28’inci Yasama Dönemi’nde TBMM Dilekçe Komisyonu’na 10 bin 660 dilekçe yollandı. Dilekçelerde ekonomik talepler ağırlıkta olup, ulaşım ücretlerinin yolcuların ağırlığına göre belirlenmesi gibi ilginç istekler de yer aldı. Ayrıca, bedelli askerlik ücretinin asgari ücrete göre belirlenmesi, ÖTV'nin kaldırılması, açık alanda sigara içilmesinin yasaklanması ve özel sektöre enflasyon farkı verilmesi gibi talepler de komisyona iletildi. Meclis, 1 Ekim’e kadar tatil edildi.
7 Ağustos 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayınlanan kararla, Antalya'nın Kemer ilçesindeki Arslanbucak turizm merkezi, Ankara'nın Kahramankazan ilçesine bağlı Soğucak termal kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgesi, Konya'nın Hüyük ilçesindeki İmrenler Yaylası ve Giresun'daki Yavuzkemal Yaylası Turizm Merkezi'nin sınırları değiştirilerek kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgeleri olarak ilan edildi.
23 Şubat 2023

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında verdiği 'hak ihlali' kararına ilişkin 'Meclis gereğini yerine getirecektir' dedi. AYM, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkum edildikten sonra TİP'ten milletvekili seçilen avukat Can Atalay'ın 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' hakkı ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının' ihlal edildiğine hükmetmişti. Kurtulmuş, 'AYM kararı ortadadır, Meclis gereğini yerine getirecektir' ifadelerini kullandı.
27 Ekim 2023

İstanbul Valiliği, kentteki park, piknik yeri, plaj ve sahillerde içki içme yasağını getirdi. Valilik, kararın yeni olmadığını ve mevcut yasaları hatırlattıklarını belirtti. Ancak, bu karar birçok hukukçu tarafından Anayasa'ya aykırı bulundu ve sosyal medyada tepkiler çekti. Türkiye İşçi Partisi ve CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, karara tepki gösteren muhalefet temsilcileri oldu.
30 Ağustos 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Yükseköğretim Kurulu'nda çeşitli üst düzey atama ve görevden alma kararları alındı. Bu kararlar Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Atamalar arasında Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı birçok genel müdür yardımcılığı pozisyonu ve Milli Eğitim Bakanlığı Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü gibi görevler bulunmaktadır. Ayrıca Vakıflar Genel Müdürlüğü ve YÖK üyeliklerinde de değişiklikler yapıldı.
10 Nisan 2023

Ankara 31. Asliye Hukuk Mahkemesi, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi'nin amaç dışı faaliyet gösterdiği gerekçesiyle görevden alınmasına ve yeni seçim yapılmasına karar verdi. Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, bu kararı ve önceki saldırıları, TTB'nin güçlü bir örgüt olduğunun ve iktidar tarafından kaygılandırıldığının bir işareti olarak gördüğünü belirtti. Fincancı, yargının araçsallaştırıldığını ve bu durumun toplumun adalet duygusunu yerle bir ettiğini ifade etti. Ayrıca, TTB'nin sağlık ve insan hakları konularında önemli bir denetim işlevi yürüttüğünü ve bu nedenle iktidarın rahatsız olduğunu dile getirdi.
2 Aralık 2023

ODTÜ rektörlüğü, öğrencilerin 11'inci Onur Yürüyüşü'nü düzenleme planlarına izin vermediğini e-posta yoluyla bildirdi. Rektörlük, yürüyüşün yasalara aykırı olduğunu savunarak, devam edilmesi halinde gerekli güvenlik önlemlerinin alınacağını ifade etti. Geçen sene de yasaklanmaya çalışılan yürüyüş sırasında polis müdahalesi olmuş ve 38 kişi gözaltına alınmıştı.
8 Haziran 2023

