Polonya Başbakan Yardımcısı ve Hukuk ve Adalet Partisi lideri Jaroslaw Kaczynski, Belarus'taki Wagner güçlerinin varlığı nedeniyle Polonya'nın doğu sınırındaki askeri varlığın güçlendirileceğini belirtti. Kaczynski, bu durumun sadece Ukrayna için değil, Litvanya ve Polonya gibi komşu ülkeler için de tehlike oluşturduğunu ifade etti. Sınırın güçlendirilmesi, sınıra yakın yerlerde konuşlu Polonya güçlerinin takviyesini ve bölgede engeller inşa edilmesini içerecek.
29 Haziran 2023

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Rusya'nın Ukrayna'nın başkenti Kiev'i ele geçirmeye çalışırken, Wagner adlı paralı asker grubunun isyanı nedeniyle Moskova'yı korumak zorunda kaldığını belirtti. Blinken, bu durumun Putin'in otoritesini sorguladığını ve gerçek çatlakları ortaya çıkardığını ifade etti. Ayrıca, ABD'nin temel odağının Ukrayna olduğunu ve Ukrayna'nın Rusya'ya karşı kendini korumak ve işgal edilen toprakları geri almak için ihtiyaçlarını sağlamaya odaklandıklarını belirtti.
25 Haziran 2023

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Rus özel güvenlik şirketi Wagner’in kurucusu Prigojin’in öldürüldüğünü ifade etti. Prigojin, 24 Haziran’da paralı savaşçılarla birlikte Rus yönetimine karşı silahlı isyan başlatmıştı. Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, ülkenin Tver bölgesinde özel bir jetin düşmesi sonucu 10 kişinin öldüğünü duyurmuş, Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansı (Rosaviatsiya) ise düşen uçakta ölenler arasında Prigojin’in de bulunduğunu açıklamıştı.
25 Ağustos 2023

Rus güvenlik şirketi Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin, Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçladı ve karşılık vermekle tehdit etti. Bu durum üzerine Rusya'nın Federal Güvenlik Servisi (FSB), 'silahlı isyan' suçlamasıyla ceza davası açtı. Prigojin, Rusya Savunma Bakanlığı'nın Wagner'i kandırdığını ve ortadan kaldırmak istediğini iddia etti. Rusya Savunma Bakanlığı ise Wagner'in kamplarına dair sosyal medyada yer alan görüntülerin 'sahte' ve 'provakasyon' olduğunu belirtti.
24 Haziran 2023

Wagner grubu, Rusya'nın güneyindeki Rostov-Na-Donu şehrinde önemli bölgelerin kontrolünü ele geçirdi. Grubun kurucusu Yevgeniy Prigojin, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Rusya Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov ile görüşmedikçe, Wagner güçlerinin şehri ablukaya almayı ve Moskova'ya hareket etmeyi sürdüreceğini belirtti. Bu durum üzerine Federal Güvenlik Servisi (FSB), 'silahlı isyan' suçlamasıyla ceza davası açtı. Ancak, Rusya Savunma Bakanlığı, Wagner'in kamplarına saldırı düzenlediği yönündeki iddiaları yalanladı.
24 Haziran 2023

Rusya'da güvenlik şirketi Wagner ile yaşanan kriz nedeniyle Ukrayna sınırına yakın bölgelerde güvenlik tedbirleri artırıldı. Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, başkentte terörle mücadele kapsamında güvenlik önlemlerinin güçlendirildiğini belirtti. Rostov ve Lipetsk Bölge Valileri de güvenlik önlemlerinin artırıldığını ve vatandaşları evde kalmaya çağırdılar. Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin, Moskova otoyolunda bir helikopterin Wagner tarafından düşürüldüğünü iddia etti.
24 Haziran 2023

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Wagner ve ülkedeki diğer paralı asker grupları için çalışanların 'Rus devletine bağlılık yemini' etmelerini zorunlu kılan bir kararname imzaladı. Bu kararname, Wagner lideri Yevgeniy Prigojin'in bir uçak kazasında öldüğünün açıklanmasının ardından yürürlüğe girdi. Kararnameye göre, Rusya'ya bağlılık yemini, 'komutanların ve üst düzey liderlerin emirlerine kesinlikle uyma sözünü' içeriyor.
26 Ağustos 2023

ABD'nin Minsk Büyükelçiliği, Belarus'taki ABD vatandaşlarına ülkeyi derhal terk etme çağrısında bulundu. Bu çağrı, Litvanya'nın Belarus'la bazı sınır kapılarını kapatma kararı sonrasında geldi. Ayrıca, Polonya, Litvanya ve Letonya hükümetlerinin Belarus'la daha fazla sınır kapısının kapatılmasının mümkün olduğunu belirttiği ifade edildi. ABD vatandaşlarına Belarus'a seyahat düzenlememeleri ve Rusya ve Ukrayna'ya seyahat düzenlememeleri konusunda da uyarıda bulunuldu.
21 Ağustos 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi sonucu başlayan savaşın iki yılını doldurması üzerine, bu süre zarfında 31 bin Ukraynalı askerin hayatını kaybettiğini duyurdu. Zelenski, ölü ve yaralı sayıları hakkında bilgi verirken, yaralı sayısını 'Rusya'nın askeri planlamasına yardım edeceği' gerekçesiyle paylaşmadı. Ayrıca, on binlerce sivilin de öldüğünü belirtti ancak kesin bir sayı vermedi. ABD'li yetkililerin tahminlerine göre öldürülen Ukraynalı asker sayısı 70 bin, yaralı sayısı ise 120 bindir. Zelenski, öldürülen Rus askeri sayısının ise 180 bin olduğunu iddia etti.
26 Şubat 2024
İşaretlediklerim