RTÜK, depremlerle ilgili haberleştirme ve eleştiriler nedeniyle Halk TV ve Tele 1'e program durdurma ve para cezası verdi. Ayrıca FOX kanalına da para cezası uygulandı. RTÜK üyesi İlhan Taşçı, bu cezaların deprem sonrası yorum ve haberlere dayandırıldığını Twitter üzerinden duyurdu. Ayrıca, Fatih Altaylı'nın deprem yardım kampanyasının RTÜK talimatıyla engellendiğini açıkladığı programla ilgili raporun geri çekildiğini belirtti.
22 Şubat 2023

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), seçim dönemi yayınlarındaki ihlaller gerekçesiyle Fox TV ve Halk TV'ye reklam gelirlerinin yüzde 5'i, Flash Haber ve Tele 1'e ise yüzde 3'ü oranında para cezası kesti. RTÜK'ün CHP'li üyesi İlhan Taşçı, Twitter üzerinden cezaların gerekçelerini paylaştı. Fox TV'nin, Çiğdem Toker'in 'Demokrasi sandıktan ibaret değildir' ifadesi, Halk TV'nin Ümit Özdağ'ın Suriyeli seçmenlere yönelik eleştirileri, Tele 1'in oy pusulalarına ilişkin iddiaları ve Flash Haber'in Cemal Enginyurt'un Sinan Oğan hakkındaki eleştirileri nedeniyle cezalandırıldığı belirtildi. Taşçı, RTÜK'ün basın özgürlüğüne ve halkın haber alma hakkına karşı engellemelerde bulunduğunu iddia etti.
7 Haziran 2023

Beşiktaş Futbol A Takımı'nın teknik sorumlusu Burak Yılmaz, 10 Ekim'den bu yana sürdürdüğü görevinden istifa ettiğini açıkladı. Beşiktaş Kulübü, Yılmaz'a hizmetleri için teşekkür ederek, kariyerinde başarılar diledi. Burak Yılmaz, Beşiktaş Teknik Direktörü Şenol Güneş'in istifasının ardından geçici olarak bu göreve getirilmişti. Görev süresi boyunca alınan kötü sonuçlar nedeniyle eleştirilere maruz kalmıştı.
10 Kasım 2023

Halk TV programcısı Ayşenur Arslan, Emniyet Genel Müdürlüğü’ne yönelik saldırıya ilişkin şüphelerini dile getirdiği için gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı. Arslan, programına ara verdiğini belirtti. Arslan'ın gözaltına alınması ve programının sonlandırılması, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'in Arslan'ın sözlerini eleştiren bir tweet atmasının ardından gerçekleşti. Halk TV'nin sahibi Cafer Mahiroğlu, programın sonlandırılma kararının Arslan'la birlikte alındığını belirtti.
3 Ekim 2023

Ebru Baki, Habertürk ekonomi müdürlüğü görevinden ayrılarak ve 'Para Gündem' adlı programın sunuculuğunu bırakarak Sözcü TV'ye katıldı. Sözcü TV Genel Müdürü Alişer Delek, Baki'nin katılımıyla ilgili olarak Sözcü TV'nin daha da güçlendiğini ve güzelleştiğini belirten bir tweet attı. Bu geçiş, gazeteci İsmail Saymaz'ın Halk TV'den Sözcü TV'ye geçişinin ardından gerçekleşti.
14 Nisan 2023

Gazeteci Serdar Akinan, YouTube kanalındaki videoları nedeniyle 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma', 'tehdit', 'hakaret' ve 'terörle mücadelede görev alanları hedef göstermek' suçlamalarıyla gözaltına alındı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne getirilen ve hakkında soruşturma yürütülen Akinan, savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı, ancak yurtdışına çıkış yasağı getirildi ve haftada iki gün karakola imza atması şartı konuldu. Akinan, ifadesinde YouTube'da yayınladığı videolar ve konuk ettiği Muhammed Yakut ile ilgili soruları yanıtladı. Akinan'ın gözaltına alınmasının ardından Yakut'un YouTube kanalı da erişime engellendi.
19 Nisan 2023

