Birleşmiş Milletler, 18 Haziran'ı Sürdürülebilir Gastronomi Günü olarak belirlemiştir ve bu günle gastronominin sürdürülebilirliğine dikkat çekmeyi amaçlamaktadır. Gastronomi, gıda sanatı ve yerel mutfaklar olarak da tanımlanmakta ve Türk mutfağı bu konuda öne çıkmaktadır. Sürdürülebilir gastronomi, yiyeceklerin üretiminden tüketime kadar her aşamada doğal kaynakların korunmasını ve ekosisteme zarar vermeden uygulanmasını ifade eder. Unesco'nun Yaratıcı Kentler Ağı, bu alanda en iyi uygulamaları paylaşmak için oluşturulmuş ve Hatay, Gastronominin Yaratıcı Kentleri arasına girmiştir. Vatandaşlar olarak yerel pazarları tercih etmek, seyahatlerde yerel tatları denemek, gıda atıklarını azaltmak gibi adımlarla sürdürülebilir gastronomiye katkıda bulunabiliriz.
18 Haziran 2023

Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü'nün (OECD) raporunda, Türkiye'nin yüzde 72'lik gıda enflasyonu oranıyla 32 OECD üyesi ülke arasında en yüksek gıda enflasyonuna sahip olduğu belirtiliyor. Raporda, 2023 yılının eylül ve ekim aylarında OECD ülkelerinde genel olarak enflasyon oranlarında düşüş yaşandığı, ancak Türkiye, İzlanda, Kolombiya ve Britanya'da gıda enflasyonunun yüzde 10'un üzerinde olduğu ifade ediliyor. Türkiye'nin geçen seneki yüzde 61,4 olan gıda enflasyonu bu sene yüzde 72'ye yükselmiş durumda.
8 Aralık 2023

Bilim insanları, Grönland'daki buzulların erime hızının son 20 yılda beş kat arttığını belirledi. Uydu görüntüleri ve 200 bin eski fotoğraf kullanılarak yapılan incelemelerde buzulların 130 yıl boyunca gelişimi izlendi. Grönland buz tabakasının, 2006 ile 2018 arasında deniz seviyesindeki artışın yüzde 17,3'ünü oluşturduğu ve tüm buzların erimesi halinde deniz seviyesinin en az 6 metre yükselebileceği ifade edildi. Ocak ayında yapılan bir araştırma, Grönland'da 20'nci yüzyıl ortalamasından 2,7 derece daha fazla sıcaklık yaşandığını gösterdi.
11 Kasım 2023

Japonya'nın Nagazaki şehrindeki Kujukuşima Hayvanat Bahçesi'nde yalnız yaşayan 12 yaşındaki dişi gibon Momo'nun doğum yapması görevlileri şaşırttı. Erkek gibon olmadığı için gizemli bulunan bu doğum, yapılan DNA testi sonucunda, Momo'nun bitişik kafeste yaşayan 34 yaşındaki Ito isimli erkek gibonla çelik levhadaki küçük bir delikten çiftleşmiş olabileceği anlaşıldı. Bebek gibon, annesinin bakımıyla sağlıklı bir şekilde büyüyor.
22 Şubat 2023

Batı Afrika'daki kötü hava koşulları ve hastalıklar, kakao üretimini olumsuz etkileyerek çikolata fiyatlarının artmasına neden olabilir. Geçen yıl Fildişi Sahili ve Gana'daki üretimde yaşanan sorunlar nedeniyle kakao fiyatları yüzde 47 artmıştı. Bu yıl da analistler, yeni başlayan sezon için kıtlık bekliyor. Bu durum, atıştırmalık segmentinde enflasyonun devam edebileceği anlamına geliyor.
30 Eylül 2023

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci'nin gıdaların her aşamada denetlendiğini belirtmesine karşın, Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, mevcut denetim sayılarının yetersiz olduğunu ifade etti. Türkiye'de 708 bin 702 gıda işletmesi bulunurken, yılda ortalama iki kez bile denetlenmedikleri belirtiliyor. Ayrıca, taklit ve tağşiş listelerinin bir yılı aşkın süredir yayımlanmadığına dikkat çekiliyor. Toprak, etkin denetimler için gıda mühendisi istihdamının artırılması gerektiğini ve 'yetkilendirilmiş gıda danışmanlığı sistemi projesi'nin acilen hayata geçirilmesi gerektiğini vurguluyor.
16 Nisan 2023