KKTC Cumhuriyet Meclisi, yabancılara mülk satışına kota getiren ve Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarının konut alma hakkını birden üçe çıkaran yasa tasarısını kabul etti. Yeni düzenlemeye göre, yabancılar en fazla 1 dönüm arazi ya da konut alabilecek, ancak Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları bu sınırlamanın dışında tutulacak. Muhalefet, yasanın yabancılara mülkiyet sınırlaması getirmediğini, aksine kriter artırımı olduğunu savunarak karşı çıktı. Yasanın acil olarak gündeme gelmesinin sebebinin, Türkiye'nin FATF listesinden çıkartılması olduğu iddia edildi.
21 Mayıs 2024

İstanbul Valisi Davut Gül, park, piknik yeri, plaj ve sahilde içki içme yasağının gerekçelerinden birinin 'kadınların rahatsız edilmeden vakit geçirme hakkı' olduğunu belirtti. Valilik, yasağın yeni olmadığını ve ilgili kurumlara yükümlülüklerin hatırlatıldığını ifade etti. Ancak, avukat Hüseyin Ersöz ve anayasa profesörü Kemal Gözler, bir insan fiilinin ancak kanunla yasaklanabileceğini ve genelgelerin bu konuda yetersiz olduğunu belirtti.
30 Ağustos 2023

İlber Ortaylı, Türk medeniyetinin geniş coğrafi sınırlar içinde İran'dan İspanya'ya kadar uzandığını belirtti ve Türk ile İtalyan kültürlerinin etkileşiminin artırılması gerektiğini vurguladı. İtalya'da eğitim gören Türk gençlerinin bu etkileşimde önemli bir rol oynayabileceğini, dil öğrenimi ve kültürel faaliyetlere katılımın bu süreci destekleyeceğini ifade etti. Ayrıca, Venedik Bienali'nde Türkiye Pavyonu'nun Türk sanatını uluslararası alanda temsil ettiği ve Gülsün Karamustafa'nın eserlerinin sergilendiği belirtildi.
12 Mayıs 2024

Anayasa Mahkemesi (AYM), TİP Hatay Milletvekili ve Gezi Parkı davasından tutuklu olan Can Atalay'ın 'seçilme hakkı' ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği' haklarının ihlal edildiğine karar verdi. Atalay, Hatay'dan TİP milletvekili seçilmişti ancak Yargıtay 3'üncü Ceza Dairesi, avukatlarının mazbatasını alarak tutukluluğun bitmesi için yaptığı başvuruyu reddetmişti. Bunun üzerine Atalay, AYM'ye bireysel başvuruda bulunmuştu.
25 Ekim 2023

İstanbul Teknik Üniversitesi'nde bir araştırma görevlisi kadro ilanı, usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla iptal edildi ve ilgili dekanlar ile bölüm başkanları istifa etti. İptal edilen kadro, TBMM Meclis Başkanı Mustafa Şentop'un oğlu Mehmet Selahaddin Şentop'un da başvurduğu ve başarısız olduğu bir pozisyondur. Yeniden yayımlanan ilanda kadro sayısı ikiye çıkarıldı ve şartlar değiştirildi. TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, konuyu Meclis gündemine taşıyarak Milli Eğitim Bakanı'na sorular yöneltti.
5 Ocak 2023

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yeni düzenleme kapsamında kendisinin veya eşyasının elle aranmasını kabul etmeyen yolcuların uçağa kabul edilmeyeceğini açıkladı. Sivil Havacılık Kanunu’nda değişiklik öngören kanun teklifi TBMM’ye sunuldu. Yeni düzenlemeye göre, havalimanı girişlerinde tüm yolcular cihazla aranacak ve cihazla aranmanın yetersiz kaldığı durumlarda elle arama yapılacak. Ayrıca, özel güvenlik personeli genel kolluk nezaretinde eşya, bagaj ve kargolarda arama yapabilecek.
21 Mayıs 2024

TBMM Başkanlığına sunulan 'Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' ile kentsel dönüşüm süreçlerinin hızlandırılması amaçlanıyor. Teklif, yargı süreçlerini hızlandırmak için savunma sürelerini kısaltmayı, yürütmenin durdurulması talebine itirazı engellemeyi, keşif ve bilirkişi sürelerini kısaltmayı ve duruşma yapılmasını mahkemenin takdirine bırakmayı öngörüyor. Ayrıca, riskli yapıların yıktırılması konusunda yetkiler Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'na devrediliyor ve yapı ruhsatı alınması da dahil olmak üzere tüm iş ve işlemler, maliklerin salt çoğunluğu ile alınan karara istinaden yapılacak.
20 Ekim 2023

