İstanbul Eyüpsultan'da meydana gelen ölümlü bir kazanın ardından oğlunu yurt dışına kaçıran Eylem Tok'un Türkiye'ye iadesine karar verildi. Tok ve oğlu önce Mısır'a, ardından ABD'ye kaçmıştı. ABD'de yapılan duruşmada, mahkeme Tok'un Türkiye'ye iadesi için yeterli delil bulunduğuna karar verdi. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın onayıyla iade süreci başlatıldı.
25 Temmuz 2024

Kobani davasında 18'i tutuklu 108 kişinin yargılandığı davada, HDP eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk'e hapis cezaları verilmişti. Gültan Kışanak ve Sebahat Tuncel'in de aralarında bulunduğu bazı sanıklar hakkında tahliye ve beraat kararları çıkmıştı. Savcılık, bu tahliye ve beraat kararlarına itiraz ederek sanıkların yeniden tutuklanmasını talep etti. Bu gelişme, davanın hukuki sürecinde yeni bir aşamaya işaret ediyor.
17 Mayıs 2024

Ayhan Bora Kaplan suç örgütü davasında, Ankara 32’nci Ağır Ceza Mahkemesi iki sanığın tahliyesine karar verdi. Arif Buğra Meşe ve Furkan Anıl Bahar, yurt dışına çıkış yasağıyla serbest bırakıldı. Dava, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın hedef aldığı suç örgütlerinden biri olan Ayhan Bora Kaplan ve çetesine yönelik yürütülüyor. Mahkeme, diğer tutuklu sanıkların mevcut hallerinin devamına karar vererek duruşmayı 9 Eylül’e erteledi.
24 Mayıs 2024

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde Taksim Meydanı'na yürümek istedikleri sırada polise saldırdıkları gerekçesiyle tutuklanan sanıkların tamamı tahliye edildi. İstanbul 44’üncü Asliye Ceza Mahkemesi, 25 tutuklu sanığın delil karartma ihtimalinin bulunmadığı gerekçesiyle yurt dışı çıkış yasağı tedbiriyle serbest bırakılmasına karar verdi. Olay, Saraçhane'de göstericiler ile polis arasında çıkan arbedenin ardından çok sayıda kişinin gözaltına alınmasıyla başlamıştı.
17 Temmuz 2024

Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız, TBMM'de milletvekillerine yaptığı sunumda, Gazze'den Türkiye'ye tahliye talebinde bulunan yaklaşık 700 kişi olduğunu belirtti. Bu kişilerin 322'si Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, 214'ü Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yakını Filistinli ve 55'i kurum personeli. Bu talepler, İsrail ve Filistin arasındaki çatışmaların yoğunlaştığı bir dönemde geldi.
19 Ekim 2023

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Temsilcisi Komiseri Dunja Mijatovic, Türkiye'de insan hakları durumunun kötüleştiğini belirterek, insan hakları savunucuları, gazeteciler, sivil toplum örgütleri ve hukukçulara yönelik baskılara son verilmesi çağrısında bulundu. Türkiye'de ifade ve toplanma özgürlüğüne yönelik baskıların arttığı, 120'den fazla kişinin 'terör örgütü üyeliği' suçlamasıyla gözaltına alındığı ve özellikle azınlık grupları, LGBTİ+ bireyler ve göçmenlere karşı nefret söyleminin alarm verici seviyelere ulaştığı belirtildi. Avrupa Konseyi, Türk yetkililerden ilke ve standartlara saygı göstermelerini talep etti.
9 Mayıs 2023

Ankara'da bir ev sahibi, bekara ev kiralamak istememesi nedeniyle ayrımcılık yaptığı gerekçesiyle Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) tarafından 5 bin 958 lira idari para cezasına çarptırıldı. B.C.H isimli şahıs, ev sahibinin bekara ev kiralamak istememesi üzerine TİHEK'a başvurdu ve emlakçıyla yaptığı görüşmenin ekran görüntüsünü delil olarak sundu. TİHEK, yapılan incelemenin ardından ev sahibinin ayrımcılık yasağını ihlal ettiğine karar verdi ve para cezası uyguladı.
17 Şubat 2024

