Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, depremden zarar gören 10 ilde ilan edilen olağanüstü hal (OHAL) kapsamında devlete, süreci istismar eden gruplara karşı müdahale imkanı verildiğini belirtti. Erdoğan, depremle ilgili eksiklikleri dile getirenlere yönelik eleştirilerini sürdürerek, siyasi istismar yapanlara halkın prim vermeyeceğini ifade etti. Ayrıca, yıkılan binaların yerine bir yıl içinde yeni konutlar inşa edilmesi hedeflendiğini açıkladı.
9 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli büyük depremler sonrasında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Adıyaman'da yaptığı açıklamada, 1999 öncesi yapılan ve mühendislik hizmeti almayan yapıların yüzde 98'inin yıkıldığını belirtti. Bakan Kurum, yıkılan binaların büyük çoğunluğunun yapı denetimi almamış olduğunu ve yeni binalar arasında da ağır hasarlı olanlar olduğunu fakat yıkılan oranının yüzde 2 olduğunu ifade etti. Toplam 2 milyon 535 bin yapının tespit edildiğini, bunlardan 1 milyon 191 bininin 1999 öncesi inşa edildiğini ve bu binaların yüzde 48'ini oluşturduğunu, geri kalan yüzde 52'sinin ise yeni yapı denetim sistemleri ve deprem yönetmelikleri ile güvenli hale getirildiğini açıkladı.
23 Şubat 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanı Murat Kurum, 6 Şubat'taki çifte deprem sonrası TOKİ binalarının zarar görmemesini 'doğru zemin ve doğru teknik' kullanılmasına bağladı. Sosyal medya kullanıcıları ise diğer binaların neden denetlenmediğini ve riskli binaların neden yenilenmediğini sorgulayarak eleştirilerde bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İçişleri Bakanı Soylu'nun depremi 'kader' olarak nitelendirmeleriyle çelişen bu açıklamalar, depremde yıkılan binlerce binanın ve kaybedilen 40 binden fazla insanın sorumluluğu konusunda tartışmaları beraberinde getirdi.
19 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem meydana geldi. Depremler, çevre illeri de etkiledi ve can kaybı 20 bin 318'e yükseldi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Diyarbakır'da yuhalandı. Türk Tabipleri Birliği, deprem bölgesindeki kötü koşullar nedeniyle sağlık sorunları beklediğini açıkladı. Selahattin Demirtaş, resmi deprem rakamlarını sorguladı. Yağma olayları ve yağmacıların dövüldüğü görüntüler sosyal medyada dolaşıma girdi. Hatay'da barınma sorunu yaşanıyor ve Rönesans Rezidans'ın müteahhidi Mehmet Yaşar Coşkun gözaltına alındı. Prof. Dr. Süleyman Pampal, İstanbul depremi için uyarıda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, deprem bölgesindeki durumu değerlendirdi ve yardımlar hakkında bilgi verdi.
11 Şubat 2023

