Cumhur İttifakı'nın küçük ortağı olan Büyük Birlik Partisi'nin lideri Mustafa Destici, HÜDA PAR'ın vaatlerini doğru bulmadıklarını belirtti. AKP'nin seçimler öncesinde ittifakını genişletme çabaları kapsamında HÜDA PAR ile görüşmeler yaptığı ve bu görüşmelerin olumlu gittiği AKP kulislerinde konuşuluyor. HÜDA PAR, daha önce Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı destekleyeceğini açıklamıştı. HÜDA PAR'ın geçmişi, radikal İslamcı Hizbullah örgütü ile bağlantılı olarak anılıyor ve şeriatla yönetilen bir Kürdistan kurma amacı olduğu belirtiliyor.
23 Mart 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, HÜDA-PAR'ın dört vekilinin AKP listelerinden meclise girmesini eleştirerek, özellikle AKP'li kadınlara seslenip, bu durumun gelecekte kadınların yaşam alanlarını daraltabileceği konusunda uyarıda bulundu. Akşener, HÜDA-PAR'ın Cumhuriyet ve Anayasa'nın ilk dört maddesini tartışmaya açma eğiliminde olduğunu ve kadınları 'sahiplendirme' anlayışına sahip olduğunu belirtti. Ayrıca, 1999 yılında Hizbullah tarafından öldürülen Müslüman feminist yazar Konca Kuriş örneğini vererek, kadınların bu tür radikal eğilimlere karşı dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.
21 Mayıs 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Gelecek Partisi ve DEVA Partisi'nin milletvekili adaylarını duyurdu ve listeleri Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) teslim etti. Eski AKP'li adalet bakanı Sadullah Ergin, DEVA Partisi kontenjanından CHP Ankara 1'inci bölge dördüncü sıradan aday gösterildi. Gelecek Partisi adayları arasında ise Taha Ün'ün eşi Sema Silkin Ün bulunuyor.
9 Nisan 2023

MHP yetkilileri, HDP'nin Millet İttifakı'na desteği ile HÜDA-PAR'ın Cumhur İttifakı'na desteğinin karşılaştırılamayacağını belirtiyor. HÜDA-PAR, 14 Mayıs'taki seçimlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı destekleyeceğini ve AKP listelerinden seçime katılacağını açıkladı. MHP kurmayları, HÜDA-PAR'ın bölgede PKK ve HDP'ye karşı tutum aldığını ve terörle bağlantılarının olmadığını ifade eden beyanları esas aldıklarını söylüyor. HÜDA-PAR'ın geçmişi, Hizbullah örgütü ile bağlantılı olduğu ve şeriatla yönetilen bir Kürdistan kurma amacı taşıdığı belirtiliyor.
25 Mart 2023

HÜDA-PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, bir televizyon programında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptıkları görüşmede seçimlerin konuşulduğunu ve cumhur ittifakına katılmak üzere teklif alındığını belirtti. Yapıcıoğlu, daha önce de farklı bir kanaldan teklif geldiğini ve şu anda partisiyle bu teklifi değerlendirdiklerini, görüşmelerin devam ettiğini ve olumsuz bir durum olmadığını ifade etti.
27 Ocak 2023

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Ramazan Bayramı dolayısıyla beş siyasi partiyle bayramlaşma programı düzenleyecek. Programda Demokratik Sol Parti (DSP), Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), Büyük Birlik Partisi (BBP), Yeniden Refah Partisi ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ile bayramlaşılacak. Ancak, Cumhur İttifakı'na yeni katılan ve bu nedenle tartışmalara yol açan Hür Dava Partisi (HÜDA-PAR)'ın bayramlaşma programında yer almaması dikkat çekti.
20 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Hür Dava Partisi'ne (HÜDA-PAR) destek verdiğini ve partinin terörle ilişkisi olmadığını, yerli ve milli bir yapı olduğunu belirtti. AKP'nin seçimler öncesi ittifakını genişletme çabası içinde HÜDA-PAR ile görüşmeler yaptığı ve bu görüşmelerin olumlu ilerlediği AKP kulislerinde konuşuluyor. HÜDA-PAR, geçmişte Hizbullah örgütü ile bağlantılı olarak biliniyor ve şeriatla yönetilen bir Kürdistan kurma amacı da dahil olmak üzere silahsız siyaset yapmayı hedefliyor.
22 Mart 2023