Bolivya'da, araştırmacı Heinz Arno Drawert tarafından, su dışında saatlerce yaşayabilen ve farklı bir nefes alma yöntemine sahip yeni bir balık türü keşfedildi. Bu balık, yaklaşık beş santimetre boyunda, yeşilimsi kurşuni renkte ve renkli desenlere sahip olup, ormanlardaki geçici su ekosistemlerinde yaşıyor. Yumurtaları kuraklığa dayanıklı olan bu tür, yaşam alanlarının büyük bir kısmının yok olduğu için koruma altına alınması gerektiğini vurgulayan Drawert, doğal yaşam alanlarının yüzde 60 ila 70'inin kaybedildiğini belirtiyor.
16 Temmuz 2023

Güney Kore'de 82 yaşındaki bir adam, yerel bir lezzet olan 'canlı ahtapot' yemeğini yerken boğuldu ve kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. Yemeğin adı 'canlı ahtapot' olsa da, ahtapot servis edilmeden önce öldürülüyor ve dokunaçları porsiyonlar halinde kesiliyor. Ancak, dokunaçlar hala hareket ederken servis ediliyor ve bu nedenle yemeğin küçük parçalara ayrılması ve yutmadan önce iyice çiğnenmesi öneriliyor. Bu kişi, 2007 ile 2012 arasında en az üç kişinin canlı ahtapot yemeği yemekten öldüğü belirtilen ülkede, bu yemeği yerken ölen ilk kişi değil.
26 Ekim 2023

Muğla'nın Ortaca ilçesindeki İztuzu Plajı'nda suların çekilmesi sonucu iki bin yıllık bir tuz tesisi ortaya çıktı. Tesis, Kaunos Antik Kenti'nde 2005 yılında yapılan kazılar sırasında bulunmuştu. Kazı başkanı Doç. Dr. Ufuk Çörtük, tesisin antik dönemde mühendislik harikası bir yöntemle kurulduğunu ve yılda ortalama 4-5 ton tuz üretildiğini belirtti. Üretilen tuzların çuvallarla limana taşınarak gemilerle Yunanistan ve adalara ihraç edildiği belirtildi.
29 Eylül 2023

Antep fıstığının fiyatı son bir ayda yüzde 30 oranında artış göstererek 450 liradan 600 liraya yükseldi. Sektör temsilcileri, fiyat artışının arz eksikliğinden değil, yatırım amacıyla Antep fıstığı alımı yapanlardan kaynaklandığını belirtiyor. Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği Başkanı Mehmet Yıldırım, fıstık alışverişinin faturalı yapılmaması nedeniyle yatırım aracına dönüştüğünü ve Ramazan ayı öncesinde fiyatların daha da artacağı beklentisiyle stok yapıldığını ifade ediyor. Yıldırım, fiyatların kontrol altına alınması için ithalata izin verilmesi gerektiğini savunuyor.
2 Şubat 2023

Hepsiburada, 2023 yılının ilk altı ayında en çok satılan ürünler ve tüketici eğilimlerini açıkladı. En çok alışveriş yapan şehirler İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Kocaeli oldu. En çok alışveriş akşam 8 ile 10 arasında ve mart ayında yapıldı. En çok satılan ürünler arasında akıllı çocuk saatleri, otel rahatlığındaki yastıklar, fritözler, Apple, Samsung ve Xiaomi marka cep telefonları, yüz bakım ürünleri, ıslak mendiller, tişörtler ve spor malzemeleri yer aldı.
3 Ağustos 2023

Avrupa Birliği tarafından yapılan bir analiz, AB'ye ithal edilen balların yaklaşık yarısının doğal bal özellikleri taşımadığını gösterdi. Analizde, Çin, Türkiye ve İngiltere'den ithal edilen balların büyük bir kısmının hileli olduğu belirlendi. Türkiye'den alınan 15 numuneden 14'ü, Britanya'dan alınan 10 numuneden ise tümü AB standartlarına uymadı. 2022'de Türkiye, 59 ülkeye yaklaşık 46 milyon dolarlık bal ihraç etti.
25 Mart 2023

Yaklaşık 5 bin kilometre derinlikte bulunan Dünya'nın iç çekirdeği, sismik ölçümlere göre artık yüzeyden daha yavaş dönüyor. Nature Geoscience dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, iç çekirdek 1970'lerin başında gezegenin geri kalanından biraz daha hızlı dönmeye başlamış, ancak 2009 yılı civarında yavaşlamış. Araştırmacılar, iç çekirdeğin dönüş hızındaki bu değişimin, Dünya'nın kendi ekseni etrafında dönmesi için geçen süredeki küçük değişimlerle uyumlu olduğunu belirtiyorlar. Diğer uzmanlar ise bulgular konusunda temkinli yaklaşıyor ve Dünya'nın merkeziyle ilgili gizemlerin devam ettiğini vurguluyorlar.
26 Ocak 2023

