Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, Beylerbeyi markasına ait rakı ürünlerine yüzde 35 oranında zam yapıldığını açıkladı. Bu zam, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) artışının ardından içki gruplarının fiyat listelerine yansıyan bir değişiklik olarak belirtildi. Yeni zamlarla birlikte Beylerbeyi markasının en pahalı rakısı 6 bin lira, en ucuz rakısı ise 345 lira fiyat etiketine sahip oldu. Ayrıca 70'lik rakı fiyatları 650 lira ile 1000 lira arasında değişen fiyatlarla satışa sunuldu.
8 Ocak 2024

İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) ağustos ayı meclis toplantısında, İTO üyesi fırınlarda ekmek fiyatlarının belirlenmesi için oylama yapıldı. Oylama sonucunda, İstanbul'da 1 kilogram ekmek fiyatının azami 32,5 TL'yi geçmemek kaydıyla 200 gram ekmek için 6,5 TL olacak şeklinde bir tarife kabul edildi. İTO üyesi fırınlarda 200 gram ekmeğin fiyatı 1 Ocak'tan bu yana 5 lira idi.
10 Ağustos 2023

Japonya'nın Hokkaido bölgesinde, bozayı yavrularının yüzde 80'i somon kıtlığı nedeniyle öldü. Uzmanlar, somon kıtlığının ana nedenini iklim krizi kaynaklı artan deniz sıcaklıkları olarak belirledi. Pembe somon, bölgedeki yaklaşık 500 bozayı için önemli bir besin kaynağıdır. Hokkaido Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, küresel ısınmanın mevcut hızıyla devam etmesi halinde ada çevresindeki deniz suyu sıcaklığının 1980’lerdeki seviyelere kıyasla 2090’larda 10°C’ye kadar artacağı konusunda uyarıda bulundu.
28 Eylül 2023

Fransa'nın Pas-de-Calais bölgesi, 7 Ekim'de dünyanın ilk 'patates kızartması şampiyonası'na ev sahipliği yapacak. Arras Grand Place fuar alanında düzenlenecek olan etkinlikte katılımcılar, 'kreatif patates', 'otantik patates' ve 'kızartma patates sosu' kategorilerinde yarışacak. Hem restoranlar hem de bireylerin başvurabileceği şampiyonada, jüriler patates kızartması ustalarından oluşacak.
16 Ağustos 2023

ABD Tarım Bakanlığı, Upside Foods ve Good Meat şirketlerinin laboratuvarda hayvan hücrelerinden üretilen tavuk etlerinin satışını onayladı. FDA daha önce bu etin tüketiminin güvenli olduğunu belirtmişti. Good Meat, laboratuvarda üretilen tavuk etini Washington'da, Upside Foods ise San Francisco'da satışa sunacak. ABD, Singapur'dan sonra bu tür etin satışını onaylayan ikinci ülke oldu.
22 Haziran 2023

Nusret Gökçe'ye ait New York'ta bulunan 'Salt Bea Burger' adlı burger restoranı kapandı. Restoran, 99 dolarlık altın benekli milkshake ve 100 dolarlık altın kaplamalı burger gibi ürünleriyle tanınıyordu. Ayrıca, kadınlara özel pembe çörekler içinde sunulan ücretsiz 'kadın burgeri' ile de eleştirilere maruz kalmıştı. Restoranın müdürü, bu uygulamanın cinsiyetçilik değil, bir iltifat olduğunu belirtmişti.
14 Haziran 2023

ABD'nin Alaska eyaletinde, askeri üsteki bir mağazaya teslimat için duran minibüse iki ayı girdi ve donutları yedi. Mağaza Müdürü Shelly Deano, ayıların 20 dakika boyunca donut ve diğer hamur işlerini yediğini, ardından mağaza ve civardaki benzin istasyonunda dolaştıktan sonra ormana döndüğünü belirtti. Deano, askeri üste ve mağaza çevresinde ayı görmenin alışıldık bir durum olduğunu, ancak daha önce böyle bir olayın yaşanmadığını ifade etti.
19 Eylül 2023