Veteriner Hekimler Derneği Genel Başkanı Gülay Ertürk'ün, sokak hayvanlarıyla ilgili 'uyutma' uygulamasını içeren kanun teklifinin Meclis komisyonunda görüşmeleri devam ederken Meclis'e girişi yasaklandı. Dernek, bu yasağın kabul edilemez olduğunu ve Türk veteriner hekimlerine verilmiş bir ceza olarak gördüklerini belirterek durumu protesto etti. 'Uyutma' teklifine karşı kamuoyunda büyük tepki bulunuyor ve birçok kişi bu düzenlemenin geri çekilmesini talep ediyor.
23 Temmuz 2024

TBMM Karma Komisyonu, CHP'li Ali Mahir Başarır ve İYİ Partili Lütfü Türkkan'ın dokunulmazlıklarının kaldırılması yönünde karar verdi. Başarır, bir mahkemeye tepki göstermesi nedeniyle 'duruşma hakimlerine alenen hakaret' ve 'adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs' suçlarından; Türkkan ise Bingöl'de bir vatandaşa hakaret etmesi ve sonrasında özür dilemesi nedeniyle 'hakaret' suçundan fezleke hazırlanmıştı. TBMM Genel Kurulu'nun son kararı vereceği belirtildi ve milletvekilleri savunmalarını yazılı veya sözlü olarak yapabilecekler.
2 Mart 2023

Gezi Parkı davasından tutuklu avukat Can Atalay, Hatay'dan TİP milletvekili seçildi ancak hala serbest bırakılmadı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Atalay'ın durumunun Yargıtay ve TBMM Başkanlığı'nın vereceği karara bağlı olduğunu belirtti. TİP Genel Başkanı Erkan Baş ise Atalay'ın kesinleşmiş bir hükmü olmadığını, Anayasa'ya göre milletvekili seçilmesinin ve TBMM Başkanlığı'na aday olmasının mümkün olduğunu ifade ederek Tunç'un açıklamalarına itiraz etti.
7 Haziran 2023

Avrupa'da turist yoğunluğundan şikayet edilirken, Türkiye'de turistlerin oteller yerine kayıt dışı konutlarda kaldığı belirtiliyor. Türkiye Otelciler Federasyonu ve Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği, turistlerin nerede kaldığını araştırıyor. Federasyon Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, otellerin boş kaldığını ve turizmcilerin zarar gördüğünü ifade ediyor. Kayıt dışı konutlar, ikinci evler ve rezidanslar turistlere gayrı resmi olarak kiralanıyor.
24 Temmuz 2024

Mehmet Altan, 2009 yılında 1 Mayıs'ın resmi tatil olarak kabul edilmesine rağmen Taksim'de kutlamaların yasaklanmasını ve sonraki yıllarda yaşanan değişiklikleri ele alıyor. 2013 yılında başlayan Taksim Yayalaştırma Projesi nedeniyle çıkan çatışmalar ve 2024 yılında hükümetin Anayasa Mahkemesi kararını tanımaması üzerine Taksim'de kutlamalara izin verilmemesi örneklerle anlatılıyor. Altan, Türkiye'de ilke, kural ve yasanın olmadığını, bu durumun toplumu olumsuz yönde etkilediğini savunuyor.
2 Mayıs 2024

Hatay'ın Antakya ilçesinin tarihi merkezi, cumhurbaşkanlığı kararıyla 'riskli alan' olarak ilan edildi. Bu karar, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na olağanüstü yetkiler tanıyor ve bölge sakinleri ile sivil toplum kuruluşları endişeli. Avukat Can Terbiyeli, kararın mülksüzleştirme riski taşıdığını ve bölgenin turistik bir müzeye dönüşebileceğini belirtiyor. Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yaşanan benzer bir duruma atıfta bulunarak, tarihi yapılara TOKİ riski ve yerel mimarinin korunamayacağı konusunda kaygılarını dile getiriyor.
6 Nisan 2023
İşaretlediklerim