AKP Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş, Osman Kavala, Tayfun Kahraman, Can Atalay ve Çiğdem Mater’i cezaevinde ziyaret etmek için Adalet Bakanlığı’na ve Meclis Komisyonu’na dilekçe verdi. Türkeş, babası Alparslan Türkeş’in de yedi yılını hapiste geçirdiğini belirterek, Kavala’yı ziyaret edeceğini daha önce duyurmuştu. Kardeşi Ayyüce Türkeş, abisinin bu tutumuna tepki gösterirken, Kavala da Türkeş’in sözlerini yadırgadığını ifade etti. Türkeş, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Türk Delegasyonu Başkanı olarak başvurusunun onaylanmasını beklediğini belirtti.
24 Temmuz 2024

Brooklyn bölge temsilcisi Antonio Reynoso, Türk yetkililerin kendisine porselen çay takımı göndererek rüşvet vermeye çalıştığını iddia etti. Reynoso, hediyeyi iade ettiğini ve bu girişimi, New York Belediye Başkanı Eric Adams'ın suçlanmasının ardından farklı bir gözle değerlendirdiğini belirtti. Adams, Türk yetkililerden ve iş insanlarından rüşvet ve yasadışı bağış almakla suçlanmıştı. Reynoso, ayrıca bir Türk hükümeti yetkilisinin Türkiye gezisi davetini de reddettiğini açıkladı.
1 Ekim 2024

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde yaptığı konuşmada, Türkiye'de tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala ve HDP'nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılması gerektiğini belirtti. Baerbock, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) kararlarının uygulanması gerektiğini vurguladı. Kavala, 2017'den bu yana tutuklu olup, Gezi Parkı eylemleri ve 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında suçlamalarla karşı karşıya. Demirtaş ise 2016'dan beri cezaevinde ve AİHM, tutukluluğunun hak ihlali olduğuna karar vermişti.
25 Ocak 2023

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Türkiye'de geçici koruma altındaki 3 milyon 103 bin Suriyeli'den 729 bininin beyan ettikleri adreslerde bulunamadığını açıkladı. Yerlikaya, bu kişilere adreslerini güncellemeleri için Türkçe, İngilizce ve Arapça uyarılar gönderildiğini ve süre dolduğunda eğitim ve sağlık gibi hizmetlerden faydalanamayacaklarını belirtti. Ayrıca, düzensiz göçle mücadele kapsamında 4 milyon kişinin Türkiye'ye girişinin engellendiğini ve 22 bin 987 düzensiz göçmenin sınır dışı edildiğini ifade etti. Yerlikaya'nın konutunda iki yabancının kayıtlı olduğu iddiası üzerine müfettiş görevlendirildiği de belirtildi.
5 Ağustos 2024

Belçika'da Flaman Çalışma Bakanı Zühal Demir, Türkiye tarafından maaşları ödenen beş Türk imamın çalışma iznini iptal etti. Bu karar, göçmen işçilerin yabancı bir hükümetten ödeme almasını yasaklayan yeni bir düzenleme kapsamında alındı. İmamlar, karara itiraz edebilir ve Danıştay'a dava açabilir. Belçika, Diyanet camilerinin Ankara'nın etkisi altında olduğunu belirterek bazı camilerin ruhsatlarını iptal etmeyi tartışıyor.
22 Ekim 2024

TBMM Genel Kurulu'nda, İsrail'in Gazze'ye saldırısına karşı Türkiye'nin alması gereken yaptırımların neden yapılmadığının araştırılmasını talep eden önerge, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Saadet Partisi, İYİ Parti, HEDEP ve CHP tarafından sunulan çeşitli önergelerin gündeme alınması teklifleri de muhalefetin oylarıyla kabul edilmedi.
29 Kasım 2023

