itfaiye ekipleri, rüzgarın etkisiyle yayılan yangını kontrol altına almaya çalışıyor. İzmir Valisi Süleyman Elban, yangına müdahale eden araçlar ve ekipler hakkında bilgi paylaşmıştır.
19 Temmuz 2024

Antalya'nın Elmalı ilçesindeki Avlan Gölü, tarım arazisi oluşturmak için açılan kanallar ve küresel ısınmanın etkisiyle kurumaya başladı. Gölün büyük bir bölümü kurudu ve çobanlar artık göl tabanında çadır kurup sürülerini otlatıyorlar. Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, gölün Türkiye'nin önemli sulak alanlarından olduğunu ve kurumasının bölgedeki iklimi olumsuz etkilediğini belirtti. Elmalı Ziraat Odası Başkanı Salih Kurubaş ise gölün kurumasıyla balıkların öldüğünü ve bölge ikliminin değiştiğini vurguladı.
24 Ağustos 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası İskenderun Limanı'nda devrilen konteynerlerde çıkan yangın, çeşitli müdahaleler sonucu kontrol altına alındı. Yangına karadan ve havadan müdahale edildiği, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun yangının kontrol altına alındığını açıkladığı belirtildi. Denizcilik Genel Müdürlüğü de yangının kontrol altına alındığını Twitter üzerinden duyurdu. Yangının çıkış nedeni henüz net olarak belirlenemedi.
8 Şubat 2023

Adıyaman'ın Besni ilçesinde bitkin halde bulunan nesli tükenme tehlikesi altındaki balaban kuşu, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü tarafından koruma altına alındı. Kuşu bulan Kadir Tekin, durumu yetkililere bildirdi ve kuş, tedavi edilmek üzere teslim alındı. Kuşun, hava şartları nedeniyle bitkin düştüğü belirtildi ve tedavi sonrası doğal ortamına salınacağı öğrenildi.
17 Ağustos 2023

Edirne'de kuraklık ve tarımsal sulama nedeniyle su seviyesi azalan Meriç Nehri'nde, akışın hızlandırılması için temizlik çalışmaları yapılacak. İlk olarak Uzunköprü ilçesi Çakmak Köyü yakınındaki pompa istasyonuna su aktarılacak ve ardından nehir yatağında çalışmalar sürdürülecek. Edirne Valisi Yunus Sezer, bu çalışmaların tarımsal sulama için önemli olduğunu belirtti. Ayrıca, Çakmak Barajı'ndaki çalışmaların devam ettiği ve kışın da Meriç Nehri'nden baraja su aktarılacağı ifade edildi.
9 Temmuz 2024

Aksaray'da 3 Eylül'de meydana gelen sel felaketinde kaybolan üç aylık Asel Balcan için arama kurtarma çalışmaları beşinci gününde de sürüyor. AFAD, jandarma, polis, UMKE ve gönüllü ekipler, bölgede çalışmalarını sürdürüyor. Arama çalışmalarına eğitimli köpekler de destek veriyor. Bölgedeki iki köprüde biriken ağaç kütleleri ve selin sürdüğü atıklar, iş makineleriyle kaldırıldı.
7 Eylül 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Karadeniz bölgesinde Kurban bayramı sonrasında kene ısırıkları sonucu Kırım-Kongo kanamalı ateşi vakalarında bir artış yaşandığını belirtti. Bakan Koca, Temmuz sonuna kadar bu vakaların artarak devam etmesinin muhtemel olduğunu ve hastalığın ağır seyredebileceğini vurgulayarak vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.
6 Temmuz 2023

İstanbul Kadıköy'deki Kalamış Parkı civarına bırakılan zehirli mamalar nedeniyle üç köpek ve 27 kedi zehirlenerek öldü, 12 kedinin tedavisi sürüyor. Polis, olay yerindeki kamera görüntülerini topladı ve görgü tanıklarının ifadesini aldı. Kadıköy Sokak Hayvanları Forumu, hayvan hakları savunucularının bu katliamın takipçisi olacağını belirtti ve sorumluların hızla tespit edilip yargılanmasını talep etti. Kadıköy Belediyesi, olay sonrası alanı temizledi ve zehirlenmiş hayvanlar için ilaç desteği sağladı.
2 Eylül 2024

Van Gölü'ne dalan Yukarı Deniz Derneği üyeleri, mikrobiyalitlere dolanan yaklaşık 300 metre hayalet ağı temizledi. Dernek Başkanı Cumali Birol, 21 metre derinlikte tespit ettikleri 600 metre civarındaki hayalet ağın sadece yarısını çıkarabildiklerini belirtti. Birol, hayalet ağların ekosisteme ve canlılara ciddi zarar verdiğini vurguladı ve balıkçılardan mikrobiyalitlerin bulunduğu alanlara ağ atmamalarını rica etti. Ayrıca, dalış sırasında gölün derinliklerinde çöpler ve lastik parçaları da temizlendi.
26 Eylül 2024

Muğla'nın Bodrum ilçesinde su kaynaklarındaki önemli kayıplar nedeniyle dört mahallede 20, yedi mahallede ise 16 saat su kesintisi yaşanacak. Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü, artan su kullanımı ve iklim değişikliği nedeniyle kentin su kaynaklarının büyük ölçüde azaldığını belirtti. Bodrum Yarımadası'na içme suyu sağlayan Mumcular Barajı'nın ölü hacim seviyesine düşmesiyle su kesintileri başladı. Su kesintisi yaşanacak mahallelere Geyik Barajı'ndan su aktarıldıktan sonra tekrar su verilecek.
7 Ağustos 2024

İzmir’in Karşıyaka ilçesinde Yamanlar Dağı'nda çıkan orman yangını, rüzgarın etkisiyle Bayraklı ve Çiğli ilçelerine sıçradı. Bayraklı Belediye Başkanı İrfan Önal, yangının yerleşim yerlerine ulaşması nedeniyle vatandaşlara tahliye çağrısında bulundu. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri yangını kontrol altına almak için yoğun çaba sarf ediyor. Yangın nedeniyle bazı yollar trafiğe kapatıldı ve belirli bölgelere elektrik verilemiyor.
16 Ağustos 2024
İşaretlediklerim