Rusya'nın geçen yıl Ukrayna'daki birliklerini yöneten Hava-Uzay Kuvvetleri Komutanı Sergey Surovikin'in görevden alındığı bildirildi. Yerine geçici olarak Rusya Hava-Uzay Kuvvetleri Kurmay Başkanı Viktor Afzalov'un atandığı kaydedildi. Surovikin, geçtiğimiz Haziran'da Wagner adlı paralı savaşçı grubunun isyanında silah bırakma çağrısında bulunmuştu. İsyanın ardından Surovikin hakkında soruşturma başlatıldığı ve ev hapsinde tutulduğu iddia edilmişti.
23 Ağustos 2023

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Amerika'nın nükleer silah politikalarını eleştirerek, bu tutumun ateşle oynamaya benzediğini belirtti. Lavrov, Ukrayna'nın Batı'dan Rus topraklarını vurmak için izin istediği iddialarını şantaj ve kurnazlık olarak nitelendirdi. Ayrıca, Rusya'nın çıkarları doğrultusunda Ukrayna ile müzakere masasına ültimatomsuz oturabileceklerini ifade etti.
27 Ağustos 2024

Rusya'nın başkenti Moskova'da, 22 Mart 2024 akşamı Crocus City Hall konser salonunda düzenlenen silahlı ve patlayıcı madde kullanılan terör saldırısında 143 kişi hayatını kaybetti, 100'den fazla kişi yaralandı. Saldırıyı IŞİD üstlendi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, saldırıyla ilgili olarak teröristleri ve destekçilerini tespit edip cezalandıracaklarını belirtti ve saldırıdan Ukrayna'nın da sorumlu tutulabileceğine dair ifadeler kullandı. Putin, ülke genelinde güvenlik önlemlerinin artırılacağını duyurdu ve 24 Mart günü için ülke genelinde yas ilan etti.
23 Mart 2024

Rusya'da yönetim karşıtı eylemler düzenleyen Wagner grubunun, Rostov ve Voronej'in ardından Lipetsk bölgesine de girdiği bildirildi. Lipetsk Valisi İgor Artamonov, Wagner grubuna ait askeri konvoyun eyalet sınırları dahilinde ilerlediğini duyurdu ve durumun kontrol altında olduğunu belirtti. Wagner grubunun kurucusu Yevgeniy Prigojin, daha önce Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçlamış ve karşılık vermekle tehdit etmişti.
24 Haziran 2023

Esfender Korkmaz, Türkiye'nin doğal gaz ve tahıl ithalatında Rusya'ya olan bağımlılığını eleştiriyor ve alternatif ülkelerden tedarik sağlanması gerektiğini savunuyor. Korkmaz, Akkuyu Nükleer Santrali'nin devlet tarafından yapılması gerektiğini belirtiyor ve Rusya ile Çin'in rüşvet ve suistimale açık ülkeler olduğunu iddia ediyor. Ayrıca, otokratik yönetimlerin demokrasi ve hukuk standartlarını tehdit olarak gördüğünü ifade ediyor.
9 Haziran 2024

ABD'li muhabir Gershkovich, Rusya'da casusluk suçlamasıyla gözaltına alındı. ABD yönetimi, bu olaya sert tepki göstererek Rusya'da bulunan Amerikan vatandaşlarına acilen ülkeyi terk etmeleri çağrısında bulundu. Beyaz Saray İletişim Direktörü John Kirby, Amerikalıların Rusya'da bulunmasının endişe verici olduğunu ve Rusya'nın gazetecilere yönelik geniş çaplı bir operasyon düzenleyeceğine dair bir uyarı almadıklarını belirtti. Rus FSB, Gershkovich'i Yekaterinburg kentinde gizli bilgi toplarken yakaladığını iddia etti.
31 Mart 2023

Britanya basını, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in güvenlik gerekçesiyle gittiği yerlerde 'normal vatandaş' gibi davranan oyuncularla buluştuğunu iddia etti. 2019'da Erdoğan ve Putin'e dondurma satan kişinin daha önce de Putin'e dondurma sattığı ve bir hava yolu şirketinde hostes olduğu belirtiliyor. BBC Reality Check ekibi, yüz tanıma yazılımı kullanarak bu iddiaları araştırdı ve 2016 ve 2017'de Putin'in yanında görülen bir kadının partisine üye olduğunu, ancak 2022'deki iddianın yanlış olduğunu belirtti.
18 Ocak 2023

