Çin, İsrail-Lübnan sınırında artan askeri çatışmalar nedeniyle vatandaşlarının İsrail’i en kısa sürede terk etmesini istedi. Lübnan'da Hizbullah'ın kullandığı çağrı cihazlarının patlaması sonucu 37 kişi ölmüş, 3 bin 250 kişi yaralanmıştı. Lübnan, patlamalardan İsrail’i sorumlu tutarken, Hizbullah İsrail'i tehdit etti. Çin'in Tel Aviv Büyükelçiliği, ülkedeki güvenlik durumunun vahim, karmaşık ve tahmin edilemez olduğunu belirtti.
23 Eylül 2024

Uluslararası 10 havayolu şirketi, Hizbullah ile İsrail arasındaki gerginlik nedeniyle İsrail'e 52 seferi iptal etti ve yüzlerce seferi erteledi. İsrail ordusu, Hizbullah'ın İsrail'i hedef almayı planladığını öne sürerek Lübnan'a önleyici saldırı başlattığını duyurmuştu. Hizbullah ise Beyrut'ta suikast sonucu öldürülen üst düzey komutanlarından Fuad Şükür için İsrail'e misilleme saldırısı başlatmıştı. Bu gelişmelerin ardından, Fransız Havayolları da dahil olmak üzere birçok uluslararası havayolu şirketi İsrail'e seferlerini iptal etti.
25 Ağustos 2024

Türk Hava Yolları (THY), güvenlik riski nedeniyle Beyrut'a yapacağı seferleri beş günlüğüne iptal etti. Bu karar, İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarını artırması üzerine alındı. THY, 26-30 Eylül tarihleri arasındaki Beyrut seferlerini iptal ederken, Pegasus Havayolları da benzer bir karar aldı. İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırıları, bölgedeki güvenlik durumunu olumsuz etkiliyor.
25 Eylül 2024

Fransız hava yolu şirketi Air France, Lübnan'da Hizbullah militanlarının kullandığı çağrı cihazlarının patlatılmasının ardından Lübnan ve İsrail'e olan uçuşlarını yarına kadar askıya aldığını açıkladı. Lübnan Sağlık Bakanlığı, saldırılarda 12 kişinin öldüğünü ve iki bin 800 kişinin yaralandığını duyurdu. Air France, bölgedeki güvenlik krizinin günlük olarak değerlendirileceğini ve müşterilerin mağdur edilmeyeceğini belirtti. Benzer şekilde, Alman hava yolu firması Lufthansa da Lübnan'daki patlamalar nedeniyle İsrail ve İran'a uçuşlarını askıya almıştı.
18 Eylül 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsrail'in Beyrut'ta Hizbullah'ın ana karargahına düzenlediği saldırının ardından Lübnan halkına ve hükümetine başsağlığı diledi. Erdoğan, İsrail'in saldırılarını kınayarak, Türkiye'nin Lübnan'ın yanında olmayı sürdüreceğini belirtti. İsrail ordusu, saldırıda Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ı öldürdüğünü duyurmuştu. Erdoğan, mesajında Nasrallah'ı anmadan, İsrail'in saldırılarını insanlık dışı olarak nitelendirdi ve uluslararası toplumu harekete geçmeye çağırdı.
28 Eylül 2024

Türkiye'nin Gazze'ye havadan insani yardım gönderme talebi, İsrail tarafından reddedildi. Bu kararın ardından Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail'e karşı 'bir dizi yeni tedbir' alınacağını duyurdu. Bu gelişme, Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerde yeni bir gerilim noktası oluşturabilir.
8 Nisan 2024

Gazze'deki hastane saldırısının ardından İsrail, Türkiye'deki vatandaşlarından ülkeyi terk etmelerini istedi. İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi, Türkiye'deki İsrail vatandaşlarına en üst alarm seviyesiyle ayrılmaları çağrısında bulundu. Ayrıca, Fas'taki İsrail vatandaşlarına da 'dikkatli olma' çağrısı yapıldı. Hastane saldırısının ardından Türkiye'deki İsrail devletine ait merkezlerin çevresinde protestolar başladı.
18 Ekim 2023