Kemal Kılıçdaroğlu, iktidarın depremzedelere konut vaadiyle tehdit ettiğini öne sürdü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremzedeler için konutların bir yıl içinde tamamlanacağını belirtmişti. Uzmanlar ise acele edilen inşaat çalışmalarının yeni felaketlere yol açabileceği konusunda uyarıda bulunuyor. Kılıçdaroğlu, iktidarın seçim kaygısıyla hareket ettiğini ve insanların barınma hakkını tehdit ettiğini ifade etti.
24 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli yaşanan büyük depremler sonucunda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un açıklamasına göre 10 ilde toplam 41 bin 791 bina yıkık veya ağır hasarlı olarak tespit edildi. İnşaat Mühendisleri Odası hasar seviyelerini ağır, orta ve az hasarlı olarak sınıflandırıyor. Deprem bölgesinde yaşayanlar, bakanlığın internet sitesi üzerinden binalarının hasar raporlarına ulaşabiliyor. Hasar tespit işlemleri gözle yapılan incelemelerle gerçekleştiriliyor ve 6 binden fazla uzman sahada çalışmalarını sürdürüyor.
13 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'deki sekiz ulusal televizyon kanalının ortaklaşa düzenlediği 'Türkiye Tek Yürek' adlı canlı bağış yayınına telefonla katıldı. Erdoğan, yurt içi ve yurt dışından AFAD hesaplarına yapılacak bağışların tamamının depremzedeler için harcanacağını ifade etti. Ayrıca, deprem sonrası yıkılan binaların yerine bir yıl içinde güvenli konutlar inşa edilmesi hedefini dile getirdi. Bu açıklama, bilim insanlarının deprem bölgelerinde hızlı inşaat politikasının yanlış olduğuna dair uyarılarına rağmen yapıldı.
15 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine toplantısı sonrası AFAD merkezinde yaptığı açıklamada, deprem bölgesindeki 19 binin üzerindeki enkazdan 15 bininin müdahalesinin tamamlandığını, can kaybının 35 bin 418'e yükseldiğini ve 1,6 milyon depremzedenin barınma ihtiyacının karşılandığını belirtti. Mart başında 30 bin konutun inşasına başlanacağını ve bir yıl içinde bölgedeki konut ihtiyacının giderilmesinin hedeflendiğini açıkladı. Ayrıca, depremzedelere yapılan yardımlar ve vergi ertelemeleri gibi ekonomik desteklerden bahsetti. Erdoğan, muhalefetin ve sosyal medyanın barajlarla ilgili iddialarını eleştirdi ve Kılıçdaroğlu'na yönelik suçlamalarda bulundu.
14 Şubat 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası evsiz kalan vatandaşlar için yapılacak konutların ücretsiz olarak teslim edilmesi gerektiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 650 bin yeni konut yapılacağını ve TOKİ'nin bu konutları maliyet üzerinden borçlandıracağını duyurmuştu. Kılıçdaroğlu, anayasanın 57 ve 125'inci maddelerine atıfta bulunarak, konutların ücretsiz olması gerektiğini ve kiracıların da mağduriyetlerinin giderileceğini ifade etti.
1 Nisan 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesindeki AFAD konteyner bölgesini ziyaret etti. Bu sırada, taleplerini dile getiren depremzedelere sert bir şekilde tepki göstererek, Cumhurbaşkanının ziyaretini sabote etmeye hakları olmadığını belirtti ve sessizlik isteyerek depremzedelerin dağıtılmasını istedi. Erdoğan da daha önce depremle ilgili eleştirilere sert bir dille karşılık vermişti.
28 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Kahramanmaraş depremleri sonrasında yapılan eleştirilere sert ifadelerle karşılık verdiler. Erdoğan, eleştirileri dile getirenleri 'terbiyesiz, ahlaksız, namussuz, adi' olarak nitelendirirken, Bahçeli de 'sahtekarlar, haşeratlar, tabansızlar, sefiller, aymazlar' ifadelerini kullandı. İktidarın depreme hazırlık ve sonrasındaki organizasyon eksiklikleri eleştirilirken, iktidar ortakları eleştirilere 'Not alıyoruz' mesajlarıyla yanıt veriyor.
21 Şubat 2023

6 Şubat'ta yaşanan depremler sonrası Osmaniye'de bazı vatandaşlar, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin konağını depremzedelere açmamasından dolayı kızgınlıklarını dile getiriyorlar. Bahçeli'nin Osmaniye'ye geçmiş olsun ziyaretinde bulunmaması ve konakta özel harekat polislerinin nöbet tutması da eleştirilen konular arasında. Depremzedeler, en azından konak bahçesinin yağmurda çocuklar için açılmasının bile yeterli olacağını ifade ediyorlar.
17 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem sonrasında 31 bin 643 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Bakan Murat Kurum, 10 ilde 41 bin 791 binanın yıkık, acil yıkılacak veya ağır hasarlı olduğunu belirtti ve ağır hasarlı binaların yıkılacağını ifade etti. Vatandaşların AFAD'ın koordinasyonu dışında evlerinden eşya almamaları konusunda uyarıda bulundu. Hasar tespitlerinin bir hafta içinde tamamlanması planlanıyor ve ay sonuna kadar inşaat faaliyetlerinin başlatılması hedefleniyor.
14 Şubat 2023