Rusya'da mahkeme, Amerikalı Wall Street Journal muhabiri Evan Gerşkoviç'i casusluktan suçlu bularak 16 yıl hapis cezasına çarptırdı. Gerşkoviç, 29 Mart 2023'te Yekaterinburg'da casusluk yaptığı şüphesiyle gözaltına alınmıştı. Rusya Federal Güvenlik Servisi, Gerşkoviç'in Amerikan yönetimi için casusluk yaptığını iddia etmişti. ABD Başkanı Joe Biden, Gerşkoviç'in derhal serbest bırakılması çağrısında bulunmuştu.
19 Temmuz 2024

Rusya İçişleri Bakanlığı, Bryansk, Kursk ve Belgorod bölgelerinde yaşayan vatandaşlarını, hassas bilgilerinin çalınmaması için güvenilir olmayan kameraları ve flört uygulamalarını kullanmamaları konusunda uyardı. Bu uyarı, Ukrayna birliklerinin Kursk bölgesine düzenlediği sürpriz baskının ardından geldi. Moskova, vatandaşlarını sohbet gruplarında gelen linklere dikkat etmeleri konusunda da bilgilendirdi. Ayrıca, bölgedeki asker ve polis personelinin online flört hizmetlerini kullanmaması ve hassas konumlardan video izlememesi gerektiği vurgulandı.
22 Ağustos 2024

Telegram’ın CEO’su Pavel Durov, Fransa’da dört gün süren sorgulamanın ardından serbest bırakıldı. Durov, Le Bourget Havalimanı’nda özel jetinden inerken gözaltına alınmış ve 12 suç ihlalini içeren adli soruşturma kapsamında sorgulanmıştı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, gözaltının siyasi bir karar olmadığını belirtti. Durov’un serbest bırakılması Rusya’da tepki çekti ve Kremlin, Durov’a gerekli tüm yardım ve desteği sağlamaya hazır olduğunu açıkladı.
28 Ağustos 2024

Rusya, ABD'nin Moskova Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Stephanie Holmes'u, ABD'li bazı gazetecilerin ve paralı askerlerin Kursk bölgesine izinsiz girmesi nedeniyle Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı. Rusya, ABD'li gazetecilerin izinsiz girişini kınadı ve ABD'li paralı askerlerin Kursk'ta bulunduğuna dair kanıtların olduğunu belirtti. Bu durumun ABD'nin Ukrayna savaşına doğrudan dahil olması anlamına geldiğini ifade eden Rusya, yasa dışı yollardan ülkeye giren yabancı uzmanların ve paralı askerlerin meşru askeri hedefler olduğunu vurguladı.
20 Ağustos 2024

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova'da Crocus City Hall konser salonuna düzenlenen ve 130'dan fazla kişinin ölümüne yol açan silahlı saldırıya ilişkin açıklamalarda bulundu. Saldırıyı radikal İslamcı örgüt IŞİD üstlenirken, dört saldırgan yakalandı. Putin, radikal İslamcıların ramazan ayında nasıl suç işleyebildiklerini sorguladı ve bu eylemlerin İslam dünyasının ideolojisiyle çeliştiğini belirtti. Ayrıca, ABD'nin saldırıyla ilgili yanıltıcı bilgiler yaymaya çalıştığını iddia etti.
25 Mart 2024

Rus güçlerinin Ukrayna'dan kaçırdığı ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in siyasi müttefiki Sergey Mironov tarafından evlat edinilen bir çocuğun bulunduğu bildirildi. Ukrayna hükümeti, savaşın başlamasıyla 20 bin çocuğun kaçırıldığını iddia ederken, Rusya çocukları savaştan korumak için tahliye ettiğini savunuyor. Uluslararası Ceza Mahkemesi, çocukların yasadışı şekilde taşındığı iddiasıyla Putin ve Çocuk Hakları Komiseri hakkında tutuklama emri çıkardı. Mironov'un evlat edindiği çocuğun adı ve doğum yeri kayıtlarda değiştirilmiş, ancak Mironov ve Rus hükümeti konu hakkında yorum yapmaktan kaçındı.
24 Kasım 2023

