Eski ABD Başkanı Donald Trump, Georgia'daki 2020 başkanlık seçimlerinde hile yapıldığına dair 'yeni kanıtlar' sunacağı basın toplantısını iptal etti. Trump, avukatının tavsiyesi üzerine bu kararı aldığını belirtti. Bu arada, Georgia'nın Atlanta kentinde, 'eyaletteki 2020 başkanlık seçimi sonuçlarına müdahale girişimi' iddiasını uzun süredir soruşturan Fulton bölgesi savcıları, Trump'a yeni suçlamalar isnat eden iddianameyi kamuya açıkladı. Trump'a yöneltilen suçlamalar arasında 'bir kamu görevlisinin yeminini bozmaya teşvik', 'yalan beyanda bulunmak için komplo kurma' ve 'eyaletin yolsuzluk ve şantajla mücadele ile ilgili kanunu ihlal etme' başlıkları da bulunuyor.
18 Ağustos 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, sosyal medyada paylaşılan ve tarihi belirsiz bir videoda, '34 AKP 13' plakalı ve çakarlı olduğu iddia edilen bir Range Rover sürücüsü ile bir taksicinin tartışmasını alıntıladı. Videoda taksici, sürücüyü çakar takarak yol kesmekle suçluyor. Erkan Baş, bu videoyu Twitter hesabından paylaşarak, plakasında 'AKP' yazan ve çakar kullanan kişilerin zihniyetini eleştirdi ve 'Bu düzen yıkılacak!' ifadesini kullandı.
20 Nisan 2023

Irak merkezi yönetimi, Süleymaniye Uluslararası Havalimanı'nda meydana gelen ve Wall Street Journal'ın Demokratik Suriye Güçleri Genel Komutanı Mazlum Kobani'yi hedef aldığını bildirdiği patlamadan Türkiye'yi sorumlu tuttu. ABD'li yetkililer, saldırıda herhangi bir zayiatın olmadığını ve konvoyda üç ABD askerinin de bulunduğunu açıkladı. Irak Cumhurbaşkanlığı, saldırının ülke egemenliğini hedef aldığını ve Türkiye'nin bu eylemler için özür dilemesi gerektiğini belirtti. Türkiye Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili ise Türkiye'nin saldırıyla ilgisi olmadığını ve TSK'nın böyle bir operasyon düzenlemediğini ifade etti.
8 Nisan 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı yardımcısı adayı Ekrem İmamoğlu, Erzurum'da düzenlediği miting sırasında bozkurt işareti yapan kişiler tarafından taşlı saldırıya uğradı. Saldırıda çok sayıda kişi yaralandı. İmamoğlu, polisin olaya müdahale etmediğini ve bunun bir talimat sonucu olduğunu iddia etti. Ayrıca, Erzurum Valisi ve diğer yetkilileri görevlerini yerine getirmemekle suçlayarak, Erzurum'a yakışmayan bir yönetim olduğunu belirtti ve yaralılarla ilgili bilgi almadan şehri terk etmeyeceğini söyledi.
7 Mayıs 2023

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Suriye hava sahasında Türkiye'ye ait bir silahlı insansız hava aracını (SİHA) 'potansiyel tehdit' olarak değerlendirdiği için düşürdüğünü duyurdu. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, konuyla ilgili olarak Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ile görüştü ve ABD'nin 'sadece IŞİD'i yenme harekatına destek amacıyla Suriye'de kalmaya devam ettiğini' teyit etti. Ayrıca, Austin, Türkiye'nin 'meşru güvenlik kaygılarını' kabul ettiğini ve 'ABD güçlerine yönelik herhangi bir riski önlemek için ABD ile Türkiye arasında yakın koordinasyonun önemini' vurguladı.
5 Ekim 2023

ABD'nin Georgia eyaletindeki 'seçimlere müdahale' davasında eski başkan Donald Trump'la birlikte suçlanan Scott Graham Hall, kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etti. Hall, seçim ekipmanlarına yasa dışı müdahale, şantaj ve altı komplo suçlamasını kabul etti. Suçlamaları kabul etmesinin ardından Hall'a, beş yıl denetimli serbestlik ve 200 saat kamu hizmeti cezası verildi. Hall ve diğer sanıkların, başkalarının 'güvenli seçim ekipmanına ve seçmen verilerine yasa dışı bir şekilde erişmesine' imkan sağlamak için komplo kurdukları belirtiliyor.
30 Eylül 2023