Uluslararası piyasada geçen yıl şubatta zirveye ulaşan kahve fiyatları, bir yılda yüzde 36,5 düşerek 154 dolara geriledi. Ancak Türkiye'de kahve zincirleri, yılbaşından sonra fiyatlarına yüzde 30 zam yaptı. Uzmanlar, bu artışın Türkiye'de enerji ve nakliye maliyetlerindeki yüksek artıştan kaynaklandığını ifade ediyorlar. Gastronomi yazarı ve akademisyen Cenk R. Girginol, kahve işletmelerinin giderlerinin neredeyse yüzde 100 arttığını ve kahve çekirdeğinden ambalaja kadar her şeyin döviz ile ithal edildiğini belirtiyor.
24 Ocak 2023

Dünya çapında tanınan ve sık sık en iyi restoranlar listesinde üst sıralarda yer alan Kopenhag merkezli Noma restoranı, kendini yeniden icat etme amacıyla kapanacağını duyurdu. Yirmi yıl önce açılan ve İskandinav mutfağını yeniden keşfeden üç Michelin yıldızlı restoran, 2024'ün sonunda kapanacak ve 2025'te 'Noma 3.0' adıyla bir araştırma ve geliştirme laboratuvarı olarak faaliyetlerine devam edecek. Pandemi döneminde ekonomik zorluklar yaşayan Noma, bu süreçte farklı çözümler aramış ve geçici olarak farklı konseptler denemişti.
10 Ocak 2023

Taste Atlas sitesinin güncellediği 'Dünyanın En İkonik Yemek Mekanları' listesinde Türkiye'den altı mekan bulunuyor. Gaziantep'ten İmam Çağdaş Kebap ve Baklava Salonu en yüksek sırada yer alırken, Bursa'dan Uludağ Kebapçısı Cemal & Cemil Usta ve Antalya'dan 7 Mehmet de listeye girmeyi başardı. İstanbul'dan ise Tarihi Sultanahmet Köftecisi Selim Usta, Çiya Sofrası ve Hacı Abdullah Lokantası listeye dahil olan diğer restoranlar oldu. Restoranlar, geleneksel Türk mutfağının yanı sıra, otantik lezzetleri ve tarihi atmosferleriyle dikkat çekiyor.
24 Aralık 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin seçim meydanlarında önerdiği kuzu etinin fiyatı, Nisan ayında yüzde 21,47 oranında artarak fiyatı en çok artan ürün oldu. Et fiyatları son iki ayda yüzde 50 artış gösterdi. Kasaplar Odası, bir yılda olması gereken artışın iki ayda gerçekleştiğini belirtti ve yetkilileri önlem almaya çağırdı. Nebati ise et fiyatlarındaki artışı değişen damak tadına bağlamış ve koyun-kuzu eti tüketimini önermişti.
3 Mayıs 2023

İtalya hükümeti, hayvan hücrelerinden laboratuvar ortamında üretilen gıda ve yemlerin üretimini, satışını, kullanımını ve ithalatını yasaklayan bir yasa tasarısını onayladı. Tarım ve Gıda Egemenliği Bakanı Francesco Lollobrigida, yasal düzenlemenin ülkenin kültür ve geleneğini koruma amacı taşıdığını ve laboratuvar üretimi gıdaların işsizlik ve biyo-çeşitliliğe zarar verme riski taşıdığını belirtti. Sağlık Bakanı Orazio Schillaci, sentetik gıdaların etkileri hakkında yeterli bilimsel araştırma olmadığını vurguladı. Yasa tasarısı parlamentodan geçerse, yasağı ihlal edenlere 10 bin ile 60 bin avro arası para cezaları uygulanacak.
29 Mart 2023

Online yemek sipariş platformu Yemeksepeti'nin 2023 yılı istatistiklerine göre, tavuk döner bu yıl en çok sipariş edilen yemek oldu ve geçen yılın popüler seçimi lahmacun üçüncü sıraya geriledi. İkinci sırada burger, dördüncü sırada pizza ve beşinci sırada çiğ köfte yer aldı. Sağlıklı beslenenler arasında ise tavuklu salata popülerdi. Tatlı kategorisinde waffle, baklava ve sütlaç en çok tercih edilenler arasındaydı. Büyük siparişlerde ise 1024 kova tavuk ve 303 adet kaşarlı börek dikkat çekti.
29 Aralık 2023