Türkiye, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nden doğrudan petrol ithal ettiği için Uluslararası Tahkim Mahkemesi tarafından Irak'a 1,4 milyar dolar tazminat ödemeye mahkum edildi. Bu karar, petrol ticaretinden Türkiye devletinin değil, şirketlerin kazanç sağladığını gösteriyor. Türkiye'nin KBY ile yaptığı anlaşmaları mahkeme talebine rağmen gizlediği ve toplamda 3 milyar doları aşan bir mali yükümlülüğe sahip olabileceği belirtiliyor.
11 Nisan 2023

Jandarma ekipleri, İstanbul Kağıthane'deki bir imalathanede yasadışı yollarla Afrika ülkelerinden getirilmiş yabani hayvan derilerinin işlendiğini belirledi. Baskın düzenleyen ekipler, 1514 timsah derisi, 159 deve kuşu derisi, 42 yılan derisi ve bu malzemelerden imal edilmiş 245 kadın çantası ve 190 cüzdana el koydu. Gözaltına alınan şüpheli adliyeye sevk edildi.
24 Eylül 2023

Hakan Fidan'ın Türkiye'nin suistimale açık vize rejimine müdahale ettiği ve bu amaçla Dışişleri Teşkilatını Güçlendirme Vakfı'nın kurulmasını istediği belirtiliyor. Türkiye'de vize verme konusunda sıkılaştırmaya gidilmesi, Afrika ülkelerinden gelen başvuruların da reddedilmesine yol açmış. Bu durum, Türkiye'nin Afrika ile ilişkilerini olumsuz etkileyebilir. Türkiye'nin vize rejimindeki değişiklikler, hem iç hem de dış politikada önemli sonuçlar doğuruyor.
3 Temmuz 2024

İsrail, güvenlik gerekçesiyle Türkiye dahil bölge ülkelerindeki diplomatlarını geri çağırdı. Bu karar, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail'e 'Aksa Tufanı' adlı kapsamlı saldırı başlatmasının ardından geldi. İsrail ve ABD'ye karşı bölgedeki birçok ülkede büyük protesto eylemleri başlamıştı. ABD, protesto eylemlerinden duyduğu endişe nedeniyle Adana’daki konsolosluk binasını 'bir sonraki duyuruya kadar' kapatmıştı.
19 Ekim 2023

Diyarbakır'da yürütülen bir soruşturma kapsamında tutuklanan 15 gazeteci, mahkeme tarafından tahliye edildi ancak yurt dışına çıkışları yasaklandı. Gazeteciler, savunmalarında gazetecilik faaliyetleri nedeniyle tutuklandıklarını ve suçsuz olduklarını ifade ettiler. Savcılık, gazetecilerin tutukluluklarının devamını talep etmişti, ancak mahkeme bu talebi reddederek tahliye kararı verdi. Bir sonraki duruşma 9 Kasım'da yapılacak.
12 Temmuz 2023

Engin Polat ve üç sanık, mahkeme kararıyla tahliye edildi. Bu gelişme, kamuoyunda geniş yankı uyandırdı ve adalet sistemine yönelik tartışmaları yeniden alevlendirdi. Tahliye kararının gerekçeleri ve davanın detayları henüz açıklanmadı.
6 Eylül 2024

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu hasar gören Antakya Sinagogu'nun enkazında bulunan ve İsrail'e götürülen tarihi 'Ester Kitabı' parşömenleri, Türkiye'ye geri iade edildi. İsrailli arama kurtarma ekipleri tarafından bulunan ve ZAKA gönüllüsü binbaşı Haim Otmazgin tarafından 'yanlış ellere geçmemesi' için teslim alınan parşömenler, Türk Yahudi Toplumu tarafından Hahambaşılıkta muhafaza altına alındı. Toplum, parşömenlerin Antakya Sinagogu'nun tadilatı sonrasında eski yerine döneceğini duyurdu.
19 Şubat 2023
İşaretlediklerim