Popüler Netflix dizisi Stranger Things, 'The First Shadow' ismiyle tiyatro oyunu olarak Londra'nın West End bölgesindeki Phoenix Theatre'da dünya prömiyerini yapacak. Oyun, dizinin yazarı Kate Trefry tarafından yazılmış ve Tony ödüllü yönetmenler Stephen Daldry ve Justin Martin tarafından sahneye konulacak. Yapımcılığını Netflix ve Sonia Friedman Productions'ın üstlendiği oyunun biletleri bahar aylarında satışa sunulacak. Dizi yaratıcıları Duffer Brothers, yaratıcı yapımcı olarak projede yer alacaklar ve projeye büyük bir heyecanla yaklaştıklarını belirtmişlerdir.
1 Mart 2023

Dünyanın en büyük müzelerinden biri olan British Museum, bazı eserlerin kaybolduğunu, çalındığını ya da zarar gördüğünü bildiren bir çalışanını işten çıkardı. Kaybolan eserler arasında altın, mücevherat ve yarı değerli taşlar bulunuyor. Müze, eserlerin çoğunluğunun depolarda saklandığını belirtti ve eserlerin geri alınması için elinden geleni yapacağını ifade etti. Müze ayrıca, işten atılan çalışana karşı hukuki olarak harekete geçileceğini açıkladı.
16 Ağustos 2023

Hollywood Ticaret Odası, Batman'i Hollywood Şöhretler Kaldırımı'nda bir yıldızla onurlandıracak. Batman'in yıldızı, yaratıcılarından Bob Kane'in yanında yer alacak ve 26 Eylül'deki törene DC'nin başkanı Jim Lee ile genel müdürü Anne DePies katılacak. Batman, Hollywood Şöhretler Kaldırımı'nda yıldız alan ilk süper kahraman olacak. Batman serisi, 1939'dan bu yana çeşitli sinema uyarlamalarıyla önemli gişe başarıları elde etti.
19 Eylül 2024

Çağdaş sanatçı POLVO, toplumsal cinsiyet rolleri ve bireyselliğin kaybına dikkat çeken 'Why So?' adlı heykel sergisini BBprojecTT galerisinde açtı. Sergide, muz ve elma formlarıyla eril ve dişil cinsiyet temsilleri sembolize ediliyor. POLVO, geleneksel erkeklik anlayışına ve kadınların metalaştırılmasına karşı çıkarken, bireysellik ve çeşitliliğin önemini vurguluyor. Sergi, 1 Nisan 2023 tarihine kadar randevu ile ziyaret edilebilir.
27 Mart 2023

Britanya'da bir futbol maçı sırasında sakatlanan Adam Price isimli futbolcu, bacağında oluşan morluğun Prens Harry'nin yüzüne benzediğini fark etti. 37 yaşındaki Price, gol atma anında yaşadığı sakatlık sonucu bacağında oluşan hasarı incelediğinde, morluğun alt kısmının sakalı, üst kısmının saçı ve orta kısmının ise gözleri ve ağzı andıran soluk izlerle Prens Harry'nin yüzüne benzediğini gördü. Bu tür olaylar, 'pareidolia' ya da 'hatalı anlam yükleme' olarak adlandırılıyor ve benzer örnekler sosyal medyada sıkça karşılaşılan bir fenomen.
20 Mart 2024

Ünlü fotoğraf sanatçısı Ara Güler'in 'Kumkapı Balıkçıları' adlı sergisi, Yapı Kredi bomontiada'daki Ara Güler Müzesi'nde ziyarete açıldı. Doğuş Grubu Sanat Danışmanı Çağla Saraç, bu serinin Güler'in en önemli çalışmalarından biri olduğunu belirtti. Güler, bu foto-röportaj dizisini 1952 yılında yedi gün boyunca Jamanak gazetesi için hazırlamış. Sergide, gazetede yayımlanan fotoğrafların yanı sıra yazılar da sergileniyor.
7 Mayıs 2024

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, kentteki Adile Naşit heykelinin çay tepsisinin çalındığını açıkladı. Heykel, Bolu Belediyesi tarafından kentin farklı noktalarına yerleştirilen heykellerden biriydi. Özcan, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda hırsızlığa tepki göstererek, çalınan tepsinin geri getirilmesi konusunda uyarıda bulundu ve olayla ilgili kamera görüntüleri olduğunu, tepsinin AKP binasında olabileceğinden şüphelendiğini belirtti.
1 Mayıs 2023