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, 300 gram ağırlığındaki Ramazan pidesinin bu yıl 10 TL'den satışa sunulacağını belirtti. Bu fiyat, geçen seneki 330 gram pidenin 6 TL'ye satılmasına kıyasla yüzde 67'lik bir artışa işaret ediyor. Gramaj düşüşü de göz önünde bulundurulduğunda, zam oranının yüzde 83 olduğu hesaplanıyor. 2021 yılında ise 365 gram pide 4 TL'ye satılıyordu.
20 Mart 2023

Süper Lig'in üçüncü haftasında oynanan İstanbulspor-Galatasaray maçında, Atatürk Olimpiyat Stadı'nın çimlerinin yanıklar nedeniyle gıda boyasıyla boyandığı iddia edildi. Bu durum, maç sırasında futbolcuların formalarının ve saçlarının yeşile boyanmasına neden oldu. Olay, sosyal medyada geniş yankı buldu ve Galatasaray Kulübü dahil birçok kişi ve kuruluş durumu eleştirdi. Maç sonunda zeminle ilgili soruya Galatasaray'ın Uruguaylı futbolcusu Lucas Torreira, zeminin daha iyi olması gerektiğini belirtti.
26 Eylül 2023

İzmir'in Bayraklı ilçesindeki bir evde, polis ekipleri tarafından yapılan inceleme sonucunda derin dondurucuda yabancı uyruklu üç kişinin cesedi keşfedildi. Olay yerinde inceleme yapan ekipler, evin çevresinde güvenlik önlemleri aldı. İlk bulgulara göre ölen kişilerin yabancı uyruklu oldukları tespit edildi.
18 Haziran 2023

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün verilerine göre, küresel gıda fiyatları endeksi son 12 aydır düşüş gösterirken, Türkiye'de gıda fiyatları 32 aydır kesintisiz olarak artıyor. Türkiye'de faiz indirimine giden ve bu politikasını İslami temellere dayandıran Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın politikaları, dünya genelindeki enflasyon trendlerinden ayrışıyor. Ayrıca, 'Erdoğan sayesinde' etiketli çıkartmaların kullanımı nedeniyle görsel iletişimci Mahir Akkoyun hakkında soruşturma başlatıldı ve suçlamalar arasında 'Cumhurbaşkanına hakaret' ve 'seçim düzenini bozma' bulunuyor.
7 Nisan 2023

Türkiye Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, Ankara'da 200 gram ekmeğin fiyatının 5 TL'ye çıktığını açıkladı. Bu fiyat artışı, 10 Ocak 2023 tarihinden itibaren geçerli olacak ve yüzde 25'lik bir zammı ifade ediyor. Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, bu fiyatın Türkiye'nin birçok ilinde zaten uygulandığını ve üç ay sonra Ankara'da da başlayacağını belirtti.
2 Ocak 2023

Seçim sonrası döviz kurlarında yaşanan yüzde 20'ye yakın artış, tarım sektöründe maliyetleri yükseltti. Bu durum, gıda ürünlerinin fiyatlarında artışa yol açacak. Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş ve Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Remzi Suiçmez, maliyet artışlarının ekmek fiyatlarını 8-10 lira arasına çıkarabileceğini ve diğer tarım ürünlerinin fiyatlarını da etkileyeceğini belirtti.
19 Haziran 2023

Afyonkarahisar'ın Başmakçı ilçesi ve Denizli'nin Honaz ilçesindeki yumurta üretim tesislerinde kuş gribi vakaları tespit edildi. Her iki ilçede de tesisler karantinaya alınarak, Başmakçı'da 5 milyon, Honaz'da ise 1.5 milyon tavuk itlaf edildi. Resmi bir açıklama olmamasına rağmen Bloomberg HT tarım editörü İrfan Donat'ın aktardığı bilgilere göre, Tarım ve Orman Bakanlığı salgını kontrol altına almak için çalışmalarını sürdürüyor ve durum Dünya Hayvan Sağlık Örgütü'ne bildirildi.
2 Mart 2023
İşaretlediklerim