İstanbul Adalar'da evcil hayvanların yasadışı üretimi ve satışı yapıldığı tespit edildi. Aktivistlerin ve bölge halkının ihbarı üzerine tarım müdürlüğü ve polis harekete geçti ve bir anne kurt köpeği ile dört yavrusu kurtarıldı. Evcil hayvanların kayıtdışı üretimi ve ticareti, sahipsiz hayvan nüfusundaki artışa neden oluyor ve hayvana karşı insanlık dışı muamele vakalarının başlıca kaynağı oluyor. Hayvanları Koruma Mevzuatı'na göre, evcil hayvanların, sahiplerince kısırlaştırılması esastır.
22 Temmuz 2023

Britanya'da yaşayan Sian Sexton, 11 yıl önce kaybolan kedisine kavuştu. Kedi Daisy, Sexton'la birlikte 2012'de Dorset bölgesindeki Caerphilly kasabasına taşındıktan kısa bir süre sonra evden kaçmıştı. 11 yıl sonra Caerphilly'deki bir veteriner, Sexton'a mikroçip takılmış sahipsiz bir kedinin getirildiğini bildirdi. Bu sayede Sexton, 11 yıldır kayıp olan kedisine kavuştu.
26 Eylül 2023

Hopa Belediyesi, sokak köpeklerinin uyutulmasını öngören yasa tasarısına karşı, 'Güvenlik sokaklar, sağlıklı hayvanlar' adlı bir proje başlattı. Proje kapsamında köpekler kısırlaştırılacak, küpe ve çip takılarak bakım ve rehabilitasyon süreçleri takip edilecek. Belediye Başkanı Utku Cihan, projenin sokak köpeklerinin yaşam haklarını savunmak ve Hopa'da yaşayanların huzursuzluğunu önlemek açısından önemli olduğunu belirtti. Proje, veteriner hekimler ve hayvan hakları savunucularının desteğiyle yürütülecek.
23 Mayıs 2024

Gümüşhane'nin Alemdar köyünde yaşayan Okan Berker, iftar öncesi gezintiye çıktığı sırada yol kenarında bir ayı yavrusu buldu. Annesi olmadığını fark edince yavruyu evine götürdü ve 'Yogi' adını vererek bir gece besledi. Ertesi gün Doğa Koruma ve Milli Parklar Gümüşhane Şube Müdürlüğü ekiplerine teslim etti. DKMP yetkilileri, doğadaki yaban hayvanı yavrularına dokunulmaması ve bulundukları yerde bırakılması konusunda uyarıda bulundu.
2 Nisan 2023

Diyarbakır'da, Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu ağır hasar gören ve yıkımına başlanan Galeria İş Merkezi'nde mahsur kalan kediler, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve AFAD ekiplerinin ortak çalışmasıyla kurtarıldı. Hayvanseverlerin uyarısı üzerine yıkım durduruldu ve kurtarma çalışmaları başlatıldı. Şu ana kadar yedi kedi kurtarılırken, binada başka hayvanlar olabileceği ihtimaline karşı çalışmalar devam ediyor. Daha önce bölgeye gelen AFAD ekipleri, gerekli ekipman bulunamadığı için kurtarma çalışmasına başlayamamıştı.
23 Şubat 2023

Hatay'da meydana gelen bir bina çökmesi sonucu enkaz altında kalan tıp fakültesi öğrencisi Kerem Çetin ve kedisi Çilek, beş saat süren bir kurtarma operasyonu sonucunda kurtarıldı. Konya'dan gelen Akşehir Arama Kurtarma ekibi tarafından gerçekleştirilen operasyonda, Çetin'in sağlık durumu iyi olarak belirlendi ve öncelikle kedisinin kurtarılmasını istedi. Çilek adlı kedi perdeye sarılı halde bulunarak kurtarıldı ve bu durum Çetin'in moralini yükseltti. Çetin hastaneye kaldırıldı ve tedavisi devam etmektedir.
7 Şubat 2023