Beşiktaş'ın geçici teknik direktörü olarak görev yapan Burak Yılmaz, kötü sonuçlar ve takım içi sorunlar nedeniyle eleştirilere maruz kaldıktan sonra 10 Kasım'da istifa ettiğini belirtti. Milliyet gazetesine verdiği röportajda, takımdaki disiplinsizliklerden, oyuncuların tutumlarından ve yönetimle yaşadığı mali konulardan bahsetti. Ayrıca, Beşiktaş'tan ayrıldıktan sonra Hamit Altıntop'un kendisini aradığını ve görüşeceklerini ifade etti.
14 Kasım 2023

Deprem bölgesinde haber yaptığı için 'yalan bilgi yayma' suçlamasıyla Ankara Esenboğa Havalimanı'nda gözaltına alınan gazeteci Fırat Bulut, ifadesinin alınmasının ardından serbest bırakıldı. Bingöl Sulh Ceza Hakimliği, Bulut hakkında çıkardığı yakalama kararını gerekçe göstermişti. Bulut, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, deprem bölgesinde bir aydır haber yaptığını ve soruşturmanın susturma çabası olduğunu belirtti. Hukukçu Kerem Altıparmak, Bulut'un serbest bırakıldığını Twitter üzerinden duyurdu.
10 Mart 2023

İstanbul Başsavcılığı, İçişleri Bakanlığı'na yapılan bombalı saldırı hakkında şüphelerini dile getiren gazeteci Ayşenur Arslan hakkında soruşturma başlattı. Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, Arslan'ın yorumları nedeniyle Halk TV hakkında inceleme başlatıldığını açıklamıştı. Halk TV'nin patronu Cafer Mahiroğlu, Arslan'ın sözlerinin 'talihsiz' olduğunu savunarak 'Medya Mahallesi' programını sonlandırdıklarını duyurmuştu.
3 Ekim 2023

Gazeteci İsmail Saymaz, Halk TV'den ayrılarak Sözcü TV'ye geçtiğini açıkladı. Halk TV yönetimi, Saymaz'ın ayrılış şeklini etik bulmadığını ifade etmişti. Saymaz, bağımsız ve bağlantısız bir işverenin sahibi olduğu medyada çalışmanın önemini vurgulayarak, çıkar odaklarının baskısı altında kalmadan yayıncılık yapma arzusunu dile getirdi.
12 Nisan 2023

Gazeteci Serdar Akinan, Ayvacık ilçe emniyetine götürüldüğünü belirten bir video paylaştıktan sonra gözaltına alındı ve İstanbul Vatan Emniyet Müdürlüğü'ne getirildi. Akinan'a 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma', 'tehdit', 'hakaret' ve 'terörle mücadelede görev alanları hedef göstermek' suçlamaları yöneltiliyor. Emniyetteki ifadesinde, YouTube kanalında Muhammet Yakut isimli kişiyi gazetecilik gereği konuk ettiğini ve konuyu araştırdığını belirtti.
19 Nisan 2023

Gazeteci Birsen Altuntaş, ATV'nin 'Tek Yürek Türkiye' bağış gecesinden Oktay Kaynarca ve Kenan İmirzalıoğlu'nun çıkarıldığını yazdıktan sonra TV100'deki magazin müdürlüğü görevinden çıkarıldı. Altuntaş'ın haberine daha sonra erişim engeli konuldu. Kaynarca ve İmirzalıoğlu, depremin ilk günlerinden itibaren Ahbap Derneği'ne destek vermişlerdi. 15 Şubat'ta Türkiye'nin sekiz ulusal televizyon kanalı depremzedeler için yardım gecesi düzenlemişti.
22 Şubat 2023

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), gazeteci Ayşenur Arslan'ın ve yönetmen Ezel Akay'ın sözlerini gerekçe göstererek Halk TV'ye para ve program durdurma cezası verdi. Ayşenur Arslan'ın İçişleri Bakanlığına yönelik terör saldırısıyla ilgili sözleri nedeniyle Halk TV'ye 'terörün amacına hizmet' savıyla yüzde 5 para, beş kez de program durdurma cezası verildi. Ayrıca, Ezel Akay'ın Altın Portakal Film Festivali'nden 'Kanun Hükmü' belgeseli nedeniyle çekilmesini eleştiren sözleri nedeniyle de 'eleştiri sınırını aşmaktan' yüzde 3 para cezası verildi.
4 Ekim 2023