Öküzgözü ve Boğazkere, Türkiye'nin en iri ve koyu renkli üzüm çeşitlerinden olup, Elazığ ve Malatya bölgelerinde yetişirler. Bu üzümler, Türkiye'nin şarapçılık sektöründe önemli bir potansiyel taşıyorlar. Özellikle Elazığ'da yetişen Öküzgözü üzümlerinden yapılan şaraplar, zarif ve yoğun kırmızı meyvemsi bir tat sunuyor. Öküzgözü ve Boğazkere üzümlerinin birleşiminden elde edilen şaraplar, Türkiye'nin en eski şarap markalarından birine dönüşüyor. Bu üzümler, Türkiye'nin şarapçılık sektöründe çeşitliliği ve sürdürülebilirliği sağlama potansiyeline sahip.
1 Ekim 2023

Dünyanın en ünlü fastfood zinciri McDonald’s, Big Mac başta olmak üzere hamburgerlerinin formülünde değişiklik yapacağını duyurdu. Yeni hamburgerlerin ekmekleri daha yumuşak, peynirleri mükemmel eriyen, köfteleri sulu ve karamelize tatlı olacak. Ayrıca Big Mac’in gizemli sosu daha keskin ve belirgin bir tada sahip olacak. Yeni hamburgerler şimdilik Avustralya, Kanada ve Belçika'da satışa sunulmuş olup, önümüzdeki yıl ABD'de ve sonrasında Türkiye'de de satılacak.
24 Nisan 2023

ABD Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi (NSIDC), Antarktika'daki deniz buzlarında bu yıl erimenin son 45 yılın en yüksek seviyesine ulaştığını bildirdi. Her yıl kıtanın yaz aylarının yaşandığı şubat ayı sonuna doğru Antarktika deniz buzunun en düşük seviyesine geldiği kış aylarında eski durumuna döndüğü ancak bu yıl buzun beklenen seviyelere ulaşmadığı kaydedildi. Bilim insanları, iklim krizi nedeniyle Kuzey Kutbu'ndaki deniz buzunun sabit biçimde azaldığını ancak Antarktika’dakinin, son dönemde rekor yüksek seviyelerden rekor düşük seviyelere iniş ve çıkışlar kaydettiğini, 2016’dan itibaren de giderek küçülme eğilimine girdiğini vurguluyor.
31 Temmuz 2023

Avustralyalı ve Japon bilim insanları, Japonya yakınlarındaki Izu-Ogasawara çukurunda 8.336 metre derinlikte bilinmeyen bir salyangoz türünü görüntüledi. Bu keşif, daha önce Mariana Çukuru'nda 8.178 metrede görüntülenen salyangozun rekorunu geçerek dünyanın en derin noktasında görüntülenen canlı olarak kayıtlara geçti. Keşif, Batı Avustralya Derin Deniz Araştırma Merkezi ve Tokyo Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Üniversitesi'nin 10 yıllık derin deniz araştırmalarının bir sonucudur.
3 Nisan 2023

Gıda mühendisi Ebru Akdağ, Instagram hesabı 'gidahurafeleriavcisi' üzerinden başlattığı gıda hurafeleriyle mücadelesini kitaplaştırdı. 'Soframızdaki Hurafeler' adlı kitabında, gıda ile ilgili yanlış bilinenleri ve hurafeleri bilimsel verilerle çürütmeyi amaçlıyor. Akdağ, gıda katkı maddeleri, paketli gıdalar, gıda güvenliği ve etiket okuma gibi konularda bilgi veriyor. Ayrıca, gıda endüstrisinin şeffaflığı, gıda katkı maddelerinin tarihi ve kullanımı, doğal gıdaların güvenliği ve çiğ süt tüketimi gibi konulara değiniyor.
3 Aralık 2023

Gıda şirketi Dardanel, Koç Holding'in satılığa çıkardığı Tat Gıda'nın yüzde 53 oranındaki paylarını satın almak için teklif verdiğini duyurdu. Koç Holding daha önce Tat Gıda'nın satışı dahil alternatiflerin değerlendirilmesi amacıyla bir çalışma başlattığını belirtmişti. Dardanel'in teklifi, şirketin hakim paylarının sahibi olan Niyazi Önen Holding A.Ş.'nin çatısı altında bulunan Dardanel Greece S.A. firması ile ortaklaşa yapıldı.
21 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaş çay alım fiyatlarını yüzde 64 artıracağını açıklamasının ardından Çaykur, kuru çay ürünlerine ortalama yüzde 43 zam yaptı. Çaykur'un popüler ürünlerinden Rize Turist çayının fiyatı yüzde 44,7, Tiryaki marka çayın fiyatı ise yüzde 44,2 oranında arttı. Yeni fiyatlandırmaya göre 1 kilogramlık Rize Turist çayı 141,54 lira, Tiryaki çayı ise 138,38 lira oldu.
8 Haziran 2023
İşaretlediklerim