Sussex Dükü Prens Harry ve eşi Meghan Markle, New York'ta paparazziler tarafından iki saatten fazla süren bir kovalamaca sonucu tehlikeli bir duruma maruz kaldı. Prens Harry'nin sözcüsü, bu durumun diğer sürücüler, yayalar ve polis memurları için tehlike oluşturduğunu ve tacizkar bir uygulamayı teşvik ettiğini belirtti. New York Polisi henüz olayla ilgili bilgileri doğrulamadı. Prens Harry'nin annesi Prenses Diana da 1997'de benzer bir kovalamaca sonucu hayatını kaybetmişti.
18 Mayıs 2023

Vatikan, 2024 Paris Olimpiyat Oyunları'nın açılış töreninde yapılan gösteriler nedeniyle üzüntü duyduğunu belirtti. Açılış töreninde drag queen performansı ve Hz. İsa'yı konu alan 'Son Akşam Yemeği' tablosunun tasviri, dini inanca saygısızlık yapıldığı gerekçesiyle tepki topladı. Törenin sanat yönetmeni Thomas Jolly, sahnede 'Son Akşam Yemeği' tablosunun değil bir pagan şenliğinin canlandırıldığını savundu. Olimpiyat komitesi, gösteri nedeniyle özür diledi.
3 Ağustos 2024

Rock müziğin ölümsüz isimlerinden Freddie Mercury'nin daha önce görülmemiş fotoğrafları, Sotheby's müzayedesinde satışa sunuldu. 'Freddie Mercury: Kendine Ait Bir Dünya' adlı koleksiyon, çoğunlukla 80'lerden kalma polaroidlerden oluşan 265 fotoğrafı içeriyor. Bu fotoğraflar, Queen'in efsanevi solistinin sahne dışındaki yaşamına ışık tutuyor. Koleksiyon, Mercury'nin doğum gününden bir gün sonra, 6 Eylül'de tamamlandı.
24 Eylül 2023

Uşak’ın Ulubey İlçesi sınırlarında bulunan Blaundos Antik Kentindeki kazı çalışmalarında Roma dönemine ait bir kadın heykeli bulundu. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, 1 Temmuz’da başlatılan kazı çalışmaları kapsamında Ceres (Demeter) Tapınağının batı kısmından çıkarılan heykelin baş kısmı eksik. Heykel, dönemin sanat anlayışını ve kültürel birikimini yansıtan bir örnek olarak değerlendiriliyor ve Uşak Müze Müdürlüğü tarafından restorasyon çalışmalarına alındı.
21 Eylül 2024

Hollanda Kraliyeti, yönetmen ve çağdaş sanatçı Kutluğ Ataman'ı 'Avrupa kültürüne katkılarından dolayı' ödüllendirdi. Ancak Ataman, Hollanda büyükelçiliğinden vize alamadı ve bu durumu sosyal medya üzerinden duyurdu. Son dönemde Schengen ve diğer vize başvurularına karşı ret sayısı artıyor ve bazen verilse bile vize süresi çok kısa tutuluyor.
12 Ekim 2023

Bayram tatilinde İstanbul'u sanatla keşfetmek isteyenler için İstanbul Modern, dünyaca ünlü sergileri ve etkinlikleriyle kapılarını açıyor. Müzede, 'Yüzen Adalar', Ozan Sağdıç'ın 'Fotoğrafçının Tanıklığı' ve 'Zamansız Meraklar' gibi çeşitli sergiler ziyaretçilere sunuluyor. Ayrıca, Renzo Piano'nun yeni müze binasının yapım hikâyesini anlatan bir sergi ve Boğaziçi ile Haliç'in buluştuğu noktada yer alan yansıtma havuzu ile benzersiz bir seyir deneyimi de sunulmaktadır. İstanbul Modern, bayramın birinci günü hariç diğer günler ziyarete açık olacak.
7 Nisan 2024