İsrail hükümeti, Lübnan'da Hizbullah ile şiddetlenen çatışmalar nedeniyle 30 Eylül'e kadar olağanüstü hal (OHAL) ilan etti. Güvenlik kabinesi toplantısında alınan bu karar, hükümete daha geniş yetkiler tanıyor. İsrail ordusu, Lübnan'da Hizbullah'a ait olduğunu öne sürdüğü bin 100 noktaya hava saldırısı düzenledi. Lübnan ise bu saldırılarda 274 kişinin öldüğünü açıkladı.
23 Eylül 2024

ABD, İsrail-Filistin çatışmasının daha geniş bir bölgesel çatışmaya dönüşme ihtimaline karşı, bölgedeki vatandaşlarını tahliye etmek için bir plan hazırladı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, bu 'tedbir amaçlı acil eylem planı'nın 'beklenmedik durum ve olasılıklar'a karşı hazırlandığını belirtti. İsrail-Filistin çatışmasının tırmanabileceği ihtimaline dair endişeler nedeniyle acil durum planlarını değerlendirmeye aldığı bildirildi.
25 Ekim 2023

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Tel Aviv'de düzenlediği basın toplantısında İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik hava, kara ve denizden koordineli saldırılar düzenlediğini ve şehrin kuşatmasını sıkılaştırdıklarını belirtti. Gallant, İsrail güçlerinin Gazze şehrinin 'kalbine' doğru ilerlediğini ve yerleşim bölgelerine girmeye çalıştığını ifade etti. Ayrıca, Gazze'deki rehineler serbest bırakılmadan insani ara verilmesinin mümkün olmayacağını yineledi. Lübnan sınırındaki gerilime de değinen Gallant, Hizbullah ile savaş istemediklerini söyledi.
7 Kasım 2023

Türkiye, İsrail ile olan ticari ilişkilerini geçici olarak durdurdu ve bu karar, İsrail'e ihracat yapan Türk firmalarını zor durumda bıraktı. Firmalar, taahhütlerini yerine getirebilmek için Mısır ve Lübnan gibi üçüncü ülkeler üzerinden mal sevkiyatı yapmayı değerlendiriyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi ve diğer sektör temsilcileri, bu durumun ihracat rakamlarına olumsuz yansıyacağını ve firmaların büyük kayıplar yaşayabileceğini belirtiyor. Ayrıca, Avrupalı firmaların Türk ihracatçılarına İsrail'e ürün gönderme konusunda aracılık teklifleri yaptığı bildiriliyor.
6 Mayıs 2024

ABD ve bazı Avrupa ülkeleri, Kuran yakma olayları sonrasında vatandaşlarını Türkiye'deki olası terörist saldırılara karşı uyardı. Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise Avrupa'daki İslam karşıtı eylemler ve ABD'deki protestolar nedeniyle Türk vatandaşlarına seyahat uyarılarında bulundu. Avrupa'daki Türk vatandaşlarına konsolosluk çağrı merkezine başvurmaları tavsiye edilirken, ABD'deki vatandaşlara gösterilerden uzak durmaları ve yerel güvenlik güçlerine başvurmaları önerildi.
29 Ocak 2023

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ve İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Hizbullah'ın saldırı altyapısının dağıtılması konusunda mutabık kaldı. Görüşmede, İsrail'in Lübnan'a yönelik kara harekatı ve güvenlik alanındaki gelişmeler ele alındı. ABD, İsrail'in kendini savunma hakkını desteklediğini teyit etti. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, İsrail'in operasyonlarının sınırlı olduğunu ve Hizbullah'ın sınıra yakın altyapısına odaklandığını belirtti.
1 Ekim 2024