Giresun'un Eynesil ilçesinde bir caminin minaresinde mahsur kalan yavru baykuş, AFAD ekipleri tarafından kurtarıldı. Yavru baykuş, iki ay boyunca köylüler ve cami cemaati tarafından beslendi. Kurtarılan yavru baykuş, tedavisinin ardından Tirebolu Doğa Koruma ve Milli Parklar İlçe Müdürlüğüne teslim edildi.
7 Ağustos 2023

Çanakkale'de 22 Ağustos'ta başlayan ve kontrol altına alınan orman yangını sırasında tahliye edilen köylerdeki hayvanlar, ekipler tarafından kurtarıldı. Kurtarılan hayvanlar, sahiplerine teslim edilmeye başlandı. Yaralı hayvanların tedavileri ise devam ediyor. Yangının en çok etkilediği yerlerden biri olan Yağcılar köyü sakinlerinden biri, kurtarılan köpeklerine kavuştuğu için mutluluk ifade etti.
24 Ağustos 2023

Animal Save Türkiye, 6 Şubat'taki depremin ardından bölgede arama kurtarma çalışmaları yaparak 286 kedi, köpek, kuş, tavşan ve horozu kurtardı. İletişim Sorumlusu Doğa Giray, kurtarma çalışmalarının çoğunlukla siviller ve gönüllüler tarafından yürütüldüğünü belirtti. Grup, ayrıca Türk Veteriner Hekimleri Birliği ile koordineli çalışarak kurtarılan hayvanları tedavi ettiriyor ve güvenli şehirlere naklediyor. TVHB'nin deprem bölgesinde bir hayvan hastanesi kurma amacı olduğu ve bu süreçte desteklenmeleri gerektiği vurgulandı.
20 Mart 2023

Bolu'nun Karaçayır Mahallesi'nden geçen Çığırtkanlar Deresi'nde üç köpek yavrusunun mahsur kaldığı bilgisi üzerine Bolu Belediyesi İtfaiye ekipleri olay yerine geldi. Dereye merdiven yardımıyla inen itfaiye eri, köpekleri aramaya başladı. Otların arasında oldukları belirlenen yavrular, bulundukları yerden çıkartılarak yaşam alanına bırakıldı.
28 Ağustos 2023

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde bir boğaya balyozla vurarak öldürdüğü görüntülerin sosyal medyada yayılmasının ardından tutuklanan Mustafa Yaprak, mahkeme tarafından tahliye edildi. Mahkeme, Yaprak'ın cezaevinde geçirdiği süre, suçun niteliği, delillerin toplanmış olması ve kaçma şüphesinin bulunmamasını gerekçe gösterdi. Ayrıca, Mardin, Diyarbakır ve Gaziantep baroları ile Hayvan Hakları ve Etiği Derneği'nin davaya katılma talepleri reddedildi. Sanıklar hakkında Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında üç yıla kadar hapis cezası talep ediliyordu.
3 Ocak 2023

Japonya'da 'Toco' isimli bir adam, köpek gibi görünmek için 22 bin dolar harcayarak hiper gerçekçi bir köpek kostümü yaptırdı. Toco'nun bu ilginç arzusu internet üzerinde viral oldu ve birçok kişinin dikkatini çekti. Toco, kimliğini gizlemek için gerçek görünümünü hiçbir zaman açığa vurmadı ve kostümlü karakterinden hiç çıkmayarak, diyalog kurarken de sadece havlıyor. Toco'nun bu durumu, birçok kişiye ilham kaynağı oldu ve onun çocukluk hayalinin peşinden gitmesi takdir topladı.
30 Ağustos 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu Diyarbakır'da ağır hasar gören ve yıkım kararı alınan Galeria İş Merkezi'nde mahsur kalan 'Zena' isimli kedi, AFAD ekiplerinin ve askeri helikopterin yardımıyla kurtarıldı. Depremde Galeria Sitesi'nde 89 kişi hayatını kaybederken, 20 kişi yaralı olarak kurtarıldı. Binada mahsur kalan diğer evcil hayvanlar için de kurtarma çalışmaları devam etmektedir.
22 Şubat 2023