Britanya'nın Oxfordshire şehrinde yaşayan 10 yaşındaki Teddy, Apple'ın gözlüklü emojisinin gözlük takan insanları 'dişlek ve inek gibi' gösterdiğini düşünerek bu emojinin değiştirilmesi için bir imza kampanyası başlattı. Teddy, gözlük takan insanlar hakkında yanlış bir izlenim yarattığını belirterek, bu emojinin saldırgan ve aşağılayıcı olduğunu ifade etti. Kendi hazırladığı alternatif emojide gözlük çerçevelerini inceltip, ağız kısmına bir gülümseme ekledi. Kampanya, Teddy'nin öğretmeni Lisa'nın desteğiyle başlatıldı.
1 Aralık 2023

Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, The Guardian gazetesine kültürel önerilerde bulundu. Pamuk, Louvre Müzesi'ni, Annie Ernaux'nun anı kitabının film uyarlaması 'Kürtaj'ı, Tacita Dean'in 'Geography Biography' adlı film enstalasyonunu, Norveçli romancı Dag Solstad'ın 'Mahcubiyet ve Haysiyet' adlı kitabını, 'Çernobil' adlı diziyi ve Ahmet Hamdi Tanpınar'ın 'Saatleri Ayarlama Enstitüsü' adlı romanının tiyatro uyarlamasını önerdi.
9 Ekim 2023

Sussex Dükü Prens Harry, anı kitabı 'Spare'ın yayımlanmasının ardından medyanın kitabı ve özellikle Afganistan'daki askerlik deneyimleriyle ilgili açıklamalarını çarpıttığını ve bu durumun ailesi için tehlikeli olduğunu belirtti. Kitap, Britanya'da ilk gününde 400 bin kopya satarak rekor kırdı. Harry, kitabındaki ayrıntıları paylaşarak eski askerler arasındaki intiharları azaltmayı amaçladığını ifade etti. Ayrıca, ağabeyi William ile yaşadığı bir tartışmada itildiğini ve bu sırada kırılan kolyesini göstererek olayı doğruladı.
11 Ocak 2023

Kütahya'nın Aizanoi Antik Kenti'nde devam eden kazı çalışmaları sırasında, Afrodit ve Dionysos'a ait yeni heykel başları keşfedildi. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan antik kentteki kazılar Kütahya Dumlupınar Üniversitesi tarafından yürütülüyor. Kazı başkanı Prof. Dr. Gökhan Coşkun, bu sezon 100'ü aşkın heykel parçası bulduklarını ve bunlardan ikisinin Afrodit, üçünün ise Dionysos'a ait olduğunu belirtti. Heykellerin gövdeleri de birçok parça halinde bulunmuş durumda.
10 Aralık 2023

İspanyol iklim aktivistleri Futuro Vegetal, Arjantinli futbolcu Lionel Messi’nin İspanya’nın İbiza kentindeki malikanesinin duvarlarını siyah ve kırmızı boyalarla boyadı. Aktivistler, malikanenin yasadışı olduğunu ve zenginlerin gezegeni yok etmekle suçlandığını belirtti. Bu eylem, iklim aktivistlerinin daha önce gerçekleştirdiği sanat eserlerine zarar verme ve çevreyi boyama gibi protesto eylemlerinin bir parçası olarak görülüyor.
6 Ağustos 2024

Titian’ın 1995’te çalınan ve Londra’da bir otobüs durağında plastik torba içinde bulunan rönesans döneminden tablo, 17 milyon 560 bin sterline satıldı. Bu satış, sanatçı için müzayede rekoru kırdı. Tablo, Meryem Ana’yı İsa’yı bebekken kucağına almış ve Yusuf’u da ona bakarken tasvir ediyor. Eser, tarih boyunca iki kez çalınmış ve son olarak 1995’teki hırsızlıktan sonra yedi yıl arayışın ardından bulunmuştu.
3 Temmuz 2024

Geçen yıl ABD'de bıçaklı saldırıya uğrayarak bir gözünü kaybeden Britanyalı yazar Salman Rüşdi, dokuz ay sonra ilk kez halka açık bir etkinlikte göründü. New York'taki Amerikan Ulusal Tarih Müzesi'nde düzenlenen 2023 PEN Amerika Edebiyat Galası'nda PEN Yüzüncü Yıl Cesaret Ödülü'nü aldı. Rüşdi, galada yaptığı konuşmada kendini harika hissettiğini ve PEN Amerika ile olan uzun ilişkisini, kitap yasakları ve sansüre karşı mücadeledeki önemini vurguladı.
19 Mayıs 2023
İşaretlediklerim