HDP ile ittifak halinde olan Yeşil Sol Parti, birçok HDP'li vekilin yeniden aday olmadığı bir liste ile Yüksek Seçim Kurulu'na milletvekili adaylarını sundu. Listede, HDP'nin eski milletvekilleri Sırrı Sakık ve Sırrı Süreyya Önder gibi isimler de yer alıyor. Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eş Sözcüleri Çiğdem Kılıçgün Uçar ve İbrahim Akın sırasıyla İstanbul ve İzmir'den aday gösterilecek.
9 Nisan 2023

MHP lideri Devlet Bahçeli, AKP ile ortak seçim listesi oluşturmayı reddederek, partisinin kendi adaylarıyla seçime katılacağını açıkladı. Kamuoyu araştırmacısı Can Selçuki, bu kararın Cumhur İttifakı için Meclis'te basit çoğunluğa ulaşmayı zorlaştıracağını belirtti. Selçuki, MHP'nin bu kararının HÜDA-PAR ile aynı listede yer almak istememesinden kaynaklanmış olabileceğini düşünüyor.
30 Mart 2023

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ve Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, eski partileri İYİ Parti ve CHP'nin milletvekili aday listelerini eleştirdi. İnce, CHP'nin Ankara ve İzmir'deki adaylarını kendi partisinin adaylarıyla karşılaştırarak eleştirdi ve CHP'nin adaylarını geçmişteki Ergenekon ve Balyoz davalarıyla ilişkilendirdi. Özdağ ise İYİ Parti'nin aday listesinde eski eşi olduğunu iddia ettiği bir ismin yer almasını eleştirerek siyasi dostluklar hakkında sert yorumlarda bulundu. Her iki lider de Cumhur İttifakı'nın aday listeleri hakkında yorum yapmadı.
10 Nisan 2023

Hürriyet yazarı Ahmet Hakan ile konuşan bir AKP'li, HDP'nin cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday çıkarması halinde seçimlerin ikinci tura kalacağını, aksi takdirde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ilk turda kazanacağını savundu. AKP'li, muhalefetin muhtemel adayları hakkında da değerlendirmelerde bulundu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu eleştirdi. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ise partisinin kendi adayını çıkaracağını ve ittifaklarla herhangi bir ortaklıkları olmadığını belirtti.
8 Ocak 2023

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Cumhurbaşkanı adaylığını ilan etti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmek için randevu istediğini duyurdu. AKP'nin HÜDA-PAR ile olan ilişkisine eleştirel yaklaşan Perinçek, bu durumun AKP ve MHP içinde rahatsızlık yarattığını ve ittifaka zarar verebileceğini ifade etti. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi'nin HDP'ye serbest bıraktığı fonlar konusunda Maliye Bakanı'nın para transferini durdurması gerektiğini savundu. Vatan Partisi'nin gazetesi Aydınlık, AKP'nin HÜDA-PAR ile anlaşmasını eleştiren bir manşet yayımladı.
17 Mart 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ile Demokrat Parti (DP) arasında seçim işbirliği kapsamında DP, CHP genel merkezine 14 kişilik bir aday listesi iletti. DP Genel Sekreteri Serhan Yücel, CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı ile bir görüşme gerçekleştirerek listeyi sundu. Listede Serhan Yücel, Salih Uzun ve Cemil Enginyurt'un CHP listelerinden seçilebilecek yerlerden aday gösterilmesi beklenirken, Ömer Karakeçeli ve Osman Varol'un seçilemeyecek sıralarda olduğu belirtildi. Listede kadın aday bulunmuyor.
9 Nisan 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), milletvekili aday listesini Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) teslim etti. Listede, İYİ Parti, Saadet Partisi, DEVA Partisi, Demokrat Parti ve Gelecek Partisi'nden adaylar da yer alıyor. Erzincan birinci sıra adayı olarak Türkiye Değişim Partisi Genel Başkanı Mustafa Sarıgül belirlendi. Aday listesi, Türkiye'nin dört bir yanından çok sayıda adayı kapsıyor.
9 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim kararını imzalamasının ardından, AKP'nin ittifak arayışları devam ediyor. AKP kurmayları Binali Yıldırım ve Ali İhsan Yavuz, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan ile görüşecek. Hürriyet yazarı Hande Fırat, HÜDA-PAR'a cumhur ittifakında kontenjan verilmesinin gündemde olduğunu belirtti. Ayrıca, DSP Genel Başkanı Önder Aksakal da cumhur ittifakından gelebilecek bir teklifi değerlendireceklerini ifade etti.
10 Mart 2023

