Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Başkanı Özgür Burak Akkol, asgari ücretin yabancı para birimleriyle belirlenmemesi gerektiğini belirtti. Akkol, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ı ziyaret ederek, asgari ücrete zam görüşmelerinin bayrama kadar tamamlanmasını istediklerini söyledi. Eski bakan Vedat Bilgin'in asgari ücretin 500 dolar olması gerektiğine dair sözlerine atıfta bulunarak, ücretin TL cinsinden konuşulması gerektiğini ve enflasyon düşüş trendinde olmasına rağmen ara zam yapılması görüşünde olduklarını ifade etti. İstanbul Ticaret Odası Başkanı ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı da asgari ücretin belirlenmesi konusunda farklı görüşlerini dile getirdiler.
12 Haziran 2023

Hükümetin memur ve memur emeklisi için önerdiği zam teklifi, resmi enflasyon beklentisinin altında kaldığı için sendikaların tepkisini çekti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan'ın açıkladığı yeni teklife göre, 2024 ve 2025 yıllarında belirli oranlarda zam önerildi. Ancak bu teklif, Merkez Bankası'nın enflasyon tahminlerinin altında kaldı. Sendikalar, teklifin gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti.
18 Ağustos 2023

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Rıdvan Turan, asgari ücret tartışmalarıyla ilgili yazılı bir açıklama yaparak, asgari ücretin en az net 16 bin 250 lira olması gerektiğini belirtti. Bu talep, HDP'nin önceki dönemde önerdiği 12 bin 500 liralık net asgari ücretin yüzde 30 enflasyon farkıyla güncellenmesi sonucu ortaya çıktı. Asgari Ücret Belirleme Komisyonu'nun ilk toplantısı sonuçsuz kaldı ve ikinci toplantı 19 Haziran'da yapılacak. Eski çalışma bakanı Vedat Bilgin'in asgari ücretin 500 dolar olması gerektiği yönündeki beklentisi ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın TL üzerinden konuşulması gerektiği yönündeki açıklamaları da tartışmalar arasında yer alıyor.
18 Haziran 2023

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), ağustos verilerine göre açlık sınırının 12 bin 198 TL, yoksulluk sınırının ise 39 bin 733 TL'ye yükseldiğini duyurdu. Ayrıca bekar bir çalışanın yaşama maliyeti aylık 15 bin 813 TL olarak belirtildi. Mutfak enflasyonunun aylık 4,63, yıllık 77,04, yıllık ortalama olarak da yüzde 107,80 oranında artış gösterdiği ifade edildi.
29 Ağustos 2023

Asgari Ücret Belirleme Komisyonu'nun çalışmalarına başlamasıyla birlikte, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, yüksek enflasyon koşulları nedeniyle asgari ücret için spesifik bir rakam belirtmeyi uygun bulmadıklarını ifade etti. Çerkezoğlu, asgari ücretin en düşük kamu işçisi ücreti ve en düşük memur aylığına göre belirlenmesi gerektiğini vurguladı. Bloomberg HT'nin analizine göre, DİSK'in dolaylı olarak işaret ettiği asgari ücret miktarı 30 bin lira olarak hesaplandı.
1 Aralık 2023

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), haziran ayı için dört kişilik aile için açlık sınırını 10 bin 373 lira, yoksulluk sınırını ise 33 bin 789 lira olarak hesapladı. Ayrıca bekar bir çalışanın yaşama maliyeti aylık 13 bin 471 lira olarak belirlendi. Gıda fiyatlarındaki değişimler ve diğer yaşam maliyetleri bu hesaplamaları etkiledi.
27 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimler öncesinde vatandaşlara yönelik bazı ekonomik kolaylıklar ve afflar içeren bir dizi yeni düzenlemeyi açıkladı. Bu düzenlemeler arasında 31 Aralık 2022'den önceki kesinleşmiş borçların yapılandırılması, çeşitli vergi ve ceza borçlarının kapsama alınması, 2 bin lirayı aşmayan vergi borçlarının silinmesi ve yaklaşık 2,5 milyon sürücünün ceza puanlarının silinerek ehliyetlerinin iadesi bulunuyor. Ayrıca, yükseköğrenim kredi borçlarının artırılmayacağı ve taksitlendirilebileceği belirtiliyor.
24 Ocak 2023

TÜRK-İŞ'in Aralık 2023 'Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması' sonuçlarına göre, dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 14 bin 431 lira, yoksulluk sınırı ise 47 bin 9 lira olarak hesaplandı. Bekar bir çalışanın yaşama maliyeti aylık 18 bin 796 lira olarak belirlendi. Gıda ürünlerindeki fiyat artışları dikkat çekerken, et fiyatları geçen yılın aynı ayına göre iki katından fazla artış gösterdi. Sebze ve meyve fiyatlarında da değişiklikler yaşandı.
30 Aralık 2023