İsveç Büyükelçiliği, Türkiye'deki deprem sonrasında ülkeden gönderilen arama kurtarma ekibinin bir parçası olan Killian adlı altı yaşındaki golden retriever cinsi kurtarma köpeğinin, 17 kişiyi enkaz altından kurtardığını açıkladı. Killian, İsveç'in Acil Durum Ajansı'nda eğitilmiş sertifikalı bir kurtarma köpeğidir. Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Türkiye'ye birçok ülke arama kurtarma ekipleri göndermişti.
16 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki deprem sonrasında Diyarbakır'da çöken Galeria İş Merkezi'nin enkazında arama kurtarma çalışmaları sırasında bir kedi bulundu. Jandarma ekipleri, sabah saatlerinde kediyi enkazdan çıkardı ve ona su vererek ilgilendi.
6 Şubat 2023

Bolu'da, ebeveynleri evde olmayan sekiz yaşındaki Ö.B.Ö., evinin bahçesinde oynarken O.Ö. isimli bir kişi tarafından kaçırıldı. Çocuğun köpeğiyle oynadığı sırada köpeği kaçırıp, çocuğu köpeğinin yerini göstereceğini söyleyerek kandıran şüpheli, çocuğu bir iş merkezinin çatı katına götürüp sandalyeye bağladı. Fidye için eve giden şüpheli, çocuğun annesi tarafından fark edilince kaçmaya başladı ve vatandaşlar ile bir polis memurunun yardımıyla yakalandı. Çocuk, polis ekipleri tarafından bulunarak sağlık kontrolünden geçirildi ve durumunun iyi olduğu belirtildi.
23 Ocak 2023

Bursa'nın Karacabey ilçesi Eskikaraağaç Mahallesi'nde yaşayan balıkçı Adem Yılmaz'ın 12 yıllık dostu Yaren Leylek, göç zamanının gelmesiyle birlikte yuvasından ayrıldı. Yaren Leylek'in Türkiye'deki geliş ve gidişi her yıl çok sayıda doğasever tarafından takip ediliyor. Bu sene Yaren, Adem Yılmaz'ın yanına taşıdığı yuvasında dört yavru dünyaya getirmişti.
10 Eylül 2023

New York'taki bir barınağa getirilen ve bel altı konuşmalarıyla ünlü olan Pepper adlı papağan, yüzlerce kişi tarafından sahiplenilmek istendi. Eski sahibi tarafından barınağa bırakılan Pepper, 30-40 civarında sesi taklit edebiliyor ve ruh haline göre küfür edebiliyor. Barınak yöneticisi Amy Lewis'in Facebook paylaşımı büyük ilgi gördü ve 400'den fazla kişi Pepper'ı sahiplenmek için başvurdu. Sonunda, Pepper'ın yeni sahibi Tiffany Turner oldu ve papağan yeni evine taşındı.
18 Temmuz 2024

Karabük'te eski bir çöplük alanında yedi köpeğin cesedi bulundu. Vatandaşların ihbarı üzerine jandarma ve belediye ekipleri olay yerine giderek incelemelerde bulundu. Ekipler, hayvanların yaklaşık 15 gün önce silahla vurularak ya da zehirlenerek öldürüldüğünü değerlendiriyor. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı ve köpekler belediye ekiplerince gömüldü.
1 Ocak 2023

İstanbul Başakşehir'de, Eros isimli kediyi öldüren İbrahim Keloğlan, iyi hal indirimi uygulanarak iki yıl altı ay hapis cezasına çarptırıldı ve serbest bırakıldı. Keloğlan'a yurt dışına çıkış yasağı getirildi. Olay, 'Ağaoğlu My World Europe' sitesinde gerçekleşti ve kamuoyunda büyük tepki topladı. Hayvanseverler, Küçükçekmece Adalet Sarayı'nda adalet talebiyle toplandı. Savcı, sanığın üst sınırdan cezalandırılmasını talep etmiş, ancak mahkeme iyi hal indirimi uyguladı.
13 Mart 2024
İşaretlediklerim