Rusya'nın Sibirya bölgesindeki Kemerovo kentinde, sarhoşken bir kişiye saldırıp ruhsatsız silah bulunduran 48 yaşındaki Sergey B. isimli sanığa açılan dava sonuçlandı. Mahkeme, sanığın sağlık durumu ve polisle işbirliği yapmasının yanı sıra kedi sahibi olmasını da hafifletici sebep olarak gördü ve cezayı erteledi. Rus yayın kuruluşu Mash, kedi sahipliğinin daha önce hiçbir zaman hafifletici sebep olarak kabul edilmediğini belirtti.
20 Kasım 2023

Rusya eski devlet başkanı ve başbakanı Dimitri Medvedev, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Rus lider Vladimir Putin hakkında çıkardığı tutuklama emrine tepki gösterdi. Medvedev, Putin'in yabancı bir ülkede tutuklanması halinde bunun Rusya tarafından savaş ilanı olarak kabul edileceğini ifade etti. Ayrıca, böyle bir durumda Rusya'nın Alman parlamento binasını ve başbakanlık ofisini vurabileceği tehdidinde bulundu.
23 Mart 2023

Radikal İslamcı örgüt IŞİD, Moskova'da Crocus City Hall adlı konser salonunda düzenlenen ve en az dört kamuflajlı ve ağır silahlı saldırganın insanlara ateş açtığı saldırıyı üstlendi. Rusya Federal Güvenlik Servisi'ne (FSB) göre, saldırıda 40 kişi hayatını kaybetti, 100'den fazla kişi yaralandı. Saldırganlar henüz yakalanmadı. ABD ve diğer ülkeler, bu ay başında Moskova'daki vatandaşlarına kalabalıklardan uzak durma çağrısında bulunmuştu.
23 Mart 2024

Rus paralı asker şirketi Wagner'in lideri Yevgeni Prigojin, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'nun çağrısına yanıt vererek Rusya topraklarındaki ilerlemeyi durdurduğunu açıkladı. Prigojin, tarafların birinde Rus kanı dökülmesinin sorumluluğunu anladıklarını belirtti ve konvoylarını geri çevirerek plana göre saha kamplarına geri döneceklerini ifade etti. Prigojin daha önce Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçlamış ve karşılık vermekle tehdit etmişti.
24 Haziran 2023

22 Mart akşamı Moskova'daki Crocus City Hall konser salonunda gerçekleşen terör saldırısında 143 kişi hayatını kaybetti. Saldırıyı IŞİD üstlendi. Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) Müdürü Aleksandr Bortnikov, saldırının Ukrayna askeri istihbaratıyla bağlantılı olduğunu belirtti. Saldırıyla ilgili 20'den fazla kişi yakalandı ve saldırganların dördünün Tacikistan vatandaşı olduğu tespit edildi.
24 Mayıs 2024

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Rus özel güvenlik şirketi Wagner’in kurucusu Prigojin’in öldürüldüğünü ifade etti. Prigojin, 24 Haziran’da paralı savaşçılarla birlikte Rus yönetimine karşı silahlı isyan başlatmıştı. Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, ülkenin Tver bölgesinde özel bir jetin düşmesi sonucu 10 kişinin öldüğünü duyurmuş, Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansı (Rosaviatsiya) ise düşen uçakta ölenler arasında Prigojin’in de bulunduğunu açıklamıştı.
25 Ağustos 2023

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Wagner ve ülkedeki diğer paralı asker grupları için çalışanların 'Rus devletine bağlılık yemini' etmelerini zorunlu kılan bir kararname imzaladı. Bu kararname, Wagner lideri Yevgeniy Prigojin'in bir uçak kazasında öldüğünün açıklanmasının ardından yürürlüğe girdi. Kararnameye göre, Rusya'ya bağlılık yemini, 'komutanların ve üst düzey liderlerin emirlerine kesinlikle uyma sözünü' içeriyor.
26 Ağustos 2023
İşaretlediklerim