ABD Savunma Bakanlığı, Suriye'nin Haseke bölgesinde ABD askerlerine yönelik İHA saldırısına karşılık olarak Deyrizor'da İran Devrim Muhafızlarına bağlı Kudüs Güçlerine ait iki tesisi hedef aldı. Saldırı sonucunda sekiz örgüt mensubu öldürüldü. 23 Mart'taki İHA saldırısında yaralanan altı ABD personelinin sağlık durumlarının iyi olduğu ve tedavilerinin devam ettiği belirtildi.
30 Mart 2023

ABD'nin eski başkanı Donald Trump, Fox News'e verdiği röportajda, ülkedeki suç oranlarını azaltmak için ölüm cezası dahil sert uygulamaların gerekli olduğunu belirtti. Trump, uyuşturucu ticaretinden hüküm giyenlerin ölüm cezasına çarptırılması gerektiğini savundu. Program sunucusunun, Trump'ın daha önce af ettiği Alice Johnson örneğini gündeme getirmesi üzerine, Trump böyle bir cezanın yürürlükte olması durumunda Johnson'ın suç işlemekten kaçınacağını iddia etti.
21 Haziran 2023

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın ticaret danışmanı Peter Navarro, Kongre'nin taleplerini yerine getirmediği için 'Kongre'ye itaatsizlikten' suçlu bulundu. Bu suçlama, 6 Ocak Kongre saldırısı sonrası başlatılan soruşturmalar kapsamında gerçekleşti. Savcılar, Navarro'nun mahkeme celbini göz ardı ederek 'yasaların üstünde' hareket ettiğini belirtti. Navarro, iki yıl hapis cezasıyla karşı karşıya.
8 Eylül 2023

ABD'nin eski başkanı Donald Trump, Ocak 2021'deki ABD Kongresi işgali sonrası kendi sosyal medya platformu Truth Social'ı kurdu. Bu platform, büyük sosyal medya şirketlerinin Trump'a kapılarını kapatmasının ardından ortaya çıktı. Washington Post'un haberine göre, Trump geçtiğimiz yaz Elon Musk'a Truth Social'ı satma teklifinde bulundu. Ancak bu görüşme herhangi bir sonuca varmadı. Musk, 2022'nin sonlarında Twitter'ı satın aldıktan sonra Trump'ın platformdaki engelini kaldırmıştı.
13 Mart 2024

Black Lives Matter hareketinin kurucularından Patrisse Cullors'ın kuzeni Keenan Anderson, Los Angeles'ta bir trafik kazası sonrası polis tarafından elektroşok tabancasıyla etkisiz hale getirildikten sonra hastanede hayatını kaybetti. Polis, Anderson'ın kalp krizi geçirdiğini ve ölüm nedeninin resmi olarak açıklanmadığını belirtti. Olay, polis reformu çağrılarını yeniden gündeme getirdi ve Cullors, Los Angeles Polis Şefi'ne istifa çağrısında bulundu.
13 Ocak 2023

ABD'de bir federal yargıç, eski Başkan Donald Trump'ın özel kalem müdürü Mark Meadows ve diğer bazı yardımcılarının, 2020 seçim sonuçlarını geçersiz sayma çabalarına yönelik cezai soruşturma kapsamında jüri önünde ifade vermelerini istedi. İfadeye çağrılanlar arasında Ken Cuccinelli, John Ratcliffe, Robert O’Brien ve John McEntee gibi isimler bulunuyor. Trump'ın hukuk ekibinin bu karara itiraz etmesi bekleniyor.
25 Mart 2023

Eski ABD Başkanı Donald Trump hakkında, emlak sektöründe birçok kişi ve kurumu dolandırdığı suçlamasıyla New York'ta devam eden dava kapsamında 'sınırlı konuşmama' emri verildi. Trump'ın sosyal medya paylaşımları nedeniyle verilen bu emir, mahkeme personeline yönelik kişisel saldırıları kapsıyor. Davanın sonucunda, Trump şirketlerine ne kadar para cezası verileceği ve New York eyaletinde iş yapma ehliyetlerinin iptal edilip edilmeyeceği belirlenecek.
4 Ekim 2023