HÜDA-PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu'nun talebiyle, partisi ve kendisi hakkında olumsuz içerikler içeren haber ve sosyal medya paylaşımlarına erişim engeli konuldu. Engellenen içerikler arasında Yapıcıoğlu'nun biyografisinin yer aldığı bir yazı da bulunuyor. Parti, Hizbullah ile ilişkilerini gösteren haberlerin yanı sıra, Yapıcıoğlu'nun altı yaşında evlendirilen bir kız çocuğu, Hizbullah'ın terör örgütü olmadığı ve Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili yaptığı açıklamaların yer aldığı biyografiye de erişim engeli getirtti.
31 Mart 2023

Radikal İslamcı olarak bilinen Hür Deva Partisi (HÜDA-PAR), Trabzon'da stant açmak istediğinde çevredekilerin tepkisiyle karşılaştı ve bir üyesi 'Şeriat kazanacak' ifadesini kullandıktan sonra saldırıya uğradı. AKP, 14 Mayıs seçimlerine giderken HÜDA-PAR ile ittifak yapmış ve dört HÜDA-PAR üyesini kendi listelerinden aday göstermişti. Muhalefet, AKP'nin HÜDA-PAR ile olan birlikteliğini 'terörle işbirliği' olarak nitelendirdi. HÜDA-PAR'ın seçim çalışmaları bazı bölgelerde AKP'den ayrı yürütülüyordu.
4 Mayıs 2023

Altılı masa olarak bilinen CHP, İYİ Parti, DP, Saadet, DEVA ve Gelecek Partisi'nin milletvekilliği seçimlerine ortak listeyle girmeyi planlaması CHP içinde adaylık endişelerine neden oldu. Bazı bölgelerde CHP ve İYİ Parti listelerinden seçime girilecek olan diğer partilerin, grup kuracak kadar vekil talebinde bulunduğu ve bu durumun CHP'de adaylık bekleyen isimler arasında hayal kırıklığı yarattığı belirtiliyor. CHP yönetiminin bazı partililerden fedakarlık beklediği ve özellikle Kılıçdaroğlu'nun 'A takımı'ndan bazı isimlerin bu dönemde aday olmayacağı ifade ediliyor.
11 Ocak 2023

HÜDA-PAR, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in partilerine yönelik hakaret içeren ifadeler kullandığını iddia ederek suç duyurusunda bulunacaklarını duyurdu. Akşener'in HÜDA-PAR'ı eleştirdiği ve 'sahiplendirilen kadın' ifadesini kullandığı bir televizyon programına atıfta bulunuldu. HÜDA-PAR'ın parti programında 'yalnız yaşayan kadınların sahiplenilmesi' ile ilgili bir madde bulunuyor ve parti kadın hakları konusunda eleştiriliyor.
23 Mayıs 2023

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eş Sözcüsü İbrahim Akın, HDP'ye açılan kapatma davası sonrasında partilerinin seçimlere hazırlandığını ve Türkiye'nin her yerinde örgütlendiklerini belirtti. AKP-MHP iktidarının politikalarına karşı alternatif planlar geliştirdiklerini ve HDP'nin köklerinden çıkan yüzlerce filizden biri olduklarını ifade etti. Kılıçdaroğlu'nun Van ve Ağrı'da coşkulu karşılanmasını Kürt halkının barış ve demokrasiye olan inancının bir göstergesi olarak değerlendirdi. Ayrıca, ekoloji ve hayvan hakları konusunda da partilerinin politikalarını ve Meclis'te yapacakları çalışmaları anlattı.
9 Mayıs 2023
İşaretlediklerim