Türkiye'de enflasyonun yüksek seyretmesi ve fiyat artışlarının devam etmesi nedeniyle emekliler, bayram ikramiyelerinin artırılmasını talep etmişti. Bu talepler doğrultusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, en düşük emekli maaşları ve bayram ikramiyelerini artıracak alternatif çalışmaların yapıldığını duyurdu. Bu çalışmaların EYT düzenlemesi kapsamında emekli olanları da içereceği ve emekliler için ciddi bir rahatlama sağlayacağı ifade edildi. Bakan Bilgin, çalışmayı önümüzdeki hafta başında Cumhurbaşkanı'na sunacaklarını belirtti.
22 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın emekli maaşlarının en düşük seviyesinin 7 bin 500 lira olacağını açıklamasının ardından, Türkiye'deki bankalar emekli maaş promosyon kampanyalarını duyurdu. Yapı Kredi, Denizbank, Ziraat Bankası, Garanti BBVA, Halkbank, İş Bankası, Vakıfbank, QNB Finansbank, ING ve Akbank, emekli maaşını bankalarından alan müşterilere çeşitli nakit promosyonlar sunuyor. Promosyonlar, emekli maaşının miktarına ve bankanın belirlediği şartlara göre değişiklik gösteriyor ve bazı bankalar ek avantajlar da sağlıyor.
24 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kayseri'de yaptığı konuşmada 1 milyon küçük esnafın prim ödeme gün sayısının SSK'lılarla eşitlenerek 7 bin 200 güne indirildiğini duyurdu. Bu değişiklik, esnaf ve çiftçilerin daha önce sigortalılara göre daha fazla prim ödeme gününe sahip olmasından kaynaklanan adaletsizliği gidermeyi amaçlıyor. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu konuda daha önce Meclis'te adaletsizliğin giderilmesi için çağrıda bulunmuştu.
6 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili olarak ilk maaşların şubat veya mart ayında ödenebileceğini belirtti. Ayrıca, faiz oranlarının daha da düşürüleceğini ifade etti. Erdoğan, seçimler, ekonomi ve dış politika gibi konularda da değerlendirmelerde bulundu. İsveç'in NATO üyeliği konusunda Türkiye'nin sıcak bakmadığını, Suriye ile ilişkiler ve terörle mücadele konularında da açıklamalarda bulundu.
1 Şubat 2023

2018 yılından bu yana emeklilere verilen bayram ikramiyesi, yüksek enflasyon oranlarına rağmen uzun süre artırılmamıştı. 2018'de 1000 lira olan ikramiye, geçen sene yüzde 10 zamla 1100 liraya yükseltilmişti. Resmi verilere göre, Ocak 2018-Ocak 2023 arasında tüketici fiyatları yüzde 363 artış gösterdi. AKP Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş'ın açıklamasına göre, emekli bayram ikramiyesi 2 bin liraya yükseltildi.
24 Mart 2023

Cumhurbaşkanı kararıyla, 6772 sayılı kanun kapsamında çalışan kamu işçilerine 2023 yılında verilecek ilave tediye ödemelerinin tarihleri belirlendi. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, işçilere yapılacak ek ödemenin birinci yarısı 23 Haziran'da, ikinci yarısı ise 18 Aralık'ta ödenecek. Karar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yürürlüğe girdi.
16 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2023 yılının ilk yarısı için kıdem tazminatı tavanını 19 bin 982 lira 83 kuruş olarak belirledi. Aynı dönemde bedelli askerlik yapmak isteyenlerin ödeyeceği tutar ise 104 bin 84 lira 16 kuruş olarak güncellendi. Bu rakamlar, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 154'üncü maddesi uyarınca belirlenen aylık gösterge tablosu ve katsayılar kullanılarak hesaplandı.
13 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Kararı ile kamu alacakları için uygulanan gecikme zammı oranı aylık yüzde 3,5 olarak yeniden belirlendi. Ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının Tahsilat Genel Tebliği ile amme alacaklarında uygulanan tecil faizi oranı yıllık yüzde 24'ten yüzde 36'ya çıkarıldı. Yeni oranlar bugünden itibaren geçerli olacak, ancak daha önce yapılan tecil başvuruları için eski oranlar uygulanmaya devam edecek.
14 Kasım 2023

Cumhur İttifakı, seçim öncesinde toplumsal kesimlere yönelik vaatlerini gerçekleştirmek için bir dizi düzenlemeyi içeren torba yasa teklifini Meclis'e getirmeyi hedefliyor. Teklifte, en düşük memur maaşının 22 bin liraya çıkarılması, kira artışlarının yüzde 25 ile sınırlandırılması, gençlere ÖTV'siz cep telefonu ve bilgisayar alma hakkı tanınması ve Aile ve Gençlik Bankası'nın kurulması gibi maddeler bulunuyor.
6 Haziran 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran 2023 itibarıyla yıllık enflasyonun yüzde 38,21 olduğunu ve aylık artışın yüzde 3,92 olduğunu bildirdi. Altı aylık enflasyon oranı ise yüzde 19,77 olarak açıklandı ve bu oran memur ve emekli maaş zamları için bir gösterge niteliğinde. Cumhurbaşkanı Erdoğan, enflasyon oranlarının açıklanmasıyla memur ve emeklilere verilen sözlerin yerine getirileceğini belirtti ve zamla ilgili düzenlemenin Meclis'e gelmesi bekleniyor.
5 Temmuz 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, memur aylıkları ile kamudaki sözleşmeli personel ve işçi ücretlerinin 11 Şubat Cumartesi günü ödeneceğini duyurdu. Bu karar başlangıçta sadece depremden etkilenen 10 il için alınmışken, sonrasında tüm memurları kapsayacak şekilde genişletildi. Bu düzenlemeyle memurlar maaşlarını normal ödeme tarihinden dört gün önce alacaklar.
9 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçimlerden sonraki ilk kabine toplantısının ardından yaptığı basın açıklamasında, enflasyon ve fahiş fiyat sorununu gündemden çıkarma konusunda kararlı olduklarını vurguladı. Anayasa değişikliği teklifini yeniden Meclis'e sunacaklarını, istikrar ve güven vurgusu yaparak 'Türkiye Yüzyılı'nı inşa edeceklerini ifade etti. Depremzedeler için konut yapımı ve emeklilere bayram öncesi ödeme yapılacağını duyurdu. Ayrıca asgari ücret tespit komisyonunun çalışmalarına başlayacağını ve vatandaşların dokuz gün bayram tatili yapabileceğini belirtti.
6 Haziran 2023
İşaretlediklerim