Moskova'da meydana gelen terörist saldırı sonrası, ABD'li yetkililerin saldırı sırasında Ukrayna'nın dahil olduğuna dair bir emare olmadığını belirtmeleri dikkat çekti. Rus yetkililer ise saldırının arkasında Ukrayna bağlantısı olduğunu iddia ediyor. Saldırıyı IŞİD'in üstlenmesi, durumu daha karmaşık hale getiriyor. IŞİD, son üç aydır ABD'nin hedef aldığı ülkelerde, özellikle İran, Türkiye, Irak, Suriye ve Rusya'da aktif saldırılar düzenliyor.
25 Mart 2024

Akif Beki, İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin bir helikopter kazasında ölmesinin ardından ortaya atılan komplo teorilerini ele alıyor. Bazı kesimler, Reisi'nin ölümünün bir kaza değil sabotaj olduğunu ve bu olayın asıl hedefinin Türkiye olduğunu iddia ediyor. Beki, bu tür komplo teorilerinin daha önce Beyrut Limanı patlamasında da ortaya atıldığını ve benzer şekilde Türkiye'nin hedef alındığının öne sürüldüğünü hatırlatıyor. İran yetkilileri ise Reisi'nin ölümünün bir kaza olduğunu belirtiyor.
21 Mayıs 2024

Meta, 6 Ocak 2021'de ABD Kongresi'ne düzenlenen saldırı sonrasında askıya alınan Donald Trump'ın Facebook ve Instagram hesaplarını yeniden kullanıma açacağını duyurdu. Meta Küresel İlişkiler Başkanı Nick Clegg, hesapların artık kamu güvenliği için ciddi bir tehdit oluşturmadığını ve yeni güvenlik önlemleri ile hesapların açılacağını belirtti. Trump, bu platformlar üzerinden büyük bir iletişim ağına erişim imkanı kazanacak. Trump, Twitter hesabının yeniden açılmasına rağmen, kendi platformu Truth Social'ı tercih ettiğini ifade etmişti.
26 Ocak 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı yardımcısı adayı Ekrem İmamoğlu'nun Erzurum'da düzenlemeyi planladığı miting, saldırganların taşlı saldırısı sonucu başlamadan sona erdi. Miting alanına AKP'li belediyenin otobüs yığmasıyla başlayan gerginlik, slogan atan bir grubun saldırısına dönüştü. İmamoğlu, polisin müdahale etmemesi üzerine vali ve emniyet müdürü hakkında suç duyurusunda bulunacağını açıkladı. Saldırıda birçok kişi yaralandı ve İmamoğlu'nun otobüsü meydandan ayrılırken polis TOMA'larla müdahale etti.
7 Mayıs 2023

Türkiye, son iki ay içinde PKK, IŞİD ve DHKP/C olmak üzere üç terör örgütünün eylemlerine sahne oldu. DHKP/C, sekiz yıl önce Gezi Parkı soruşturmalarında ilerleme kaydeden savcı Mehmet Selim Kiraz'ı öldürdüğü adliyeyi, seçimlere iki ay kala tekrar hedef aldı. Bu saldırıda üç polis ve iki vatandaş yaralandı, bir sivil hayatını kaybetti. İsmail Saymaz, bu terör eylemlerinin seçim sürecinde siyasi malzeme olarak kullanıldığını ve asıl zararın demokrasiye olduğunu belirtiyor.
9 Şubat 2024

Eski ABD başkanı Donald Trump, yeniden seçilirse Filistin yanlısı kampüs gösterilerini bitireceğini ve eylemci öğrencileri sınırdışı edeceğini belirtti. New York'ta özel bir konferansta bağışçılarla buluşan Trump, Columbia Üniversitesi'ndeki gösterileri bastıran New York polisinin diğer şehirlere ilham olması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Trump'ın İsrail lehine daha güçlü bir duruş sergilemeye başladığı ve iki devletli çözümün artık uygulanabilir olmadığını düşündüğü ifade edildi.
28 Mayıs 2024

Sinan Oğan, seçim otobüslerinin Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde HDP'liler tarafından saldırıya uğradığını iddia etmiş ve bu iddiasını desteklemek için dört saniyelik bir video paylaşmıştı. Ancak, şüpheler üzerine paylaştığı karakol tutanağında saldırganların HDP'li olduğuna dair bir ifade bulunmuyor. Otobüs şoförünün ifadesinde, taş atan kişilerin kim olduğunu görmedikleri belirtiliyor.
8 Mayıs 2023
İşaretlediklerim