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Adıyaman ziyaretinde Mimarlar Odası Temsilcisi Fevzi Dost'tan depremzedeler için yapılacak konutlar hakkında bilgi aldı. Dost, Kahta ilçesindeki konutların maliyetinin devletin açıkladığı rakamların iki katına ihale edildiğini belirtti. Babacan, inşaat maliyetlerinin lüks bir otel yapımıyla kıyaslandığında dahi yüksek olduğunu ifade etti. Bakanlık, konutlar için hak sahiplerine iki yılı ödemesiz, toplam 20 yıl faizsiz vade imkanı sağlayacağını duyurdu.
13 Mart 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul'da depreme hazırlık için yasa taslağı hazırlanacağını duyurdu. Özhaseki, İstanbul'da 2012'den bu yana 800 bin civarında konutun yenilendiğini, 5,8 milyon bağımsız birimden 1,5 milyonunun riskli olduğunu ve 600 bininin ilk etapta yıkılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, rezerv alanlarda 350 bin konut inşa edileceğini ve 'Yarısı Bizden Kampanyası' ile vatandaşların evlerini yıkıp yeniden yapmaları durumunda bedelinin yarısının devlet tarafından karşılanacağını ifade etti.
19 Ağustos 2023

Kahramanmaraş merkezli çifte deprem sonrası Diyarbakır'da evsiz kalan depremzedeler için ev arayışı başladı. Bazı ev sahipleri kiraları iki katına çıkarırken, bazıları evlerini depremzedelere açıyor. Emlak sitelerinde kira fiyatları 5 bin liradan başlayıp 6 bin 500 liraya kadar çıkıyor. Emlakçılar ise depremzede ailelerden komisyon almayacaklarını ve yüksek kiralar için aracılık yapmayacaklarını belirtiyor. Ayrıca, dayanışma örnekleri de mevcut; bazı ev sahipleri ve aileler depremzedelere ücretsiz olarak evlerini açıyor.
20 Şubat 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, depremlerden etkilenen 850 bin bağımsız birimin yeniden yapılması gerektiğini ve maddi hasarın 100 milyar dolar olduğunu belirtti. Bakan, fay hattı olan yerlerde yapı yasağı getirileceğini ve bu durumun isteğe bağlı olmadığını ifade etti. Ayrıca, 170 bin bağımsız birimin ihalesinin yapıldığını ve bu sayının 300 bine çıkacağını, bir sene içerisinde teslim edileceğini söyledi.
27 Haziran 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında 11 şehirde 1 milyon 250 bin binanın incelendiğini ve bu binaların 4 milyon 511 bin bağımsız birimden oluştuğunu belirtti. Yıkık ve yıkılacak bina sayısının 202 bin olduğu, bu binalarda 582 bin bağımsız birimin bulunduğu açıklandı. İnşaat Mühendisleri Odası hasar seviyelerini ağır, orta ve az hasarlı olarak sınıflandırdı.
28 Şubat 2023

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, Kahramanmaraş'ın Dulkadiroğlu ilçesinde hükümetin yapmayı planladığı yeni evlerin fay hattı üzerinde olduğunu belirtti. Kahramanmaraş'ta yaşanan yıkıcı depremlerin ardından hükümetin yeniden inşa çalışmalarına başladığı, ancak uzmanların acele edilmemesi gerektiğini vurguladığı aktarıldı. Öztunç, TOKİ tarafından planlanan yeni evlerin bir kısmının Çiğli köyüne yapılacağını ve bunun akılcı olmadığını ifade etti.
2 Mart 2023

Türkiye'de yaşanan depremler sonrası hükümetin imar barışı düzenlemeleri tartışma konusu oldu. 2017'de getirilen ve 2019'a kadar uzatılan düzenleme, ihtilaflı binalar için cüzi bir bedel karşılığında af sağlıyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, deprem bölgelerindeki mitinglerde imar affını savunmuştu. Ancak iktidar, depremde yıkılan binaların kaçının imar affından yararlandığı veya kaçak yapıldığı konusunda bilgi vermekten kaçınıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, yıkılan binaların çoğunun yapı denetim hizmeti almamış olduğunu belirtti.
24 Şubat 2023
İşaretlediklerim