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Diyarbakır'da kaybolan sekiz yaşındaki Narin Güran ile ilgili yayın yasağını ihlal eden medya kuruluşlarına en ağır yaptırımların uygulanacağını duyurdu. Şahin, Diyarbakır 5. Sulh Ceza Hakimliği'nin aldığı yayın yasağı kararını hatırlatarak, birçok medya hizmet sağlayıcısının bu yasağı ihlal ettiğini belirtti. Konunun hassasiyeti nedeniyle tüm medya kuruluşlarının yayın yasağına uygun hareket etmesi gerektiğini vurguladı.
1 Eylül 2024

Habertürk TV muhabiri Fatmanur Boylu, bir çocuğun 'annem karne hediyesi olarak et aldı' demesi üzerine yapılan haber nedeniyle işten çıkarıldı. Haber, ekonomik kriz bağlamında geniş yankı bulmuş ve iktidar tarafından eleştirilmişti. Habertürk yönetimi, Boylu'nun çocuğa yönlendirici konuşma yaptığını iddia ederek işine son verdi. Boylu ise suçlamaları reddederek, röportajın doğal koşullarda yapıldığını ve kasabın hediye ettiği et üzerine gerçekleştiğini savundu. Habertürk Haber Koordinatörü Zülfikar Ali Aydın, olayın ham görüntülerini paylaşarak iddiaları destekledi.
24 Ocak 2023

Gazeteci ve yazar Metin Münir, KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı ve 79 yaşında hayatını kaybetti. Münir, Turkish Daily News, BBC, London Times, Financial Times ve Sunday Times'ın Türkiye temsilciliğini yapmış, Güneş Gazetesi'nde genel yayın yönetmenliği ve birçok gazetede köşe yazarlığı yapmıştı. 2012 yılında Milliyet'teki işine son verilen Münir, 2015-2020 yılları arasında T24'te yazılarına devam etmişti.
24 Eylül 2023

Sputnik'teki sendikalı gazetecilerin grevini kırmakla suçlanan gazeteci Ceyda Karan, Birgün'deki yazılarını sonlandırdığını açıkladı. Sputnik'teki TGS üyeleri, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin tıkanmasının ardından grev kararı almıştı. Karan, grevdeki gazetecilere rağmen yayına başlayacağını duyurmuştu. Bu durum, grevdeki gazeteciler ve diğer kişiler tarafından tepkiyle karşılanmıştı.
13 Eylül 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), TELE1 TV'ye genel yayın yönetmeni Merdan Yanardağ'ın tutuklanmasına gerekçe gösterilen sözleri nedeniyle yedi gün yayın durdurma, beş kez program durdurma ve iki kez de önceki ay reklam gelirlerinin yüzde 5'i oranında idari para cezası vermişti. TELE1 TV yönetimi, bu karara karşı Ankara 4'üncü İdare Mahkemesi'ne yürütmeyi durdurma istemiyle dava açmıştı. Ancak mahkeme, RTÜK'ün yürütmeyi durdurma kararını kaldırdı. Bu karar doğrultusunda, TELE1 ekranları 6-12 Ağustos tarihleri arasında yedi gün karartılacak.
1 Ağustos 2023

Gazeteci Sinan Aygül, Tatvan Belediyesi ile ilgili usulsüzlük iddialarını sosyal medyada dile getirdikten sonra Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani'nin korumaları tarafından saldırıya uğradı. Saldırı sonrası korumalar gözaltına alındı ve 'silahla kasten yaralama' suçundan tutuklandı. Bitlis Valiliği, saldırıya karışan kişilerin görevden uzaklaştırıldığını açıkladı.
18 Haziran 2023

Yeni Şafak gazetesi, yerel yönetimlerde yaşanan yolsuzluk, rüşvet ve imar yolsuzlukları gibi sorunların önüne geçmek için bir yemin metni önermiş ve bu yeminin Murat Kurum tarafından TVNET canlı yayınında okunmasını sağlamıştır. Gazete, daha önce eleştirmediği bu yanlışları şimdi önlemek amacıyla harekete geçmiş ve AK Parti'nin Gerçek Belediyecilik Yemini'ni gündeme getirmiştir. Bu yemin, ayrımcılık yapmama ve Anayasa ile yasalara uygun hareket etme taahhüdü içermektedir. Akif Beki'nin yazısında, bu durumun geçmişteki tutumlarla çeliştiğine ve yeminin yolsuzluklara karşı caydırıcı bir etki yaratmasının beklendiğine dikkat çekilmiştir.
13 Şubat 2024
İşaretlediklerim