İsrail ordusu, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Hizbullah'ın ana karargahını hedef alan hava saldırıları düzenledi. Saldırılarda altı kişi hayatını kaybederken, 91 kişi yaralandı. İsrail'in hedefinde Hizbullah lideri Hasan Nasrallah olduğu iddia edildi, ancak Nasrallah'ın güvende olduğu bildirildi. Saldırılar, Beyrut'un yanı sıra Lübnan'ın güneyindeki Sur kenti ve doğudaki Bekaa bölgesinde de devam etti, bu durum Lübnan'da büyük yıkımlara ve göç dalgasına yol açtı.
28 Eylül 2024

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail'in Filistin'e yönelik provokasyonlarını eleştirerek, İsrail'in bölgedeki barış çabalarını sabote ettiğini belirtti. Fidan, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun barış istemediğini ve bölgeyi ateşe vermek istediğini ifade etti. Ayrıca, Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail aleyhine açılan soykırım davasına müdahil olmak için hazırlanan dosyanın Lahey'e sunulacağını açıkladı. Fidan, İsrail'in provokasyonlarının bölgeyi daha fazla zor durumda bırakacağını vurguladı.
5 Ağustos 2024

Britanya Başbakanı Keir Starmer, Lübnan’daki vatandaşlarının tahliyesi için Kıbrıs’a 700 asker göndereceğini açıkladı. Lübnan'da Hizbullah'ın kullandığı çağrı cihazlarının patlaması ve İsrail'in hava saldırıları sonrası bölgede artan gerilim nedeniyle bu karar alındı. Britanya, Lübnan'da yaklaşık 10 bin vatandaşının bulunduğunu ve acil durum planlarını hızlandırdığını belirtti. Britanya Savunma Bakanlığı, tahliye operasyonu için Kıbrıs’a gönderilecek askerlerin yazın bölgeye gönderilen 500 askeri personele katılacağını duyurdu.
25 Eylül 2024

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Lübnan'da Hizbullah militanlarının kullandığı çağrı cihazlarının patlatılmasının ardından savaşta yeni bir aşamaya geçildiğini belirtti. Gallant, İsrail'in kuzeyine ağırlık verildiğini ve bu bölgedeki saldırıların tahliye edilen İsrail vatandaşlarının güvenli dönüşü için yapıldığını söyledi. Lübnanlı yetkililer patlamalardan İsrail'i sorumlu tutarken, İsrail yönetimi saldırıları üstlenmedi. Bu gelişmelerin ardından bazı havayolu şirketleri Lübnan ve İsrail uçuşlarını askıya aldı.
18 Eylül 2024

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta sivillerin ölmesinden ve İsrail ile Hizbullah arasında artan şiddetten endişe duyduklarını belirtti. Borrell, 20 Eylül'de Beyrut'un güneyine düzenlenen hava saldırısında üçü çocuk olmak üzere birçok sivilin hayatını kaybettiğini hatırlattı. AB'nin, Lübnan'da tırmanan gerilimden ve İsrail ile Hizbullah arasındaki sınır ötesi şiddetten endişe duyduğunu ifade eden Borrell, bölgede tam kapsamlı bir savaşın önlenmesi için diplomatik arabuluculuk çabalarının önemine dikkat çekti.
22 Eylül 2024

Türk Hava Yolları (THY) ve Pegasus, İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırıları nedeniyle bugün yapılması planlanan İstanbul-Beyrut seferlerini iptal etti. THY'nin TK828 sefer sayılı İstanbul Havalimanı-Beyrut ve Pegasus'un PC756 sefer sayılı Sabiha Gökçen-Beyrut uçuşları iptal edildi. İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırıları devam ederken, birçok havayolu şirketi Beyrut'a yapacağı seferleri iptal ediyor.
24 Eylül 2024

İsrail ordusu, Lübnan’ın başkenti Beyrut’a saldırı düzenlediğini açıkladı. Hizbullah’a bağlı Al-Manar TV, saldırının gerçekleştiğini doğruladı. Saldırının detayları ve sonuçları hakkında henüz daha fazla bilgi verilmedi.
20 Eylül 2024
İşaretlediklerim